kebabowa zapiekanka z kuleczkami
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Kebabowa zapiekanka mięsna z ziemniakami – oszalejecie na punkcie tego smaku

Oto szybka zapiekanka, która praktycznie robi się sama! Każdy, kto jej spróbuje będzie chciał poznać przepis na to pyszne danie.

Zapiekanki to bardzo szybkie i proste do zrobienia dania, które zazwyczaj są bardzo sycące. Idealnie nadają się na rodzinne obiady i kolacje, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. A do tego do ich przygotowania nie potrzeba dużo naczyń, więc nie będziecie musieli tracić wieczoru na zmywanie stosu misek, garnków i patelni.

Dodatek przyprawy gyros sprawia, że mięso nabiera szczególnego smaku i aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zapiekankę kebabową z ziemniakami

Do przyrządzenia tego dania potrzebujecie dużego, prostokątnego żaroodpornego naczynia.

Składniki na mięsne kuleczki

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • Sól

Składniki na zapiekankę

  • 1 opakowanie mrożonej brukselki
  • 1 opakowanie mrożonych mini marchewek
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • Przyprawa do ziemniaków
  • 15 dag startego żółtego sera

kebabowa zapiekanka z kuleczkami
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila

Przygotowanie

  1. W dużej misce umieśćcie mięso, dodajcie jajko, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę. Całość doprawcie solą i przyprawą gyros, a na koniec dolejcie śmietanę. Wszystko dokładnie wyróbcie na gładką masę.
  2. Z mięsa uformujcie małe pulpeciki.
  3. Warzywa wyjmijcie z opakowania i przelejcie gorącą wodą. Odcedźcie dokładnie i przełóżcie na dno naczynia. Posólcie.
  4. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w grubsze plastry. Posypcie solą i przyprawą do ziemniaków. Ułóżcie wzdłuż brzegów formy.
  5. Na środku ułóżcie mięsne kuleczki.
  6. Żaroodporne naczynie włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  7. Następnie wymieszajcie keczup z majonezem i tak powstałym sosem polejcie zapiekankę. Na wierzch połóżcie starty ser.
  8. Zapiekajcie do momentu, aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

zapiekanka przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy
Kebabowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami to hit tej zimy. Sprawdziliśmy – jest pyszna
Spotkanie z przyjaciółmi? Zaskoczcie ich pyszną zapiekanką kebabową!

Pamiętacie, że właśnie trwa karnawał? To czas na zabawę i spotkania z przyjaciółmi – nawet w bardzo małym gronie. A organizowanie przyjęć sprzyja próbowaniu nowych przepisów na smaczne dania, które robią się szybko i zawsze sprawdzają się na imprezach. Najlepsze są potrawy przygotowywane w piekarniku – wystarczy potrzebne składniki ułożyć na blasze lub w naczyniu, wstawić do pieca, poczekać i obiad gotowy! Jeśli planujecie przyjęcie w kameralnym gronie, koniecznie wypróbujcie przepis na kebabową zapiekankę z mięsnymi kuleczkami! Brzmi przepysznie, prawda? Przepis na zapiekankę kebabową z mięsnymi kuleczkami Do przygotowania tej smacznej zapiekanki będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg mielonej wieprzowiny 0,5 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie marchewek mini 1 jajko 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 150 g żółtego sera Sól Przygotowanie W dużej misce wymieszajcie mięso mielone z cebulą, jajkiem, solą oraz przyprawą do gyrosa. Dodajcie śmietanę, bułkę tartą, zamieszajcie i formujcie z masy średniej wielkości kuleczki. Następnie brukselkę i marchewki przelejcie wodą i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Dookoła poukładajcie ziemniaki pokrojone w plastry. Całość doprawcie solą. Na warzywach połóżcie kulki z mięsa i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po 40 minutach wyjmijcie naczynie z piekarnika i polejcie sosem z majonezu i ketchupu, a z wierzchu posypcie startym serem. Wstawcie ponownie do piekarnika na kilka minut, by ser się zapiekł. Smacznego!

Zapiekanka
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Prosta zapiekanka „hokus pokus” z mięsem i ziemniakami. Zamieńcie zwyczajne produkty w niezwykle pyszny obiad 
Ta pyszna zapiekanka o smaku gyrosa z pieczonymi ziemniakami, dodatkiem warzyw oraz mięsa zachwyci każdego. Zrobicie ją wyjątkowo błyskawicznie!

Tę pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Wiec jeśli nie zostanie ona zjedzona od razu, bo wychodzi jej całkiem sporo, będzie idealna na kolejny obiad. Danie jest niezwykle pyszne i sycące.  Do przygotowania zapiekanki „hokus pokus” będziecie potrzebować zwykłych produktów, z których zrobicie naprawdę niezwykły obiad. A to wszystko za sprawą odpowiednich dodatków w postaci pysznych i zdrowych ziemniaków, delikatnego drobiowego mięsa, świeżej papryki, cebuli oraz aromatycznych przypraw.   Przepis na zapiekankę „hokus pokus” Składniki:  ½ kg ziemniaków 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 ogórki kiszone 340 g kukurydzy konserwowej 2 całe jajka 1 szklanka śmietany 12% 125 g sera żółtego ½ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki przyprawy gyros Sól Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie ze skórki, umyjcie pod wodą i pokrójcie w kostkę. Pokrojone w kostkę ziemniaki doprawcie ostrą papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą.  Dodajcie również 3 łyżki pikantnego keczupu, majonezu oraz łyżkę musztardy sarepskiej.  Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie je około 40 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotujcie kolejne składniki.  Filet z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. Pokrojone mięso usmażcie na rozgrzanym oleju. Doprawcie je 2...

Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe
Pixabay
Newsy
Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe 
Nie przepadacie za smakiem mięsa gotowanego w rosole? Możecie z niego zrobić pyszne i oryginalne danie, które posmakuje wszystkim domownikom - nawet tym najmłodszym!

Rosół gości na wielu polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na pyszne, kreatywne dania, które zrobicie z mięsa po rosole.  Klasyczny bulion z kury to wyjątkowo uniwersalne danie, które może posłużyć za bazę do wielu kolejnych potraw. Świetnie sprawdzi się przygotowanie tej zupy na początku tygodnia, aby przez następne kilka dni mieć gotowe alternatywy na inne dania: z mięsa przygotujecie np. pyszne pulpeciki, a z bulionu zupę pomidorową czy ogórkową. Przepis na pulpeciki z mięsa z rosołu Składniki: mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko) ½ bułki 1 jajko mleko sól, pieprz łyżeczka koperku 0,5 łyżeczki kaszy manny łyżeczka bułki tartej masło klarowane mąka do obtoczenia 3 łyżki passaty pomidorowej 0,5 szklanki rosołu Przygotowanie:  Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i zmielić.  Bułkę namoczyć w mleku, dodać odciśniętą do mięsa. Dodać pozostałe składniki tj. jajko, pokrojony koperek, kaszę i bułkę oraz przyprawy.  Wymieszać dokładnie i formować kuleczki mięsne (gdyby masa była zbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym.  Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki. Czytaj też: Jak zrobić pomidorową na wczorajszym rosole? Oto sprawdzony sposób Jacka Kuronia na pyszną zupę Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku Zapomnijcie o rosole na kurczaku. Najbardziej esencjonalny i pełny smaku wywar ugotujecie na tym mięsie

Drobiowe mielone kotlety
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Pyszne drobiowe mielone o takim smaku, że zwalają z nóg. Wystarczy, że dodacie do mięsa 1 przyprawę
Słyszeliście kiedyś o mielonych z drobiowego mięsa? To ciekawa odmiana od kotletach z mielonej łopatki czy szynki.

Gama produktów mięsnych, które oferują nam już nie tylko sklepy mięsne, ale i te zwykłe jest niezwykle szeroka. Mięso drobiowe na kotlety, na sosy, pokrajane przemysłowo filety, czy różnego rodzaje dzwonka z wszelakich gatunków mięs. Wśród całej masy mięsnej oferty, coraz częściej natknąć można się na mielone mięso drobiowe. Tak przygotowane mięso jest pomyślane jako baza do kotletów. Jakie mięso wybrać do mielenia? Zamiast wybierać jednak mięso zmielone przez producenta, można wybrać także i dowolny kawałek piersi do zmielenia w domowej maszynce. Ten pomysł może być nawet lepszy od zakupu gotowego mięsa. Dlaczego? W ten sposób sami wybierzecie jakie mięso znajdzie się w kotlecie. Lepszym wyborem wydaje się zmielenie luzowanego mięsa z uda kurczaka lub indyka niż fileta z piersi tych obu rodzajów drobiu. Uda są mięsem znacznie tłustszym niż delikatne piersi. Dzięki temu podczas smażenia kotletów nie stracicie całej wilgotności waszego mięsa. Aby podkręcić jeszcze trochę smak domowych kotletów z mielonego drobiu, warto pomyśleć o tym jak doprawić mięsne kulki. Ciekawym rozwiązaniem będzie użycie w tym celu przyprawy gyros. Usmażone kotlety będą smakowały z jej dodatkiem dużo bardziej oryginalnie. Przepis na mielone kotlety drobiowe Składniki: Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaka lub 2 duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku Pół małej cebuli Majeranek, Przyprawa gyros Pieprz Sól Olej Przygotowanie: Mięso zmielcie w malakserze lub w tradycyjnej maszynce do mięsa. Cebulą i czosnek obierzcie i drobno pokrójcie. Wymieszajcie razem wszystkie składniki. Doprawcie mięsną masę na kotlety solą, pieprzem, przyprawą gyros i majerankiem. Formujcie z mięsa kule o podobnych kształtach jak tradycyjne kotlety...