Ten przepis jest skomponowany z rozmysłem od A do Z. Nic nie zrobi waszym żeberkom tak dobrze, jak marynata receptury Karola Okrasy.

Spróbujcie ją przygotować, a już nigdy nie zechcecie jeść żeberek z kapustą kiszoną czy w kapuśniaku.

To prawda. Okrasa słynie z wymyślnych, wyszukanych i wykwintnych potraw. Nie da się ukryć, że często używa do nich mało dostępnych składników.

Rzućcie okiem na listę składników marynaty do jego żeberek. Nie macie niektórych z tych składników?

Zobacz także:

Czym zamienić trudno dostępne składniki marynaty Okrasy?

Nie szkodzi! Sos worchestershire jest bardzo charakterystyczny w smaku, ale jeśli nie znajdziecie go na półkach sklepowych, wybierzcie np. sos rybny.

Zamiennikiem sosu worchestershire i sosu rybnego, może być także mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego.

Syrop klonowy bez problemu możecie zastąpić odrobiną miodu. Dzięki temu wasze żeberka nabierze bardziej „polskiego” charakteru”.

Co z olejem z pestek winogron? Na pewno poprawia on smak żeberek, ale naprawdę nie będzie kłopotu, gdy dodacie do marynaty kilka kropel zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego.

Przepis na żeberka w marynacie według Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • Szklanka zimnej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • Skórka starta z limonki
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • Pieprz biały
  • 150 g ketchupu
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • Sól
  • Limonka
  • Suszony tymianek

Przygotowanie:

  1. Żeberka posypcie obficie pieprzem i solą.
  2. Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire.
  3. Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki.
  4. Przełóżcie żeberka do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem.
  5. Polejcie żeberka marynatą.
  6. Pieczcie żeberka pod przykryciem w temp. 170 st. C przez około 1,5 godziny.
  7. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywę z pieczonych żeberek, by otrzymać elegancką, błyszczącą glazurę.