Jakub Kuroń kontynuuje rodzinne tradycje. Sztafetę pokoleń zaczął jeszcze jego dziadek Jacek, który był charyzmatycznym politykiem, działaczem opozycji w okresie PRL. Pana Jacka zapamiętaliśmy także z jeansowej kurtki, którą nieustannie nosił i z rozdawania zupy ubogim w latach 90.

Sztafetę pokoleń kontynuował Maciej Kuroń. Na przełomie tysiącleci zyskał sporą popularność jako telewizyjny spec od gotowania. W jego ślady poszedł także syn – Jakub. Młody Kuroń także jest kucharzem i również przekazuje swoją wiedzę w telewizji i w innych mediach.

Zupa ogórkowa Jakuba Kuronia

Kuba nie podzielił losów dziadka i raczej nie spotkamy go już z garnkiem zupy i chochelką w okolicach Dworca Centralnego w Warszawie.
Młody kucharz zdradził za to jak ową zupę poprawnie przygotować.

Nie uwierzycie jakich ogórków używa Jakub Kuroń do swojej ogórkowej. Zamiast tradycyjnych kiszonych młody kucharz woli przecier ogórkowy ze sklepu!

Zobacz także:

Czy popularna ogórkowa z takim dodatkiem będzie lepsza? Wypróbujcie sami. A oto przepis na zupę ogórkową według Jakuba Kuronia.

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • 2 podudzia lub kilka skrzydełek z kurczaka
  • Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Ok. ¼ selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 przecier ogórkowy (tradycjonaliści mogą użyć kilku sporych ogórków kiszonych startych na tarce)
  • 4-5 ziemniaków
  • Pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub koperek suszony
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka lub podudzia zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zaczynamy gotować na małym ogniu, zbierając szumy.
  2. Włoszczyznę kroimy w kostkę, ziemniaki na nieco większe kawałki.
  3. Po ok. 30 min gotowania mięsa dodajemy włoszczyznę. Ziemniaki wrzućmy do zupy nieco później.
  4. Następnie do zupy dodajemy przecier ogórkowy lub ogórki kiszone starte na tarce. Jakub Kuroń poleca także wcześniejsze podsmażenie przecieru na maśle.
  5. Gotujemy zupę do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, dodajemy do zupy, przegotowujemy.
  8. Na koniec do zupy dodajemy nieco koperku.
  9. Zupę podajemy z pieczywem.