To danie z pewnością wiele osób pamięta z dzieciństwa. W czasach PRLu, gdy zdobycie niektórych składników było wyjątkowo utrudnione, panie domu wznosiły się na wyżyny kreatywności, by przyrządzić coś pysznego. Jedną z popisowych potraw w wielu domach były kotlety z mortadeli obtoczone w panierce z jajka i bułki tartej.
Przypominamy to niedrogie danie z łatwo dostępnych składników nieco odmienionej i „wypasionej” wersji. Kotleciki z mortadeli nafaszerowane ciągnącym się serem z pewnością podbiją wasze podniebienia i przypomną dawne czasy. Dobrym dodatkiem będą także podsmażone na oleju pieczarki. To również wyjątkowo prosty i szybki przepis, idealny, gdy nie macie czasu na czasochłonne gotowanie wyrafinowanych potraw.
Kotleciki z mortadeli można zaserwować z pajdą świeżego, wiejskiego chleba, gotowanymi ziemniakami albo kaszą np. gryczaną lub jęczmienną. Doskonale smakują z prostą surówką z kapusty, buraczkami albo mizerią, możecie także podać je z ugotowanym na parze kalafiorem.
Według niektórych osób takie kotlety przypominają schabowe. Smak może nie jest identyczny, ale to dobry zamiennik, gdy tradycyjne schaboszczaki nam się znudzą.
Zobacz także:
Przepis na kotlety z mortadeli faszerowane serem
Z przepisu wyjdzie porcja dla 4 osób.
Składniki
- Kawałek mortadeli – tak, żeby powstało 8 plastrów o grubości około 0,5cm
- 4 grubsze plasterki sera
- 2 jajka
- 50ml mleka
- 1 szklanka tartej bułki
- 2 łyżki mąki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- W płaskiej misce lub głębokim talerzu rozkłóćcie jajka z mlekiem i doprawcie je solą i pieprzem. W drugiej miseczce wymieszajcie bułkę tartą z mąką.
- Mortadelę obierzcie ze skóry i pokrójcie w grubsze plastry.
- Na jednym kawałku połóżcie plaster sera i przykryjcie go drugim plastrem mortadeli.
- Takie kotlety panierujcie w jajku, a następnie w bułce z mąką.
- Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie kotleciki. Gdy nabiorą pięknego, złotego koloru z obu stron, są gotowe do podania.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl