Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl/Jaga85
Newsy

Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad

Szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad? Przygotujcie kotleciki z cukinią. Z dodatkiem tego warzywa smakują wprost obłędnie!

Kotleciki z cukinią to doskonała propozycja na prosty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest niskokaloryczne, bardzo zdrowe i powstaje w mig. Na pewno przypadnie do gustu waszym bliskim. Jak przygotować tę potrawę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotleciki z cukinią

Przygotowanie kotlecików z cukinią jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to 1 młoda cukinia, 2 cebule, 2 jajka, zioła, przyprawy oraz 1,5 szklanki ciecierzycy, która dodatkowo wzbogaca walory smakowe tego dania. Kotleciki z cukinii robią się błyskawicznie. Usmażcie je na rozgrzanym oleju i podajcie ze świeżymi ziołami i pomidorkami. To danie zasmakuje każdemu bez wyjątku!

Zobacz także
Tortilla z kurczakiem i warzywami. Przepis na szybki obiad

Tortilla z kurczakiem i warzywami. Przepis na szybki obiad

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni

Składniki: 

  • 1,5 szklanki ciecierzycy,
  • 1 młoda cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia,

Przygotowanie kotlecików z cukinii: 

  1. Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie.
  2. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  3. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
  4. Cukinię myjemy i ścieramy na tarte o grubych oczkach.
  5. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok.
  6. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z powstałego płynu.
  7. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  8. Przestudzoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Za pomocą drewnianej pałki delikatnie ją rozgniatamy.
  9. Do rozgniecionej dodajemy przygotowaną cukinię, cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, bułkę tartą, mąkę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
  10. Na patelni rozgrzewamy olej.
  11. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta, formując zgrabne placuszki.
  12. Placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron.
  13. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Chyba nie musimy was przekonywać do jedzenia cukinii? To tanie i smaczne warzywo, które jest pełne wartości odżywczych. Zawiera potas, magnez i żelazo, a także sporo witamin, m.in. witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1. Polecamy wam też przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

kotlety mielone z cukinią i porem
Gotujmy.pl
Newsy
Soczyste kotlety mielone z cukinią i porem. Pomysł na prosty i pyszny obiad
Przygotujcie kotlety mielone inaczej niż zwykle – co powiecie, by dodać do nich te 2 nietypowe warzywa? Sprawdziliśmy. W takim wydaniu smakują po prostu genialnie.

Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju. Co powiecie na to, żeby dodać do surowej masy te 2 warzywa? Sprawdziliśmy – to świetny sposób na to, żeby kotlety były o wiele bardziej soczyste i jeszcze lepsze w smaku! Kotleciki mielone z cukinią i porem Każdy z was przynajmniej raz w swoim życiu zrobił mielone kotlety. Zwykle do masy dodaje się cebulkę, ale do mięsa można też dodać kilka innych warzyw. Niektóre gospodynie domu dodają do surowej masy starkowaną marchewkę. A co powiecie na to, by wzbogacić ją o pora i cukinię? Właściwości zdrowotne pora i cukinii Por i cukinia to warzywa o licznych walorach zdrowotnych. Por nie tylko jest niskokaloryczny, ale też bogaty w niezwykle ważny dla zdrowia błonnik. Znajdziemy w nim również witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Cukinia to smaczne i lekkostrawne warzywo, które zawiera potas, żelazo, witaminę C, witaminę K, witaminę B1 oraz magnez. Lekarze i dietetycy zalecają ją nawet małym dzieciom. Kotleciki mielone z warzywami to świetny pomysł na zdrowsze i bardziej soczyste mięso. Z cukinią i porem będą smakowały wprost wyśmienicie. Przygotujcie swoim domownikom to danie, a gwarantujemy, że poproszą was o dokładkę! Składniki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 1 mały por 2 łyżki cebuli smażonej 1 łyżka majonezu light 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 bułki kajzerki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię razem ze skórką, zetrzeć na grubej tarce. Oprószyć...

Krokiety warzywne - przepis na krokiety z cukinią
katarzynka455/Gotujmy.pl
Newsy
Krokiety warzywne - przepis na krokiety z cukinią i kiełbaską
Klasyczne krokiety babci najczęściej podawane są w wersji mięsnej. Wersja warzywna, w której mięso mielone zastępuje cukinia, jest lżejsza, a tak samo pyszna! Miłośnicy mięsa ucieszą się jednak z obecności kiełbasy w krokietach.

Krokiety warzywne to świetna opcja dla osób, które chciałyby stworzyć bardziej lekkostrawne danie na obiad. Cukinia to świetne źródło witamin i minerałów. W większości składa się wody (tak samo jej krewne - ogórki), dlatego jest wyjątkowo niskokaloryczna i polecana wszystkim osobom na diecie. Można ją gotować, dusić, smażyć na patelni i grillu, piec w piekarniku (np. cukinia nadziewana mięsem ). Przepis na krokiety z cukinią Ten oryginalny przepis na lekkie, wiosenne krokiety na pewno posmakuje waszym gościom i domownikom. W porównaniu z tradycyjnymi mięsnymi krokietami - pozwoli wam też zaoszczędzić sporo czasu! Składniki: 7 naleśników 1 średnia cukinia 30 g cienkiej kiełbaski 1 cebula 2 jajka liść laurowy sól i pieprz koncentrat pomidorowy bułka tarta cukier olej Przygotowanie:  Kiełbasę pokrójcie w kostkę, a cebulę w piórka. Cukinię obierzcie i pokrójcie w większą kostkę. Na patelni albo w rondlu rozgrzejcie olej i wrzućcie kiełbasę i cebulę. Podsmażcie razem i dodajcie cukinię.  Podlejcie troszkę wodą (cukinia musi być dość gęsta) i dodajcie przyprawy. Duście, aż cukinia zacznie mięknąć. Doprawcie koncentratem, solą, cukrem i pieprzem. Razem krótko duście i odstawcie do przestygnięcia. Naleśniki smażcie wg ulubionego, sprawdzonego przepisu. Na każdy naleśnik nałóżcie przygotowaną cukinię i zwińcie krokiety . Panierujcie w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych Kotleciki z cukinią. Przepis na...

Jak wykorzystać cukinię? Pomysły na smaczne obiady i przekąski
AdobeStock
Newsy
Jak wykorzystać cukinię? Nie tylko do leczo! Pomysły na smaczne obiady i przekąski
Smakuje świetnie z makaronem i dodana do sałatki, ale nie tylko! Poznajcie ciekawe przepisy z wykorzystaniem cukinii.

Trwa sezon na cukinię! To warzywo jest tak uniwersalne, że nie uwierzycie na ile sposobów można je wykorzystać. Docenią je zwłaszcza wegetarianie i weganie, ponieważ cukinia doskonale nadaje się do przyrządzenia wielu posiłków, które nadają się nie tylko na obiad – co powiecie na ciasto albo pasztet z cukinii? Cukinia na obiad Warzywo to doskonale sprawdzi się jako baza do dania głównego. Warto je wykorzystać do przyrządzenia smacznych zup – np. zupy cukiniowej lub dowolnej zupy jarzynowej. Cukinia pełni rolę świetnego i bardzo niskokalorycznego zagęszczacza! Wypróbujcie te przepisy: Przepis na lekką zupę cukiniową Przepis na zupę z cukinią i ziemniakami Przepis na zupę koperkową z cukinią Nie można pominąć oczywiście makaronu z cukinią, który można przyrządzić na wiele sposobów. Wypróbujcie pyszny makaron z cukinią, marchewką i świeżą miętą lub z cukinią i świeżym bobem . A jeżeli nie odmawiacie sobie mięsa, koniecznie przygotujcie makaron z kurczakiem w przyprawie curry , z dodatkiem cukinii i szpinaku. Cukinia będzie też pasowała do kiełbasy i sosu pomidorowego. Jarosze z kolei z pewnością docenią smak kotletów z cukinii i ciecierzycy . Są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące! Cukinia na deser Próbowaliście kiedyś słodyczy z wykorzystaniem warzyw? Pierwszym, co przychodzi do głowy, jest pewnie ciasto marchewkowe. Ale i z cukinii można wyczarować fantastyczne i zdrowe słodkości! Sprawdzą się zwłaszcza na diecie – wystarczy, że dodacie do nich niewiele cukru. Brownie z cukinii i jabłek Ciastka z cukinią i czekoladą Ciasto z cukinii z dodatkiem pomarańczy Cukinia inaczej Ciasto to nie jedyny ciekawy sposób na wykorzystanie cukinii. Można z niej zrobić także… pasztet . I jest bardzo...

Pasztet z cukinii wychodzi suchy i rozpada się? Znamy przyczynę
AdobeStock
Newsy
Pasztet z cukinii wychodzi zbyt wilgotny i się rozpada? Nigdy nie popełniajcie tego błędu
Przymierzacie się do upieczenia pasztetu z cukinii? Sprawdźcie, co zrobić, żeby był pyszny i idealnie kremowy.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Czy przygotowywaliście już z niej przetwory? A może robiliście placki lub przepyszny wegetariański pasztet? Jeżeli planujecie upiec pasztet z cukinii, koniecznie zastosujcie się do naszych wskazówek. Dzięki nim wasz pasztet będzie wilgotny, kremowy i po prostu pyszny! Jak zrobić smaczny pasztet z cukinii? Cukinia zawiera sporą ilość wody. To dlatego przygotowując z niej pasztet musimy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy dobrze odsączyć z tego warzywa wodę. W przeciwnym razie nasz pasztet wyjdzie wodnisty, niesmaczny i będzie się rozpadać. Ten prosty błąd sprawia, że wiele osób nie może cieszyć się z idealnego pasztetu z cukinii. Zastanawiacie się, co jeszcze zrobić, by wyszedł tak jak trzeba? Podpowiadamy! Przepis na pasztet z cukinii Jeżeli chcecie upiec przepyszny pasztet z cukinii, przygotujcie następujące składniki. Składniki: 200 g pieczarek 370 g cukinii 250 g bułki tartej 200 g żółtego sera 4 łyżki oleju 1 cebula 3 jajka 2 ząbki czosnku szczypta majeranku pół pęczka natki pietruszki sól czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Na patelni smażymy pieczarki, aż wyparuje z nich cały płyn, po czym zdejmujemy je z ognia. Ścieramy na tarce cukinię i dobrze odsądzamy z niej wodę. Pozostawiamy ją jeszcze na chwilę, by wypuściła kolejne soki i ponownie ją odsączamy. Ścieramy na tarce ser, siekamy cebulę i natkę pietruszki. Czosnek wyciskamy przez praskę. Łączymy ze sobą cukinię, pieczarki, bułkę tartą, ser, olej, cebulę, żółtka (należy oddzielić je od białek), czosnek, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy....