Zupa ogórkowa
gotujmy.pl/frank55
Newsy

Kuroń radzi, jak ugotować idealną zupę ogórkową. Nie uwierzycie, jakich ogórków używa

Klan Kuroniów nierozerwalnie związany jest z kulinariami. Zaczął Jacek, w gotowanie mocniej poszedł jego syn Maciej, a tradycję kontynuuje wnuk Jacka - Jakub.
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Jakub Kuroń kontynuuje rodzinne tradycje. Sztafetę pokoleń zaczął jeszcze jego dziadek Jacek, który był charyzmatycznym politykiem, działaczem opozycji w okresie PRL.

Pana Jacka zapamiętaliśmy także z jeansowej kurtki, którą nieustannie nosił i z rozdawania zupy ubogim w latach 90.

Sztafetę pokoleń kontynuował Maciej Kuroń. Na przełomie tysiącleci zyskał sporą popularność jako telewizyjny spec od gotowania.

W jego ślady poszedł także syn – Jakub. Młody Kuroń także jest kucharzem i również przekazuje swoją wiedzę w telewizji i w innych mediach.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Ogórkowa od Kuronia

Kuba nie podzielił losów dziadka i raczej nie spotkamy go już z garnkiem zupy i chochelką w okolicach Dworca Centralnego w Warszawie.
Młody kucharz zdradził za to jak ową zupę poprawnie przygotować.

Nie uwierzycie jakich ogórków używa Jakub Kuroń do swojej ogórkowej. Zamiast tradycyjnych kiszonych młody kucharz woli przecier ogórkowy ze sklepu!

Czy popularna ogórkowa z takim dodatkiem będzie lepsza? Wypróbujcie sami. A oto przepis na zupę ogórkową według Jakuba Kuronia.

Składniki:

  • 2 podudzia lub kilka skrzydełek z kurczaka
  • Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Ok. ¼ selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 przecier ogórkowy (tradycjonaliści mogą użyć kilku sporych ogórków kiszonych startych na tarce)
  • 4-5 ziemniaków
  • Pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub koperek suszony
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka lub podudzia zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zaczynamy gotować na małym ogniu, zbierając szumy.
  2. Włoszczyznę kroimy w kostkę, ziemniaki na nieco większe kawałki.
  3. Po ok. 30 min gotowania mięsa dodajemy włoszczyznę. Ziemniaki wrzućmy do zupy nieco później.
  4. Następnie do zupy dodajemy przecier ogórkowy lub ogórki kiszone starte na tarce. Jakub Kuroń poleca także wcześniejsze podsmażenie przecieru na maśle.
  5. Gotujemy zupę do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, dodajemy do zupy, przegotowujemy.
  8. Na koniec do zupy dodajemy nieco koperku.
  9. Zupę podajemy z pieczywem.

 

Komentarze
zupa pomidorowa
gotujmy.pl/konczi
Newsy Zupa pomidorowa jak u babci. Wystarczy 1 składnik, który każdy ma w swojej kuchni
Najlepsza pomidorowa to ta babcina, lub na którą przepis znacie od dawna. Być może smak minionych lat przypomni proste działanie, jakie mogło nie przyjść wam wcześniej do głowy.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Zupa pomidorowa kojarzy się z dzieciństwem. Szczególnie jeśli macie na myśli domową kuchnię babci i specjały, o których nie da się zapomnieć. To w końcu nie tylko słodkości. Zupa pomidorowa jest wręcz klasyką, na wspomnienie której kąciki ust unoszą się niemalże same. Zupa na bazie bulionu i pomidorów Zupę pomidorową można przygotować na bazie bulionu z warzyw lub rosołu. Taki podkład będzie dla niej najlepszym początkiem. Głównym składnikiem nadającym niezapomniany smak zupie pomidorowej są świeże pomidory lub sprawdzony koncentrat pomidorowy. Zupę zazwyczaj podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z lanymi kluskami. Jeśli należycie w kuchni do odważnych, możecie pomyśleć też o dodatku bazylii, natki pietruszki i zabieleniu jej śmietaną. Każda jej wersja zasługuje na szczególną uwagę! Dlaczego warto jeść pomidory? Zawierają nadzwyczajnie zdrowy likopen. To organiczny związek o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza też ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia ważną w sezonie jesienno-zimowym odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca. Pomidory to bardzo zdrowe warzywa Pomidory skutecznie zapobiegają miażdżycy, a swoje właściwości antymiażdżycowe zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Pomidory działają antynowotworowo, szczególnie u mężczyzn narażonych na raka prostaty. Pomidorówka jak za dawnych lat Jeśli podobnie jak większość Polaków, jesteście jawnymi fanami pomidorówki, najwyższy czas poznać przepis, który automatycznie przypomni wam zupę pomidorową babci. Wywar z jej kuchni miał lekko słodkawy smak, koniecznie z dodatkiem pomidorów podsmażonych na maśle....

Przeczytaj
zupa kapuściana przepis
Adobe Stock
Newsy Oto zupa, która pomaga schudnąć. Jedzcie ją do woli
Tę zupę kapuścianą możecie jeść naprawdę do woli. Pamiętajcie jednak, by dodatkowo pić dużo wody niegazowanej i unikać alkoholu. Efekty będą powalające!
Weronika Kępa
styczeń 01, 2021

Zupa kapuściana to główny element diety, dzięki której możecie zrzucić nawet 5 kilogramów w tydzień! Bowiem zawarte w niej warzywa spożywane na ciepło działają nie tylko moczopędnie, ale również regulują pracę jelit oraz doskonale oczyszczają organizm z rozmaitych toksyn. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste! Przepis na odchudzającą zupę kapuścianą Będziecie potrzebować 3 litry wody i 1 kostkę rosołową lub 3 litry przygotowanego samodzielnie bulionu 1 główki kapusty włoskiej 5 średnich pomidorów 3 średnie cebule 1 paprykę czerwoną 1 paprykę zieloną 3 gałązki selera naciowego Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie 3 litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej kostkę rosołową. Całość mieszajcie tak długo, aż kostka się rozpuści. Jeśli używacie prawdziwego bulionu, pomińcie ten krok. Kapustę poszatkujcie i umieśćcie wraz z przyprawami w wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Pomidory umieśćcie w odpornym na wysoką temperaturę naczyniu, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyjmijcie je z wody. Kiedy ostygną na tyle, że będziecie w stanie je wziąć w dłonie, zdejmijcie z nich skórkę i pokrójcie w kostkę. Papryki umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, wyjmijcie gniazda nasienne oraz pestki i również pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra z kolei selera umyjcie i podzielcie na małe kawałki. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z kapustą. Całość zamieszajcie i gotujcie przez kolejne 20 minut, aż do miękkości. Gotowe!

Przeczytaj
Zupa z żołądków
iziona/gotujmy.pl
Newsy Sycąca zupa z żołądków drobiowych. Smakuje obłędnie z pajdą świeżego chleba
W gulaszu, w sosie własnym, po prostu w cebuli – tak zwykle przygotowujemy żołądki drobiowe. A czy słyszeliście o zupie z tego kurzego mięsa?
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

W rankingu na najbardziej nietypową polską zupę, w oczach obcokrajowców panuje spory tłok. Liderem są oczywiście flaczki po zamojsku. Niektórym cudzoziemcom trudno przechodzi przez gardło ten nasz rarytas. Szkoda, bo nawet nie wiedzą, co tracą! Na pozycji numer dwa należy chyba umieścić staropolską czerninę z krwi gęsi. Nieco makabryczne składniki dla przybyszów z innych państw dopełnia jeszcze tradycyjna historia. To oczywiście opowieść o zupie z krwi jako symbolu odrzucenia oświadczyn kawalera. Nie przypadkowo to właśnie od czarnej polewki swój burzliwy początek ma mickiewiczowski spór Sopliców z Horeszkami z „Pana Tadeusza”… Dzisiaj zaprezentujemy wam nasza kandydaturę na trzecie miejsce w tym osobliwym rankingu. Jest nią zupa z drobiowych żołądków. To, co w innych miejscach na świecie nie znajduje uznania na stołach, u nas jest prawdziwym rarytasem. Tym razem zamiast obsmażać żołądki z cebulką, przyrządźcie je w formie smacznej i pożywnej zupy. To danie najlepiej będzie smakowało z pajdą świeżego, pszennego chleba! Zupa z żołądków drobiowych - przepis Składniki: 1 kg żołądków drobiowych Cebula Ząbek czosnku 2 marchewki Pół pora Ćwiartka selera Liście laurowe Ziele angielskie Suszony majeranek 1 łyżka mąki pszennej 20 g masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mała garść suszonych grzybów Przygotowanie: Żołądki czyścimy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie kroimy drobno. Żołądki i grzyby zalewamy wodą (ok. 2 l), gotujemy mięso do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. W czasie gotowania żołądków dodajemy do zupy obrane i pokrojone warzywa. Mięso w tym czasie zmięknie, a warzywa ugotują się tak...

Przeczytaj