Sznycle ministerskie to kulinarny pomysł prosto z PRL-u na kotlety mielone w nieco innym wydaniu. Dodane w całości do mięsa grzanki z bułki będą dla waszych domowników nie lada niespodzianką!
Jak zrobić sznycle ministerskie?
Kuchnia PRL-u na pierwszym miejscu stawiała dania mięsne. Mimo trudności z zaopatrzeniem i aprowizacją, władza ludowa chciała udowodnić Polakom, że w warunkach demokracji ludowej nawet zwykli robotnicy i rolnicy zasługują na solidny, mięsny posiłek.
Jak to z tymi próbami było, większość z was może jeszcze pamiętać. Tak czy siak, niektóre PRL-owskie dania wciąż zasługują na przypomnienie. Na przykład ministerskie sznycle, do których zrobienia użyjecie mielonego mięsa z karkówki i całych kawałków bułki pszennej, które posłużą jako grzanki.
Przepis na ministerskie sznycle z karkówki w grzankach:
Składniki:
- 80 dag karkówki wieprzowej
- 3 jaja
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz do smaku
- Bułka tarta
- 2 bułki pszenne
- Olej, smalec lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso z karkówki podzielcie na pół. Jedną połowę zmielcie w normalny sposób na maszynce o średnich oczkach, a drugą na dużych oczkach.
- Połączcie mięso ze sobą, dodajcie jajka.
- Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do mięsa.
- Doprawcie solą i pieprzem i wyrabiajcie ręcznie przez kilka minut.
- Z mięsa formujcie podłużne, przypominające nieco prostokąty sznycle.
- Z bułek wykrajajcie podłużne paski.
- Kawałki bułki wciśnijcie lekko z górnej strony sznycli i następnie zapanierujcie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzejcie olej lub inny tłuszcz do smażenia.
- Smażcie sznycle na średnim ogniu, uważając, by nie przypalić za bardzo bułki.
- Podawajcie z ulubionymi sałatkami i np. ziemniakami.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Jeśli zamiast sznycli wolicie tradycyjną pieczeń z karkówki, koniecznie sprawdźcie nasze triki na miękką i soczystą pieczoną karkówkę.
Jeśli z kolei planujecie majowe grillowanie, w tym artykule dowiecie się, jak zrobić perfekcyjną marynatę do karkówki z grilla.
Czytaj także: