Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów
ONS.pl / kuroń.com.pl
Newsy

Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów

Nie tylko karp smażony i w galarecie może pojawić się na waszym stole. Kto wie, może ta ryba smażona z cebulą i grzybami stanie się nową tradycją i w waszej rodzinie.

W klanie Kuroniów tylko Jacek Kuroń zasłynął z innej działalności niż kulinarna. Być może także kochał jeść, ale nie z tego jest znany. Jego syn, Maciej Kuroń, choć w czasach studenckich podobnie jak ojciec działał organizując strajki na terenie uczelni, stał się popularny dzięki swojej kuchni i takim programom telewizyjnym jak „Gotuj z Kuroniem” i „Kuroń raz”.

Z kolei jego dwaj synowie: Jasiek i Jakub poszli w ślady ojca i także gotują. Jakub Kuroń zdradza dziś jakiego karpia podają w rodzinie Kuroniów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakub Kuroń dzieli się rodzinnymi przepisami

To nie pierwszy karp, którego fani kuchni Kuroniów będą mogli spróbować w te święta. Jakub Kuroń zaprezentował niedawno karpia w cebuli z goździkami, a dziś dzieli się innym pomysłem na podanie ryby i prosi obserwatorów jego profilu o komentarze, która z receptur bardziej przypadła im do gustu:

- Tym razem przepis na najlepszego karpia na świecie smażonego z cebulą i grzybami. Jest to absolutna rewelacja i obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym stole.

Przepis na karpia z cebulą z pieczarkami Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 250 g karpia
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki mąki
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • Olej do smażenia np. rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz mielony

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a pieczarki pokrójcie w mniejsze kawałki. Następnie rozgrzejcie na patelni olej, dodajcie pokrojoną cebulę, liście laurowe, pieprz w ziarnach i sól. Podsmażajcie przez kilka minut, a na koniec dodajcie pieczarki. Smażcie około 10 min co jakiś czas mieszając.
  2. Umyjcie karpia i osuszcie papierowym ręcznikiem. Przyprawcie rybę solą i pieprzem, pokrójcie na kawałki i obtoczcie w mące. Smażcie na złoty kolor z obu stron.
  3. Podawajcie usmażoną rybę układając ja na cebuli z pieczarkami.
Zobacz także
Śledzie po kaszubsku Maggy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna

Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna

Barszcz czerwony z uszkami czy wigilijna grzybowa? Wszyscy jemy barszcz, to gdzie jest ta grzybowa?

Barszcz czerwony czy zupa grzybowa? Tę drugą zupę wybierają mieszkańcy 2 regionów Polski

Źródło: kuroń.com.pl, Instagram / Gotuj z Kuroniem_Jakub Kuroń

Śledź po skandynawsku Jakuba Kuronia. Poznajcie rytuał klanu Kuroniów
Instagram / Jakub Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po skandynawsku Jakuba Kuronia. Zróbcie je wcześniej, by składniki się „przegryzły”
Tę rybę przyrządzaną na przystawkę zawsze lepiej jest zrobić kilka dni wcześniej, a śledzia korzennego nawet do 2 tygodni wcześniej. Tylko tak składniki mogą się „przegryźć”

Rozpoczął się śledziowy sezon. Jakub Kuroń podaje przepis na śledzia i podpowiada, że danie świetnie się sprawdzi jako przekąska karnawałowa. Przygotujcie je w towarzystwie innych śledzi np. po kaszubsku, po żydowsku czy śledzi w sosie musztardowym. Rodzinne przepisy na śledzie Kuroniów W tej kucharskiej rodzinie śledziami zajadano się od zawsze. Jakub Kuroń uważa, że jego dzisiejsze umiejętności, to zasługa jego ojca, Macieja Kuronia: - Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bez wątpienia bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Przepisów na dania ze śledzi jest dużo. Kuroń proponuje śledzia w pomidorach, po skandynawsku:  - Szczególnie dumny jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udało mi się przenieść go na „papier”. - Pamiętajcie, aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na skandynawskie śledzie Jakuba Kuronia Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 2 małe cebule 500 ml wody 25 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu czarnego 2 kawałki kory cynamonu 1 ząbek czosnku 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1...

Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia......
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia. Wypróbujcie przepis i przyrządźcie je potem na święta
Jak zrobić śledzika w sosie musztardowym? Będziecie potrzebowali dwóch rodzajów musztardy i miodu. I oczywiście śledzia.

Zaczyna się śledziowy czas. Przed świętami ten gatunek ryby cieszy się ogromną popularnością w Polsce od wieków. Wiązało się to z przygotowaniami do katolickich świąt, adwentem, postem i niejako wskazanym w tym czasie jedzeniem ryb. Nie bez znaczenia jest też to, że śledź jest delikatną rybą, którą większość osób po prostu uwielbia. A ilość sposobów przyrządzenia surowego, marynowanego, smażonego śledzia jest tak duża, że można o nim mówić bez końca. Miłośnikiem śledzi jest także kucharz, Jakub Kuroń, który postanowił za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych rozbudzić wam apetyty na rybę: - Uwielbiam śledzie! Dlatego do Świąt będę Was zasypywał moimi przepisami na tę rybę! Dziś śledzie w sosie musztardowym!         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 5 łyżek musztardy wikinga 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu np. lipowego 2 żółtka 100 ml oleju np. rzepakowego 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Jeżeli śledzie są słone namoczcie je w mleku, aż stracą nadmierną słoność. Powinno to trwać 3-4 godziny. Osuszcie rybę i pokrójcie na niewielkie kawałki. W osobnej misce wymieszajcie 2 rodzaje musztardy, miód, żółtka. Zacznijcie powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na...

Karp pieczony w cebuli z przepisu Karola Okrasy. 1 składnik genialnie podkręci jego smak
ONS/AdobeStock
Newsy
Karp pieczony w cebuli z przepisu Karola Okrasy. 1 składnik genialnie podkręci jego smak
Karp smażony, karp w galarecie, karp w śmietanie. A co powiecie na karpia pod cebulową pierzynką? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Karol Okrasa.

Już jutro na wielu polskich stołach pojawi się karp. Nie macie jeszcze pomysłu czy przygotować karpia w galarecie, karpia smażonego czy karpia pieczonego? Jeśli dysponujecie odpowiednia ilością czasu oraz chęciami, możecie oczywiście przygotować tę rybę w każdej z tych wersji. Karol Okrasa zachęca was jednak do sprawdzenia, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, Słynny kucharz podkręca jego smak nietypowym składnikiem a mianowicie solonymi, prażonymi pistacjami. Koniecznie sprawdźcie jego przepis. Przepis na karpia pieczonego w cebuli Karola Okrasy Pieczony karp to bez wątpienia najzdrowszy sposób podania karpia (oczywiście poza ugotowaniem go na parze). Upieczcie go w cebuli a zakochacie się w jego oryginalnym smaku. Składniki:  nacinane filety z karpia – 2 szt. mąka pszenna – 100 g cebula – 4-5 szt. ziele angielskie – 4-5 szt. liście laurowe – 4-5 szt. suszony majeranek – 1 łyżka mielona słodka papryka – 2 łyżeczki mielona ostra papryka – 1 szczypta rodzynki – 2 łyżki miód – 1 łyżeczka skórka otarta z ¼ cytryny sok wyciśnięty z ½ cytryny solone prażone pistacje – 2 łyżki olej słonecznikowy – do smażenia sól – 1 szczypta mielony pieprz czarny – 1 szczypta Przygotowanie: Filety z karpia pokrójcie na mniejsze kawałki. Doprawcie od strony mięsa solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Kawałki karpia delikatnie obtoczcie z obu stron w niewielkiej ilości mąki. Smażcie ok. 3 minut z każdej strony na patelni na rozgrzanym oleju, aż mięso lekko się zarumieni. (skórę możecie przypiec nieco mocniej). Cebulę pokrojoną w piórka usmażcie w garnku na rozgrzanym oleju....

karp soute przepis
Adobe Stock
Newsy
Ta ryba najlepiej smakuje w okresie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Ty także ją pokochasz. Podajemy przepis
Grudzień nie może się obejść bez karpia! Ryba ta od lat króluje na świątecznych stołach Polaków, jednak wszędzie podaje się ją nieco inaczej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej w wersji saute, koniecznie nadróbcie zaległości!

Saute to metoda znana z kuchni francuskiej. Polega na smażeniu danego produktu, w tym przypadku karpia, w małej ilości bardzo mocno rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu potrawy zyskują niesamowity smak i aromat. Spróbujcie, a sami się przekonacie! Karp saute Składniki 1 kilogram karpia Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler, cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy lub oleju Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Pora obierzcie i również pokrójcie, tym razem w cienkie plasterki. Sprawionego karpia dokładnie umyjcie, a następnie przekrójcie wzdłuż na pół. Powstałe dwa płaty pokrójcie pod skosem na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem z obu stron i umieśćcie w naczyniu, najlepiej ze szkła. Do naczynia z rybą przełóżcie również starte warzywa, pokrojonego pora oraz posiekaną cebulę. Całość odstawcie w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia oddzielcie rybę od warzyw. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej karpia. Na patelni rozgrzejcie oliwę lub olej i włóżcie na nią rybę. Smażcie przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia.  Gotowe!