Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie nie tylko jest bardzo proste, ale i smaczne. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to plastry schabu, jajko, bułka tarta oraz przyprawy. Kotlety schabowe - co zrobić, żeby schabowy był idealnie chrupki? - to cienko rozbite plastry schabu, przyprawione z obu stron solą i pieprzem, zamoczone w jajku, zapanierowane w bułce tartej i usmażone na rumiano na oleju - co powiecie na taką marynatę do schabowych? Czy wiecie, że danie to ma również swój odpowiedni w Japonii? W kraju tym schabowe noszą nazwę tonkatsu. Jak się je przygotowuje?

Kotlety schabowe po japońsku

Japońskie kotlety schabowe to tonkatsu. Robi się je podobnie jak nasze kotlety, ale wrzuca na głęboki tłuszcz - na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe? Tonkatsu należy do grupy potraw nazywanych katsu. To nic innego jak kawałki mięsa otoczone panierką i usmażone na głębokim tłuszczu. W Japonii panierkę stanowi panko – jest ona o wiele bardziej chrupiąca i pochłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka tarta. Danie najczęściej podaje się z cieniutko pokrojoną kapustą, kiszonkami, ryżem i sosem, który nosi nazwę... tonkatsu. Jak przygotować takiego schabowego? Przeczytajcie!

Składniki:

  • mięso pokrojone na kotlety (bez rozbijania)
  • jajko
  • mąka
  • panko - bułka tarta i do tego dodany starty na tarce biały, świeży chleb

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy tłuszcz. Bardzo ważna jest temperatura tłuszczu - 175 st. C. W innym razie tonkatsu będzie tłuste i nasiąknięte zamiast być chrupiące.
  2. Smażymy zapanierowane kawałki kurczaka aż się zarumienią na złoty kolor, ok. 5-7 min.
  3. Wyjąć na papier kuchenny, odsączyć.
  4. Pokroiċ w paski łatwe do nabrania pałeczkami.
  5. Wyłożyć na poszatkowaną kapustę.
  6. Japończycy jedzą to danie z sosem podobnym do sosu Worcestershire lub z musztardą.
  7. Do tego miseczka ryżu i smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też: 

Zobacz także: