Joanna Przetakiewicz zdradza swój przepis na deser z truskawkami. Spróbujecie?
ONS.pl
Newsy

Joanna Przetakiewicz zdradza swój przepis na deser z truskawkami. Spróbujecie?

Kilka składników i w 20 minut smaczny deser z truskawkami jest gotowy. Poznajcie przepis Joanny Przetakiewicz na te pyszności.

Polska bizneswoman Joanna Przetakiewicz jest bardzo aktywna na swoim profilu na Instagramie. Regularnie dzieli się swoimi autorskimi przepisami na ciekawe dania i desery, a wszystko w przepięknej scenerii – Joanna ma bardzo gustownie urządzoną kuchnię, którą dekoruje zawsze nieco inaczej, w zależności od tego, jakie danie akurat prezentuje na swoim profilu. Niedawno opublikowała przepis na zapiekany kogel-mogel ze świeżymi truskawkami. Wygląda bardzo pysznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Joanna Przetakiewicz w kuchni

Można się zastanowić, jak Joanna to robi, że zajada się takimi pysznościami, które prezentuje na swoim profilu, a mimo to ma tak zgrabną figurę. Być może sekretem jest umiar i naturalne składniki – zauważcie, że prezentowane przez nią porcje nie są imponujące. Przepis na zapiekany kogel-mogel Joanna opisała hasztagiem „kalorie szczęścia” – może więc czasami po prostu nie warto się przejmować kaloriami i zjeść coś pysznego?

Osoby obserwujące Joannę na Instagramie nie mogą wyjść z podziwu po obejrzeniu filmiku z prezentowanym przez nią deserem. Niektórzy twierdzą nawet, że powinna mieć swój własny program kulinarny w telewizji:

Ktos tu umie sprzedac smak! Za kazdym jak ogladam Pania w akcji kulinarnej, dziwie sie, ze jakas TV nie widzi potencjalu w Pani i kulinarnych podrozach. Ogladalabym i oczywiscie... JADŁA!

kobieto Ty koniecznie załóż kanał kulinarny na YouTube.Masz talent do zmysłowej prezentacji potraw. Uwielbiam twoje kulinarne inspiracje .

Przepis na zapiekany kogel-mogel z truskawkami

Według Joanny, ten zapiekany kogel-mogel robi się w zaledwie 20 minut!

Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • Świeże truskawki

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do miseczki 3 żółtka, dodajcie trzy łyżki cukru (białego lub brązowego), szczyptę cukru waniliowego oraz szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie i ucierajcie, aż uzyskacie puszystą masę.
  2. Truskawki umyjcie i oczyśćcie z szypułek – o tym, jak to łatwo i szybko zrobić, przeczytacie w tym artykule.
  3. Niewielkie naczynia żaroodporne wyłóżcie truskawkami i zalejcie je masą na kogel-mogel.
  4. Wstawcie naczynia do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 20 minut, aż wierzch masy się zarumieni. Smacznego!

Czytaj także:

 

Joanna Przetakiewicz zrobiła danie, które jest hitem. 20 minut w piekarniku i gotowe
ONS.pl
Newsy
Joanna Przetakiewicz zrobiła danie, które jest hitem. 20 minut w piekarniku i gotowe
Ten przepis podbija serca internautów. Przygotowała go też Joanna Przetakiewicz!

Od czasu do czasu lubicie pewnie zrobić skomplikowane i wymagające długiego przygotowywania danie, ale pewnie na co dzień cenicie bardziej szybkie, a satysfakcjonujące przepisy. To idealny przykład takiego dania, które robi się dosłownie w 20 minut . Przygotowała je nawet Joanna Przetakiewicz. Joanna Przetakiewicz to prawdziwa bussines woman. Jest projektantką mody, założycielką i dyrektorką kreatywną domu mody „La Mania”, przedsiębiorczynią i radczynią prawną. Joanna znana jest z tego, że wspiera kobiety i ich aspiracje. Jest inicjatorką ruchu społecznego „Era Nowych Kobiet”, który daje przestrzeń kobietom z różnych środowisk do dzielenia się doświadczeniami i wzajemnego inspirowania. Prywatnie, Joanna Przetakiewicz jest od 2018 roku partnerką RInke’go Rooyens’a, holendersko-polskiego producenta i reżysera filmowego. Joanna Przetakiewicz aktywnie prowadzi swoje konto na Instagramie. Niedawno pokazywała, jak przygotowuje tam obiad. Joanna postanowiła przygotować szybki przepis, który jest ostatnio bardzo popularny w sieci. Chodzi o makaron z pieczonym serem feta . Przepis na pomidorki z serem feta od Joanny Przetakiewicz Składniki: 2 duże czerwone cebule Łyżka oliwy z oliwek 500 g pomidorków koktajlowych Szczypta soli Szczypta pieprzu Kostka sera feta Makaron Przygotowanie makaronu z fetą Pokrójcie cebule w krążki. Podgrzejcie na patelni oliwę z oliwek. Wyłóżcie na patelnię cebulę. Podsmażcie ją chwilę. Wysmarujcie naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Przełóżcie do naczynia cebulę, pomidorki koktajlowe. Na środku połóżcie kostkę sera feta. Doprawcie wszystko świeżo mielonym pieprzem. Przełóżcie naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 30 minut. Ugotujcie w tym czasie makaron....

kogel mogel zapiekany
Gotujmy.pl
Newsy
Któż nie kocha tego klasyka PRLu. Oto przepis na pyszny kogel-mogel w nowej wersji
Też zajadaliście się koglem-moglem, gdy byliście dziećmi? Kto nie zna tego prostego deseru! Przypomnijcie sobie jego smak i przygotujcie jego unowocześnioną wersję - jest równie pyszna.

Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina dania, które jedliśmy w PRLu. I nic dziwnego – w końcu kojarzą te smaki z najlepszymi latami swojej młodości! Dawniej brakowało wielu produktów, dlatego gospodynie musiały wykazać się niesamowitą kreatywnością nie tylko w kwestii przygotowywania dań, ale i całej logistyki! Gdy było wiadomo, że trzeba odstać w kolejce by kupić podstawowe produkty lub ktoś nam przekazał wiadomość, że pojutrze będzie można kupić schab w jednym sklepie, to trzeba było naprzód planować domowe posiłki! Pamiątki z tamtych lat to uwielbiane do dziś zimne nóżki, paprykarz szczeciński czy kogel-mogel. Ten ostatni to ulubiony deser dzieci, ponieważ przygotowywało się go szybko, z minimalnej ilości składników. Gdy czekolada i inne słodycze nie były w ogóle dostępne w sklepach, jajko z cukrem było jedynym, na co dzieci mogły sobie pozwolić. Przypomnijmy sobie ten smak z przepisem na kogel-mogel w nieco unowocześnionej wersji! Przepis na pieczony kogel-mogel Odświeżony kogel-mogel różni się sposobem przygotowania – zamiast jeść je na surowo, jajka pieczemy w piekarniku! W tym celu wykorzystamy kokilki i dodamy smaczne dodatki. Kokilek nie trzeba wykładać papierem ani smarować ich masłem – będziemy bezpośrednio do środka wkładać świeże owoce. Składniki 40 dag truskawek lub malin 5 żółtek 30 g cukru 1 saszetka cukru wanilinowego 2 dojrzałe banany 10 dag orzechów laskowych Przygotowanie Kroimy banana i wkładamy go do czystych kokilek wraz z truskawkami. Do miski dodajemy żółtka, cukier biały i wanilinowy. Miksujemy. Ubitymi z cukrem żółtkami zalewamy owoce. Następnie posypujemy wierzch orzechami (możemy je wcześniej posiekać) Układamy kokilki na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika....

Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy
Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
Jeżeli uwielbiacie truskawki, to na pewno posmakuje wam to pyszne ciasto z musem truskawkowym.

Sezon na truskawki rozpoczęty! Z tej okazji polecamy wam przyrządzić bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze świeżymi truskawkami. Jest lekkie jak chmurka i wspaniale pachnie owocami. Wykorzystajcie genialny przepis od gosia47-47, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na szybki placek z truskawkami Przyrządzenie tego ciasta jest banalne i robi się je błyskawicznie! Będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietany 30% 400 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania śmietany fix 3 łyżki cukru Oraz 200 g truskawek do dekoracji. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie jajka mikserem, dodajcie 5 łyżek cukru i dalej ubijajcie. Po chwili wlejcie żółtka i miksujcie na najwolniejszych obrotach. Przesiejcie do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie masę jajeczną i wymieszajcie. Wysmarujcie formę do pieczenia masłem i wyłóżcie na nią ciasto. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika, żeby ostygło. Przetnijcie je wzdłuż na pół. Wlejcie do naczynia pół litra wody i rozpuśćcie obie galaretki. Odstawcie, by lekko stężały. W tym czasie wsypcie umyte i obrane truskawki do blendera (o tym, jak szybko usunąć szypułki piszemy w tym artykule ) i zmiksujcie. Dodajcie je do tężejącej galaretki, wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Ubijcie śmietankę, dodajcie cukier oraz fixy śmietanowe. Pod sam koniec ubijania wlejcie mus truskawkowy. Podzielcie masę na dwie części. Pierwszą część wyłóżcie na połowę biszkopta, wyrównajcie, przykryjcie drugą połową...

Wakacyjna sałatka z przepisu Joanny Przetakiewicz. "Obłęd i szał"
ONS.pl, joannaprzetakiewicz/Instagram
Newsy
Joanna Przetakiewicz ma do gotowania „talent minimalny”, ale chwali się sałatką: „Obłęd i szał”
Kilka składników, chwila roboty i sałatka gotowa! Joanna Przetakiewicz znów pokazuje, jak przygotowuje swoje ulubione przekąski.

Bizneswoman i celebrytka Joanna Przetakiewicz nie może narzekać na swoją sylwetkę! 53-latka wygląda fenomenalnie i po prostu promienieje. Czemu to zawdzięcza? Z pewnością wpływ na jej idealną figurę ma zamiłowanie do gotowania i przyrządzania smacznych potraw oraz przekąsek. Niedawno podzieliła się autorskim przepisem na sałatkę owocową. Owocowo-warzywny „ulubiony smak lata” Joanna nie ukrywa, że bardzo lubi przygotowywać w kuchni różne pyszności dla siebie, rodziny i gości. A ciekawych przepisów nie trzyma tylko dla siebie, lecz dzieli się nimi ze swoimi obserwującymi na Instagramie! Widać, że sprawia jej to dużo radości, bo zawsze z szerokim uśmiechem na twarzy pokazuje, jak przyrządza różne dania i desery. Na najnowszym kulinarnym filmiku Przetakiewicz pokazuje, jak robi owocową sałatkę, która dla niej jest „ulubionym smakiem lata”: Kochani cześć. Dzisiaj mam dla Was zaproszenie na wakacyjną sałatkę. Możecie zrobić ją bardzo szybko z całą rodziną albo z przyjaciółkami. To mój ulubiony smak lata. Do tego kefir i chrupiąca bagietka z masłem. Jest zdrowo, kolorowo i przepysznie! Przepis na letnią sałatkę od Joanny Przetakiewicz Przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste, a do tego tanie, jeśli macie własne owoce w ogródku! W sałatce wykorzystuje się bowiem prawie wszystkie sezonowe owoce, które teraz dojrzewają. Joanna w swoim wpisie na Instagramie wymienia wszystkie składniki, które będą wam potrzebne do zrobienia tej sałatki: Do największej miski, jaką macie w domu (najlepiej szklanej, żeby wszystko było ładnie widać), wrzucacie: rukolę, roszponkę, ser pleśniowy, gruszkę pokrojoną w kostkę, czerwoną porzeczkę, jeżyny, truskawki przekrojone na pół, a do tego orzechy, pistacje albo pestki...