Pieczony kurczak z dodatkiem masła czosnkowego to świetna propozycja na rodzinny obiad. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste – wystarczy natrzeć kurczaka przyprawami i wstawić do piekarnika. Obiad praktycznie sam się robi!

Idealnie przypieczony kurczak powinien odchodzić od kości i mieć przypieczoną skórkę. Dodatek masła czosnkowego domowej roboty sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i smakuje doskonale. Wypróbujcie prosty przepis, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Przepis na kurczaka pieczonego z masłem czosnkowym

Do przygotowania aromatycznego kurczaka z piekarnika będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • Kilogram udek z kurczaka (ćwiartek)
  • 50 g masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Przyprawa do kurczaka z czosnkiem (lub zwykła przyprawa do mięs albo kurczaka)
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • Olej
[content:0_1166,0_4278]

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotujcie masło czosnkowe. Wyciągnijcie wcześniej masło z lodówki i odstawcie na blat, by nieco zmiękło. W przepisie podana jest ilość masła potrzebna tylko do upieczenia kurczaka, ale możecie oczywiście odpowiednio zwiększyć proporcje, jeśli chcecie zrobić więcej masła czosnkowego.
  2. Obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do masła, posypcie szczyptą soli i wymieszajcie łyżką.
  3. Połóżcie masło na papierze do pieczenia lub folii, zwińcie w kształt walca i odstawcie do lodówki, by stwardniało.
  4. Udka z kurczaka umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso przyprawą do kurczaka z obu stron.
  5. Przełóżcie udka do żaroodpornego naczynia i polejcie je oliwą. Masło wyjmijcie z lodówki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Powstałymi wiórkami posypcie mięso. Dodajcie też posiekaną natkę pietruszki.
  6. Tak przygotowanego kurczaka wstawcie do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Nie przykrywajcie naczynia, ale pamiętajcie o tym, by podczas pieczenia obrócić udka na drugą stronę – dzięki temu ładnie się przyrumienią. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: