Zapiekanki to bardzo szybkie i proste do zrobienia dania, które zazwyczaj są bardzo sycące. Idealnie nadają się na rodzinne obiady i kolacje, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. A do tego do ich przygotowania nie potrzeba dużo naczyń, więc nie będziecie musieli tracić wieczoru na zmywanie stosu misek, garnków i patelni.
Dodatek przyprawy gyros sprawia, że mięso nabiera szczególnego smaku i aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom.
Przepis na zapiekankę kebabową z ziemniakami
Do przyrządzenia tego dania potrzebujecie dużego, prostokątnego żaroodpornego naczynia.
Składniki na mięsne kuleczki
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki przyprawy gyros
- Sól
Składniki na zapiekankę
- 1 opakowanie mrożonej brukselki
- 1 opakowanie mrożonych mini marchewek
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- Przyprawa do ziemniaków
- 15 dag startego żółtego sera
Przygotowanie
- W dużej misce umieśćcie mięso, dodajcie jajko, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę. Całość doprawcie solą i przyprawą gyros, a na koniec dolejcie śmietanę. Wszystko dokładnie wyróbcie na gładką masę.
- Z mięsa uformujcie małe pulpeciki.
- Warzywa wyjmijcie z opakowania i przelejcie gorącą wodą. Odcedźcie dokładnie i przełóżcie na dno naczynia. Posólcie.
- Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w grubsze plastry. Posypcie solą i przyprawą do ziemniaków. Ułóżcie wzdłuż brzegów formy.
- Na środku ułóżcie mięsne kuleczki.
- Żaroodporne naczynie włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Następnie wymieszajcie keczup z majonezem i tak powstałym sosem polejcie zapiekankę. Na wierzch połóżcie starty ser.
- Zapiekajcie do momentu, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl