Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa
Gotujmy.pl/koloruś
Newsy

Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa

Szukacie pomysłu na idealną marynatę do mięs? Ta pyszna marynata do żeberek z miodem, octem i przyprawami, jest niesamowicie aromatyczna. Grillowane żeberka obtoczone w tej marynacie, są naprawdę smaczne. Słodko-kwaśna marynata sprawdzi się też do innych rodzajów mięs.

Dobra marynata do żeberek to gwarancja sukcesu i podstawa udanego przepisu. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, warto więc poznać nowe pomysły na marynaty do mięs, które zachwycą wszystkich gości i uczestników grillowania.

Marynata do żeberek z miodem, czosnkiem, octem i sosem pomidorowym, to strzał w dziesiątkę. Połączenie smaków: ostrego, słodkiego, słonego i kwaśnego, nie ma sobie równych. Wszyscy, którzy spróbują tych żeberek, będą oblizywać palce i zapytają was o przepis na tę marynatę do żeberek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na grillowane żeberka w miodzie

Kluczem do sukcesu w przypadku tego przepisu, jest dokładnie wyważona marynata. Skorzystajcie z przepisu bazowego, który możecie udoskonalić dodając do niej swoje własne przyprawy. Możecie dodać więcej lub mniej zaproponowanych przypraw.

Przepis na marynatę do grillowanych żeberek w miodzie

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • czarny pieprz
  • ostra papryka
  • oregano
  • tymianek
  • kmin rzymski
  • cukier
  • rozmaryn

Poza tym potrzebujecie:

  • Ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych na grilla
Zobacz także
Zupa fasolowa na żeberkach

Zróbcie tą nieziemską fasolową na żeberkach, a wasi mężowie będą w siódmym niebie

Żeberka w kapuście

Żeberka duszone w kapuście skuszą każdego. Niezapomniany smak, który zostanie w ustach na długo

Przygotowanie żeberek wieprzowych w marynacie miodowej

  1. Żeberka umyjcie, osuszcie je papierowym ręcznikiem.
  2. Pokrójcie je na kawałki, aby każdy kawałek miał w środku tylko jedną kość. Takie żeberka najłatwiej się je. Wybierzcie żeberka, które nie są zbyt tłuste, aby po wytopieniu zostało mięso.
  3. Przygotujcie marynatę. Wymieszajcie dokładnie ze sobą w misce: sos pomidorowy, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Przyprawcie marynatę solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano, tymiankiem, kminem rzymskim i rozmarynem. Dodajcie po ok. łyżeczce każdej z przypraw. Możecie modyfikować ilość dodawanych przypraw w zależności od swoich upodobań.
  5. Żeberka wysmarujcie marynatą z każdej strony. Odłóżcie je do lodówki i zostawcie tam na noc.
  6. Ugrillujcie zamarynowane żeberka, najlepiej na tacce aluminiowej.

Jeśli chcecie, żeby były gotowe szybciej, możecie najpierw podpiec je w rękawie lub piekarniku.

Czytaj także:

Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku
Najlepszy przepis na czosnkowe żeberka na grilla. Raz spróbujcie, a już zawsze będziecie je przygotowywać.

Idealne żeberka to zdecydowanie takie, które mają miękkie mięso odchodzące z łatwością od kości. Aby osiągnąć taki efekt należy mięso odpowiednio zamarynować. Długie marynowanie to gwarancja sukcesu. Najlepiej jeśli będziecie to robić przez kilkanaście godzin, aby mogło dokładnie przejść smakiem marynaty i ziół. Gwarantujemy, że podwójne marynowanie nie tylko nada mięsu pożądaną soczystość, ale również niewiarygodnie pyszny smak. Z pewnością zakochacie się w nich i za każdym razem będziecie przyrządzać je właśnie w ten sposób. Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze Składniki 1kg żeberek wieprzowych Składniki na marynatę 1 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 4 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku Sól i pieprz do smaku Składniki na marynatę 2 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Żeberka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie na mniejsze kawałki. Posiekajcie drobno rozmaryn i tymianek. W miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek z octem balsamicznym, dodajcie wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła oraz sól i pieprz. Natrzyjcie dokładnie żeberka marynatą, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia przygotujcie drugą marynatę. W miseczce wymieszajcie miód razem z oliwą i octem balsamicznym. Żeberka posólcie i posmarujcie drugą marynatą. Grillujcie, co jakiś czas smarując mięso drugą marynatą. Smacznego! Jak wybrać żeberka? Przede wszystkim nie wybierajcie tych, które są już zamarynowane. Nigdy nie wiecie jak świeże jest takie...

Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Soczyste, idealnie przyprawione żeberka to danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przyrządzone w wersji pikantnej wręcz rozpływają się w ustach. Przygotujcie je według tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Żeberka to mięso, które coraz częściej gości na stołach. Wynika to z szerokiego wyboru ich przygotowania. Wiele gospodyń domowych wzbraniało się przed ich przyrządzaniem ze względu na skomplikowane przepisy i czasochłonność. Pikantne żeberka to danie, które robi się wręcz samo, a przede wszystkim jest przepyszne w smaku. Pikantne żeberka w marynacie Sekretem udanych żeberek jest odpowiednio przygotowana marynata. Dzięki niej mięso jest idealnie chrupiące z wierzchu, a w środku soczyste oraz aromatyczne. To zasługa głównie miodu, sosu sojowego, keczupu i właściwej kompozycji przypraw. Tak przygotowane żeberka w pikantnym sosie idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Ten przepis to gwarancja sukcesu! Przepis na pikantne żeberka w marynacie Składniki: 600 g żeberek w paskach 2 cebule ½ dużej czerwonej papryki 6 plastrów ananasa w syropie ½ szklanki syropu z  puszki z ananasa 2 szklanki bulionu warzywnego 2 kawałki skórki z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka keczupu 1 łyżka sosu sojowego jasnego 6 łyżek oleju 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego  1 łyżeczka płatków paprykowych ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 goździk 2 torebki herbaty tropikalnej Przygotowanie: Żeberka dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i podzielcie je na części. Następnie przygotujcie marynatę do mięsa. Do miseczki dodajcie miód, dwie łyżki oleju, sos sojowy, keczup, mieloną słodką paprykę oraz mielony, czarny pieprz. Całość dobrze wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie żeberka. Przełóżcie je do większego naczynia,...

Żeberka w marynacie Karola Okrasy
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Karol Okrasa zdradził mistrzowską marynatę do żeberek. Po upieczeniu mięso samo będzie odchodzić od kości
Prowadzący kulinarnego show „Okrasa łamie przepisy” to prawdziwy kulinarny guru w naszym kraju. Oto jego sekret na marynatę do żeberek.

Ten przepis jest skomponowany z rozmysłem od A do Z. Nic nie zrobi waszym żeberkom tak dobrze, jak marynata receptury Karola Okrasy. Spróbujcie ją przygotować, a już nigdy nie zechcecie jeść żeberek z kapustą kiszoną czy w kapuśniaku. To prawda. Okrasa słynie z wymyślnych, wyszukanych i wykwintnych potraw. Nie da się ukryć, że często używa do nich mało dostępnych składników. Rzućcie okiem na listę składników marynaty do jego żeberek. Nie macie niektórych z tych składników? Czym zamienić trudno dostępne składniki marynaty Okrasy? Nie szkodzi! Sos worchestershire jest bardzo charakterystyczny w smaku, ale jeśli nie znajdziecie go na półkach sklepowych, wybierzcie np. sos rybny. Zamiennikiem sosu worchestershire i sosu rybnego, może być także mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego. Syrop klonowy bez problemu możecie zastąpić odrobiną miodu. Dzięki temu wasze żeberka nabierze bardziej „polskiego” charakteru”. Co z olejem z pestek winogron? Na pewno poprawia on smak żeberek, ale naprawdę nie będzie kłopotu, gdy dodacie do marynaty kilka kropel zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Przepis na żeberka w marynacie według Karola Okrasy Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych Szklanka zimnej wody 3 ząbki czosnku 3 goździki 3 łyżki sosu worcestershire 5 kulek ziela angielskiego Skórka starta z limonki 3 łyżki syropu klonowego Pieprz biały 150 g ketchupu 1 łyżka oleju z pestek winogron Sól Limonka Suszony tymianek Przygotowanie: Żeberka posypcie obficie pieprzem i solą. Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire. Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki....

Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem. Idealne do ziemniaków
Żeberka wieprzowe idealnie nadają się nie tylko na grilla czy do kapuśniaku, ale także do sosu z dodatkiem warzyw, np. z porem. Wypróbujcie nasz przepis i podajcie takie żeberka z ziemniakami na obiad swojej rodzinie.

Ten przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem może być ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla kapuśniaku gotowanego na żeberkach , czy dla żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Przygotowanie takich żeberek nie należy do najtrudniejszych zadań kulinarnych pod słońcem. Kluczem będzie odpowiednia mieszanka przypraw do żeberek, a potem duszenie ich do miękkości z niewielką ilością wody. Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem Składniki: Ok. 75 dag żeberek wieprzowych Sól Imbir w proszku Papryka słodka w proszku 1 łyżka cukru Odrobina cynamonu w proszku 1 por 1 kostka bulionowa 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Pieprz Sos sojowy Olej Przygotowanie: Żeberka oczyśćcie, pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie odrobinę soli, łyżeczkę papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżkę cukru i szczyptę cynamonu. Natrzyjcie mieszanką przypraw wasze kawałki żeberek. Odstawcie żeberka na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie podsmażcie przez chwilę żeberka na patelni na odrobinie oleju. Przełóżcie podsmażone delikatnie żeberka do rondla lub garnka z grubym dnem, wlejcie 2 szklanki wody, posólcie i duście pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Na tłuszczu, który pozostał po podsmażaniu żeberek na patelni, podsmażcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pokrojony por. Podsmażone warzywa dodajcie do duszących się żeberek. Wymieszajcie mąkę ze śmietaną w miseczce, po czym zagęśćcie taką mieszanką całą potrawę. Na koniec doprawcie do smaku sosem sojowym i pieprzem. Przegotujcie całe danie przez chwilę i podawajcie z ziemniakami i sałatą lodową. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj...