Ten przepis jest skomponowany z rozmysłem od A do Z. Nic nie zrobi waszym żeberkom tak dobrze, jak marynata receptury Karola Okrasy.
Spróbujcie ją przygotować, a już nigdy nie zechcecie jeść żeberek z kapustą kiszoną czy w kapuśniaku.
To prawda. Okrasa słynie z wymyślnych, wyszukanych i wykwintnych potraw. Nie da się ukryć, że często używa do nich mało dostępnych składników.
Rzućcie okiem na listę składników marynaty do jego żeberek. Nie macie niektórych z tych składników?
Zobacz także:
Czym zamienić trudno dostępne składniki marynaty Okrasy?
Nie szkodzi! Sos worchestershire jest bardzo charakterystyczny w smaku, ale jeśli nie znajdziecie go na półkach sklepowych, wybierzcie np. sos rybny.
Zamiennikiem sosu worchestershire i sosu rybnego, może być także mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego.
Syrop klonowy bez problemu możecie zastąpić odrobiną miodu. Dzięki temu wasze żeberka nabierze bardziej „polskiego” charakteru”.
Co z olejem z pestek winogron? Na pewno poprawia on smak żeberek, ale naprawdę nie będzie kłopotu, gdy dodacie do marynaty kilka kropel zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego.
Przepis na żeberka w marynacie według Karola Okrasy
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- Szklanka zimnej wody
- 3 ząbki czosnku
- 3 goździki
- 3 łyżki sosu worcestershire
- 5 kulek ziela angielskiego
- Skórka starta z limonki
- 3 łyżki syropu klonowego
- Pieprz biały
- 150 g ketchupu
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- Sól
- Limonka
- Suszony tymianek
Przygotowanie:
- Żeberka posypcie obficie pieprzem i solą.
- Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire.
- Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki.
- Przełóżcie żeberka do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem.
- Polejcie żeberka marynatą.
- Pieczcie żeberka pod przykryciem w temp. 170 st. C przez około 1,5 godziny.
- 20 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywę z pieczonych żeberek, by otrzymać elegancką, błyszczącą glazurę.