Historia bigosu jest niezwykła. Kto by pomyślał, że przed wiekami w tym daniu nie było nawet śladu kapusty?

Ani świeżej, ani kiszonej. Wyobrażacie to sobie? Bigos był daniem szlacheckim. Bogaci ziemianie zajadali się jednak nie kapustą, a siekaną i wolno gotowaną mieszanką różnych mięs.

Dopiero wraz z ubożeniem szlachty i przenikaniem kuchni bogatszych warstw społeczeństwa do biedniejszych, przepis na bigos się zmienił.

XIX wiek. To właśnie w tym okresie podobno zaszły nieodwracalne zmiany w recepturze bigosu. Dodawana wcześniej nieśmiało kapusta, stała się z wolna głównym składnikiem potrawy.

Zobacz także:

Bez kiszonej kapusty

Stąd w tamtym okresie na to danie mówiło się „bigos z kapustą”. Dzisiaj bigos bez kapusty to żaden bigos!

Nie da się ukryć, że wiele osób do jego przyrządzenia zniechęca długi i żmudny proces gotowania.

Siekanie świeżej kapusty, odgotowywanie kiszonej – niektórzy niestety nie mają czasu na tak wiele czynności.

Specjalnie dla nich przeznaczony jest ten właśnie przepis. Zamiast długiego duszenia kiszonej kapusty, wystarczy że ugotujecie na miękko świeżą główkę.

Smak będzie co prawda częściowo odbiegał od oryginału, ale nie oznacza to, że będzie on dużo gorszy.

Przepis na szybki bigos

Składniki:

  • 1 mała biała kapusta
  • 40-50 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • Kilka łyżek oleju
  • 20 dag koncentratu pomidorowego lub przecier pomidorowy
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyśćcie, pokrójcie drobno, zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Gotujcie kapustę do miękkości.
  3. Kiełbasę pokrójcie w talarki i podsmażcie na oleju.
  4. Kiełbasę dodajcie do kapusty, a na patelni podsmażcie cebulę pokrojoną w kostkę.
  5. Przegotujcie kapustę z kiełbasą, cebulą i koncentratem pomidorowym jeszcze przez kilka minut, dodajcie pieprz i sól do smaku.
  6. Podawajcie z pieczywem.

Źródło: gotujmy.pl