kotlety z mortadeli z serem
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy

Kotlety z mortadeli z sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie gości tym kultowym daniem PRLu

Tak dobre, że na jakiś czas zdetronizują wasze ukochane kotlety schabowe!

To danie z pewnością wiele osób pamięta z dzieciństwa. W czasach PRLu, gdy zdobycie niektórych składników było wyjątkowo utrudnione, panie domu wznosiły się na wyżyny kreatywności, by przyrządzić coś pysznego. Jedną z popisowych potraw w wielu domach były kotlety z mortadeli obtoczone w panierce z jajka i bułki tartej.

Przypominamy to niedrogie danie z łatwo dostępnych składników nieco odmienionej i „wypasionej” wersji. Kotleciki z mortadeli nafaszerowane ciągnącym się serem z pewnością podbiją wasze podniebienia i przypomną dawne czasy. Dobrym dodatkiem będą także podsmażone na oleju pieczarki. To również wyjątkowo prosty i szybki przepis, idealny, gdy nie macie czasu na czasochłonne gotowanie wyrafinowanych potraw.

Kotleciki z mortadeli można zaserwować z pajdą świeżego, wiejskiego chleba, gotowanymi ziemniakami albo kaszą np. gryczaną lub jęczmienną. Doskonale smakują z prostą surówką z kapusty, buraczkami albo mizerią, możecie także podać je z ugotowanym na parze kalafiorem.

Według niektórych osób takie kotlety przypominają schabowe. Smak może nie jest identyczny, ale to dobry zamiennik, gdy tradycyjne schaboszczaki nam się znudzą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety z mortadeli faszerowane serem

Z przepisu wyjdzie porcja dla 4 osób.

Składniki

  • Kawałek mortadeli – tak, żeby powstało 8 plastrów o grubości około 0,5cm
  • 4 grubsze plasterki sera
  • 2 jajka
  • 50ml mleka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 2 łyżki mąki
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
ciasto drozdzowe opada

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

ciasto drożdżowe

Banalny trik na delikatne jak mgiełka ciasto drożdżowe. Dodajcie to zamiast mleka a będzie nieziemsko pyszne

Przygotowanie

  1. W płaskiej misce lub głębokim talerzu rozkłóćcie jajka z mlekiem i doprawcie je solą i pieprzem. W drugiej miseczce wymieszajcie bułkę tartą z mąką.
  2. Mortadelę obierzcie ze skóry i pokrójcie w grubsze plastry.
  3. Na jednym kawałku połóżcie plaster sera i przykryjcie go drugim plastrem mortadeli.
  4. Takie kotlety panierujcie w jajku, a następnie w bułce z mąką.
  5. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie kotleciki. Gdy nabiorą pięknego, złotego koloru z obu stron, są gotowe do podania.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Te dewolaje to prawdziwe niebo na talerzu. Dodajcie to do środka a będą jeszcze smaczniejsze
gosiapiotrek23/Gotujmy.pl
Newsy
Te dewolaje to prawdziwe niebo na talerzu. Dodajcie to do środka a będą jeszcze smaczniejsze
Dewolaje to danie, które bardzo często serwowane jest w polskich domach. Często też spotyka się je na wielu obiadach okolicznościowych takich jak chrzciny, wesela czy komunie. Jest ono uniwersalne i smakuje wszystkim – od najmłodszych do najstarszych.

Dewolaj (de vollaile, devolay) to kotlet z piersi kurczaka, z którego robi się zawijas z serowym nadzieniem. W niektórych wersjach zamiast (albo oprócz) sera daje się także masło z ziołami, czosnkiem i szczypiorkiem, które rozpływa się w procesie smażenia. Niektórzy dodają także do nadzienia boczek. Chociaż nazwa brzmi z francuska, tak naprawdę danie to pochodzi ze wschodu – w niektórych miejscach nazywa się je np. kotletem po kijowsku.  Jak zrobić domowego dewolaja? Do dania można wybrać zupełnie dowolne nadzienie – nawet najbardziej nietypowe. Wymyślne wersje dewolajów nadziewane były serem pleśniowym, a nawet owocami. Należy jednak pamiętać o prawidłowym zawinięciu kurczaka i spięciu zawijasa za pomocą wykałaczek przed smażeniem. W ten sposób mięso stwardnieje uzyskując odpowiedni kształt i zapobiegnie wylewaniu się nadzienia. Jeśli chcesz aby serowe nadzienie było jeszcze bardziej kremowe – użyj serka topionego! Przepis na dewolaje z serkiem topionym Składniki: 1 kg polędwicy Ok. 10 plastrów gotowanej szynki serek topiony ok. 10 łyżeczek musztardy, 2 jajka 2 łyżki mąki 3-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku słodka papryka Przygotowanie: Polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.  Mięso smarujemy musztardą w środku, następnie wykładamy plaster szynki i smarujemy serkiem topionym, a potem zwijamy.  Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoto. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego! Czytaj też: Jak przyrządzić dewolaje w piekarniku? Zróbcie tak, a kotlety będą wyjątkowo soczyste Masło podczas smażenia dewolaja wypływa? Pewnie popełniacie ten błąd. Zastosujcie mistrzowski trik z...

kotlety ruskie przepis
alien1985 / gotujmy.pl
Newsy
Jesteście fanami pierogów ruskich? W takim razie spróbujcie tych kotletów. Smakują jeszcze lepiej
Jaroszom na pewno zasmakuje to pyszne i proste danie bez grama mięsa! Spróbujcie ruskich kotlecików.

Osoby stosujące dietę wegetariańską muszą się czasami nieźle nagimnastykować, żeby wymyślić ciekawy pomysł na obiad. W końcu na ile sposobów można przygotowywać bezmięsne dania? Byście mogli uniknąć monotonii, mamy dla was świetny przepis na jarskie kotleciki ruskie – są przepyszne, proste w przygotowaniu i do tego tanie. Pycha! Przepis na kotlety ruskie Te kotleciki to tak naprawdę nic innego, jak farsz do pierogów ruskich! Dlatego, jeśli lubicie to danie, to z pewnością posmakują wam ruskie kotlety. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 kilogramy ziemniaków Pół kilo tłustego twarogu 2 jaja rozmiar M Olej Bułka tarta Sól Pieprz Przygotowanie Umyte i obrane ziemniaki włóżcie do garnka, zalejcie wodą, posólcie i ugotujcie. Gdy już się ugotują, wylejcie wodę i grzejcie ziemniaki w suchym garnku, co jakiś czas je podrzucając, by pozbyć się z nich nadmiaru wody. Odstawcie, by ostygły. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Na patelnię wlejcie olej, rozgrzejcie i wrzućcie cebulę. Posólcie i smażcie, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż cebula się zarumieni i zeszkli. W maszynce do mięsa zmielcie ziemniaki i odstawcie, by całkowicie wystygły. To bardzo ważne, ponieważ jeśli będą ciepłe, to kotlety będą się rozpadały. Twaróg zmielcie w maszynce albo przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do niego ostudzoną cebulę i ziemniaki i doprawcie solą oraz pieprzem. Do masy na kotlety dodajcie dwa jajka i wymieszajcie, by składniki się połączyły. Jeżeli będzie zbyt rzadka, to dodajcie bułki tartej. Z masy zacznijcie formować kotleciki. Każdy z nich obtoczcie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju i smażcie kotlety z obu stron tak, by się zarumieniły....

Robert Makłowicz
ONS/Adobe Stock
Newsy
Jajka po lyońsku z przepisu Roberta Makłowicza. Proste danie na wielkanocny stół
Takiej wersji jajek jeszcze nie próbowaliście. Idealne na świąteczne śniadanie albo jako przekąska na ciepło podczas wielkanocnego obiadu.

Jajka to podstawa wielkanocnych dań. Najczęściej podajemy jajka z majonezem, faszerowane, podsmażone albo zalane galaretą. Dziś proponujemy pyszne jajka po lyońsku z przepisu samego Roberta Makłowicza. To przystawka na ciepło, która z pewnością posmakuje gościom. Danie jest bardzo proste do zrobienia, wymaga niewielu składników i mało pracy. Z łatwością zrobicie je przed uroczystym śniadaniem lub obiadem. Podawajcie je od razy po wyjęciu z piekarnika, gdy roztopiony ser jest gorący i ciągnie się; właśnie takie smakuje najlepiej. Danie możecie odrobinę zmodyfikować, dodając np. świeżo startą gałkę muszkatołową, słodką lub ostrą mieloną paprykę albo tymiany czy zioła prowansalskie. Doskonale smakuje również posypane drobno posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Takie dodatki sprawią, że danie zyska nowy smak, a wy będziecie mogli je serwować nie tylko podczas Wielkanocy. Jajka po lyońsku z przepisu Makłowicza Składniki 8 jajek 3 cebule 2 duże łyżeczki masła 1 łyżeczka mąki 200ml wytrawnego białego wina 1 łyżka tartej bułki 50g sera ementaler lub gruyere lub innego, który lubicie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka ugotujcie w osolonej wodzie na twardo. Gdy ostygną, obierzcie je ze skorupek, a następnie pokrójcie w grube plastry. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w cienkie plasterki lub półplasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na rozpuszczonym maśle. Wino rozmieszajcie z mąką, żeby nie było grudek. Wlejcie na patelnię i gotujcie cebule na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż będzie idealnie miękka. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Na grubej tarce zetrzyjcie żółty ser. Prostokątną ceramiczną formę wysmarujcie dokładnie masłem. Na dnie ułóżcie plasterki jajka, wyłóżcie na nie podduszoną w winie...

Gotujmy.pl/Neblina
Newsy
Kotleciki z kalafiora. Prosty przepis na zdrowy obiad
Lubicie jeść kalafiora? To świetnie, bo to jedno z najzdrowszych warzyw. Przygotujcie na obiad lub kolację, pyszne kotleciki z kalafiora z dodatkiem startego żółtego sera. Wasza rodzina będzie się nimi zajadać!

Dlaczego warto jeść kalafiora? Powodów jest naprawdę wiele. To pyszne i chrupiące warzywo jest pełne składników odżywczych, minerałów i witamin, w tym ryboflawiny, niacyny i witaminy C. Jest również bogate w przeciwutleniacze, dzięki witaminie C i karotenoidom (czyli pigmentom roślinnym , które zamieniają się w witaminę A w organizmie). Dzięki tej bogatej gamie niezbędnych składników odżywczych, kalafior to super-zdrowe warzywo, które powinno się spożywać jak najczęściej. Kalafior wspiera dobre trawienie, ma potencjał przeciwnowotworowy, pomaga mózgowi i układowi nerwowemu regulować pamięć, nastrój i kontrolę mięśni oraz sprzyja utracie wagi. Włączcie go do swojej diety, bo jest naprawdę pyszny i zdrowy. Kotleciki z kalafiora z żółtym serem Jeśli lubicie smak kalafiora, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotleciki z kalafiora z żółtym serem i ostrą papryką. Danie jest pyszne i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty. Składniki: 1 kalafior, Papryka mielona ostra, 6 łyżek startego żółtego sera, 3 łyżki mąki, Przyprawa Vegeta, 4-5 łyżek bułki tartej, 2 jajko, 2 cebule, Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmiksować. Dodać podsmażoną cebulę, 3 łyżki żółtego sera, jajka i bułkę tartą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Vegeta. Z masy uformować małe kotleciki. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe kotleciki posypać pozostałym żółtym serem, ostrą papryką i lekko zapiec w piekarniku.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj...