Mięso kaczki nie gości zbyt często na naszych stołach. A szkoda. To fakt, jest dość ciężkostrawna i tłusta, ale jej smak rekompensuje w pełni te wady. Nie jemy przecież kaczego mięsa co tydzień. Ponadto, można zbalansować nieco tłusty smak kaczki przez przygotowanie mięsnego farszu.

Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Upieczmy więc ją w całości i przygotujmy do niej ciekawe wypełnienie z innych gatunków mięsa. Szlachetne dodatki, takie jak mocne wino, podkreślą jej smak i sprawią, że tak upieczony drób uświetni ważne przyjęcie okolicznościowe w waszym domu.

Kaczka to dobry wybór

W naszych marketach nietrudno obecnie o tuszkę kaczki. Do niedawna jej zakup wiązałby się z ryzykiem – mała ilość tego rodzaju drobiu na rynku robiła swoje. Obecnie polscy producenci stawiają na różnego rodzaju drób. Oprócz kaczek, polskie przedsiębiorstwa przodują także w hodowli gęsi. Co to dla nas oznacza? Produkt jest bezpieczny i zwykle dobrej jakości.

Do naszego przepisu, oprócz rzecz jasna kaczki, będziemy potrzebowali jeszcze dwóch gatunków mięsa – po pierwsze łopatki wieprzowej, a po drugie wątróbek drobiowych. Najlepszym wyborem byłyby wątróbki kacze, ale łatwiej będzie nam o te kurze. Nie wpłynie to znacząco na smak potrawy.

Zobacz także:

Oprócz mięs, kluczowym składnikiem będzie mocne, czerwone wino o wyrazistym smaku. Warto sięgnąć po porto. Portugalski trunek nie należy jednak do najtańszych, dlatego możemy śmiało wybrać także jakiś tańszy zamiennik.

A teraz przejdźmy już do naszego przepisu na faszerowaną kaczkę po staropolsku.

Składniki:

  • 1 kaczka (najlepiej jeżeli kupimy od razu wyprawioną z kości sztukę, jeżeli nie, warto samemu spróbować luzować kaczkę)
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 30 dag wątróbek kurzych lub innych wątróbek drobiowych
  • 1 l bulionu
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • Kieliszek mocnego, czerwonego wina (najlepiej typu porto)
  • 2 łyżki tartej bułki
  • Łyżka cukru
  • 2 jaja
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Solimy i pieprzymy kaczkę od wewnątrz i na zewnątrz.
  • Wątróbki drobiowe moczymy najpierw w porto, a potem mielimy na maszynce wraz z łopatką.
  • Dodajemy do farszu bułkę tartą, jajka i ubitą na pianę śmietanę.
  • Doprawiamy farsz do smaku, dodajemy także niewielką łyżkę cukru.
  • Wkładamy farsz do kaczki, zawiązujemy nicią otwory.
  • Kaczkę umieszczamy w naczyniu z bulionem i pieczemy półtorej godziny w temperaturze ok. 200 st. C.
  • Od czasu do czasu podlewamy mięso wywarem.
  • Pieczemy na złoty kolor.