Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem

Kilka składników, chwila przygotowywania i obiad gotowy w mniej niż 30 minut – wypróbujcie przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Kawałki kurczaka podane z warzywami w sosie słodko-kwaśnym to obiad, który świetnie się sprawdzi wtedy, gdy macie bardzo mało czasu na przygotowanie posiłku. Przyrządzenie tego dania zajmuje mniej niż pół godziny! Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na szybki obiad

Brak czasu to żadna wymówka – nawet, jeśli się śpieszycie, nie rezygnujcie z obiadu! Wykorzystajcie jeden z poniższych przepisów na szybki obiad:

Zobacz także
Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego

Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat

Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Do przygotowania tego kurczaka w wyjątkowym sosie będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • Podwójny filet z piersi z kurczaka
  • 300 g ryżu (3 torebki)
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • Pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (520 g)
  • 3 łyżki sezamu
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę, wrzućcie 3 torebki ryżu i gotujcie około 10-12 minut. Po ugotowaniu odsączcie na sitku.
  2. Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie w paski o szerokości 2-3 cm. Włóżcie mięso do głębszej miski lub pojemnika, posypcie przyprawą kebab-gyros i odstawcie na kilka minut (polecamy zrobić to kilka godzin wcześniej, by mięso przeszło przyprawami).
  3. Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie kawałki kurczaka.
  4. Obie papryki umyjcie, wytnijcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie papryki w równe, wąskie paski. Dodajcie je do usmażonego kurczaka i wlejcie cały sos słodko-kwaśny, cały czas mieszając. Gotujcie na wolnym ogniu przez kilka minut.
  5. Świeży szczypiorek umyjcie i poszatkujcie drobno. Dodajcie do mięsa.
  6. Wsypcie 3 łyżki sezamu na rozgrzaną, suchą patelnię i prażcie przez kilka minut.
  7. Wyjmijcie ryż z torebek i przełóżcie na talerze. Na ryżu połóżcie kawałki kurczaka, polejcie sosem i na koniec posypcie prażonymi ziarnami sezamu. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na podudzia z kurczaka z cebulą. Pomysł na szybki obiad
Gotujmy.pl/Agnieszka72
Newsy
Przepis na podudzia z kurczaka z cebulą. Pomysł na szybki obiad
Pyszne i szybkie danie na obiad dla całej rodziny. Podudzia z kurczaka w doskonałym sosie z dodatkiem cebuli - smak taki, że palce lizać!

Poniższy przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Podudzia z kurczaka doskonale smakują podane z ziemniakami albo młodymi ziemniakami ugotowanymi w całości oraz wszelkiego rodzaju kaszami, które możecie polać sosem z mięsa. Polecamy również pyszne buraczki, zasmażaną kapustę albo klasyczną mizerię – im prościej, tym lepiej. Jeśli macie czas to możecie przygotować szwedzką sałatkę z ogórkami albo prostą wiosenną sałatkę z rzeżuchą . Przepis na duszone podudzia z kurczaka z cebulą Składniki 1 kg podudzi kurczaka (8 sztuk) 4 średnie cebule 1 łyżka suszonej natki pietruszki  1 łyżka mielonej słodkiej papryki  1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowe 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego 200ml wody 2,5 łyżki oleju Przygotowanie Mięso umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie do dużej miski. W oddzielnej miseczce połączcie olej ze wszystkimi przyprawami. Marynatą zalejcie kurczaka i dokładnie wymieszajcie (najlepiej za pomocą rąk), aby każdy kawałek pokrył się równomiernie przyprawami. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, a jeśli nie macie czasu to chociaż na kilka minut na bok. Na dużej patelni obsmażcie każdy kawałek mięsa na średnim ogniu, aż się zarumienią. Zmniejszcie ogień, wlejcie szklankę wody i duście mięso pod przykryciem.  W międzyczasie pokrójcie cebule na mniejsze kawałki. Gdy mięso zmięknie, a większość wody wyparuje, dodajcie cebule. Smażcie, aż sos zgęstnieje. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Pomysły na obiad z kurczakiem Kurczak jest jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych mięs. Można przygotować go na wiele sposobów, na przykład: upiec w całości , podać w pysznym słodko-kwaśnym sosie ,...

Udka z kurczaka
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Delikatne udka z kurczaka po zamojsku. Sosik z pieczenia z sekretnym składnikiem dopełni ich smak
Lubicie chrupiące mięso z kurczaka z piekarnika? Zróbcie je według tego przepisu z dodatkiem popularnej przyprawy.

Pewnie każdy z was ma takie danie, które za każdym razem jest gwarancją udanego obiadu. Gdy nie macie pomysłu na to, co ugotować, to w zanadrzu zawsze jest kilka przepisów na potrawy, które uwielbiają wszyscy domownicy. Często są to klasyczne, polskie dania, takie jak kotlety schabowe, zupa pomidorowa czy gołąbki. Świetnym pomysłem na względnie szybki i bardzo smaczny obiad jest pieczony kurczak! By przygotowania były jeszcze szybsze, zamiast piec całą porcję kurczaka, można użyć tylko udek (lub inaczej pałek). Z dodatkiem pieprzu, ostrej papryki i domowych, suszonych warzyw oraz oczywiście majeranku wychodzą przepyszne! To właśnie ta ostatnia przyprawa gwarantuje ich genialny smak. Polane masłem i pieczone w piekarniku smakują obłędnie. Zrobicie je z poniższego przepisu! Przepis na kurczaka po zamojsku Do przygotowania udek z kurczaka według zamojskiego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 10 pałek z kurczaka (po 2-3 na osobę) Majeranek Ostra papryka mielona Świeżo mielony pieprz Sól Przyprawa z suszonych warzyw Olej do smażenia Masło Przygotowanie: Pałki z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie posypcie mięso świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką, przyprawą warzywną oraz solą. Po kilku minutach otrząśnijcie mięso z nadmiaru przypraw. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kurczaki. Gdy mięso będzie już podsmażone, przełóżcie je do żaroodpornego naczynia i ułóżcie warstwami. Każdą warstwę posypcie jedną łyżeczką przyprawny warzywnej oraz sporą ilością suszonego majeranku. Na wierzch mięsa połóżcie kilka łyżek masła, a do naczynia wlejcie 1 szklankę wrzątku pilnując, by woda ściekała po bokach naczynia (dzięki temu przyprawy nie spłyną z...

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy
Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny? Pieczone udka z kurczaka! Dodajcie do nich masło czosnkowe, a ich smak powali was na łopatki.

Pieczony kurczak z dodatkiem masła czosnkowego to świetna propozycja na rodzinny obiad. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste – wystarczy natrzeć kurczaka przyprawami i wstawić do piekarnika. Obiad praktycznie sam się robi! Idealnie przypieczony kurczak powinien odchodzić od kości i mieć przypieczoną skórkę. Dodatek masła czosnkowego domowej roboty sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i smakuje doskonale. Wypróbujcie prosty przepis, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kurczaka pieczonego z masłem czosnkowym Do przygotowania aromatycznego kurczaka z piekarnika będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram udek z kurczaka (ćwiartek) 50 g masła 1 mały ząbek czosnku Przyprawa do kurczaka z czosnkiem (lub zwykła przyprawa do mięs albo kurczaka) 1 łyżka suszonej natki pietruszki Olej Przygotowanie: Najpierw przygotujcie masło czosnkowe. Wyciągnijcie wcześniej masło z lodówki i odstawcie na blat, by nieco zmiękło. W przepisie podana jest ilość masła potrzebna tylko do upieczenia kurczaka, ale możecie oczywiście odpowiednio zwiększyć proporcje, jeśli chcecie zrobić więcej masła czosnkowego. Obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do masła, posypcie szczyptą soli i wymieszajcie łyżką. Połóżcie masło na papierze do pieczenia lub folii, zwińcie w kształt walca i odstawcie do lodówki, by stwardniało. Udka z kurczaka umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso przyprawą do kurczaka z obu stron. Przełóżcie udka do żaroodpornego naczynia i polejcie je oliwą. Masło wyjmijcie z lodówki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Powstałymi wiórkami posypcie mięso. Dodajcie też posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanego kurczaka wstawcie do...

Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Niesamowite, jakim składnikiem podkreśla ich smak
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Ich smak podkreślicie jednym dodatkiem
Lubicie pieczone pałki kurczaka? Zobaczcie, jak przygotowuje je Jakub Kuroń.

Pieczony kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Mięso kurczaka jest nie tylko pożywne i smaczne, ale też stosunkowo tanie. Zobaczcie jak przygotowuje kurczaka Jakub Kuroń. Gwarantujemy, że jego przepis na pieczone pałki z kurczaka na stałe zagości w waszym menu. Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się ze swoimi fanami przepisem na pieczone pałki kurczaka. Kucharz dodaje do nich dwa nietypowe składniki, które genialnie podkreślają ich smak. To ostra musztarda z papryką trinidad scorpion i syrop z agawy. Musztardę tę możecie zastąpić bez problemu ostrą musztardą np. typu dijon, a syrop z agawy, odrobioną miodu: - Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą to bardzo fajny przepis. Prosty w przygotowaniu, wręcz idealny na szybki obiad. Kluczowym składnikiem jest ostra musztarda z papryką trinidad scorpion. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy i mocno pikantny smak, świetnie łączy się z drobiem. Dlatego zdecydowałem na przygotowanie marynaty z jej udziałem - opowiada o swoim przepisie Jakub Kuroń. Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 4 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego łyżeczka musztardy Trinidad Scorpion lub innej o kwaśnym i pikantnym smaku łyżka syropu z agawy lub miodu łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka curry w proszku 4 ząbki czosnku sól Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka umyjcie pod bieżącą zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie je do naczynia żaroodpornego, polejcie olejem i dobrze natrzyjcie przyprawami. Tak doprawione mięso możecie marynować od 1 do 24 godzin, aby smak przypraw przeniknął głębiej w strukturę mięsa. Kurczaka wyjmijcie z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem. Dzięki...