Słyszeliście kiedyś o kawie z żołędzi? Kawa ta, w przeciwieństwie do tradycyjnej, ziarnistej kawy, nie zawiera kofeiny i ma mnóstwo wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dlaczego warto ją pić?

Dlaczego warto pić kawę z żołędzi?

Kawa z żołędzi (inaczej kawa żołędziówka) to doskonały zamiennik tradycyjnej, czarnej kawy. Taki sposób picia kawy nie jest bynajmniej nowy – kawę tę lubił pić sam Fryderyk Chopin. Była ona również bardzo popularna w czasach wojny, kiedy dostęp do tradycyjnej kawy był utrudniony. Jakie są największe walory tej kawy?

Kawa żołędziowa:

  • nie zawiera kofeiny
  • nie zawiera sodu
  • nie podrażnia żołądka
  • zawiera witaminy - witaminę B1, witaminę B2, witaminę B5, witaminę B6
  • jest bogata w skrobię, białko oraz zdrowe tłuszcze
  • zawiera liczne minerały - magnez, miedź, mangan, fosfor, wapń, potas, żelazo

Ponadto, kawa ta jest przyjemnie słodka i ma ładny orzechowy zapach.

Zobacz także:

Kto powinien pić taką kawę?

Kawę tę szczególnie powinny włączyć do swojej diety osoby z:

  • alergią lub nietolerancją na gluten
  • niedokrwistością
  • chorobami serca i układu krążenia (np. z nadciśnieniem tętniczym)
  • depresją
  • celiakią
  • problemami trawiennymi (wzdęcia, zaparcia, biegunki, niestrawność)
  • chorobą wrzodową

Jak przygotować kawę z żołędzi?

Kawę z żołędzi możecie bez problemu kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Możecie też zrobić ją samodzielnie. Będziecie potrzebowali tylko dwóch prostych składników – wody i 450 g żołędzi (porcja ta wystarczy na 20 filiżanek kawy żołędziowej).

Przygotowanie:

  1. Żołędzie (bez czapeczek) dokładnie umyjcie i obierzcie z łupinek.
  2. Środek żołędzia możecie pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Zagotujcie tak przygotowane żołędzie w garnku, a następnie je odcedźcie.
  4. Dodajcie wody i ponownie zagotujcie (należy tak zrobić przynajmniej 6 razy).  Woda będzie miała za każdym razem rdzawy kolor – to znak, że uwalniają się taniny, które należy dobrze wypłukać.
  5. Przepłuczcie żołędzie czystą wodą i osuszcie.
  6. Osuszone kawałki żołędzi pokrójcie na jeszcze mniejsze kawałki, a potem dokładnie osuszcie, np. na patelni.
  7. Kawałki żołędzia zmielcie i uprażcie na patelni, aby wydobyć z nich odpowiedni smak. 

Źródło: radio ZET