Jak zrobić sznycel ministerski z grzankami? Sposób na kotlety mielone z karkówki
Gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić sznycel ministerski z grzankami? Sposób na kotlety mielone z karkówki

Przepis na sznycle ministerskie z grzankami, czyli smaczne kotlety mielone z karkówki z grzankami. Ministerskie sznycle to jeden z tych elementów PRL-u, które wcale nie były szare i ponure. Nietypowość sznycli kryje się nie tylko w rodzaju mięsa, ale też w niecodziennym dodatku w postaci bułki.

Sznycle ministerskie to kulinarny pomysł prosto z PRL-u na kotlety mielone w nieco innym wydaniu. Dodane w całości do mięsa grzanki z bułki będą dla waszych domowników nie lada niespodzianką!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić sznycle ministerskie?

Kuchnia PRL-u na pierwszym miejscu stawiała dania mięsne. Mimo trudności z zaopatrzeniem i aprowizacją, władza ludowa chciała udowodnić Polakom, że w warunkach demokracji ludowej nawet zwykli robotnicy i rolnicy zasługują na solidny, mięsny posiłek.

Jak to z tymi próbami było, większość z was może jeszcze pamiętać. Tak czy siak, niektóre PRL-owskie dania wciąż zasługują na przypomnienie. Na przykład ministerskie sznycle, do których zrobienia użyjecie mielonego mięsa z karkówki i całych kawałków bułki pszennej, które posłużą jako grzanki.

Zobacz także
Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad

Szybka karkówka z piekarnika robi się sama. Pomysł na obiad dla zapracowanych

Szybka karkówka z piekarnika robi się sama. Pomysł na obiad dla zapracowanych

Przepis na ministerskie sznycle z karkówki w grzankach:

Składniki:

  • 80 dag karkówki wieprzowej
  • 3 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz do smaku
  • Bułka tarta
  • 2 bułki pszenne
  • Olej, smalec lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso z karkówki podzielcie na pół. Jedną połowę zmielcie w normalny sposób na maszynce o średnich oczkach, a drugą na dużych oczkach.
  2. Połączcie mięso ze sobą, dodajcie jajka.
  3. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do mięsa.
  4. Doprawcie solą i pieprzem i wyrabiajcie ręcznie przez kilka minut.
  5. Z mięsa formujcie podłużne, przypominające nieco prostokąty sznycle.
  6. Z bułek wykrajajcie podłużne paski.
  7. Kawałki bułki wciśnijcie lekko z górnej strony sznycli i następnie zapanierujcie w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej lub inny tłuszcz do smażenia.
  9. Smażcie sznycle na średnim ogniu, uważając, by nie przypalić za bardzo bułki.
  10. Podawajcie z ulubionymi sałatkami i np. ziemniakami.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jeśli zamiast sznycli wolicie tradycyjną pieczeń z karkówki, koniecznie sprawdźcie nasze triki na miękką i soczystą pieczoną karkówkę.

Jeśli z kolei planujecie majowe grillowanie, w tym artykule dowiecie się, jak zrobić perfekcyjną marynatę do karkówki z grilla.

Czytaj także:

Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką
Szukacie ciekawego i niebanalnego przepisu na mielone? Znudziły wam się już kotlety w tradycyjnej wersji? Zróbcie podłużne mielone z dodatkiem czerwonej papryki. Dodajcie do nich ziemniaczki i obiad gotowy!

Mielone i schabowe to najpopularniejsze dania na polskich stołach. Zwykle występują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i surówki. Jeśli macie już dość oklepanych kotletów mielonych w tradycyjnym wydaniu, koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych użytkowniczek na podłużne mielone z dodatkiem papryki. Ich smak na długo wami zawładnie! Przepis na podłużne mielone z papryką Podłużne mielone z papryką to doskonała propozycja na smaczny, tani i niebanalny obiad. Jak je przygotować? To bardzo proste! Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, cebula, jajko, przyprawy i świeża czerwona papryka. Przygotowanie takich kotletów jedynie w niewielkim stopniu różni się od tradycyjnych kotletów mielonych. Jedyna różnica tkwi w paprykowym dodatku i sposobie formowania kotletów. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, bo jest naprawdę świetny! Składniki: 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 czerwona papryka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z cebulką, jajkiem oraz bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wyrobione mięso porcjami rozkładamy sobie na dłoni. Na środku rozkładamy paprykę. Przykrywamy drugą porcją mięsa. Formujemy podłużne roladki. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych Soczyste mielone w pysznym sosie z...

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Flickr
Newsy
Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Skoro kotlet kotletowi nierówny, odpowiedź na pytanie postawione w tytule naszego artykułu nie może być oczywista. Lepiej jednak orientować się mniej więcej, ile da się przygotować kotletów z określonej ilości mięsa – choćby po to, by potem nikomu nie zabrakło mięsa na talerzu!

Zadawaliście sobie kiedyś pytanie, ile kotletów uda wam się zrobić z 1 kg mielonego mięsa? Czasem takie szacunki są konieczne – na przykład wtedy, kiedy przychodzi do smażenia „mieloniaków” na większy rodzinny zjazd czy innego rodzaju święto. Nie bez racji będzie przyznanie, że nie ma prostej odpowiedzi na pytanie. Wszystko przez dwa czynniki. Po pierwsze rozmiar kotletów – niektóre gospodynie smażą mielone wielkości amerykańskich hamburgerów , inne wolą małe kotleciki na podobieństwo niemieckich frykadelków albo tureckich  köfte .  Jak dużo kotletów wyjdzie z 1 kg mięsa wieprzowego? Drugą sprawą jest oczywiście kwestia dodatków do mielonych. Jeżeli dodajcie do nich 1 duże jajko lub 2 jaja, dużą cebulę i solidną porcję bułki tartej czy suchego pieczywa moczonego w mleku  lub w wodzie, siłą rzeczy objętość masy na kotlety wzrośnie. Dlatego też odpowiedź na pytanie ile kotletów średniej wielkości z 1 kg mięsa wieprzowego – na przykład łopatki wieprzowej – powinna brzmieć następująco – od ok. 10 do 12. Oczywiście z dopuszczeniem minimalnego wahnięcia w dwie strony. Przepis na ok. 10-12 kotletów mielonych z 1 kg mięsa Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1 mała cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2-3 ząbki czosnku Pieprz Sól Olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce do mielenia mięsa na małych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w tak drobną kostkę, jak to tylko możliwe. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Do mięsa wbijcie jajko, dodajcie pokrojoną cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypcie do środka bułkę tartą. Doprawcie solą i pieprzem....

jak usmażyć kotlety mielone
Flickr
Newsy
Zróbcie to z mięsem 30 minut przed lepieniem kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste
Staracie się, by wasze kotlety mielone były jak najlepsze? Mamy dla was jeszcze jedną pożyteczną radę.

Podstawy smażenia kotletów mielonych znają nawet poczatkujący adepci sztuki gotowania. Przecież każdy podglądał przy tym swoją mamę i babcię! Na pewno widzieliście jak kiedyś mama lub babcia moczyła bułkę w mleku przed dodaniem jej do mięsa. Jakie mięso wybrać na kotlety mielone? A skoro mowa o mięsie – z pewnością byliście świadkami tego, jak w waszych domach mielono mięso przez tradycyjną maszynkę. Dzisiaj kupujecie już w sklepach gotowe mielonki. Ważne jednak, by były odpowiednio tłuste – inaczej kotlety będą za suche. Mogą się też rozpadać. To jednak nie wszystko. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was jeszcze jedną sztuczkę, która poprawi smak waszych kotletów mielonych. Po co odstawiać wyrobione mięso na kotlety do lodówki? Dzięki naszej sztuczce wasze kotlety staną się jeszcze bardziej pulchne, a do tego zachowają swoją naturalną soczystość po wysmażeniu. O co chodzi? Wystarczy, że po wyrobieniu mięsnej masy z mielonki, cebuli ,jajka i bułki, odstawicie mięso na pół godziny do lodówki. Taki krótki „odpoczynek” dobrze mu zrobi. Dopiero po tym czasie należy przystąpić do wyrabiania kotletów. Przepis na kotlety mielone Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej z łopatki 1 bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Opcjonalnie: bułka tarta do zapanierowania gotowych kotletów Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia w mleku suchej bułki. Cebulę drobniutko pokrójcie w kostkę. Wyrabiajcie ręcznie mięso z dodatkiem jajka, bułki, cebuli, a także soli i pieprzu. Mięso powinno być wyrabiane tak długo, ile potrzeba, by odchodziło bez problemu od ręki....