W klanie Kuroniów tylko Jacek Kuroń zasłynął z innej działalności niż kulinarna. Być może także kochał jeść, ale nie z tego jest znany. Jego syn, Maciej Kuroń, choć w czasach studenckich podobnie jak ojciec działał organizując strajki na terenie uczelni, stał się popularny dzięki swojej kuchni i takim programom telewizyjnym jak „Gotuj z Kuroniem” i „Kuroń raz”.

Z kolei jego dwaj synowie: Jasiek i Jakub poszli w ślady ojca i także gotują. Jakub Kuroń zdradza dziś jakiego karpia podają w rodzinie Kuroniów.

Jakub Kuroń dzieli się rodzinnymi przepisami

To nie pierwszy karp, którego fani kuchni Kuroniów będą mogli spróbować w te święta. Jakub Kuroń zaprezentował niedawno karpia w cebuli z goździkami, a dziś dzieli się innym pomysłem na podanie ryby i prosi obserwatorów jego profilu o komentarze, która z receptur bardziej przypadła im do gustu:

- Tym razem przepis na najlepszego karpia na świecie smażonego z cebulą i grzybami. Jest to absolutna rewelacja i obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym stole.

Przepis na karpia z cebulą z pieczarkami Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 250 g karpia
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki mąki
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • Olej do smażenia np. rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz mielony

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a pieczarki pokrójcie w mniejsze kawałki. Następnie rozgrzejcie na patelni olej, dodajcie pokrojoną cebulę, liście laurowe, pieprz w ziarnach i sól. Podsmażajcie przez kilka minut, a na koniec dodajcie pieczarki. Smażcie około 10 min co jakiś czas mieszając.
  2. Umyjcie karpia i osuszcie papierowym ręcznikiem. Przyprawcie rybę solą i pieprzem, pokrójcie na kawałki i obtoczcie w mące. Smażcie na złoty kolor z obu stron.
  3. Podawajcie usmażoną rybę układając ja na cebuli z pieczarkami.

Źródło: kuroń.com.pl, Instagram / Gotuj z Kuroniem_Jakub Kuroń

Zobacz także: