Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl/Jaga85
Newsy

Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad

Szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad? Przygotujcie kotleciki z cukinią. Z dodatkiem tego warzywa smakują wprost obłędnie!
Anna Borkowska
kwiecień 20, 2021

Kotleciki z cukinią to doskonała propozycja na prosty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest niskokaloryczne, bardzo zdrowe i powstaje w mig. Na pewno przypadnie do gustu waszym bliskim. Jak przygotować tę potrawę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotleciki z cukinią

Przygotowanie kotlecików z cukinią jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to 1 młoda cukinia, 2 cebule, 2 jajka, zioła, przyprawy oraz 1,5 szklanki ciecierzycy, która dodatkowo wzbogaca walory smakowe tego dania. Kotleciki z cukinii robią się błyskawicznie. Usmażcie je na rozgrzanym oleju i podajcie ze świeżymi ziołami i pomidorkami. To danie zasmakuje każdemu bez wyjątku!

Zobacz także

Składniki: 

  • 1,5 szklanki ciecierzycy,
  • 1 młoda cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia,

Przygotowanie kotlecików z cukinii: 

  1. Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie.
  2. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  3. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
  4. Cukinię myjemy i ścieramy na tarte o grubych oczkach.
  5. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok.
  6. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z powstałego płynu.
  7. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  8. Przestudzoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Za pomocą drewnianej pałki delikatnie ją rozgniatamy.
  9. Do rozgniecionej dodajemy przygotowaną cukinię, cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, bułkę tartą, mąkę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
  10. Na patelni rozgrzewamy olej.
  11. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta, formując zgrabne placuszki.
  12. Placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron.
  13. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Chyba nie musimy was przekonywać do jedzenia cukinii? To tanie i smaczne warzywo, które jest pełne wartości odżywczych. Zawiera potas, magnez i żelazo, a także sporo witamin, m.in. witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1. Polecamy wam też przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Komentarze