Zapiekanki to bardzo szybkie i proste do zrobienia dania, które zazwyczaj są bardzo sycące. Idealnie nadają się na rodzinne obiady i kolacje, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. A do tego do ich przygotowania nie potrzeba dużo naczyń, więc nie będziecie musieli tracić wieczoru na zmywanie stosu misek, garnków i patelni.

Dodatek przyprawy gyros sprawia, że mięso nabiera szczególnego smaku i aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom.

Przepis na zapiekankę kebabową z ziemniakami

Do przyrządzenia tego dania potrzebujecie dużego, prostokątnego żaroodpornego naczynia.

Składniki na mięsne kuleczki

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • Sól

Składniki na zapiekankę

  • 1 opakowanie mrożonej brukselki
  • 1 opakowanie mrożonych mini marchewek
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • Przyprawa do ziemniaków
  • 15 dag startego żółtego sera

Przygotowanie

  1. W dużej misce umieśćcie mięso, dodajcie jajko, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę. Całość doprawcie solą i przyprawą gyros, a na koniec dolejcie śmietanę. Wszystko dokładnie wyróbcie na gładką masę.
  2. Z mięsa uformujcie małe pulpeciki.
  3. Warzywa wyjmijcie z opakowania i przelejcie gorącą wodą. Odcedźcie dokładnie i przełóżcie na dno naczynia. Posólcie.
  4. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w grubsze plastry. Posypcie solą i przyprawą do ziemniaków. Ułóżcie wzdłuż brzegów formy.
  5. Na środku ułóżcie mięsne kuleczki.
  6. Żaroodporne naczynie włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  7. Następnie wymieszajcie keczup z majonezem i tak powstałym sosem polejcie zapiekankę. Na wierzch połóżcie starty ser.
  8. Zapiekajcie do momentu, aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl