Żeberka w marynacie Karola Okrasy
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Karol Okrasa zdradził mistrzowską marynatę do żeberek. Po upieczeniu mięso samo będzie odchodzić od kości

Prowadzący kulinarnego show „Okrasa łamie przepisy” to prawdziwy kulinarny guru w naszym kraju. Oto jego sekret na marynatę do żeberek.

Ten przepis jest skomponowany z rozmysłem od A do Z. Nic nie zrobi waszym żeberkom tak dobrze, jak marynata receptury Karola Okrasy.

Spróbujcie ją przygotować, a już nigdy nie zechcecie jeść żeberek z kapustą kiszoną czy w kapuśniaku.

To prawda. Okrasa słynie z wymyślnych, wyszukanych i wykwintnych potraw. Nie da się ukryć, że często używa do nich mało dostępnych składników.

Rzućcie okiem na listę składników marynaty do jego żeberek. Nie macie niektórych z tych składników?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym zamienić trudno dostępne składniki marynaty Okrasy?

Nie szkodzi! Sos worchestershire jest bardzo charakterystyczny w smaku, ale jeśli nie znajdziecie go na półkach sklepowych, wybierzcie np. sos rybny.

Zamiennikiem sosu worchestershire i sosu rybnego, może być także mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego.

Syrop klonowy bez problemu możecie zastąpić odrobiną miodu. Dzięki temu wasze żeberka nabierze bardziej „polskiego” charakteru”.

Co z olejem z pestek winogron? Na pewno poprawia on smak żeberek, ale naprawdę nie będzie kłopotu, gdy dodacie do marynaty kilka kropel zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego.

Przepis na żeberka w marynacie według Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • Szklanka zimnej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • Skórka starta z limonki
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • Pieprz biały
  • 150 g ketchupu
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • Sól
  • Limonka
  • Suszony tymianek

Przygotowanie:

  1. Żeberka posypcie obficie pieprzem i solą.
  2. Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire.
  3. Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki.
  4. Przełóżcie żeberka do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem.
  5. Polejcie żeberka marynatą.
  6. Pieczcie żeberka pod przykryciem w temp. 170 st. C przez około 1,5 godziny.
  7. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywę z pieczonych żeberek, by otrzymać elegancką, błyszczącą glazurę.
Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na żeberka w stylu tajskim
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na żeberka w stylu tajskim
Jak zrobić pyszne żeberka z grilla? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Żeberka z grilla w stylu tajskim to coś, co pokochacie już od pierwszego kęsa!

Jeżeli lubicie urządzać w ogrodzie grilla i nieustannie poszukujecie nowych, ciekawych pomysłów na potrawy, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim. Jak zrobić żeberka z grilla? Żeberka z grilla w egzotycznym, tajskim wydaniu, to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Tak przygotowane mięso ma iście ognisty temperament – jest soczyste, pikantne i pięknie pachnie, a wszystko to za sprawą prostej i naprawdę smacznej słodko-ostrej marynaty z dodatkiem miodu, chili oraz sosu sojowego. Przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim Składniki: 1 kg żeberek sól kilka ziarenek czarnego pieprzu Marynata: 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki ostrego ketchupu, 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju, 2 łyżki musztardy rosyjskiej, 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sok z 1/2 pomarańczy szczypta chili sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Żeberka dzielimy na porcję. Wkładamy je do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu, szczyptę soli i gotujemy je do miękkości (około 1,5 h). Po ugotowaniu studzimy je. W tym czasie przygotowujemy marynatę. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Marynatę doprawiamy do smaku. Ugotowane żeberka przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy je na noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy kilka minut, aż się zarumienią. Podajemy z pieczywem.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku Mięciutkie żeberka na kapuście po góralsku....

śledzie po kaszubsku przepis
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził rewelacyjny przepis na śledzie po kaszubsku. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
Kto ma ochotę na śledzie, ten powinien spróbować genialnego przepisu od Karola Okrasy – jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo.

Jedną ze smaczniejszych przekąsek na zimno zdecydowanie są śledzie. Można je przygotować na wiele smacznych sposobów i zawsze się udają. Wypróbujcie ten przepis Karola Okrasy – dzięki odrobinie miodu śledzie smakują fantastycznie! Przepis na śledzie po kaszubsku od Karola Okrasy Do przygotowania tradycyjnych śledzi po kaszubsku, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 30 dag śledzi typu matias 15 dag koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowego) 2 łyżeczki octu Pół szklanki wody 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe Kilka liści natki pietruszki Dwie szczypty pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż cebula się ozłoci. Następnie trzy ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie na patelnię z cebulą. Smażcie krótko do chwili, aż odparuje trochę soku z ogórków. Do warzyw dodajcie 150 g koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i smażcie 1-2 minuty. Następnie dodajcie dwie łyżki miodu i znów zamieszajcie. Wlejcie do patelni pół szklanki wody oraz jedną łyżeczkę octu. Wsypcie dwie szczypty pieprzu, zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Gdy większość wody odparuje i sos będzie już gęsty, zdejmijcie go z kuchenki i odstawcie na bok, by wystygł. Kiedy sos będzie już chłodny, doprawcie go jeszcze jedną łyżeczką octu, łyżką miodu oraz szczyptą soli. Śledzie pokrójcie w kawałki o szerokości około 2 – 3 cm. Włóżcie do większej miski i zalejcie przygotowanym sosem (chłodnym!). Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka...

Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa
Gotujmy.pl/koloruś
Newsy
Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa
Szukacie pomysłu na idealną marynatę do mięs? Ta pyszna marynata do żeberek z miodem, octem i przyprawami, jest niesamowicie aromatyczna. Grillowane żeberka obtoczone w tej marynacie, są naprawdę smaczne. Słodko-kwaśna marynata sprawdzi się też do innych rodzajów mięs.

Dobra marynata do żeberek to gwarancja sukcesu i podstawa udanego przepisu. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, warto więc poznać nowe pomysły na marynaty do mięs, które zachwycą wszystkich gości i uczestników grillowania. Marynata do żeberek z miodem, czosnkiem, octem i sosem pomidorowym, to strzał w dziesiątkę. Połączenie smaków: ostrego, słodkiego, słonego i kwaśnego, nie ma sobie równych. Wszyscy, którzy spróbują tych żeberek, będą oblizywać palce i zapytają was o przepis na tę  marynatę do żeberek . Przepis na grillowane żeberka w miodzie Kluczem do sukcesu w przypadku tego przepisu, jest dokładnie wyważona marynata. Skorzystajcie z przepisu bazowego, który możecie udoskonalić dodając do niej swoje własne przyprawy. Możecie dodać więcej lub mniej zaproponowanych przypraw. Przepis na marynatę do grillowanych żeberek w miodzie 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu pomidorowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Sól czarny pieprz ostra papryka oregano tymianek kmin rzymski cukier rozmaryn Poza tym potrzebujecie: Ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych na grilla Przygotowanie żeberek wieprzowych w marynacie miodowej Żeberka umyjcie, osuszcie je papierowym ręcznikiem. Pokrójcie je na kawałki, aby każdy kawałek miał w środku tylko jedną kość. Takie żeberka najłatwiej się je. Wybierzcie żeberka, które nie są zbyt tłuste, aby po wytopieniu zostało mięso. Przygotujcie marynatę. Wymieszajcie dokładnie ze sobą w misce: sos pomidorowy, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawcie marynatę solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano, tymiankiem, kminem rzymskim i rozmarynem. Dodajcie po ok. łyżeczce każdej z przypraw. Możecie modyfikować ilość dodawanych przypraw w...

Chrupiący kurczak
Gotujmy.pl
Newsy
Zdradzamy sekret na chrupiącego kurczaka. Najlepsza marynata do mięs
Marynowanie to konserwowanie nie tylko przy użyciu octu. Same marynaty mają niewielką wartość odżywczą, ale ogromne walory smakowe! Zapraszamy po przepis na jedną z lepszych.

Marynować można różnego rodzaju mięso, jednak leżakowanie w przyprawach najbardziej lubi drób. To najpopularniejsze mięso na świecie. Marynata, którą chcemy wam zdradzić, jest uniwersalna i bardzo prosta do zrobienia.  Marynata do drobiu Nadaje się do całego drobiu, skrzydełek, udek i pałek z kurczaka . Dzięki niej wasz przyrządzony w domu kurczak będzie soczysty i chrupiący. Wystarczy kwadrans, żeby ją przygotować, a potrzebne produkty macie najprawdopodobniej w lodówce! Składniki marynaty: 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej 5 średnich ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego garść posiekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki Kalorie w marynacie Kaloryczność marynaty to około 500 kalorii, a jej pojemność to średniej wielkości szklanka (250 ml). Proporcja ze składników wyżej starczy do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka.  Jak zrobić marynatę do kurczaka? Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciskamy również cztery łyżki soku z cytryny lub limonki. Jeśli zamienicie mięso na kaczkę lub indyka, równie dobrze sprawdzi się kilka łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Przygotowujemy po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Siekamy drobno pół gałązki świeżego rozmarynu. Zamiast rozmarynu można użyć oregano lub tymianku.  Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wrzucamy wszystkie...