Krokiety warzywne to świetna opcja dla osób, które chciałyby stworzyć bardziej lekkostrawne danie na obiad. Cukinia to świetne źródło witamin i minerałów. W większości składa się wody (tak samo jej krewne - ogórki), dlatego jest wyjątkowo niskokaloryczna i polecana wszystkim osobom na diecie. Można ją gotować, dusić, smażyć na patelni i grillu, piec w piekarniku (np. cukinia nadziewana mięsem).
Przepis na krokiety z cukinią
Ten oryginalny przepis na lekkie, wiosenne krokiety na pewno posmakuje waszym gościom i domownikom. W porównaniu z tradycyjnymi mięsnymi krokietami - pozwoli wam też zaoszczędzić sporo czasu!
Składniki:
- 7 naleśników
- 1 średnia cukinia
- 30 g cienkiej kiełbaski
- 1 cebula
- 2 jajka
- liść laurowy
- sól i pieprz
- koncentrat pomidorowy
- bułka tarta
- cukier
- olej
Przygotowanie:
- Kiełbasę pokrójcie w kostkę, a cebulę w piórka. Cukinię obierzcie i pokrójcie w większą kostkę.
- Na patelni albo w rondlu rozgrzejcie olej i wrzućcie kiełbasę i cebulę.
- Podsmażcie razem i dodajcie cukinię.
- Podlejcie troszkę wodą (cukinia musi być dość gęsta) i dodajcie przyprawy. Duście, aż cukinia zacznie mięknąć. Doprawcie koncentratem, solą, cukrem i pieprzem.
- Razem krótko duście i odstawcie do przestygnięcia. Naleśniki smażcie wg ulubionego, sprawdzonego przepisu.
- Na każdy naleśnik nałóżcie przygotowaną cukinię i zwińcie krokiety. Panierujcie w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
- Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: