Dobra marynata do żeberek to gwarancja sukcesu i podstawa udanego przepisu. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, warto więc poznać nowe pomysły na marynaty do mięs, które zachwycą wszystkich gości i uczestników grillowania.

Marynata do żeberek z miodem, czosnkiem, octem i sosem pomidorowym, to strzał w dziesiątkę. Połączenie smaków: ostrego, słodkiego, słonego i kwaśnego, nie ma sobie równych. Wszyscy, którzy spróbują tych żeberek, będą oblizywać palce i zapytają was o przepis na tę marynatę do żeberek.

Przepis na grillowane żeberka w miodzie

Kluczem do sukcesu w przypadku tego przepisu, jest dokładnie wyważona marynata. Skorzystajcie z przepisu bazowego, który możecie udoskonalić dodając do niej swoje własne przyprawy. Możecie dodać więcej lub mniej zaproponowanych przypraw.

Przepis na marynatę do grillowanych żeberek w miodzie

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • czarny pieprz
  • ostra papryka
  • oregano
  • tymianek
  • kmin rzymski
  • cukier
  • rozmaryn

Poza tym potrzebujecie:

Zobacz także:

  • Ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych na grilla

Przygotowanie żeberek wieprzowych w marynacie miodowej

  1. Żeberka umyjcie, osuszcie je papierowym ręcznikiem.
  2. Pokrójcie je na kawałki, aby każdy kawałek miał w środku tylko jedną kość. Takie żeberka najłatwiej się je. Wybierzcie żeberka, które nie są zbyt tłuste, aby po wytopieniu zostało mięso.
  3. Przygotujcie marynatę. Wymieszajcie dokładnie ze sobą w misce: sos pomidorowy, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Przyprawcie marynatę solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano, tymiankiem, kminem rzymskim i rozmarynem. Dodajcie po ok. łyżeczce każdej z przypraw. Możecie modyfikować ilość dodawanych przypraw w zależności od swoich upodobań.
  5. Żeberka wysmarujcie marynatą z każdej strony. Odłóżcie je do lodówki i zostawcie tam na noc.
  6. Ugrillujcie zamarynowane żeberka, najlepiej na tacce aluminiowej.

Jeśli chcecie, żeby były gotowe szybciej, możecie najpierw podpiec je w rękawie lub piekarniku.

Czytaj także: