Rosół jest znany i uwielbiany przez wszystkich. To najczęściej przygotowywana zupa przez Polaków. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest pyszna, rozgrzewająca oraz ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wywar przygotowuje się na bazie warzyw, a także mięsa. Włoszczyzna najczęściej jest podawana z wywarem, a drób nieraz zostaje. Wówczas idealnie sprawdzą się przygotowane z niego pyszne kotleciki.
Co zrobić z mięsa z rosołu?
Wywar warzywno- drobiowy jest niezwykle aromatyczny dzięki sporej ilości składników. Idąc zasadą zero waste, zamiast wyrzucać niezjedzone składniki, można wykorzystać je do przygotowania innego dania. Z mięsa z rosołu idealnie wychodzą delikatne, soczyste i bardzo smaczne kotlety. Ich przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, a smakują wybornie. Bliscy będą zachwyceni tym daniem oraz zaskoczeni kreatywnością. Taki obiad idealnie sprawdzi się dla osób zabieganych. Kotleciki świetnie komponują się z ziemniakami i surówką.
Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu
Składniki:
- 250 g mięsa z rosołu
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła czosnkowego
- 2 łyżki ulubionych ziół (koperek, natka pietruszki)
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso z rosołu obierzcie dokładnie z kości oraz chrząstek. Następnie przepuśćcie je przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- Rozgrzejcie patelnię z masłem czosnkowym, gdy będzie rozpuszczone, dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia, kiedy będzie gotowa, odstawcie ją do całkowitego ostudzenia.
- Wybrane zioła drobno posiekajcie.
- Do zmielonego mięsa dodajcie zeszkloną cebulę, posiekane zioła, dwie łyżki bułki tartej, rozbite jajko, Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Dłonie zwilżcie wodą, a następnie formujcie z masy mięsnej niewielkie kotleciki. Obtoczcie je w przygotowanej bułce tartej i układajcie je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
- Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Tak przygotowane kotleciki z mięsa z rosołu podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!