Szereg czynników zewnętrznych wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przez to na zdrowie i samopoczucie. Coraz częściej można zauważyć choroby, które pojawiły się ze względu na złą dietę czy długofalowy stres. Obecny czas wymaga szczególnej uwagi poświęconej dbałości o własną kondycję.
Powszechna choroba wieńcowa
Coraz częściej ludzie chorują na chorobę niedokrwienną serca, zwaną również chorobą wieńcową. Pojawia się po dłuższym niedotlenieniu komórek mięśnia sercowego, co w ostateczności prowadzi do jego niewydolności. Taka sytuacja w głównej mierze jest spowodowana przez miażdżycę. Jak w przypadku większości schorzeń, lepiej jest zapobiegać niż leczyć.
Symptomy choroby wieńcowej
Objawy pojawienia się choroby niedokrwiennej serca uwidaczniają się w rezultacie na stres, dłuższe uczucie zimna, większy wysiłek fizyczny czy spożycie większego posiłku. Choroba objawia się poprzez:
- bóle w klatce piersiowej,
- płytki oddech,
- mdłości,
- kołatanie serca,
- zawroty głowy,
- osłabienie,
- nadmierna potliwość.
W razie zauważenia tych powyższych objawów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza, by nie dopuścić do niechcianych konsekwencji.
Zobacz także:
Przyczyny wystąpienia niedokrwienia serca
Jedną z głównych przyczyn wystąpienia niedokrwienia serca jest miażdżyca. To schorzenie powoduje szereg innych, co w ostateczności jest niebezpieczne dla zdrowia. Aby ustrzec się przed takimi konsekwencjami, należy zadbać o swój organizm. Ważna w tej kwestii jest odpowiednia dieta oraz regularna aktywność fizyczna. Te czynniki poprawią ogólną kondycję, co równocześnie wpłynie na zdrowie.
Produkty zakazane w chorobie wieńcowej
Osoby ze zdiagnozowaną chorobą niedokrwienną serca, szczególną uwagę powinny zwrócić na właściwe żywienie. Powinno składać się ze zdrowych i nieprzetworzonych produktów! Pozwolą one unormować sytuację organizmu. Wśród zdecydowanie zakazanych produktów są takie jak:
- tłuste mięsa,
- tłusty nabiał,
- masło,
- słonina,
- wysokoprzetworzone jedzenie,
- sól,
- słone przekąski,
- gotowe posiłki ze sklepów,
- cukier i wyroby cukiernicze,
- napoje słodkie i gazowane,
- alkohol.
To grupa artykułów spożywczych, która powinna zostać definitywnie wykreślona z jadłospisu osób chorujących na niedokrwienie serca. Ich spożywanie może pogorszyć stan ogólny organizmu.
Czytaj także: