Jeśli tęsknicie za smakiem chrupiących orzeszków z kremem, to zróbcie je samodzielnie w domu! Przygotowanie jest bardzo proste – musicie mieć tylko formę do pieczenia orzeszków. Wypróbujcie poniższy przepis!

Przepis na kruche orzeszki z kremem kawowym

Do przygotowania orzeszków z kremem kawowym potrzebna wam będzie specjalna forma do pieczenia orzeszków oraz składniki z poniższej listy:

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 150 ml śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na krem:

  • 250 g mleka odtłuszczonego granulowanego
  • 250 g masła
  • 120 ml wody
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki cappuccino
  • 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej
  • Pokruszone herbatniki i orzechy albo wiórki kokosowe

Przygotowanie ciasta:

  1. Wymieszajcie oba rodzaje mąki i przesiejcie do dużej miski.
  2. Dodajcie 250 g miękkiego masła, łyżeczkę sody, 2 żółtka, 150 ml śmietany, 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki octu.
  3. Składniki wymieszajcie i zagniećcie ciasto tak, by nie lepiło się do rąk. Podsypcie mąką, jeśli trzeba.
  4. Podzielcie ciasto na części i każdą uformujcie w wałek. Pokrójcie je na kawałki i formujcie w równe kuleczki.
  5. Następnie kuleczki przełóżcie do rozgrzanej formy do orzeszków i upieczcie.
  6. Po upieczeniu wyjmijcie gotowe „łupinki” z formy. Gdy będą już chłodne, odkrójcie ostrym nożem wystające kawałki ciasta.

Przygotowanie kremu:

  1. Wlejcie do garnka 120 ml wody. Wsypcie ¾ szklanki cukru, dodajcie 250 g masła i podgrzejcie na tyle, by składniki się rozpuściły i połączyły. Nie gotujcie!
  2. Gdy tylko składniki się połączą, zdejmijcie garnek z gazu. Wsypcie do niego 250 g granulowanego mleka i wymieszajcie bardzo dokładnie. Dodajcie kawałki pokruszonych herbatników i mielonych orzechów oraz po dwie łyżki cappuccino i kawy zbożowej. Wymieszajcie.
  3. Masę zmiksujcie za pomocą blendera. Gdy będzie już chłodna, przełóżcie nią upieczone łupinki. Smacznego!

Źródło przepisu: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: