Kotleciki z cukinią to doskonała propozycja na prosty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest niskokaloryczne, bardzo zdrowe i powstaje w mig. Na pewno przypadnie do gustu waszym bliskim. Jak przygotować tę potrawę?
Kotleciki z cukinią
Przygotowanie kotlecików z cukinią jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to 1 młoda cukinia, 2 cebule, 2 jajka, zioła, przyprawy oraz 1,5 szklanki ciecierzycy, która dodatkowo wzbogaca walory smakowe tego dania. Kotleciki z cukinii robią się błyskawicznie. Usmażcie je na rozgrzanym oleju i podajcie ze świeżymi ziołami i pomidorkami. To danie zasmakuje każdemu bez wyjątku!
Składniki:
- 1,5 szklanki ciecierzycy,
- 1 młoda cukinia,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- Mały pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- Sól do smaku,
- Pieprz do smaku,
- Olej do smażenia,
Przygotowanie kotlecików z cukinii:
- Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie.
- Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
- Cukinię myjemy i ścieramy na tarte o grubych oczkach.
- Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok.
- Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z powstałego płynu.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
- Przestudzoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Za pomocą drewnianej pałki delikatnie ją rozgniatamy.
- Do rozgniecionej dodajemy przygotowaną cukinię, cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, bułkę tartą, mąkę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta, formując zgrabne placuszki.
- Placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron.
- Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Chyba nie musimy was przekonywać do jedzenia cukinii? To tanie i smaczne warzywo, które jest pełne wartości odżywczych. Zawiera potas, magnez i żelazo, a także sporo witamin, m.in. witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1. Polecamy wam też przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: