Zupa ogórkowa
gotujmy.pl/frank55
Newsy

Jakub Kuroń radzi, jak ugotować idealną zupę ogórkową. Nie uwierzycie, jakich ogórków używa

Klan Kuroniów nierozerwalnie związany jest z kulinariami. Zaczął Jacek, w gotowanie mocniej poszedł jego syn Maciej, a tradycję kontynuuje wnuk Jacka - Jakub. I zaskakuje swoim uproszczeniem tradycyjnej zupy ogrórkowej.

Jakub Kuroń kontynuuje rodzinne tradycje. Sztafetę pokoleń zaczął jeszcze jego dziadek Jacek, który był charyzmatycznym politykiem, działaczem opozycji w okresie PRL. Pana Jacka zapamiętaliśmy także z jeansowej kurtki, którą nieustannie nosił i z rozdawania zupy ubogim w latach 90.

Sztafetę pokoleń kontynuował Maciej Kuroń. Na przełomie tysiącleci zyskał sporą popularność jako telewizyjny spec od gotowania. W jego ślady poszedł także syn – Jakub. Młody Kuroń także jest kucharzem i również przekazuje swoją wiedzę w telewizji i w innych mediach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa ogórkowa Jakuba Kuronia

Kuba nie podzielił losów dziadka i raczej nie spotkamy go już z garnkiem zupy i chochelką w okolicach Dworca Centralnego w Warszawie.
Młody kucharz zdradził za to jak ową zupę poprawnie przygotować.

Nie uwierzycie jakich ogórków używa Jakub Kuroń do swojej ogórkowej. Zamiast tradycyjnych kiszonych młody kucharz woli przecier ogórkowy ze sklepu!

Czy popularna ogórkowa z takim dodatkiem będzie lepsza? Wypróbujcie sami. A oto przepis na zupę ogórkową według Jakuba Kuronia.

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • 2 podudzia lub kilka skrzydełek z kurczaka
  • Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Ok. ¼ selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 przecier ogórkowy (tradycjonaliści mogą użyć kilku sporych ogórków kiszonych startych na tarce)
  • 4-5 ziemniaków
  • Pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub koperek suszony
  • Sól i pieprz
Zobacz także
Niezwykła zupa ogórkowa Ewy Wachowicz. Potrzebny będzie mikser

Niezwykła zupa ogórkowa Ewy Wachowicz. Potrzebny będzie wam mikser

Zupa ogórkowa tego lekarza oczyszcza wątrobę i jelita. Od razu poczujecie się lepiej

Zupa ogórkowa na zimno: przepis na zupę, która oczyszcza wątrobę i jelita

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka lub podudzia zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zaczynamy gotować na małym ogniu, zbierając szumy.
  2. Włoszczyznę kroimy w kostkę, ziemniaki na nieco większe kawałki.
  3. Po ok. 30 min gotowania mięsa dodajemy włoszczyznę. Ziemniaki wrzućmy do zupy nieco później.
  4. Następnie do zupy dodajemy przecier ogórkowy lub ogórki kiszone starte na tarce. Jakub Kuroń poleca także wcześniejsze podsmażenie przecieru na maśle.
  5. Gotujemy zupę do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, dodajemy do zupy, przegotowujemy.
  8. Na koniec do zupy dodajemy nieco koperku.
  9. Zupę podajemy z pieczywem.

 

Przepis na zupę pomidorową według Jacka Kuronia
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić pomidorową na wczorajszym rosole? Oto sprawdzony sposób Jacka Kuronia na pyszną zupę
Jakub Kuroń zdradził przepis na idealnie kremową, delikatną i zdrową pomidorówkę. Koniecznie sprawdźcie, w czym tkwi jej sekret.

Syn słynnego kucharza, Jakub Kuroń, to prawdziwy wirtuoz, od którego można się nauczyć wielu ciekawych rzeczy. Miłość do gotowania co prawda odziedziczył po ojcu, jednak przepis na pomidorową zaczerpnął od mamy. To ona zdradziła mu kilka sekretów dotyczących przyrządzania tej tradycyjnej, polskiej zupy.  Jak zrobić kremową zupę pomidorową na rosole? Znany kucharz postanowił zdradzić swoim czytelnikom rodzinny przepis na zupę pomidorową na rosole. Jej sekret tkwi między innymi w zblendowanej na gładko marchewce (bądź wszystkich warzywach pozostałych z rosołu), która czyni wywar gęstszym, słodszym i przede wszystkim zdrowszym. Na tym jednak nie koniec. Jakub Kuroń sugeruje również, by do zaprawienia zupy śmietaną użyć żółtka. Dzięki niemu zupa staje się bardziej delikatna oraz niesamowicie kremowa.  Koniecznie przetestujcie ten przepis. Jego odwzorowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut. Przepis na zupę pomidorową według Jakuba Kuronia Będziecie potrzebować: 2 litrów bulionu drobiowego 700 gramów przecieru pomidorowego 1 marchewki z rosołu 70 ml śmietany 18 proc. 1 żółtka Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: W średniej wielkości garnku umieśćcie przecedzony wcześniej bulion i podgrzejcie (nie powinien zacząć się gotować). Po kilkunastu minutach do bulionu dodajcie przecier pomidorowy (najlepszy będzie domowy, ale jeśli takiego nie macie, sięgnijcie po sklepowe propozycje), całość wymieszajcie i zagotujcie. Marchewkę z rosołu zblendujcie na gładko przy pomocy blendera, dodajcie do zupy i podgotujcie jeszcze przez chwilę. W niewielkiej, czystej miseczce umieśćcie śmietanę oraz żółtko. Oba składniki dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie do nich 2 chochelki gorącej zupy. Tak przygotowaną miksturę...

Zupa ogórkowa
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Ten błąd popełnia wielu z nas. Skutek jest katastrofalny
Gotowanie zupy ogórkowej to codzienność wielu gospodyń domowych. Czy wiecie, że łatwo można popełnić przy niej poważny błąd?

Kiszone ogórki, ziemniaki, włoszczyzna. Składniki na zupę ogórkową, dobra pani domu będzie w stanie wyrecytować z pamięci wyrwana ze snu o 3 w nocy. A co z kolejnością dodawania kolejnych składników do garnka? Tutaj także cała czynność zwykle odbywa się w sposób niemal automatyczny. Niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej powinni przyswoić sobie jednak pewną wiedzę. Chodzi mianowicie o to, kiedy w zupie powinny wylądować ogórki wraz z sokiem. Przepis dla przypomnienia Słyszeliście o tym, że nie można wrzucać ziemniaków do ogórkowej już po dodaniu kwasu? Jeśli tak postąpicie, wasze kartofle będą twarde nawet po ugotowaniu! Chodzi co prawda tylko o samą powierzchnię gotowanych ziemniaków, ale nawet taki szczegół może zepsuć wasz cały wysiłek. Cała sprawa gotowania ziemniaków rozbija się o kwasowe środowisko, w którym gotowanie nie przebiega jak należy. Dlatego kolejność wrzucania składników do zupy ogórkowej powinna być następująca i niezmienna: Na początek mięso Potem włoszczyzna Później ziemniaki A na sam koniec gotowania starte na tarce ogórki i opcjonalnie ogórkowy sok ze słoiczka. Dla przypomnienia przedstawimy wam także przepis na klasyczną zupę ogórkową. Taką jak u babci! Składniki: Kawałek kury z kośćmi– podudzia, skrzydełka itp. Liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4-5 średnich ogórków startych na tarce 3-4 ziemniaki Śmietana do zup – ok. ćwierć szklanki Sól i pieprz Sól i pieprz Koperek w proszku Przygotowanie: Mięso zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę pokrójcie drobno, ziemniaki...

Zupa ogórkowa
Adobe Stock
Newsy
Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia ten błąd. Zupa jest do niczego
Ogórkowa to uosobienie smaku polskich stołówek, barów mlecznych, a także domowej kuchni wszystkich Polaków.

Tania, smaczna i pożywna. A do tego jej głównym składnikiem są arcypolskie ogórki kiszone. Właściwości ogórkowej są w sam raz dla wszystkich w czasie srogich zim. Ciepły, pożywny wywar na mięsie z porcją marchewki i ziemniaków – taki zestaw dostarczy odpowiednią ilość węglowodanów wychłodzonemu ludzkiemu organizmowi. Starte ogórki i sok Walor zdrowotny ogórkowej, stanowią oczywiście ogórki kiszone starte na tarce przez wrzuceniem do zupy. Oprócz tego, niektóre gospodynie domowe do swoich ogórkowych dolewają znaczne ilości soku z kiszonych ogórków. Dzięki temu zabiegowi zupa staje się o wiele bardziej intensywna w smaku. Wy też wolicie bardziej wyraziste ogórkowe? Niezależnie od tego czy wlewacie ogórki wraz z sokiem ze słoika, czy bez, warto zastanowić się kiedy to zrobić Straty trudne do oszacowania Nie sztuką jest dodanie startych ogórków w dowolnym momencie gotowania zupy. Jeśli zrobicie to za wcześnie, skutki będą opłakane. Dlaczego? Takie zachowanie wpłynie na dwie rzeczy. Po pierwsze, w wyniku zetknięcia z kwaśną substancją, ziemniaki mogą pozostać twarde z zewnątrz nawet po długim gotowaniu. Więcej przeczytacie o tym zagadnieniu w tym artykule:  Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Ten błąd popełnia wielu z nas. Skutek jest katastrofalny   Poważniejszym „wykroczeniem” będzie jednak pozbawienie ogórkowej zdrowotnego waloru, poprzez zbyt długie gotowanie bogatego w witaminy soku z ogórków. Także starte na tarce kiszone ogórki, stracą wiele ze swoich prozdrowotnych walorów w czasie zbyt długiego gotowania. Witaminy i kwas Czas więc na wnioski. Ogórki należy bezwzględnie dodawać do zupy pod...

zupa ogórkowa przepis
kuchenny świat / gotujmy.pl
Newsy
Najlepsza ogórkowa tylko z tego babcinego przepisu. Idealnie kwaśna i sycąca
Na styczniowe mrozy nie ma nic lepszego, niż domowa zupa ogórkowa! Sycąca i zdrowa doskonale rozgrzeje w mroźne dni.

Zima nieźle wszystkich zaskoczyła! Po dość ciepłych i łagodnych świętach Bożego Narodzenia przyszedł styczeń wraz ze śniegiem i mrozami. Chyba trzeba się powoli przyzwyczajać do takiej spóźnionej zimy. Gdy na dworze ścina mróz i pada śnieg, trzeba koniecznie się dogrzewać, aby się nie przeziębić! W taką pogodę doskonale sprawdzają się różne zupy, które świetnie rozgrzewają i wzmacniają odporność. A do tego są zdrowe, smaczne i sycące. Co powiecie na zupę ogórkową gotowaną na żeberkach? Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Tradycyjna, polska zupa ogórkowa fantastycznie sprawdza się w mroźne dni. Gotowana z kiszonych ogórków, które zawierają dużo witaminy C, jest bardzo zdrowa i chroni organizm przed infekcjami. Do przygotowania zupy ogórkowej będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 litr wody 300 g żeberek 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 słoik kiszonych ogórków Pół szklanki mleka 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie Żeberka umyjcie i osuszcie. Wlejcie litr wody do garnka i gdy się zagotuje, to włóżcie do niej żeberka. W tym czasie umyjcie i obierzcie warzywa. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę pokrójcie w kostkę. Po 25 minutach gotowania żeberek wrzućcie do garnka pokrojone marchewki i pietruszkę. Po chwili dodajcie ziemniaki. Kiszone ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Gotujcie 10 minut. Jeśli zupa nie jest odpowiednio kwaśna, dolejcie trochę wody ze słoika z ogórkami. Na koniec, gdy zupa się już ugotuje, wlejcie do garnka pół szklanki mleka i zamieszajcie. I gotowe! Podawajcie zupę ze szczyptą siekanego, świeżego koperku. Jeżeli wolicie, to ziemniaki możecie zastąpić makaronem albo ryżem. Natomiast wodę z...