Słyszeliście kiedyś o kawie z żołędzi? Kawa ta, w przeciwieństwie do tradycyjnej, ziarnistej kawy, nie zawiera kofeiny i ma mnóstwo wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dlaczego warto ją pić?
Dlaczego warto pić kawę z żołędzi?
Kawa z żołędzi (inaczej kawa żołędziówka) to doskonały zamiennik tradycyjnej, czarnej kawy. Taki sposób picia kawy nie jest bynajmniej nowy – kawę tę lubił pić sam Fryderyk Chopin. Była ona również bardzo popularna w czasach wojny, kiedy dostęp do tradycyjnej kawy był utrudniony. Jakie są największe walory tej kawy?
Kawa żołędziowa:
- nie zawiera kofeiny
- nie zawiera sodu
- nie podrażnia żołądka
- zawiera witaminy - witaminę B1, witaminę B2, witaminę B5, witaminę B6
- jest bogata w skrobię, białko oraz zdrowe tłuszcze
- zawiera liczne minerały - magnez, miedź, mangan, fosfor, wapń, potas, żelazo
Ponadto, kawa ta jest przyjemnie słodka i ma ładny orzechowy zapach.
Zobacz także:
Kto powinien pić taką kawę?
Kawę tę szczególnie powinny włączyć do swojej diety osoby z:
- alergią lub nietolerancją na gluten
- niedokrwistością
- chorobami serca i układu krążenia (np. z nadciśnieniem tętniczym)
- depresją
- celiakią
- problemami trawiennymi (wzdęcia, zaparcia, biegunki, niestrawność)
- chorobą wrzodową
Jak przygotować kawę z żołędzi?
Kawę z żołędzi możecie bez problemu kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Możecie też zrobić ją samodzielnie. Będziecie potrzebowali tylko dwóch prostych składników – wody i 450 g żołędzi (porcja ta wystarczy na 20 filiżanek kawy żołędziowej).
Przygotowanie:
- Żołędzie (bez czapeczek) dokładnie umyjcie i obierzcie z łupinek.
- Środek żołędzia możecie pokroić na mniejsze kawałki.
- Zagotujcie tak przygotowane żołędzie w garnku, a następnie je odcedźcie.
- Dodajcie wody i ponownie zagotujcie (należy tak zrobić przynajmniej 6 razy). Woda będzie miała za każdym razem rdzawy kolor – to znak, że uwalniają się taniny, które należy dobrze wypłukać.
- Przepłuczcie żołędzie czystą wodą i osuszcie.
- Osuszone kawałki żołędzi pokrójcie na jeszcze mniejsze kawałki, a potem dokładnie osuszcie, np. na patelni.
- Kawałki żołędzia zmielcie i uprażcie na patelni, aby wydobyć z nich odpowiedni smak.
Źródło: radio ZET