Dobra marynata do żeberek to gwarancja sukcesu i podstawa udanego przepisu. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, warto więc poznać nowe pomysły na marynaty do mięs, które zachwycą wszystkich gości i uczestników grillowania.
Marynata do żeberek z miodem, czosnkiem, octem i sosem pomidorowym, to strzał w dziesiątkę. Połączenie smaków: ostrego, słodkiego, słonego i kwaśnego, nie ma sobie równych. Wszyscy, którzy spróbują tych żeberek, będą oblizywać palce i zapytają was o przepis na tę marynatę do żeberek.
Przepis na grillowane żeberka w miodzie
Kluczem do sukcesu w przypadku tego przepisu, jest dokładnie wyważona marynata. Skorzystajcie z przepisu bazowego, który możecie udoskonalić dodając do niej swoje własne przyprawy. Możecie dodać więcej lub mniej zaproponowanych przypraw.
Przepis na marynatę do grillowanych żeberek w miodzie
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- Sól
- czarny pieprz
- ostra papryka
- oregano
- tymianek
- kmin rzymski
- cukier
- rozmaryn
Poza tym potrzebujecie:
Zobacz także:
- Ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych na grilla
Przygotowanie żeberek wieprzowych w marynacie miodowej
- Żeberka umyjcie, osuszcie je papierowym ręcznikiem.
- Pokrójcie je na kawałki, aby każdy kawałek miał w środku tylko jedną kość. Takie żeberka najłatwiej się je. Wybierzcie żeberka, które nie są zbyt tłuste, aby po wytopieniu zostało mięso.
- Przygotujcie marynatę. Wymieszajcie dokładnie ze sobą w misce: sos pomidorowy, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Przyprawcie marynatę solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano, tymiankiem, kminem rzymskim i rozmarynem. Dodajcie po ok. łyżeczce każdej z przypraw. Możecie modyfikować ilość dodawanych przypraw w zależności od swoich upodobań.
- Żeberka wysmarujcie marynatą z każdej strony. Odłóżcie je do lodówki i zostawcie tam na noc.
- Ugrillujcie zamarynowane żeberka, najlepiej na tacce aluminiowej.
Jeśli chcecie, żeby były gotowe szybciej, możecie najpierw podpiec je w rękawie lub piekarniku.
Czytaj także: