Zapiekanki to bardzo szybkie i proste do zrobienia dania, które zazwyczaj są bardzo sycące. Idealnie nadają się na rodzinne obiady i kolacje, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. A do tego do ich przygotowania nie potrzeba dużo naczyń, więc nie będziecie musieli tracić wieczoru na zmywanie stosu misek, garnków i patelni.
Dodatek przyprawy gyros sprawia, że mięso nabiera szczególnego smaku i aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom.
Do przyrządzenia tego dania potrzebujecie dużego, prostokątnego żaroodpornego naczynia.
Składniki na mięsne kuleczki
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 duża cebula
1 jajko
2 kopiaste łyżki bułki tartej
2 łyżki śmietany
2 łyżki przyprawy gyros
Sól
Składniki na zapiekankę
1 opakowanie mrożonej brukselki
1 opakowanie mrożonych mini marchewek
0,5 kg ziemniaków
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
Przyprawa do ziemniaków
15 dag startego żółtego sera
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Przygotowanie
W dużej misce umieśćcie mięso, dodajcie jajko, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę. Całość doprawcie solą i przyprawą gyros, a na koniec dolejcie śmietanę. Wszystko dokładnie wyróbcie na gładką masę.
Z mięsa uformujcie małe pulpeciki.
Warzywa wyjmijcie z opakowania i przelejcie gorącą wodą. Odcedźcie dokładnie i przełóżcie na dno naczynia. Posólcie.
Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w grubsze plastry. Posypcie solą i przyprawą do ziemniaków. Ułóżcie wzdłuż brzegów formy.
Na środku ułóżcie mięsne kuleczki.
Żaroodporne naczynie włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Następnie wymieszajcie keczup z majonezem i tak powstałym sosem polejcie zapiekankę. Na wierzch połóżcie starty ser.
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos.
Przepis na mielone „trzy w jednym”
Składniki
Sos
Pół cebuli
1 łyżeczka masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka śmietany
Duża szczypta słodkiej papryki
sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku
Warstwa ziemniaczana
40 dag ziemniaków
1 mała cebula
1 łyżka masła
Sól i biały pieprz
Mięso
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 duża cebula
1 łyżka oliwy
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
Pieprz czarny
2 duże szczypty czosnkowej soli
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo
1 szklanka bułki tartej
2 jajka
3 łyżki mąki
4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny)
Przygotowanie
Przygotowanie sosu
Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni.
Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną.
Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką.
Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.
Przygotowanie ziemniaków
Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę.
Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.
Doprawcie masę do smaku białym pieprzem.
Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...
Schabowe to klasyka polskiej kuchni, dlatego często pojawiają się one na naszych talerzach. Każda pani domu ma swój własny, sprawdzony przepis na to danie oraz sposób w jaki je przyrządza. Jednak klasyczna panierka z jajka i bułki tartej czasem zaczyna się nudzić. Jak ją zastąpić? Na przykład wyjątkową panierką ziemniaczaną. Tak, dobrze czytasz - ziemniaczaną! Założymy się, że takiego połączenia jeszcze nie miałaś okazji spróbować. Sekretny smak zawdzięcza dodatkowi mieszanki przypraw oraz natce pietruszki.
Jaki jest idealny kotlet schabowy? Z wierzchu chrupiący, a w środku miękki i soczysty. I właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu. Palce lizać!
Jeśli twoja panierka nie zawsze wychodzi odpowiednio chrupka, sprawdź czy dobrze rozgrzewasz tłuszcz przed smażeniem. To właśnie ten element sprawia, że staje się ona chrupiąca i ma piękny, złocisty kolor.
Schabowe w ziemniaczanej panierce
Składniki
70 dag schabu
1 łyżeczka przyprawy do mięsa - wybierz swoją ulubioną
5 ziemniaków
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka przyprawy do ziemniaków
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie kotletów
Jeśli masz mięso w jednym kawałku to pokrój je w kotlety o jednakowej grubości, dzięki temu usmażą się w tym samym czasie. Aby ułatwić sobie zadanie możesz poprosić w mięsnym o pokrojenie mięsa albo kup od razu pokrojone. Co za oszczędność czasu.
Rozbij kotlety delikatnie tłuczkiem i posyp ulubioną przyprawą. Odstaw na boki, żeby mięso przeszło smakiem.
Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Odstaw je na chwilę i odciśnij nadmiar wody.
Do masy dodaj jajko, mąkę i przyprawę do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wyjmij...
W zimowe dni często wracamy do domu bardzo zmarznięci i ciężko nam się rozgrzać. Gorąca herbata z cytryną, ciepła kąpiel, a może duży talerz rozgrzewającej zupy? Jeśli wybierzecie to ostatnie to mamy dla was przepis na przepyszne danie, które dzięki zawartości mięsnych pulpecików doskonale syci.
Gdy temperatura za oknem nie rozpieszcza warto do codziennego jadłospisu dodać pokarmy, które są bardziej treściwe i pożywne. Dodatek przypraw, zwłaszcza tych ostrzejszych, sprawia, że rozgrzewają one nasz organizm od wewnątrz.
W Polsce zupy cieszą się ogromnym powodzeniem i większość z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego dania. Zimą szczególnie często gotujemy klasyczny, esencjonalny rosół, sycący kapuśniak, grochówkę, pomidorówkę z dodatkiem ostrzejszych przypraw oraz zupę gołąbkową (ta ostatnia smakuje jak gołąbki, ale jest o wiele szybsza do przygotowania). Dobrym dodatkiem do warzywnych zup są kawałki mięsa albo drobne mięsne pulpeciki, które ugotowane razem z warzywami nabierają wyjątkowego smaku i stają się bardzo delikatne.
Przepis na zupę pieczarkową z pulpecikami
Składniki na zupę
400 g pieczarek
2 duże cebule
2 marchewki
2 pietruszki
Kawałek pora
2 listki laurowe
ziele angielskie
majerankiem
sól i pieprz do smaku
mąka
Składniki na pulpeciki
Pół kg mielonego mięsa
1 jajko
Pół szklanki bułki tartej
Odrobina mleka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Oczyść dokładnie pieczarki i pokrój w plastry średniej grubości.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej pieczarki.
Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pora pokrój w półplasterki lub plasterki.
Wstaw garnek z...
To nie przypadek sprawił, że to danie ma taką, a nie inną nazwę. Kluski leniwe to propozycja dla zapracowanych i zabieganych gospodyń. Składnikami przypominają pierogi ruskie, ale różnią się szybkością wykonania. A więc w sam raz dla leniuchów!
Nie wymagają dużo pracy, a smakują bardzo dobrze. W odróżnieniu od pierogów nie potrzebujemy do ich wykonania ziemniaków, a jedynie ser biały i mąkę z dodatkiem jajka.
Kluski leniwe przypominają nieco kształtem kopytka i w niektórych rejonach naszego kraju są nazywane po prostu kopytkami z serem. W jeszcze innych miejscach w Polsce, kluski nazywane są także leniwymi pierogami.
Podobnie jak kopytka, kluski leniwe można podawać zarówno ze skwarkami, z masłem, jak również w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania i surówki. Nie brakuje też zwolenników leniwych na słodko. Tak czy siak, zawsze zdadzą egzamin na ocenę celującą!
Jak sprawić, by kluski leniwe nie były za twarde i żeby rozpływały się w ustach? Ważne byśmy nie przesadzili z ilością dodawanej mąki, a także z czasem wyrabiania ciasta – wtedy mogą być nie do przełknięcia!
Przepis na kluski leniwe jak u babci:
Składniki:
Opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag)
1 jajko
Ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek)
Sól
Przygotowanie:
Jeżeli nie chcemy, by w naszych kluskach bardzo wyraźne były białe oczka (małe kawałki twarogu), warto przepuścić ser przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków albo przynajmniej utłuc go nieco widelcem.
Do twarogu dodajemy rozbite jajko i sól do smaku (opcja dla perfekcjonistów z zapasem wolnego czasu: by nasze leniwe były jeszcze delikatniejsze, możemy rozdzielić białko od żółtka, ubić je na pianę, a następnie oddzielnie dodać obydwie części do masy serowej).
Dodajemy stopniowo...