Zerwaliście w lesie kanie i chcecie je usmażyć? Sprawdźcie, jak się z nimi obchodzić, aby wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku.
Kania – co to za grzyb?
Czubajka kania to popularny grzyb, którego średnica może sięgać nawet 30 centymetrów. Najczęściej rośnie na łąkach oraz w pobliżu lasów. Pierwsze okazy pojawiają się jeszcze latem, a ostatnie możemy zerwać pod koniec jesieni. Podczas zbierania grzybów dobrze się jednak przyjrzyjcie kani, aby nie pomylić jej ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym.
Jak wygląda kania?
Kania to jadalny grzyb o dużym, brązowym kapeluszu pokrytym łuskami. Należy on do rodziny pieczarkowatych. W smaku jest łagodny i przyjemny oraz wydziela delikatny grzybowo-owocowy zapach.
Jak usmażyć kanie?
Kanie najczęściej przygotowuje się smażone w formie kotletów przypominających schabowe. Jak się zabrać do usmażenia takich kani? Na początku powinniśmy oczywiście oczyścić je z liści i piasku. Jak to zrobić? Możecie użyć pędzelka, aby wymieść z kani zanieczyszczenia, w tym piasek, lub umyć je w wodzie. Jeśli zdecydujecie się na tę drugą opcję pamiętajcie, by przed smażeniem dobrze taką kanię osuszyć. Jeśli tego nie zrobicie i zaczniecie taki mokry grzyb panierować, panierka stanie się nieapetyczna i zacznie odpadać przy smażeniu.
Zobacz także:
Kiedy należy posolić smażone kanie?
Kanie solimy dopiero po usmażeniu, kiedy danie jest już na naszym talerzu. Jeśli posolicie ten grzyb przed smażeniem, puści on sok, który zepsuje panierkę i zrujnuje wasze kotlety. Wymyte i osuszone kanie namaczamy w jajku a następnie w bułce tartej, a więc postępujemy z nimi tak samo, jak przy smażeniu kotletów schabowych.
Przepis na smażone kanie
Do przygotowania smażonych kani będziecie potrzebować: kani, jajka, bułki tartej, mleka oraz przypraw.
Składniki:
- dwa-cztery kapelusze kań (grzyby możecie pokroić lub usmażyć w całości)
- dwa małe jajka
- dwie łyżki mleka
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- olej
Przygotowanie:
- Do miski z mlekiem wbijamy jajka i roztrzepujemy je.
- Oczyszczone kapelusze kań panierujmy w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kanie na rumiano z obu stron.
- Danie podajemy od razu po usmażeniu (nadmiar tłuszczu usuwamy kładąc kanie na ręczniku papierowym).
Źródło: haps.pl