Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy

Kaczka po staropolsku. Soczyste, kruche mięso i farsz, który pokochasz. Cały sekret tkwi w...

Kiedyś gęsi, indyki i kaczki były stałym elementem krajobrazu polskiej wsi. Dzisiaj trudniej o taki widok. Kaczka jest jednak dostępna w sklepie i warto przygotować ją na jakąś ważną uroczystość.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Mięso kaczki nie gości zbyt często na naszych stołach. A szkoda. To fakt, jest dość ciężkostrawna i tłusta, ale jej smak rekompensuje w pełni te wady. Nie jemy przecież kaczego mięsa co tydzień. Ponadto, można zbalansować nieco tłusty smak kaczki przez przygotowanie mięsnego farszu.

Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Upieczmy więc ją w całości i przygotujmy do niej ciekawe wypełnienie z innych gatunków mięsa. Szlachetne dodatki, takie jak mocne wino, podkreślą jej smak i sprawią, że tak upieczony drób uświetni ważne przyjęcie okolicznościowe w waszym domu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kaczka to dobry wybór

W naszych marketach nietrudno obecnie o tuszkę kaczki. Do niedawna jej zakup wiązałby się z ryzykiem – mała ilość tego rodzaju drobiu na rynku robiła swoje. Obecnie polscy producenci stawiają na różnego rodzaju drób. Oprócz kaczek, polskie przedsiębiorstwa przodują także w hodowli gęsi. Co to dla nas oznacza? Produkt jest bezpieczny i zwykle dobrej jakości.

Do naszego przepisu, oprócz rzecz jasna kaczki, będziemy potrzebowali jeszcze dwóch gatunków mięsa – po pierwsze łopatki wieprzowej, a po drugie wątróbek drobiowych. Najlepszym wyborem byłyby wątróbki kacze, ale łatwiej będzie nam o te kurze. Nie wpłynie to znacząco na smak potrawy.

Oprócz mięs, kluczowym składnikiem będzie mocne, czerwone wino o wyrazistym smaku. Warto sięgnąć po porto. Portugalski trunek nie należy jednak do najtańszych, dlatego możemy śmiało wybrać także jakiś tańszy zamiennik.

A teraz przejdźmy już do naszego przepisu na faszerowaną kaczkę po staropolsku.

Składniki:

  • 1 kaczka (najlepiej jeżeli kupimy od razu wyprawioną z kości sztukę, jeżeli nie, warto samemu spróbować luzować kaczkę)
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 30 dag wątróbek kurzych lub innych wątróbek drobiowych
  • 1 l bulionu
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • Kieliszek mocnego, czerwonego wina (najlepiej typu porto)
  • 2 łyżki tartej bułki
  • Łyżka cukru
  • 2 jaja
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Solimy i pieprzymy kaczkę od wewnątrz i na zewnątrz.
  • Wątróbki drobiowe moczymy najpierw w porto, a potem mielimy na maszynce wraz z łopatką.
  • Dodajemy do farszu bułkę tartą, jajka i ubitą na pianę śmietanę.
  • Doprawiamy farsz do smaku, dodajemy także niewielką łyżkę cukru.
  • Wkładamy farsz do kaczki, zawiązujemy nicią otwory.
  • Kaczkę umieszczamy w naczyniu z bulionem i pieczemy półtorej godziny w temperaturze ok. 200 st. C.
  • Od czasu do czasu podlewamy mięso wywarem.
  • Pieczemy na złoty kolor.

 

Komentarze
gęś faszerowana przepis
AdobeStock
Przepisy Tradycyjna polska gęś, że palce lizać! Ten farsz oczaruje cię swoim smakiem!
Jeżeli lubisz przepisy staropolskiej kuchni, to ten na pewno ci się spodoba! Stara receptura na tradycyjną, faszerowaną gęś po polsku - jest wyśmienita!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Idą święta, a z nimi czas na przygotowywanie wyjątkowych potraw, które gotujemy tylko na wielkie okazje. Jeśli chcesz oczarować swoich gości, to w tym roku przygotuj dla nich polską faszerowaną gęś! Zapomniana gęsina Dziś pewnie coraz mniej osób pamięta, że dawniej gęsina była bardzo często spożywana w Polsce. To tłuste i pożywne mięso, które kiedyś królowało na polskich stołach. Hodowla gęsi była u nas nieprawdopodobnie rozwinięta i w XIX wieku cała Europa jadła gęsi pochodzące z Polski! Potrawy z dorodnej i tłustej gęsi były uznawane za symbol luksusu – każdy porządny gospodarz chcąc zaimponować swoim gościom, na główne danie serwował właśnie gęś. Do dziś zachowały się przepisy na przygotowanie gęsiny na wiele sposobów. Dziś mamy dla was recepturę na tradycyjną, faszerowaną gęś! Przepis na faszerowaną gęś po polsku Aby przyrządzić tę wyjątkową potrawę z gęsiny, przygotujcie: 1 porcję gęsi (około 4 kg) 1 gęsią wątróbkę 3 saszetki kaszy gryczanej 3 plastry boczku 1 dużą cebulę 1 marchew Kilka podgrzybków Natkę pietruszki 1 jajo Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie Z gęsi wyjmij podroby. Mięso osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Marchew, cebulę i boczek pokrój dokładnie w kostkę. Plastry boczku smaż na patelni, aż puści tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i marchewkę. Gdy składniki się podsmażą, wsyp kaszę, przesmaż i wlej 3 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrój drobno wątróbkę, grzyby i pietruszkę, a następnie wsyp do patelni z kaszą. Rozbij jajko, wymieszaj trzepaczką i dodaj do kaszy. Wszystko dokładnie zamieszaj, dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego oraz dopraw solą i pieprzem. W...

Przeczytaj
Pieczona gęś
Adobe Stock
Przepisy Aromatyczna pieczona gęś z chrupiącą skórką! Tego przepisu nie powstydziłaby się nawet Magda Gessler!
Choć gęsina to mięso, które dzisiaj nie należy do często spożywanych przez Polaków, kiedyś jadał ją sam król, szlachta i arystokracja. Nie wiedzieć czemu, z biegiem lat ptak ten został zastąpiony drobiem, wołowiną i wieprzowiną. Jednak pieczona gęś tak naprawdę nigdy nie miała sobie równych!
Weronika Kępa
listopad 17, 2020

Gęsina to mięso, które bez dwóch zdań zapisało się w polskiej tradycji. W dawnych czasach serwowano ją głównie w okresie jesienno-zimowym. Wielu nie wyobrażało sobie bez jej udziału noworocznego obiadu. Ptak cieszył się również popularnością w okresie karnawału. Dzisiaj mało kto już o nim pamięta. W niektórych domach podaje się go na święta, jednak trzeba przyznać, że należy do to rzadkości. Ten przepis powinien to zmienić! Będziesz potrzebować 1 wypatroszona gęś 1 duże jabłko (najlepiej żeby było dosyć kwaśne) 1 gruszka 4 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki miodu Pół szklanki białego lub czerwonego wina (weź takie które najbardziej ci smakuje, możesz też użyć cydru) Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, kminek Podane składniki wystarczą na ok. 6 porcji. Przygotowanie Wypatroszoną gęś umyj dokładnie. Jabłko i gruszkę (możesz obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce włóż do wnętrza gęsi, a następnie zaszyj otwór, tak aby składniki nie wypadły podczas pieczenia. Mięso nasmaruj dokładnie solą i pieprzem, następnie posyp tymiankiem i kminkiem. Na dno dowolnego naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki białego lub czerwonego wina (bądź cydru, jeśli jego smak bardziej ci odpowiada). Ułóż mięso w naczyniu piersiami do dołu. Wokół tak przygotowanej gęsi ułóż przekrojone na pół ząbki czosnku (nie musisz ich obierać). Piekarnik nagrzej do 220 st. C i włóż do niego gęś. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz przez ok. 3,5 godziny. Co jakiś czas koniecznie zaglądaj do gęsi i podlewaj ją winem z dna. Do podlewania możesz...

Przeczytaj