Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału
AdobeStock
Newsy

Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału. Udowodnione naukowo!

Odpowiednia profilaktyka jest bardzo ważna dla zdrowia – zwłaszcza w przypadku układu krążenia. Dowiedzcie się, co należy jeść, by zachować sprawność i zdrowie na długo.

Choroby układu krążenia dotykają coraz więcej osób i są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jak o siebie dbać, by uchronić się przed zawałem? Powinniście koniecznie zacząć od swojej diety, ponieważ to właśnie to, co jecie, ma bardzo duży wpływ nie tylko na wasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jedzenie pewnych produktów pozwoli wam zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób serca – sprawdźcie, jakich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Choroby układu krążenia – dieta

Często choroby serca rozwijają się przez nieodpowiednie odżywianie. Duża ilość tłuszczów nasyconych, soli i cukru w diecie przyczynia się do wystąpienia i pogłębienia objawów chorób układu krążenia. Co należy więc zrobić? Idealnie by było, jeśli usuniecie całkowicie takie produkty ze swojej diety i zamiast tego zaczniecie jeść dużo warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i mniej mięsa. Zwłaszcza na kolację!

Rozkład posiłków i jakość żywności są ważnymi czynnikami, które należy rozważyć, szukając sposobów na obniżenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że ludzie, którzy zaczęli regularnie spożywać roślinną kolację z większą ilością „dobrych” węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, zmniejszyli ryzyko zapadnięcia na choroby serca o 10 procent(…)Zawsze zaleca się stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ryzykiem chorób serca. Jednak teraz odkryliśmy, że jedzenie mięsa i wysokoprzetworzonych węglowodanów na śniadanie zamiast na kolację wiązało się z niższym ryzykiem – mówi Ying Li z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach, autor badania.

Zobacz także
Macie takie objawy? To oznaka, że nadużywacie jednego składnika w diecie. Uważajcie

Macie takie objawy? To oznaka, że nadużywacie jednego składnika w diecie. Uważajcie

ile cukru jest w popularnych słodyczach

Chcecie dać dzieciom te smakołyki na Dzień Dziecka? Lepiej dobrze to przemyślcie!

Bezmięsne dania na kolację – co zjeść?

Jeśli więc zależy wam na waszym zdrowiu, warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs na kolację i zamiast tego zdecydować się na lekkie dania, bazujące na roślinach. Nie zapomnijcie też o roślinach strączkowych, które dostarczą wam niezbędnego białka! Wypróbujcie poniższe przepisy na smaczną kolację bez mięsa – wasze serce wam podziękuje:

Czytaj także:

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...

Co jeść w czasie menopauzy? Jeśli macie uderzenia gorąca, koniecznie odstawcie te 4 produkty
Adobe Stock
Newsy
Co jeść w czasie menopauzy? Jeśli macie uderzenia gorąca, koniecznie odstawcie te 4 produkty
W każdym okresie życia człowieka, sposób odżywiania i prowadzony styl życia wpływają na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Jednak w okresie klimakterium dieta zaczyna mieć szczególne znaczenie. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie jest taka ważna.

Menopauza, podobnie jak ciąża, nie jest chorobą, tylko stanem fizjologicznym, który pojawia się na określonym etapie życia. Wiąże się ze zmniejszeniem wydzielania hormonów, takich jak estrogen i progesteron. Towarzyszą temu zmiany w organizmie, które wywołują pogorszenie stanu zdrowia i samopoczucia. Jednym z naturalnych działań, jakie możecie wtedy podjąć, żeby zmniejszyć odczuwalne dolegliwości, jest dostarczenie wraz z dietą substancji, których zaczyna brakować w organizmie. Dieta w menopauzie – bogactwo fitohormonów Włączając do codziennego jadłospisu określone produkty, możecie zmniejszyć wiele dolegliwości takich jak uderzenia gorąca, bezsenność czy drażliwość. Dostarczając sobie odpowiednią żywność możecie nawet zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób pojawiających się u kobiet wchodzących w klimakterium, takich jak osteoporoza, nowotwory, choroby serca czy układu krążenia. Powinny to być produkty bogate w fitohormony (fitoestrogeny), witaminy z grupy B, witaminę K, selen, magnez, wapń i tryptofan. Gdzie je znaleźć? W soi i przetworach z soi jak mąka sojowa, mleko sojowe i tofu. Soja jest najbogatszym źródłem fitohormonów. Fitoestrogeny znajdują się także w siemieniu lnianym, sezamie, czosnku, suszonych morelach, brokułach W kaszach, razowym pieczywie, płatkach owsianych bogatych w witaminę B6. Znajdziecie ją także w drożdżach, szpinaku i orzechach włoskich W roślinach strączkowych, gorzkiej czekoladzie znajduje się natomiast dużo magnezu W orzechach brazylijskich i żółtkach jaj znajdziecie selen W pestkach słonecznika i dyni, siemieniu lnianym, sezamie, pistacjach, migdałach, kurczaku, indyki i łososiu znajduje się z kolei tryptofan Te 4 produkty odstawcie, jeśli wchodzicie w okres menopauzy W tym czasie z diety należy z kolei...

Zdaniem kardiologów, nie ma lepszego jedzenia dla serca. Włączcie do diety ten produkt
AdobeStock
Newsy
Zdaniem kardiologów, nie ma lepszego jedzenia dla serca. Włączcie do diety ten produkt
Chcecie długo żyć i utrzymać w zdrowiu swoje serce? Koniecznie włączcie do diety ten składnik.

Zdrowa dieta i ruch, mają kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia. Szczególnym problemem zdrowotnym są choroby serca. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, co roku z przyczyn kardiologicznych umiera 175 tys. Polaków. W Europie rokrocznie odnotowuje się ponad 11 mln nowych przypadków chorób układu sercowo-naczyniowego i 3,9 mln zgonów z tej przyczyny. Czy da się jakoś temu zapobiec? Jednym ze sposobów jest włączenie do diety... kiszonek. Korzystny wpływ kiszonek na serce Niezdrowa dieta, niska aktywność fizyczna, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca i nadwaga, są kluczowymi czynnikami ryzyka w przypadku chorób serca. Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, może prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu, co z kolei może mieć negatywny wpływ na zdrowie tętnic i doprowadzić do gromadzenia się płytki nazębnej. Czy jest jakiś rodzaj żywności, która jest szczególnie dobra dla naszego serca? Zdaniem amerykańskiego kardiologa doktora Williama Davisa, to kimchi: - Moim ulubionym pokarmem, który korzystnie wpływa na zdrowie serca, jest kimchi, czyli bardzo popularna w Korei tradycyjna kiszona kapusta, która jest spożywana przy każdym posiłku. Kimchi wytwarza się z szerokiej gamy warzyw, ale głównym składnikiem jest kapusta, która jest fermentowana. Zwykle dodaje się do niej różne przyprawy i warzywa, w tym dymkę, czosnek, imbir, ostrą paprykę itd. Koreańczycy uważają, że kimchi jest źródłem długowieczności i zdrowia, a amerykański magazyn Health umieścił je w pierwszej piątce najzdrowszych dań na świecie. W jaki sposób sfermentowana żywność może pomóc sercu? Jest to możliwe dzięki obecności drobnoustrojów w tym typie pokarmu: - Proces...

Jajecznica
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy
Na maśle czy na oleju? To sposób smażenia ma wpływ na smak jajecznicy
Smażenie jajecznicy może wydawać się prostym, codziennym zadaniem. Jednak nie zawsze takie jest. Szczególnie jeśli popełniacie jeden, podstawowy błąd.

Głównym składnikiem tej śniadaniowej potrawy jest jajko . Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj kurzych, choć czasem także kaczych, przepiórczych lub strusich. Czego najlepiej użyć do smażenia? Jak zrobić idealną jajecznicę? Można wybierać w zasadzie bez końca. Macie dostępne przecież w każdym sklepie masło , smalec, margarynę, olej, oliwę albo tłuszcz z wytopionej słoniny. W zależności od tego, na co wypadnie, smak waszej jajecznicy będzie różny. Czasem zyska, a innym razem straci na wartości.  Smażenie  jajecznicy nie wymaga szczególnych, kulinarnych umiejętności. To jedno z najbardziej popularnych śniadań, które możecie zaserwować swoim bliskim.  Jakie przyprawy do jajecznicy? Jajecznicę można zrobić klasycznie, be zbędnych udziwnień. Do jej przyprawienia wystarczy wam sól. Jeśli dbacie o serce, wystarczy dosłownie odrobina. Także serca dotyczy wybór tłuszczu, na jakim usmażycie waszą jajecznicę. Być może Nowy Rok zachęci was do zmiany nawyków w tym względzie, które przyczynią się do transformacji utartych przyzwyczajeń i zachowania zdrowia na długo.  Takim noworocznym postanowieniem może być np. zadbanie o kondycję serca dzięki lepszemu odżywianiu. Choroby układu krążenia to nadal główna przyczyna zgonów w Polsce. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego blisko co drugi Polak umiera w związku ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Jak się okazuje, Polacy jedzą za tłusto.  Działanie profilaktyczne dotyczące diety Picie dużej ilości wody, regularne posiłki i decyzja o częstszym jedzeniu warzyw i owoców to tylko niektóre z nowych wytycznych, które warto wcielić w życie. Właśnie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Im więcej...