Czubajka kania to popularny grzyb, którego średnica może sięgać nawet 30 centymetrów. Najczęściej rośnie na łąkach oraz w pobliżu lasów. Pierwsze okazy pojawiają się jeszcze latem, a ostatnie możemy zerwać pod koniec jesieni. Podczas zbierania grzybów dobrze się jednak przyjrzyjcie kani, aby nie pomylić jej ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym.
Jak wygląda kania?
Kania to jadalny grzyb o dużym, brązowym kapeluszu pokrytym łuskami. Należy on do rodziny pieczarkowatych. W smaku jest łagodny i przyjemny oraz wydziela delikatny grzybowo-owocowy zapach.
Pixabay
Zobacz także
Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać nożem? To zależy od 1 rzeczy
Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach
Jak usmażyć kanie?
Kanie najczęściej przygotowuje się smażone w formie kotletów przypominających schabowe. Jak się zabrać do usmażenia takich kani? Na początku powinniśmy oczywiście oczyścić je z liści i piasku. Jak to zrobić? Możecie użyć pędzelka, aby wymieść z kani zanieczyszczenia, w tym piasek, lub umyć je w wodzie. Jeśli zdecydujecie się na tę drugą opcję pamiętajcie, by przed smażeniem dobrze taką kanię osuszyć. Jeśli tego nie zrobicie i zaczniecie taki mokry grzyb panierować, panierka stanie się nieapetyczna i zacznie odpadać przy smażeniu.
Kiedy należy posolić smażone kanie?
Kanie solimy dopiero po usmażeniu, kiedy danie jest już na naszym talerzu. Jeśli posolicie ten grzyb przed smażeniem, puści on sok, który zepsuje panierkę i zrujnuje wasze kotlety. Wymyte i osuszone kanie namaczamy w jajku a następnie w bułce tartej, a więc postępujemy z nimi tak samo, jak przy smażeniu kotletów schabowych.
Przepis na smażone kanie
Do przygotowania smażonych kani będziecie potrzebować: kani, jajka, bułki tartej, mleka oraz przypraw.
Składniki:
dwa-cztery kapelusze kań (grzyby możecie pokroić lub usmażyć w całości)
dwa małe jajka
dwie łyżki mleka
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
olej
Przygotowanie:
Do miski z mlekiem wbijamy jajka i roztrzepujemy je.
Oczyszczone kapelusze kań panierujmy w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kanie na rumiano z obu stron.
Danie podajemy od razu po usmażeniu (nadmiar tłuszczu usuwamy kładąc kanie na ręczniku papierowym).
To nie kotlety schabowe, tylko smażona kania. Tę 1 rzecz koniecznie musicie zrobić z nią wcześniej
Kanie to jeden z najsmaczniejszych gatunków grzybów. Tak twierdzą wytrawni grzybiarze i smakosze darów lasu. Odpowiednio przyrządzone z powodzeniem zastąpią tradycyjne schabowe.
Jeżeli uda wam się zebrać kanie koniecznie musicie usmażyć je w ten sposób. Jajko i bułka tarta to najlepsze towarzystwo dla tych grzybów. Żeby jednak wydobyć z nich pełnię smaku, powinniście przed smażeniem zrobić jedną ważną rzecz.
Jak odróżnić kanię od muchomora?
Kania często mylona jest z muchomorem sromotnikowym. Niedoświadczeni grzybiarze mogą, zamiast smacznej czubajki kani przynieść do domu kosz śmiertelnie trujących grzybów. Szczególnie że nie odstręczają one zapachem, ani smakiem. Jak zatem rozpoznać kanię?
Kania ma szereg cech charakterystycznych, które odróżniają ją od trujących kuzynów:
brązowe łuski na kapeluszu,
czubek na szczycie kapelusza,
zapach grzybowy,
smukła nóżka z wyraźnym wzorem,
ruchomy pierścień na trzonku grzyba,
beżowe blaszki nie są połączone z nóżką.
Co zrobić, żeby kanie były łagodne w smaku?
Zanim zaczniecie smażyć kanię, warto namoczyć ją w mleku. Dzięki temu stanie się bardziej delikatna, jej smak będzie łagodniejszy i jednocześnie... bardziej grzybowy.
Do mleka powinniście dołożyć pokrojoną w pióra cebulę, która dodatkowo podbije jej smak. Mleczna kąpiel powinna trwać minimum 2 godziny. Po tym czasie możecie zabrać się za panierowanie.
Przepis na smażone kanie a la schabowy
Składniki:
kilka rozwiniętych kapeluszy kani
500 ml mleka
1 cebula
3 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Kapelusze oczyśćcie i jeżeli są wyjątkowo duże przekrójcie je na pół, lub na cztery części.
Do miski...
AdobeStock
Newsy
Schabowe wyszły paskudne? Popełniliście podstawowy błąd. Musicie to zrobić na samym początku
Nie udały się wam kotlety schabowe? Dowiedzcie się, jakich błędów unikać.
W czym tkwi sekret idealnych kotletów? Ważny jest nie sposób smażenia ani nawet przyprawy, lecz obchodzenie się z mięsem jeszcze przed smażeniem. Sprawdźcie, co należy zrobić, by schabowe wyszły idealne!
Jak zrobić miękkie schabowe?
Schabowe są zbyt twarde i niesmaczne? Najczęściej to wina dwóch, często popełnianych błędów. Pierwszy to solenie mięsa i odstawianie go na chwilę. Sól wyciągnie wodę z kotletów, przez co będą suche i twarde po usmażeniu! Drugi to pomijanie marynaty. Jeśli chcecie, by wasze kotlety wyszły naprawdę miękkie i soczyste, to zawsze zanurzcie je wcześniej w marynacie! Nawet najprostsza marynata z mleka i cebuli sprawi, że schabowe wyjdą pyszne.
Przepis na miękkie kotlety schabowe
Składniki:
400 g schabu bez kości
Dwie szklanki mleka
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka wody
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Schab umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych.
Następnie pokrójcie schab w równe plastry o grubości około 2 cm.
Natnijcie ostrym nożem błonkę w kotletach. Dzięki temu nie będą się zwijały podczas smażenia!
Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem.
Następnie przełóżcie kotlety do pojemnika i zalejcie dwiema szklankami mleka. Dodajcie pokrojoną w piórka cebulę i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie doprawcie kotlety solą i pieprzem z obu stron.
Przygotujcie sobie 3 miseczki. Do jednej wsypcie mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbijcie jedno jajko, rozkłóćcie widelcem i dodajcie łyżeczkę musztardy oraz łyżkę wody.
Rozgrzejcie na patelni olej. Każdy kotlet oprószcie mąką, zamoczcie w jajku i...
Adobe Stock
Newsy
Zamarynujcie schabowego w... majonezie. Wyjdzie taki, że palce lizać. Ta marynata to mistrzostwo świata
Sposób na soczyste kotlety? Odpowiednia marynata! Przygotujcie w ten sposób schabowe, a będą doskonale smakowały.
Któż nie kocha kotletów schabowych? To klasyczne danie polskiej kuchni ma wielu miłośników. Najczęściej smażone w panierce i podawane w towarzystwie ziemniaków i kapusty, można przygotowywać naprawdę na wiele różnych sposobów! Co powiecie na małą odmianę?
Tradycyjny schabowy
Kotlety schabowe w Polsce mają dość długą historię. Przepis na to znane danie pojawił się w 1860 roku w książce kucharskiej „365 obiadów za pięć złotych” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, bardzo popularnej wówczas i uznanej autorki poradników dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego oraz gotowania. Najbardziej klasyczny przepis na kotlety to rozbite tłuczkiem płaty schabu, panierowane z dodatkiem przypraw w jajku i bułce tartej i smażone w głębokim tłuszczu – oleju lub na smalcu.
Przepis na kotlety schabowe marynowane w majonezie
Jeśli bardzo lubicie schabowe kotlety i szukacie jakiejś alternatywy, to wypróbujcie nieco inny przepis na to danie! Marynowane plastry schabu będą dużo bardziej kruche i soczyste, a smak niezwykle wyjątkowy.
Do przygotowania marynowanych kotletów będą wam potrzebne poniższe składniki:
4 płaty schabowe
1-2 jajka
Łyżka majonezu
Łyżka świeżego koperku
Łyżka świeżej natki pietruszki
Pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Łyżka soku z cytryny
Pół łyżeczki soli
Bułka tarta
Olej
Przygotowanie
Kotlety rozbijcie tłuczkiem.
Do miseczki wbijcie całe jajka, dodajcie majonez, sok z cytryny, koperek, pietruszkę i pieprz. Dokładnie wymieszajcie
Przelejcie marynatę do zamykanego pojemnika i zanurzcie w niej kotlety. Odstawcie do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmijcie kotlety z lodówki na około pół godziny przed smażeniem.
Kotlety po kolei obtaczajcie w bułce...
Pixabay/AdobeStock
Newsy
63-latek pomylił kanie z muchomorem. Zmarł na ostrą niewydolność wątroby
Dramatyczne doniesienia ze Słupska. 63-letni mężczyzna zmarł po pomyleniu kani z muchomorem.
Sezon na grzybobranie w pełni. W polskich lasach aż zaroiło się od grzybiarzy, którzy wybrali się do lasu na grzyby . Dla pewnego mężczyzny ze Słupska, wyprawa ta okazała się jednak koszmarna w skutkach. 63-latek zmarł po tym, jak najprawdopodobniej pomylił kanie z muchomorem.
63-latek pomylił kanie z muchomorem
63-letni mieszkaniec Słupska, jak wiele osób w naszym kraju, postanowił wybrać się ostatnio na grzyby. Mężczyzna trafił do Szpitala Wojewódzkiego w Słupsku w wyniku zatrucia grzybami, a wkrótce zmarł. Wszystko wskazuje na to, że pomylił kanie z muchomorem, co doprowadziło u niego do ostrej niewydolności wątroby, choć lekarze wskazują, że nie ma co do tego pewności:
Wyniki badań laboratoryjnych mężczyzny, który zmarł w szpitalu z powodu ostrej niewydolności wątroby, nie potwierdziły zatrucia muchomorem sromotnikowym. Wynik ten nie rozstrzyga wprost, czy mężczyzna rzeczywiście zatruł się grzybami i zatrucie to było powodem jego śmierci - poinformował Radio Gdańsk rzecznik Szpitala Wojewódzkiego w Słupsku Marcin Prusak.
Dlaczego wynik był niejednoznaczny?
Zdaniem lekarzy, wynik może nie być miarodajny z uwagi na czas wykonania badania. Eksperci twierdzą, że im późniejsze wykonanie badania od momentu zjedzenia grzyba, tym mniejsze prawdopodobieństwo uzyskania jednoznacznego wyniku.
Podobieństwo kani do muchomora sromotnikowego
Jeśli wybieracie się do lasu na grzyby i jesteście dopiero początkującymi grzybiarzami, zawsze zabierajcie ze sobą osobę, która doskonale zna się na grzybach. Nawet najmniejszy błąd może mieć bowiem tragiczne skutki dla waszego zdrowia. Wiele grzybów wygląda podobnie, więc łatwo pomylić grzyba jadalnego z tym trującym. Jest tak chociażby w przypadku kani i muchomora sromotnikowego.
Muchomor sromotnikowy, powszechnie występujący w...