Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału
AdobeStock
Newsy

Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału. Udowodnione naukowo!

Odpowiednia profilaktyka jest bardzo ważna dla zdrowia – zwłaszcza w przypadku układu krążenia. Dowiedzcie się, co należy jeść, by zachować sprawność i zdrowie na długo.

Choroby układu krążenia dotykają coraz więcej osób i są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jak o siebie dbać, by uchronić się przed zawałem? Powinniście koniecznie zacząć od swojej diety, ponieważ to właśnie to, co jecie, ma bardzo duży wpływ nie tylko na wasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jedzenie pewnych produktów pozwoli wam zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób serca – sprawdźcie, jakich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Choroby układu krążenia – dieta

Często choroby serca rozwijają się przez nieodpowiednie odżywianie. Duża ilość tłuszczów nasyconych, soli i cukru w diecie przyczynia się do wystąpienia i pogłębienia objawów chorób układu krążenia. Co należy więc zrobić? Idealnie by było, jeśli usuniecie całkowicie takie produkty ze swojej diety i zamiast tego zaczniecie jeść dużo warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i mniej mięsa. Zwłaszcza na kolację!

Rozkład posiłków i jakość żywności są ważnymi czynnikami, które należy rozważyć, szukając sposobów na obniżenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że ludzie, którzy zaczęli regularnie spożywać roślinną kolację z większą ilością „dobrych” węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, zmniejszyli ryzyko zapadnięcia na choroby serca o 10 procent(…)Zawsze zaleca się stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ryzykiem chorób serca. Jednak teraz odkryliśmy, że jedzenie mięsa i wysokoprzetworzonych węglowodanów na śniadanie zamiast na kolację wiązało się z niższym ryzykiem – mówi Ying Li z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach, autor badania.

Zobacz także
Macie takie objawy? To oznaka, że nadużywacie jednego składnika w diecie. Uważajcie

Macie takie objawy? To oznaka, że nadużywacie jednego składnika w diecie. Uważajcie

ile cukru jest w popularnych słodyczach

Chcecie dać dzieciom te smakołyki na Dzień Dziecka? Lepiej dobrze to przemyślcie!

Bezmięsne dania na kolację – co zjeść?

Jeśli więc zależy wam na waszym zdrowiu, warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs na kolację i zamiast tego zdecydować się na lekkie dania, bazujące na roślinach. Nie zapomnijcie też o roślinach strączkowych, które dostarczą wam niezbędnego białka! Wypróbujcie poniższe przepisy na smaczną kolację bez mięsa – wasze serce wam podziękuje:

Czytaj także:

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...

Jajecznica
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy
Na maśle czy na oleju? To sposób smażenia ma wpływ na smak jajecznicy
Smażenie jajecznicy może wydawać się prostym, codziennym zadaniem. Jednak nie zawsze takie jest. Szczególnie jeśli popełniacie jeden, podstawowy błąd.

Głównym składnikiem tej śniadaniowej potrawy jest jajko . Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj kurzych, choć czasem także kaczych, przepiórczych lub strusich. Czego najlepiej użyć do smażenia? Jak zrobić idealną jajecznicę? Można wybierać w zasadzie bez końca. Macie dostępne przecież w każdym sklepie masło , smalec, margarynę, olej, oliwę albo tłuszcz z wytopionej słoniny. W zależności od tego, na co wypadnie, smak waszej jajecznicy będzie różny. Czasem zyska, a innym razem straci na wartości.  Smażenie  jajecznicy nie wymaga szczególnych, kulinarnych umiejętności. To jedno z najbardziej popularnych śniadań, które możecie zaserwować swoim bliskim.  Jakie przyprawy do jajecznicy? Jajecznicę można zrobić klasycznie, be zbędnych udziwnień. Do jej przyprawienia wystarczy wam sól. Jeśli dbacie o serce, wystarczy dosłownie odrobina. Także serca dotyczy wybór tłuszczu, na jakim usmażycie waszą jajecznicę. Być może Nowy Rok zachęci was do zmiany nawyków w tym względzie, które przyczynią się do transformacji utartych przyzwyczajeń i zachowania zdrowia na długo.  Takim noworocznym postanowieniem może być np. zadbanie o kondycję serca dzięki lepszemu odżywianiu. Choroby układu krążenia to nadal główna przyczyna zgonów w Polsce. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego blisko co drugi Polak umiera w związku ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Jak się okazuje, Polacy jedzą za tłusto.  Działanie profilaktyczne dotyczące diety Picie dużej ilości wody, regularne posiłki i decyzja o częstszym jedzeniu warzyw i owoców to tylko niektóre z nowych wytycznych, które warto wcielić w życie. Właśnie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Im więcej...

dieta fleksitariańska
Newsy
Fleksitarianizm: zasady i jadłospis w diecie fleksitariańskiej
Fleksitarianizm, czyli dieta fleksitariańska, opiera się na produktach i tłuszczach roślinnych, ale od czasu do czasu zezwala na spożywanie mięsa. Fleksitarianizm uważa się za idealny dla utrzymania prawidłowej wagi, a także w przebiegu cukrzycy. Zobacz, jak komponować jadłospis w diecie fleksitariańskiej i dlaczego warto postawić na ten model żywienia.

Fleksitarianizm to dieta, która bazuje na warzywach i owocach, ale dopuszcza jedzenie mięsa. W uproszczeniu dieta fleksitariańska to elastyczny wegetarianizm. Przez większość czasu jecie produkty bezmięsne, ale od czasu do czasu możecie też zjeść mięso i jego przetwory.   Co ciekawe fleksitarianie, jedząc więcej produktów roślinnych niż mięsa, rzadziej zapadają na choroby serca i krążenia, cukrzycę, a nawet nowotwory. Dodatkową korzyścią fleksitarianizmu jest to, że na tej diecie łatwiej jest schudnąć i utrzymać pożądaną wagę. Potwierdzili to właśnie eksperci tworzący prestiżowy ranking diet publikowany co roku przez U.S. NEWS. Brzmi kusząco, prawda? Fleksitarianizm: o co tu chodzi? Flexitarianizm polega na jedzeniu głównie produktów roślinnych, od czasu do czasu uzupełnianych o mięso. Fleksitarianie mogą jeść też nabiał, jajka i ryby. Nazwa pochodzi od angielskich słów flexible (elastyczny) i vegetarian (wegetariański). W diecie fleksitariańskiej nie rezygnuje się więc z mięsa, ale skupia się na 3 głównych grupach produktów: białko roślinne warzywa i owoce pełnoziarniste produkty Zasady diety fleksitariańskiej Fleksitarianizm opiera się na następujących założeniach: główne pożywienie stanowią warzywa, rośliny strączkowe, owoce i produkty pełnoziarniste źródłem białka są orzechy, nasiona i rośliny strączkowe, a nie białko zwierzęce mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są dozwolone od czasu do czasu i spożywane z umiarem ogranicza się cukier, słodycze, spożywanie żywności przetworzonej . Dieta fleksitariańska: jadłospis Komponując jadłospis fleksitariański na 1500 kcal trzymajcie się następujących zasad: śniadanie: 300 kcal obiad: 500  kcal kolacja: 400  kcal 2...

Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć
Adobe Stock
Newsy
Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć
Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć

Zespół uczonych z kilku amerykańskich uniwersytetów na czele z badaczami z Uniwersytetu McMastera w Kanadzie opublikował nowe, ciekawe badania na temat mięsa. Na podstawie zebranych przez ostanie 9 lat danych o osobach z całego świata, naukowcy przyjrzeli się wpływowi jedzenia mięsa na życie człowieka. Tym razem uczeni zbadali różnicę między jedzeniem mięsa przetworzonego i nieprzetworzonego i tym, jak przekłada się ono na stan zdrowia. Czym jest mięso przetworzone i nieprzetworzone? Mięso przetworzone to w rozumieniu badaczy amerykańskich nic innego jak te produkty na bazie wieprzowiny, wołowiny i drobiu, które przed trafieniem na rynek zostały przygotowane przez producenta do bezpośredniego spożycia. W tym celu producenci stosują obróbkę termiczną, inny sposób przygotowania mięsa, a także wzbogacają je przyprawami, konserwantami i utrwalaczami. Z kolei za mięso nieprzetworzone amerykańscy naukowcy uznali oczywiście surowe mięso, niepoddane obróbce termicznej. Wyniki badania naukowców są o tyle ciekawe, że różnią się od poprzednich ustaleń gremiów lekarzy i dietetyków. Okazało się, że mięso nieprzetworzone spożywane w rozsądnych ilościach, małych porcjach, 2-3 razy tygodniowo nie wpływa szczególnie na stan zdrowia ludzi. Czym grozi częste spożywanie mięsa przetworzonego? Znacznie gorsze skutki przynosi za to regularne spożywanie mięsa przetworzonego. A więc kiełbas, szynek, gotowych kotletów, parówek i innych przetworów mięsnych. Dodatki, które producenci „faszerują” tego typu produkty mają wręcz destrukcyjny wpływ na życie i zdrowie człowieka. Właśnie to w konserwantach, barwnikach, wzmacniaczach smaku upatruje się przyczyny fatalnego działania mięsa przetworzonego na człowieka. Jedzenie mięsa...