W klanie Kuroniów tylko Jacek Kuroń zasłynął z innej działalności niż kulinarna. Być może także kochał jeść, ale nie z tego jest znany. Jego syn, Maciej Kuroń, choć w czasach studenckich podobnie jak ojciec działał organizując strajki na terenie uczelni, stał się popularny dzięki swojej kuchni i takim programom telewizyjnym jak „Gotuj z Kuroniem” i „Kuroń raz”.
Z kolei jego dwaj synowie: Jasiek i Jakub poszli w ślady ojca i także gotują. Jakub Kuroń zdradza dziś jakiego karpia podają w rodzinie Kuroniów.
Jakub Kuroń dzieli się rodzinnymi przepisami
To nie pierwszy karp, którego fani kuchni Kuroniów będą mogli spróbować w te święta. Jakub Kuroń zaprezentował niedawno karpia w cebuli z goździkami, a dziś dzieli się innym pomysłem na podanie ryby i prosi obserwatorów jego profilu o komentarze, która z receptur bardziej przypadła im do gustu:
- Tym razem przepis na najlepszego karpia na świecie smażonego z cebulą i grzybami. Jest to absolutna rewelacja i obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym stole.
Przepis na karpia z cebulą z pieczarkami Jakuba Kuronia
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 3 cebule
- 250 g karpia
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki mąki
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- Olej do smażenia np. rzepakowy
- Sól
- Pieprz mielony
Przygotowanie:
- Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a pieczarki pokrójcie w mniejsze kawałki. Następnie rozgrzejcie na patelni olej, dodajcie pokrojoną cebulę, liście laurowe, pieprz w ziarnach i sól. Podsmażajcie przez kilka minut, a na koniec dodajcie pieczarki. Smażcie około 10 min co jakiś czas mieszając.
- Umyjcie karpia i osuszcie papierowym ręcznikiem. Przyprawcie rybę solą i pieprzem, pokrójcie na kawałki i obtoczcie w mące. Smażcie na złoty kolor z obu stron.
- Podawajcie usmażoną rybę układając ja na cebuli z pieczarkami.
Źródło: kuroń.com.pl, Instagram / Gotuj z Kuroniem_Jakub Kuroń