Choroby układu krążenia dotykają coraz więcej osób i są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jak o siebie dbać, by uchronić się przed zawałem? Powinniście koniecznie zacząć od swojej diety, ponieważ to właśnie to, co jecie, ma bardzo duży wpływ nie tylko na wasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jedzenie pewnych produktów pozwoli wam zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób serca – sprawdźcie, jakich.

Choroby układu krążenia – dieta

Często choroby serca rozwijają się przez nieodpowiednie odżywianie. Duża ilość tłuszczów nasyconych, soli i cukru w diecie przyczynia się do wystąpienia i pogłębienia objawów chorób układu krążenia. Co należy więc zrobić? Idealnie by było, jeśli usuniecie całkowicie takie produkty ze swojej diety i zamiast tego zaczniecie jeść dużo warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i mniej mięsa. Zwłaszcza na kolację!

Rozkład posiłków i jakość żywności są ważnymi czynnikami, które należy rozważyć, szukając sposobów na obniżenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że ludzie, którzy zaczęli regularnie spożywać roślinną kolację z większą ilością „dobrych” węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, zmniejszyli ryzyko zapadnięcia na choroby serca o 10 procent(…)Zawsze zaleca się stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ryzykiem chorób serca. Jednak teraz odkryliśmy, że jedzenie mięsa i wysokoprzetworzonych węglowodanów na śniadanie zamiast na kolację wiązało się z niższym ryzykiem – mówi Ying Li z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach, autor badania.

Bezmięsne dania na kolację – co zjeść?

Jeśli więc zależy wam na waszym zdrowiu, warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs na kolację i zamiast tego zdecydować się na lekkie dania, bazujące na roślinach. Nie zapomnijcie też o roślinach strączkowych, które dostarczą wam niezbędnego białka! Wypróbujcie poniższe przepisy na smaczną kolację bez mięsa – wasze serce wam podziękuje:

Czytaj także:

Zobacz także: