Przygotowanie pysznej grochówki nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Najważniejszą częścią przygotowania grochówki jest dobre wymoczenie grochu.
Wielu Polaków popełnia błąd i moczy groch 3-4 godziny przed ugotowaniem zupy. Najlepiej jest jednak namoczyć groch dzień wcześniej. Dzięki temu prostemu sposobowi nasiona grochu będą bardziej miękkie, a zupa nabierze jeszcze lepszego smaku.
Bardzo ważny jest też moment posolenia zupy. Grochówkę należy posolić tuż po dodaniu do garnka z wodą grochu i kilku laurowych listków. Kolejnym krokiem jest dodanie warzyw – startej na grubych oczkach marchewki i pietruszki, które warto wcześniej podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek lub na oleju.
Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych w kostkę ziemniaków, a następnie usmażonego na suchej patelni boczku. Jak przygotować przepyszna grochówkę krok po kroku? Czytajcie dalej.
Zobacz także:
Przepis na tradycyjną grochówkę na żeberkach
Składniki:
- kawałek żeberek - około 300 g
- boczek wędzony - 8 plasterków
- groch łuszczony - około 2 szklanek
- ziemniaki - 4-5 mniejsze
- liście laurowe - 2
- sól i pieprz do smaku
- kiełbasa śląska - 1 szt.
- olej - 2 łyżki
- cebula - 1 szt.
- majeranek - 1 łyżka
- Zasmażka; mąka - 2 łyżki, masło - 3-4 łyżki
Przygotowanie:
- Mięso opłuczcie, włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by mięso było przykryte.
- Doprowadźcie do zagotowania, zmniejszcie ogień i dodajcie obraną pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz groch (powinien moczyć się przez ok. 12 godzin w wodzie).
- Gotujcie na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolejcie trochę wody).
- Gdy mięso będzie miękkie dodajcie obrane, pokrojone ziemniaki, liść laurowy oraz majeranek.
- Gotujcie, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodajcie podsmażoną cebulę, pokrojoną, podsmażoną kiełbasę oraz przyprawcie do smaku pieprzem i solą.
- Boczek pokrójcie w plastry i podsmażcie na suchej patelni.
- Gotową zupę zagęśćcie zasmażką z mąki i masła.
- Na talerz nalejcie grochówkę i dodajcie po 2 plasterki usmażonego boczku.
- Udekorujcie natką pietruszki.
Grochówka smakuje najlepiej, gdy doprawimy ją majerankiem.
Źródło: gotujmy.pl