Kiedy należy posolić kanie przy smażeniu? 1 błąd i grzyby nie będą smakowały jak trzeba
AdobeStock
Newsy

Kiedy należy posolić kanie przy smażeniu? 1 błąd i grzyby nie będą smakowały jak trzeba

Chcecie usmażyć kanie? Sprawdźcie, kiedy powinno się je posolić.

Zerwaliście w lesie kanie i chcecie je usmażyć? Sprawdźcie, jak się z nimi obchodzić, aby wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kania – co to za grzyb?

Czubajka kania to popularny grzyb, którego średnica może sięgać nawet 30 centymetrów. Najczęściej rośnie na łąkach oraz w pobliżu lasów. Pierwsze okazy pojawiają się jeszcze latem, a ostatnie możemy zerwać pod koniec jesieni. Podczas zbierania grzybów dobrze się jednak przyjrzyjcie kani, aby nie pomylić jej ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym.

Jak wygląda kania?

Kania to jadalny grzyb o dużym, brązowym kapeluszu pokrytym łuskami. Należy on do rodziny pieczarkowatych. W smaku jest łagodny i przyjemny oraz wydziela delikatny grzybowo-owocowy zapach.

Kiedy należy posolić kanie przy smażeniu? 1 błąd i grzyby nie będą smakowały jak trzeba
Pixabay

Zobacz także
Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać? To zależy od 1 rzeczy

Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać nożem? To zależy od 1 rzeczy

Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach

Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach

Jak usmażyć kanie?

Kanie najczęściej przygotowuje się smażone w formie kotletów przypominających schabowe. Jak się zabrać do usmażenia takich kani? Na początku powinniśmy oczywiście oczyścić je z liści i piasku. Jak to zrobić? Możecie użyć pędzelka, aby wymieść z kani zanieczyszczenia, w tym piasek, lub umyć je w wodzie. Jeśli zdecydujecie się na tę drugą opcję pamiętajcie, by przed smażeniem dobrze taką kanię osuszyć. Jeśli tego nie zrobicie i zaczniecie taki mokry grzyb panierować, panierka stanie się nieapetyczna i zacznie odpadać przy smażeniu.

Kiedy należy posolić smażone kanie?

Kanie solimy dopiero po usmażeniu, kiedy danie jest już na naszym talerzu. Jeśli posolicie ten grzyb przed smażeniem, puści on sok, który zepsuje panierkę i zrujnuje wasze kotlety. Wymyte i osuszone kanie namaczamy w jajku a następnie w bułce tartej, a więc postępujemy z nimi tak samo, jak przy smażeniu kotletów schabowych.

Przepis na smażone kanie

Do przygotowania smażonych kani będziecie potrzebować: kani, jajka, bułki tartej, mleka oraz przypraw.

Składniki:

  • dwa-cztery kapelusze kań (grzyby możecie pokroić lub usmażyć w całości)
  • dwa małe jajka
  • dwie łyżki mleka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Przygotowanie:

  1. Do miski z mlekiem wbijamy jajka i roztrzepujemy je.
  2. Oczyszczone kapelusze kań panierujmy w jajku, a następnie w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kanie na rumiano z obu stron.
  4. Danie podajemy od razu po usmażeniu (nadmiar tłuszczu usuwamy kładąc kanie na ręczniku papierowym).

Źródło: haps.pl

co zrobic zeby schabowe nie wysychaly
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Jak zapobiec wysychaniu kotletów wieprzowych? Tę metodę znają tylko nasze babcie!
Twoje kotlety schabowe za każdym razem wychodzą suche i twarde? Sprawdź, jak temu zapobiec!

Nie ma nic lepszego na niedzielny obiad niż kotlety wieprzowe! Jednak co zrobić, gdy mięso szybko wysycha, robi się gumowate i mało apetyczne? Nasze babcie mają na to sposoby, które ujawniamy w poniższym artykule! Nie przesadzaj ze smażeniem Czasami tak bardzo boimy się, że smażone kotlety będą surowe w środku, że trzymamy je na oleju zbyt długo. W wyniku tego cała woda z nich odparowuje i robią się twarde, suche i przypalone. Odważniej z tłuszczem Kotlety ze schabu są dość chude, dlatego nie obawiaj się tłuszczu na mięsie! Nada im to większej soczystości, a kawałki tłuszczu można zawsze odkroić po usmażeniu. Ogrzej przed smażeniem Zanim zaczniesz smażyć kotlety, wyjmij je wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu woda nie będzie tak szybko odparowywać w trakcie smażenia! Zwróć uwagę na bułkę tartą! Najczęstszy sposób przyrządzania kotletów to wersja w panierce smażona w głębokim tłuszczu. Mięso przyprawiamy, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce i wrzucamy na patelnię. A zastanawiałyście się kiedyś z czego składa się wasza bułka tarta? Najczęściej kupujemy ją w sklepie, a pakowana bułka tarta często zawiera fragmenty słodkich ciast i bułek, przez co panierka robi się twarda i w efekcie cały kotlet szybko wysycha. Dlatego warto własnoręcznie robić domową bułkę tartą!   Źródło: mashed.com

Schab pod pierzynką
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Schab pod pierzynką, czyli jak w prosty sposób odmienić klasyczne schabowe
Lubicie panierkę? Zwłaszcza na schabowym smakuje rewelacyjnie. Do tego kilka dodatków i mamy przepyszne danie obiadowe. Będziecie zdziwieni, w jak łatwy sposób można urozmaicić to z pozoru klasyczne danie kuchni polskiej.

Kiedy klasyka miesza się z nowoczesnością zaczyna się prawdziwe gotowanie. Obecnie w sieci znajdziemy tysiące przepisów, które pozwolą wnieść inne smaki do naszej kuchni. Może czas odważyć się na cos nowego? Trochę inaczej Prawdziwego kucharza poznamy po chęci eksperymentowania ze składnikami. Czasami wystarczy drobna zmiana w przepisie, by danie nabrało zupełnie innego wyrazu i smaku. Już przysłowie mówi, że do odważnych świat należy! Odwaga w kuchni jest równie mile widziana.  Schabowy z ziemniaczkami Kotlet schabowy najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, marchewką lub buraczkami. Jego fanów w Polsce są tysiące, jak nie miliony! Schabowy to bardzo syty kotlet, dlatego spokojnie najemy się jedną porcją. Z małą zmianą klasyczne schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze! Składniki na schab pod pierzynką 3 plastry schabu bez kości  4 plastry boczku  4 plastry sera mozzarella 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku  sól pieprz do smaku  1/2 szklanki bułki tartej  1 duże jajko kurze olej do smażenia Sposób przygotowania schabowych pod pierzynką Na początku myjemy mięso i porządnie je osuszamy. Rozbijamy na średniej wielkości plastry.  Mieszamy w niewielkiej miseczce przyprawy i nacieramy nimi schab. Tak doprawione mięso odstawiamy na około godzinę do marynowania. Roztrzepujemy jajko i w międzyczasie rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni olej. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku i bułce.  Kotlety kładziemy ostrożnie na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni odkładamy kolejno na papier....

Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

jak przykleić panierkę do jedzenia
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, gdy panierka nie przykleja się do jedzenia? Ten sposób to prawdziwy hit
Panierowane mięso, sery czy warzywa – Polacy naprawdę je uwielbiają. Często jednak przy ich przyrządzeniu pojawia się problem w postaci osypującej i odpadającej panierki. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Wasze mamy i babcie z pewnością go znają!

Panierowanie to popularna metoda obtaczania produktów przeznaczonych do smażenia. W ten sposób na co dzień przyrządza się chociażby kotlety schabowe. Wielu z was zapewne używa do tego jedynie bułki tartej i jajka, które zanim wylądują na patelni zdążą już całkowicie odpaść. To błąd. Do panierowania użyjcie 3 produktów Jeśli zazwyczaj przyrządzana przez was panierka nie przykleja się do mięsa, musicie ją nieco zmodernizować. Przede wszystkim ważne są produkty. Użyjcie do tego mąki pszennej oraz bułki tartej, ale również płynu w postaci jajka, mleka bądź maślanki.  Niemniej istotną kwestię stanowi kolejność, w której mięso zostaje zanurzone w poszczególnych produktach. Bowiem na samym początku powinniście obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka z pewnością przyklei się do mięsa i zostanie na nim aż do samego końca smażenia. Przyprawienie jajek też powinno pomóc Dla pewności możecie również dodać do rozkłóconych jajek odrobinę soli i oleju. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Tak przygotowana mikstura na pewno nie odklei się od mięsa ani podczas smażenia, ani po wyłożeniu na talerz. Zawsze smażcie "na świeżo" Pamiętajcie także, aby kotlety, nie tylko te schabowe, panierować i smażyć „na świeżo”. Nie powinniście ich przygotowywać, jeśli nie zamierzacie ich danego dnia zjeść. Bowiem przetrzymywanie kotletów w lodówce sprawia, że panierka zaczyna od nich odchodzić płatami, a tego przecież nikt nie chce! Jak się okazuje, panierkę można wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów. Znana kucharka i blogerka kulinarna, Ania Starmach  proponuje użyć jej do zrobienia krokiecików z bryndzą i...