kotlety z mortadeli z serem
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy

Kotlety z mortadeli z sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie gości tym kultowym daniem PRLu

Tak dobre, że na jakiś czas zdetronizują wasze ukochane kotlety schabowe!

To danie z pewnością wiele osób pamięta z dzieciństwa. W czasach PRLu, gdy zdobycie niektórych składników było wyjątkowo utrudnione, panie domu wznosiły się na wyżyny kreatywności, by przyrządzić coś pysznego. Jedną z popisowych potraw w wielu domach były kotlety z mortadeli obtoczone w panierce z jajka i bułki tartej.

Przypominamy to niedrogie danie z łatwo dostępnych składników nieco odmienionej i „wypasionej” wersji. Kotleciki z mortadeli nafaszerowane ciągnącym się serem z pewnością podbiją wasze podniebienia i przypomną dawne czasy. Dobrym dodatkiem będą także podsmażone na oleju pieczarki. To również wyjątkowo prosty i szybki przepis, idealny, gdy nie macie czasu na czasochłonne gotowanie wyrafinowanych potraw.

Kotleciki z mortadeli można zaserwować z pajdą świeżego, wiejskiego chleba, gotowanymi ziemniakami albo kaszą np. gryczaną lub jęczmienną. Doskonale smakują z prostą surówką z kapusty, buraczkami albo mizerią, możecie także podać je z ugotowanym na parze kalafiorem.

Według niektórych osób takie kotlety przypominają schabowe. Smak może nie jest identyczny, ale to dobry zamiennik, gdy tradycyjne schaboszczaki nam się znudzą.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kotlety z mortadeli faszerowane serem

Z przepisu wyjdzie porcja dla 4 osób.

Składniki

  • Kawałek mortadeli – tak, żeby powstało 8 plastrów o grubości około 0,5cm
  • 4 grubsze plasterki sera
  • 2 jajka
  • 50ml mleka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 2 łyżki mąki
  • Sól i pieprz do smaku

Zobacz także

Przygotowanie

  1. W płaskiej misce lub głębokim talerzu rozkłóćcie jajka z mlekiem i doprawcie je solą i pieprzem. W drugiej miseczce wymieszajcie bułkę tartą z mąką.
  2. Mortadelę obierzcie ze skóry i pokrójcie w grubsze plastry.
  3. Na jednym kawałku połóżcie plaster sera i przykryjcie go drugim plastrem mortadeli.
  4. Takie kotlety panierujcie w jajku, a następnie w bułce z mąką.
  5. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie kotleciki. Gdy nabiorą pięknego, złotego koloru z obu stron, są gotowe do podania.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
jedzenie w prl
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy Tak gotowano w czasach PRL! Aż łza się w oku kręci!
Jeśli tęsknicie do smaków ze swojego dzieciństwa lub młodości, to mamy dla was nie lada gratkę! Dziś wspominamy przepisy z PRL – sprawdźcie jakie!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Stare przepisy z PRLu wracają do łask i nic dziwnego! Są tanie i proste w przygotowaniu. W tamtych trudnych czasach zdobycie różnych składników graniczyło z cudem, a o stosowanych przez nas na co dzień przyprawach nikt nawet nie słyszał. Dlatego kuchnia PRL-u bogata jest w proste przepisy, z łatwo dostępnych składników. Kogel mogel Dziś pewnie mało kto by się odważył na ten deser w obawie przed chorobami, które mogą znajdować się w surowych jajkach. W końcu kogel mogel to po prostu surowe żółtka ucierane z cukrem! Mimo to, jako dzieci zajadaliśmy się tym przysmakiem. Fasolka po bretońsku Fasola z koncentratem pomidorowym to kolejne danie kuchni PRL. W wersji „na bogato” zawierało jeszcze kiełbasę lub inne mięsa. Z tego powodu część osób nie przepadała za tym daniem, ponieważ zamawiając fasolkę po bretońsku w lokalu czasami nie wiadomo było jakiego wkładu mięsnego można się spodziewać… Sałatka jarzynowa Sałatka z powodzeniem przetrwała do naszych czasów. Najczęściej przygotowywana jest na święta, choć wiele gospodyń przygotowuje sałatkę po rosole. W końcu najlepsza sałatka jarzynowa to ta z jarzyn z rosołu! Paprykarz szczeciński Paprykarz to kolejny przysmak, który dotrwał do naszych czasów i nadal można kupić go w sklepie. Ryba z ryżem, pomidorami i papryką nadal ma wielu zwolenników, choć nie wszyscy przepadają za tym daniem. Kotlety z mortadeli Gdy na sklepowych półkach brakowało dosłownie wszystkiego, ludzie łapali się czegokolwiek, by móc wyczarować obiad. Tak powstały kotlety z mortadeli, czyli plastry kiełbasy składającej się z mielonego mięsa, przypraw i tłuszczu  obtoczone w bułce tartej i smażonej na patelni, jak kotlety. Mortadela była dużo łatwiej dostępna i zdecydowanie tańsza od mięsa, dlatego takie kotleciki...

Przeczytaj
kotlety z mortadeli przepis
Gotujmy.pl/Danusia19671
Przepisy To był prawdziwy hit czasów PRL. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu kotlety z mortadeli. Podajemy przepis
Mówi się, że „potrzeba jest matką wynalazków”. Nie inaczej było w przypadku kotletów z mortadeli. Bowiem, w czasach PRL-u ten smakołyk idealnie zastępował trudno dostępny i drogi schab.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Panierowana w jajku i bułce tartej oraz smażona na oleju mortadela to istny rarytas przywodzący na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Choć PRL to już przeszłość, fanów tej potrawy do dziś nie brakuje. Wielu Polaków często wraca do tego szybkiego, taniego i prostego przepisu. Jeśli go jeszcze nie znacie, koniecznie przetestujcie!  Przygotowanie przepysznych kotlecików z mortadeli nie zajmie wam bowiem więcej niż 20 minut. Składniki na pewno macie w lodówce! Przepis na kotlety z mortadeli Będziesz potrzebować 500 gramów mortadeli 1 jajko 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Mortadele pokrój na kawałki o grubości ok. 1 centymetra. W niewielkiej miseczce umieść jajko, a następnie rozkłóć je widelcem. Do jajka dodaj 1 łyżkę majonezu, 1 łyżeczkę chrzanu, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. W tak przygotowanej miksturze zamocz po kolei wszystkie kawałki pokrojonej wcześniej mortadeli. Na duży i płaski talerz wysyp pół szklanki bułki tartej. Wyjmij kawałki mortadeli z miski z jajkiem i przełóż je na talerz z bułką tartą, a następnie dokładnie obtocz z obu stron. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej panierowaną mortadelę. Kotlety smaż z obu stron przez ok. 3 minuty, aż do zarumienienia.  Gotowe! Koniecznie pamiętaj, by z usmażonych kotletów odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną mortadelę możesz podawać z ulubioną surówką i gotowanymi, bądź pieczonymi ziemniaczkami.

Przeczytaj
Kotleciki z kalafiorem
Flickr/mimiczoko
Newsy Twoje dzieci nie lubią warzyw? Oto prosty sposób, by przemycić je w tradycyjnych kotlecikach
Warzywa powinniśmy jeść od najmłodszych lat. Jeśli wasze dzieci mają z tym problem, zróbcie danie, które z pewnością przypadnie im do gustu. Sami też będziecie się nim zajadać!
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Dziecięce podniebienie to prawdziwie wymagający konsument. Młodemu pokoleniu niełatwo dogodzić. Jest jednak kilka potraw, które maluchy zjedzą z przyjemnością. Przedstawiamy jedną z nich. Charakterystyczny zapach O ile kalafior nie zachęca nas swoim zapachem podczas gotowania, to z pewnością do jedzenia zachęcą nas jest jego wyjątkowe właściwości i bogaty skład. To jedno z warzyw, którego nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy, nawet całkiem dorosły łakomczuch. Kalafior ma silne działanie przeciwnowotworowe, co zostało niejednokrotnie udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i jest wskazany dla osób z reumatyzmem. Spożywanie kalafiora, a także brokułów, może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty. Naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady przekonują do częstego jedzenia kalafiora. Ich zdaniem warzywo zawiera substancje, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ustalono, że dzienne spożycie 50 g kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani nawet o 28 procent! Przepis na kotlety mielone z kalafiorem Jeżeli jesteście fanami kalafiora i chcecie przekonać do jego smaku i zalet młodsze pokolenie, proponujemy wypróbowanie poniższego bardzo prostego przepisu. Wystarczy do tradycyjnych mielonych dodać pół małego kalafiora. Gwarantujemy, że wasze dzieci poproszą o dokładkę! Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, pół małego kalafiora, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego, Olej do smażenia. Sposób przygotowania Płuczemy pod...

Przeczytaj
Krokiety
Gotujmy.pl
Przepisy Nie uwierzysz, czym można nadziewać krokiety. Wyjdą pyszne. Niesamowite doznania smakowe 
Krokiety, inaczej zasmażany naleśniki z farszem w postaci niewielkiej rolady. Czy może cię czymś zaskoczyć?
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Krokiety to połączenie dobrego ciasta z mniej lub bardziej tradycyjnym farszem. Nadzienie można wykonać dosłownie ze wszystkiego. W Polsce największym powodzeniem cieszą się krokiety z kapustą, mięsem, jak i te podawane na końcu wesel z czerwonym barszczem. To danie łatwe i niezbyt czasochłonne. Można serwować je o każdej porze dnia. Najlepiej będą smakowały wieczorem albo w formie przystawki na imprezie urodzinowej. Starczają na kilka kęsów, w sam raz jako jedna z potraw na polskim stole.  W jajku z mąką Krokiety najlepiej smaży się na patelni w oleju. Panierkę stanowi proste połączenie jajka, mąki i tartej bułki. Farsz może być mięsny, mięsno-kapuściany, mięsno-grzybowy, czy w końcu całkowicie wegetariański, z dużą ilością podsmażonych wcześniej warzyw.  Bez panierki Krokiet od naleśnika odróżnia panierka. Jeśli planujecie w najbliższym czasie dietę, będzie ona źródłem dodatkowych kalorii. Jeżeli jednak bliżej wam do hedonizmu niż tabeli kalorycznych, możecie postawić na panierkę. Farsz, który proponujemy, nie będzie wam obojętny. Składniki na 4 osoby: ziemniaki 75 dag mąka pszenna 10 dag 1 łyżka przyprawy typu Vegeta ser Gouda 15 dag masło 2 łyżki żółtko jaja kurzego 2 szt bułka tarta do panierki mąka do panierki jajo kurze 2 szt olej do smażenia Przygotowanie krokietów Gotujemy ziemniaki do miękkości. Po delikatnym ostudzeniu obieramy, mielimy i mieszamy z mąką, przyprawą, żółtkami i masłem. Na dłoni formujemy z powstałej masy krokieciki w kształcie kulki i nadziewamy je startym serem. Dokładnie zlepiamy ciasto, by ser nie wydostał się na patelnię podczas smażenia. Gotowe kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej....

Przeczytaj