Szereg czynników zewnętrznych wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przez to na zdrowie i samopoczucie. Coraz częściej można zauważyć choroby, które pojawiły się ze względu na złą dietę czy długofalowy stres. Obecny czas wymaga szczególnej uwagi poświęconej dbałości o własną kondycję. 

Powszechna choroba wieńcowa 

Coraz częściej ludzie chorują na chorobę niedokrwienną serca, zwaną również chorobą wieńcową. Pojawia się po dłuższym niedotlenieniu komórek mięśnia sercowego, co w ostateczności prowadzi do jego niewydolności. Taka sytuacja w głównej mierze jest spowodowana przez miażdżycę. Jak w przypadku większości schorzeń, lepiej jest zapobiegać niż leczyć. 

Symptomy choroby wieńcowej 

Objawy pojawienia się choroby niedokrwiennej serca uwidaczniają się w rezultacie na stres, dłuższe uczucie zimna, większy wysiłek fizyczny czy spożycie większego posiłku. Choroba objawia się poprzez:

  • bóle w klatce piersiowej, 
  • płytki oddech,
  • mdłości,
  • kołatanie serca,
  • zawroty głowy,
  • osłabienie,
  • nadmierna potliwość. 

W razie zauważenia tych powyższych objawów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza, by nie dopuścić do niechcianych konsekwencji. 

Zobacz także:

Przyczyny wystąpienia niedokrwienia serca

Jedną z głównych przyczyn wystąpienia niedokrwienia serca jest miażdżyca. To schorzenie powoduje szereg innych, co w ostateczności jest niebezpieczne dla zdrowia. Aby ustrzec się przed takimi konsekwencjami, należy zadbać o swój organizm. Ważna w tej kwestii jest odpowiednia dieta oraz regularna aktywność fizyczna. Te czynniki poprawią ogólną kondycję, co równocześnie wpłynie na zdrowie. 

Produkty zakazane w chorobie wieńcowej

Osoby ze zdiagnozowaną chorobą niedokrwienną serca, szczególną uwagę powinny zwrócić na właściwe żywienie. Powinno składać się ze zdrowych i nieprzetworzonych produktów! Pozwolą one unormować sytuację organizmu. Wśród zdecydowanie zakazanych produktów są takie jak:

  • tłuste mięsa,
  • tłusty nabiał,
  • masło,
  • słonina,
  • wysokoprzetworzone jedzenie,
  • sól,
  • słone przekąski,
  • gotowe posiłki ze sklepów,
  • cukier i wyroby cukiernicze,
  • napoje słodkie i gazowane,
  • alkohol.

To grupa artykułów spożywczych, która powinna zostać definitywnie wykreślona z jadłospisu osób chorujących na niedokrwienie serca. Ich spożywanie może pogorszyć stan ogólny organizmu.
 

Czytaj także: