Jak zrobić zakwas na chleb? To prostsze niż myślicie
Flickr
Newsy

Jak zrobić zakwas na chleb? To prostsze niż myślicie

Zrobienie zakwasu żytniego lub pszennego wcale nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać. Dzięki zakwasowi będziecie mogli upiec tak samo smaczny chleb w domowych warunkach jak robiły to przed laty wasze babcie!
Hubert Rój
kwiecień 28, 2021

Pamiętacie chleby pieczone przez wasze babcie na wsi? Aromatyczne, chrupiące, długo utrzymujące świeżość. Wbrew pozorom do ich upieczenia wcale nie jest niezbędny stary piec chlebowy. Dużo ważniejsze jest sporządzenie odpowiedniego zakwasu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z jakiej mąki można przygotować zakwas chlebowy?

Chleb na zakwasie po latach zapomnienia wraca do łask – i nie ma co ukrywać, że jest to bardzo dobra wiadomość. Chleb na zakwasie różni się od często nadmuchanego drożdżami i innymi dodatkami sklepowego pieczywa.

Zanim przejdziemy do wskazówek dotyczących przygotowania zakwasu, warto zaznaczyć, że jego można przygotować go zarówno z mąki żytniej, jak i pszennej, choć ten drugi sposób jest raczej rzadziej wykorzystywany.

Zobacz także

Przepis na zakwas na chleb

Składniki:

  • 50 dag mąki (pszenna lub żytnia, najlepiej o wysokim typie – np. 700 lub wyższy – więcej o różnych typach mąk pisaliśmy w tym miejscu. W tego typu mące szybciej i łatwiej zajdzie proces fermentacji)
  • Letnia woda (ok. 38-40 st. C) 

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania zakwasu wybierzcie większy garnek – zakwas napęcznieje i podwoi swoją objętość.
  2. 10 dag mąki połączcie z 100 ml letniej wody tak, by powstało ciasto przypominające konsystencją gęstą śmietanę.
  3. Przykryjcie zakwas ściereczką i odstawcie w dość ciepłe miejsce na 12 godzin.
  4. Po 12 godzinach wymieszajcie zawartość garnka i odstawcie na kolejne 12 godzin.
  5. Po upływie tego czasu znów dodajcie do zakwasu 10 dag mąki i 100 ml letniej wody. Wymieszajcie ciasto i odstawcie na 12 godzin pod ściereczką.
  6. Potem znów wymieszajcie zakwas i odstawcie pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  7. Czynność powtarzajcie przez 5 dni, aż zużyjecie 50 dag mąki i pół litra wody na przygotowanie zakwasu.
  8. Zakwas jest gotowy po 5 dniach. Można na jego bazie przygotować chleb. Pamiętajcie jednak, że chleb wyjdzie o wiele lepszy, jeżeli „przedłużycie” żywot waszego zakwasu i odłożycie jego część do dalszego „dokarmiania”.
    Zasada jest prosta – im zakwas starszy, tym mocniejszy, co z kolei przekłada się na jakość pieczonego chleba.

Jeśli jednak nie macie czasu i cierpliwości, by przygotować w domowych warunkach zakwas na chleb, możecie ograniczyć się do upieczenia chleba z prostszego przepisu opartego na drożdżowej metodzie, o którym pisaliśmy w naszym poprzednim artykule.

Czytaj także:

Komentarze