Słyszeliście kiedyś o kiszonych jabłkach? Takie jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Tamtejsze gospodynie domowe najczęściej podają je w towarzystwie wędlin, mięs lub jako imprezową przekąskę. Kiszone jabłka dodawane są też do sałatek i wielu innych potraw. Jak je przygotować?
Przepis na kiszone jabłka
Kisić można niemalże wszystko. Najczęściej kisimy kapustę, ogórki i buraki, rzadziej kalafiora, czosnek czy pomidory. A co powiecie na kiszone jabłka?
Jeżeli chcecie zrobić taką kiszonkę przygotujcie:
- 10 jabłek
- przyprawy: cynamon (w lasce)
- kilka goździków
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 l wody
- 3 łyżki soli
Przygotowanie:
- Umyjcie jabłka i zasypcie je przyprawami.
- Zagotujcie wodę z solą, a następnie zalejcie jabłka w słoikach w taki sposób, by całe były pokryte mieszaniną, zakręćcie naczynia i zakiście je.
Inny przepis na kiszone jabłka
Inna receptura na taką kiszonkę wymaga użycia liści wiśni, czarnego pieprzu i anyżu. Oto przepis.
Zobacz także:
Składniki:
- jabłka - dowolna ilość
- liście wiśni
- kilka goździków
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- szczypta cynamonu (można użyć kory cynamonowej)
- gwiazdka anyżu
Zalewa:
- na każdy litr wody łyżka soli niejodowanej
Przygotowanie:
- Wodę zagotujcie z solą i szczyptą cynamonu.
- Jabłka wybierzcie zdrowe, nieuszkodzone, raczej mniejsze, żeby nie trzeba było ich kroić (krojone mogą się rozpaść podczas kiszenia).
- Jabłka i liście wiśni umyjcie i włóżcie do słoika (zamiast słoika możecie użyć garnka, albo beczki).
- Dodajcie goździki, pieprz, anyżek.
- Zalejcie wcześniej przygotowaną zalewą (jabłka muszą być całkowicie zanurzone w wodzie).
- Słoik lekko zakręćcie (jabłka w beczce przyciśnijcie np. talerzykiem i obciążcie).
- Po około dwóch tygodniach jabłka są gotowe. Czas kiszenia zależy od rodzaju jabłek. Bardziej twarde kiszą się dłużej
Jak podawać kiszone jabłka?
Istnieje wiele sposobów wykorzystania kiszonych jabłek.
Możecie:
- dodawać je do wędlin
- mięs
- kanapek
- sałatek
- owsianek
- koktajli
- desek serów
- deserów
- lub zjadać prosto ze słoika w formie przekąski
Skusicie się na tę nietypową kiszonkę?
Źródło: gotujmy.pl, msn.com.pl