Jak zrobić zakwas na chleb? To prostsze niż myślicie
Flickr
Newsy

Jak zrobić własny zakwas na chleb? Tajemnicą są tylko 2 składniki i czas

Zrobienie zakwasu wcale nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać. Dzięki niemu będziecie mogli upiec tak samo smaczny chleb jak ten, który robiły wasze babcie.

Pamiętacie chleby pieczone przez wasze babcie na wsi? Aromatyczne, chrupiące, długo utrzymujące świeżość. Wbrew pozorom do ich upieczenia wcale nie jest niezbędny stary piec chlebowy. Dużo ważniejsze jest sporządzenie odpowiedniego zakwasu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z jakiej mąki można przygotować zakwas chlebowy?

Chleb na zakwasie po latach zapomnienia wraca do łask – i nie ma co ukrywać, że jest to bardzo dobra wiadomość. Chleb na zakwasie różni się od nadmuchanego drożdżami, dodatkami i polepszaczami, sklepowego pieczywa.

Zanim przejdziemy do wskazówek dotyczących przygotowania zakwasu, warto zaznaczyć, że można go przygotować zarówno z mąki żytniej, jak i pszennej. Polecamy jednak mąkę żytnią, z której zakwas nadaje wypiekom niepowtarzalny aromat i smak.

Rosnący zakwas trzeba „dokarmiać”. Co to znaczy?

Przygotowanie zakwasu to zajęcie czasochłonne. Rośnie przez 5 dni i wymaga systematycznego „dokarmiania”. Polega ono na tym, że co 12 godzin dosypujecie do masy kolejną porcję mąki i dolewacie kolejną porcję wody. Rosnący zakwas trzeba przy tym wzruszyć i zamieszać. Robi się to drewnianą łyżką lub drewnianym patyczkiem.

Zobacz także
Chleb coraz droższy. Zróbcie więc własny wg przepisu Magdy Gessler

Chleb coraz droższy. Zróbcie więc własny wg przepisu Magdy Gessler

7951

„Bez chleba się nie najesz”. To zdanie słyszeli wszyscy. Czy powinno się jadać zupy z chlebem?

Przepis na domowy zakwas na chleb

Składniki:

  • 50 dag mąki (pszenna lub żytnia, najlepiej o wysokim typie np. 700 lub wyższy. W tego typu mące szybciej i łatwiej zajdzie proces fermentacji)
  • Letnia woda (ok. 38-40 st. Celsjusza)

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania zakwasu wybierzcie większy garnek – zakwas napęcznieje i podwoi swoją objętość. 10 dag mąki połączcie z 100 ml letniej wody tak, by powstało ciasto przypominające konsystencją gęstą śmietanę. Przykryjcie zakwas ściereczką i odstawcie w dość ciepłe miejsce na 12 godzin. 
  2. Po 12 godzinach dodajcie 10 dag mąki i 100 ml letniej wody.  Wymieszajcie zawartość garnka i odstawcie pod przykryciem, na kolejne 12 godzin.
  3. Po upływie tego czasu znów dodajcie do zakwasu 10 dag mąki i 100 ml letniej wody. Wymieszajcie ciasto i odstawcie na 12 godzin, przykrywając garnek ściereczką.
  4. Po tym czasie ponownie wymieszajcie zakwas i odstawcie, przykrywając w ciepłe miejsce.
  5. Czynność powtarzajcie przez 5 dni, aż zużyjecie 50 dag mąki i pół litra wody na przygotowanie zakwasu.

Zakwas jest gotowy po 5 dniach. Można na jego bazie przygotować chleb. Pamiętajcie jednak, że chleb wyjdzie o wiele lepszy, jeżeli „przedłużycie” żywot waszego zakwasu i odłożycie jego część do dalszego „dokarmiania”. Zasada jest prosta – im zakwas starszy, tym mocniejszy, co z kolei przekłada się na jakość pieczonego chleba.

Jeśli jednak nie macie czasu i cierpliwości, by przygotować w domowych warunkach zakwas na chleb, możecie ograniczyć się do upieczenia chleba z prostszego przepisu opartego na drożdżowej metodzie, lub rozejrzeć się po sąsiadach.

Być może któryś z nich regularnie piecze własny chleb i podzieli się odrobiną wyhodowanego przez siebie zakwasu. Miłośnicy domowego chleba nie tylko uwielbiają ten swój, ale też chętnie pomagają się wdrożyć nowym amatorom domowej chrupiącej skórki i z przyjemnością dzielą się swoimi zakwasami. 

Źródło: smakowitychleb.pl

Robicie chleb na zakwasie? Dzięki 1 dodatkowemu składnikowi wyjdzie bardziej puszysty i chrupiący
Flickr
Newsy
Robicie chleb na zakwasie? Dzięki 1 dodatkowemu składnikowi wyjdzie bardziej puszysty i chrupiący
Domowej roboty chleb na zakwasie to istny rarytas. Mimo iż jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, naprawdę warto się poświęcić. Do stworzenia zakwasu koniecznie użyjcie jeszcze 1 nietypowego składnika. Dzięki niej pieczywo będzie niesamowicie puszyste i przyjemnie chrupiące!

W większości przepisów na zakwas chlebowy soda oczyszczona jest składnikiem zwyczajnie pomijanym. Jak się okazuje - to duży błąd, bowiem jej użycie niesamowicie służy wypiekom. Wystarczy ½ łyżeczki tego specyfiku, by chleb całkowicie zmienił swój smak i wygląd! Soda oczyszczona przede wszystkim sprawia, że chleb jest bardziej puszysty. W połączeniu z kwasem tworzy reakcję chemiczną powodującą pęcznienie i wzrastanie chleba. Szczypta sody oczyszczonej może również znacznie poprawić jego smak, poprzez zrównoważenie kwasowości. Koniecznie przetestujcie tę metodę. Przepis na chleb na zakwasie z sodą oczyszczoną Składniki:  Mąki żytniej Mąki pszennej Wody Sody oczyszczonej Soli Z racji, że przygotowanie chleba zajmuje ok. 7 dni, składniki są dodawane turami.  Przygotowanie: Pierwszego dnia w dużym słoiku umieśćcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie odstawcie naczynie w ciepłe miejsce na 24 godziny (nie zakręcajcie ani nie przykrywajcie słoika). Drugiego dnia do mikstury dodajcie kolejne 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody, wymieszajcie i ponownie odstawcie na 24 godziny. Trzeciego dnia ponownie dodajcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody i wymieszajcie. Tym razem jednak zakręćcie słoik i odstawcie go w ciepłe miejsce tylko na 12 godzin. Po upływie tego czasu potwórzcie czynność i odstawcie słoik na kolejne 12 godzin. Czwartego dnia zróbcie dokładnie to samo co dnia trzeciego. Piątego dnia zakwas będzie gotowy. Wtedy możecie zacząć przyrządzać zaczyn - 2 łyżki mikstury umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niej 150 gramów mąki żytniej i 150 ml wody, wymieszajcie i odstawcie na ok. 18 godzin. Po upływie tego czasu do...

Przepis na ten chleb pochodzi prosto z... Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ten przepis na chleb zapisano w Biblii. Victoria Beckham zajada się nim z całą rodziną
Ten wyjątkowy chleb uwielbiany przez gwiazdy możecie zrobić sami w domu - sprawdźcie jak!

Była „spicetka” (czyli piosenkarka należąca do zespołu Spice Girls) Victoria Beckham po zakończeniu kariery na estradzie zajęła się projektowaniem ubrań. Często można ją też zobaczyć w kreacjach, które sama stworzyła. Można więc powiedzieć, że jest w pewnym sensie modelką, a to wymaga nienagannej figury. Żona Davida Beckhama znana jest z bardzo szczupłej sylwetki, której utrzymanie jest możliwe tylko dzięki trzymaniu się ścisłej diety. Jednym z jej składników jest chleb Ezechiela, popularny wśród modelek i gwiazd. Przepis na ten chleb można znaleźć w Biblii! Dieta Victorii Beckham  Victoria swoją figurę zawdzięcza m.in. ścisłej diecie, jakiej przestrzega podobno już od 25 lat! Projektantka odżywia się zgodnie z zasadami diety peskatariańskiej, czyli je głównie ryby i owoce morza. Jej mąż, piłkarz David Beckham powiedział kiedyś, że odkąd poznał Victorię rzadko widzi, by jadła coś innego niż warzywa i grillowaną rybę.  W jadłospisie Victorii poza rybami znajdują się jednak także inne produkty - w tym bardzo zdrowy chleb Ezechiela, uwielbiany przez gwiazdy. Jest niezwykle odżywczy i zaspokaja apetyt na długo. Sprawdźcie, jak go przygotować.  Przepis na chleb Ezechiela Do przygotowania chleba Ezechiela potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 150 ml letniej wody 320 g mąki pszennej typ 650 100 g gotowanego bobu 100 g gotowanej soczewicy 100 g gotowanej kaszy jaglanej 1 łyżeczka soli Do zaczynu: 200 ml letniej wody 150 ml zakwasu żytniego 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 pół szklanki mąki jęczmiennej  50 g mąki z prosa Przygotowanie: Wszystkie składniki na zaczyn umieśćcie w misce, wymieszajcie, przykryjcie ściereczką...

zakwas na żurek przepis
Flickr
Newsy
Tak wygląda wasz zakwas na żurek? To znaczy, że się zepsuł. Niestety, musicie go wylać
Spróbowaliście sami zrobić zakwas na żurek i po jakimś czasie zaczął wyglądać nieciekawie? Sprawdźcie, jak temu zapobiec.

Najlepszy żurek wielkanocny wychodzi z zakwasu domowej roboty! Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego szczerze zachęcamy do tego, byście w tym roku nie kupowali gotowego zakwasu w sklepie i zamiast tego przyrządzili go samodzielnie. Podajemy wam poniżej przepis na domowy zakwas oraz kilka porad. Przydadzą się na pewno tym, którzy będą robić zakwas pierwszy raz w życiu! Przepis na domowy zakwas na żurek wielkanocny Do przygotowania smacznego, domowego zakwasu do zrobienia idealnego wielkanocnego żurku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Litr ciepłej wody 1 szklanka żytniej mąki 3 ząbki czosnku Ziarna ziela angielskiego Liście laurowe Jedna piętka chleba na zakwasie Przygotowanie: Do słoika wsypcie szklankę mąki i zalejcie ciepłą wodą (nie gorącą!) Lekko rozgniećcie ząbki czosnku i dodajcie do słoika wraz z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i piętką chleba na zakwasie. Przykryjcie słoik ściereczką i odstawcie na kilka dni w ciepłe miejsce – najlepiej do szafki w kuchni. Po 3-5 dniach zakwas powinien być gotowy! Poznacie to po charakterystycznym, kwaśnym zapachu. Tak przygotowany zakwas należy wlać do przygotowanej wcześniej bazy do żurku. Jak długo można przechowywać domowy zakwas? Zakwas domowej roboty należy zużyć maksymalnie w ciągu dwóch tygodni , choć jeśli ma dobre warunki przechowywania, to wytrzyma nawet miesiąc. Najważniejsze, byście regularnie sprawdzali to, jak wygląda i pachnie zakwas. Po czym poznać, że zakwas się zepsuł? Jeśli nie zużyjecie zakwasu od razu i odstawicie go na później, dobrze jest wiedzieć jak sprawdzić, czy nie jest już zepsuty. To bardzo proste, ponieważ zepsuty zakwas rozpoznacie od razu! Będzie miał bardzo silny i nieprzyjemny zapach , a na jego powierzchni może wytworzyć...

Jasiek Kuroń podaje prosty przepis na domowy zakwas na żur. Zróbcie go jeszcze dziś, będzie gotowy do świąt
ONS.pl, Instagram/Jasiek Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń podał prosty przepis na domowy zakwas na żur. Nie trzeba go nawet mieszać łyżką
Kilka składników, słoik i macie domowy zakwas, o niego lepszy od tego kupowanego w sklepach. Jasiek Kuroń pokazuje jak łatwo go zrobić.

Ten zakwas zrobicie nawet bez mieszania. Niepotrzebna więc będzie łyżka, wystarczy jeśli macie składniki i słoik z przykrywką. Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni. Podpowiadamy, do czego się przyda, bo z tak przygotowanego zakwasu wyjdzie nie tylko żurek do białej kiełbasy. Przepis na zakwas na żur Jaśka Kuronia Kucharz przedstawił prosty sposób na domowy zakwas: - Dziś mam dla Was przepis na domowy, aromatyczny i idealny na Wielkanoc – zakwas na żur! Składniki: 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 4 ząbki czosnku przecięte wzdłuż 4 łyżki mąki żytniej Letnia, przegotowana woda         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przygotowanie: Obierzcie czosnek, przygotujcie słoik z pokrywką, przegotujcie i ostudźcie wodę. Wszystkie składniki wrzućcie do słoika, zalejcie do pełna wodą. Przykryjcie szczelnie pokrywką lub zakrętką i zmieszajcie składniki potrząsając słoikiem. Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni. Zakwas na żur – do czego używać? Z zakwasu można przygotować nie tylko wielkanocny żurek. Ponieważ żurek pasuje do białej kiełbasy, możecie przyrządzać go przez cały rok i jeść z kiełbasą z wody, z patelni, a nawet z grilla. Do tej grillowanej wersji najlepiej podawać żurek w kubku, do popicia. Do czego jeszcze dodać takiego zakwasu?: Zakwasu na żur możecie dodawać do domowego pieczywa pieczonego na zakwasie. Nie jest to typowy, chlebowy zakwas, ale chleb na takim zakwasie pieczywo także wyjdzie puszyste i pyszne...