szybki bigos
Gotujmy.pl
Newsy

Kto powiedział, że bigos robi się godzinami? Ten jest równie pyszny i powstaje w ekspresowym tempie

Bigos kojarzy się z długim, powolnym gotowaniem na wolnym ogniu. Nie macie czasu na tak długie pichcenie? Ten przepis jest właśnie dla was!

Historia bigosu jest niezwykła. Kto by pomyślał, że przed wiekami w tym daniu nie było nawet śladu kapusty?

Ani świeżej, ani kiszonej. Wyobrażacie to sobie? Bigos był daniem szlacheckim. Bogaci ziemianie zajadali się jednak nie kapustą, a siekaną i wolno gotowaną mieszanką różnych mięs.

Dopiero wraz z ubożeniem szlachty i przenikaniem kuchni bogatszych warstw społeczeństwa do biedniejszych, przepis na bigos się zmienił.

XIX wiek. To właśnie w tym okresie podobno zaszły nieodwracalne zmiany w recepturze bigosu. Dodawana wcześniej nieśmiało kapusta, stała się z wolna głównym składnikiem potrawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bez kiszonej kapusty

Stąd w tamtym okresie na to danie mówiło się „bigos z kapustą”. Dzisiaj bigos bez kapusty to żaden bigos!

Nie da się ukryć, że wiele osób do jego przyrządzenia zniechęca długi i żmudny proces gotowania.

Siekanie świeżej kapusty, odgotowywanie kiszonej – niektórzy niestety nie mają czasu na tak wiele czynności.

Specjalnie dla nich przeznaczony jest ten właśnie przepis. Zamiast długiego duszenia kiszonej kapusty, wystarczy że ugotujecie na miękko świeżą główkę.

Smak będzie co prawda częściowo odbiegał od oryginału, ale nie oznacza to, że będzie on dużo gorszy.

Przepis na szybki bigos

Składniki:

  • 1 mała biała kapusta
  • 40-50 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • Kilka łyżek oleju
  • 20 dag koncentratu pomidorowego lub przecier pomidorowy
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyśćcie, pokrójcie drobno, zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Gotujcie kapustę do miękkości.
  3. Kiełbasę pokrójcie w talarki i podsmażcie na oleju.
  4. Kiełbasę dodajcie do kapusty, a na patelni podsmażcie cebulę pokrojoną w kostkę.
  5. Przegotujcie kapustę z kiełbasą, cebulą i koncentratem pomidorowym jeszcze przez kilka minut, dodajcie pieprz i sól do smaku.
  6. Podawajcie z pieczywem.

Źródło: gotujmy.pl

bigos magdy gessler
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler często zachwala swój bigos. Jego smak jest wyjątkowy dzięki zmieszaniu tych 2 składników
Jak gotuje swój bigos Magda Gessler? O takich proporcjach kapusty kiszonej i kapusty świeżej jeszcze nie słyszeliście!

Magda Gessler to nie tylko telewizyjna showmanka. Jej udział w programie „Kuchenne rewolucje” opiera się nie tylko na charyzmie, ale też na dużej wiedzy. Kontrowersyjna gwiazda TVN-u dzieli się kulinarnymi radami i sztuczkami na różne dania nie tylko w telewizji. Na jednym ze swoich profili społecznościowych restauratorka opublikowała długo wyczekiwany przez fanów przepis na bigos. Ile kapusty kiszonej dodaje do bigosu Magda Gessler? Na dzień dobry przepis Magdy Gessler na bigos zaskakuje proporcjami kapusty kiszonej do kapusty białej. Klasyczne przepisy zakładają zwykle mieszankę w stosunku 1:1. Dzięki temu bigos zyskuje odpowiedni balans słodyczy kapusty świeżej i kwasu kapusty kiszonej. Wiele jest gospodyń domowych, które do tematu podchodzą nieco inaczej. By bigos był bardziej „zdecydowany” i silny w smaku, stawiają wyłącznie na kapustę kiszoną. Magda Gessler stawia na jeszcze inne rozwiązanie tego problemu. W jej wydaniu bigos powinien zawierać 3/4 kapusty kiszonej i zaledwie 1/4 kapusty świeżo poszatkowanej. Jakie mięso do bigosu? Jeśli chodzi o mięso i jego rodzaje, słynna restauratorka jest mniej ortodoksyjna. Zgodnie z jej zaleceniami do bigosu można dodać naprawdę różne rodzaje mięsa. Mięso z rosołu, resztki z niedzielnej pieczeni, wędzonki, kiełbasa, a przede wszystkim dziczyzna. W bigosie Gessler jest miejsce na wszystkie te gatunki mięsa. Co z przyprawami? Oprócz klasycznego dla bigosu kminku, Magda Gessler stawia jeszcze na dodatek w postaci jałowca. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki w kwestii gotowania bigosu autorstwa Magdy Gessler. Przepis na bigos Magdy Gessler Składniki: Ok. 75 dag kapusty kiszonej Ok. 25 dag kapusty białej świeżej Różne rodzaje mięsa – wędzonka, boczek, kiełbasa, mięso z pieczeni,...

Dlaczego bigos jest gorzki
Flickr
Newsy
Robicie wszystko według przepisu, a bigos wychodzi gorzki? Jeden składnik go uratuje
Wasz bigos jest zbyt gorzki? To nie powód, by wyrzucać całą zawartość garnka do kosza. Sprawdźcie nasze sposoby.

Gotowanie bigosu to długi, żmudny proces. Prawidła i podręczniki sztuki kucharskiej mówią krótko – potrzeba aż dwudniowego gotowania, by wyciągnąć z niego wszystkie smaki! Czasem pomimo tak długiego gotowania, coś idzie nie tak. Częstym błędem jest spowodowanie, że bigos jest w smaku dość gorzki. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być całkiem sporo. Od ilości dodanej surowej kapusty, przez rodzaj dodanych grzybów. Czym zneutralizować gorzki smak bigosu? Niezależnie od tego, co spowodowało „gorzkie nieszczęście”, warto wiedzieć, w jaki sposób można sobie z tym problemem poradzić. Gorzki smak bigosu nie jest jeszcze tragedią. Łatwo będzie go zneutralizować poprzez dodanie od niego nieco cukru, miodu lub słodkich śliwek suszonych. Słodki smak niweluje smak gorzki – wystarczy pamiętać o tej fundamentalnej kulinarnej zasadzie i bez problemu uda się wam zaradzić gorzkiemu problemowi. Przepis na bigos z rodzynkami Składniki: Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. ćwierć główki) 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 25 dag łopatki wieprzowej 35 g łopatki wołowej 50 dag schabu wieprzowego 2-3 łyżki smalcu wieprzowego 10 dag kiełbasy myśliwskiej podwędzanej 5 dag boczku surowego wędzonego 15 dag boczku parzonego wędzonego Cebula Garść śliwek wędzonych Ziele angielskie Czarny pieprz Liście laurowe Ziarna jałowca Sól Cukier Opcjonalnie: miód Przygotowanie: Namoczcie grzyby w gorącej wodzie, a następnie pokrójcie je na paski. Wody po moczeniu nie należy wylewać – wlejecie ją potem do bigosu. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie na drobniejsze kawałki. Zalejcie kapustę wodą. Białą kapustę posiekajcie i wrzućcie do garnka z kapustą kiszoną. Gotujcie...

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Kiszona kapusta do bigosu
Pixabay
Newsy
Jaka jest najlepsza kapusta na bigos? Świeża czy kiszona? Tradycyjnie robiono go w ten 1 sposób
Bigos to kultowe danie! Okazuje się jednak, że Polacy przygotowują je w różny sposób! Zobacz, jaką kapustę na bigos najlepiej wybrać.

Szykujecie się do przygotowania bigosu i zastanawiacie się jaką kapustę wybrać? Czy oryginalna receptura na bigos to taka z kapustą kiszoną, czy świeżą? A może kapustę do bigosu trzeba najpierw opłukać? Sprawdzamy, jakie są różnice. Historia bigosu Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, ale potrawę podobną do bigosu przygotowują też na Litwie i na obecnych terenach Białorusi. W XVII i XVIII wieku przygotowywano bigos z naprawdę ekskluzywnych składników! Była to potrawa z siekanego mięsa ssaków, ale też ryb, a nawet raków. Do mięsa dodawało się zakwaszające produkty takie jak sok z cytryn lub ocet. Bigos, który znamy, w którym główną rolę odgrywa kapusta, powstał jako próba naśladownictwa tej ekskluzywnej potrawy. Zaczęto wymieniać wtedy drogie mięsa na tańszą i bardziej dostępną kapustę. Początkowo nazywano go więc „bigosem z kapustą”, gdyż samo powiedzenie „bigos” nie gwarantowało faktu, że w potrawie będzie obecna kapusta. Przepis jednak ewoluował przez lata i obecnie myśląc o bigosie, każdy z nas wyobraża sobie ciepłą potrawę z aromatyczną kapustą. Z jakiej kapusty powinno się robić bigos? Jedni twierdzą, że do bigosu należy dodawać jedynie kapustę kiszoną, inni robią to z mieszanką kapusty kiszonej i świeżej, aby zmniejszyć intensywność kwaśnego smaku. Według staropolskiej kuchni składnikami bigosu jest mieszanka szatkowanej kapusty świeżej i kiszonej. Mało kto będzie robił zwykły bigos jedynie z kapusty świeżej (poza letnim okresie gotowania tzw. bigosu z młodej kapusty). Prawie każda receptura zakłada dodanie kapusty kiszonej. Najlepiej zatem zrobić bigos z domowej kiszonej kapusty, ale jeśli jej nie macie, smaczny będzie też taki z wykorzystaniem tej kupnej. Wybierzcie kapustę dobrej jakości, najlepiej z beczki lub glinianego naczynia. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego...