Jak zrobić sznycel ministerski z grzankami? Sposób na kotlety mielone z karkówki
Gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić sznycel ministerski z grzankami? Sposób na kotlety mielone z karkówki

Przepis na sznycle ministerskie z grzankami, czyli smaczne kotlety mielone z karkówki z grzankami. Ministerskie sznycle to jeden z tych elementów PRL-u, które wcale nie były szare i ponure. Nietypowość sznycli kryje się nie tylko w rodzaju mięsa, ale też w niecodziennym dodatku w postaci bułki.
Hubert Rój
kwiecień 22, 2021

Sznycle ministerskie to kulinarny pomysł prosto z PRL-u na kotlety mielone w nieco innym wydaniu. Dodane w całości do mięsa grzanki z bułki będą dla waszych domowników nie lada niespodzianką!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić sznycle ministerskie?

Kuchnia PRL-u na pierwszym miejscu stawiała dania mięsne. Mimo trudności z zaopatrzeniem i aprowizacją, władza ludowa chciała udowodnić Polakom, że w warunkach demokracji ludowej nawet zwykli robotnicy i rolnicy zasługują na solidny, mięsny posiłek.

Jak to z tymi próbami było, większość z was może jeszcze pamiętać. Tak czy siak, niektóre PRL-owskie dania wciąż zasługują na przypomnienie. Na przykład ministerskie sznycle, do których zrobienia użyjecie mielonego mięsa z karkówki i całych kawałków bułki pszennej, które posłużą jako grzanki.

Zobacz także

Przepis na ministerskie sznycle z karkówki w grzankach:

Składniki:

  • 80 dag karkówki wieprzowej
  • 3 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz do smaku
  • Bułka tarta
  • 2 bułki pszenne
  • Olej, smalec lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso z karkówki podzielcie na pół. Jedną połowę zmielcie w normalny sposób na maszynce o średnich oczkach, a drugą na dużych oczkach.
  2. Połączcie mięso ze sobą, dodajcie jajka.
  3. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do mięsa.
  4. Doprawcie solą i pieprzem i wyrabiajcie ręcznie przez kilka minut.
  5. Z mięsa formujcie podłużne, przypominające nieco prostokąty sznycle.
  6. Z bułek wykrajajcie podłużne paski.
  7. Kawałki bułki wciśnijcie lekko z górnej strony sznycli i następnie zapanierujcie w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej lub inny tłuszcz do smażenia.
  9. Smażcie sznycle na średnim ogniu, uważając, by nie przypalić za bardzo bułki.
  10. Podawajcie z ulubionymi sałatkami i np. ziemniakami.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jeśli zamiast sznycli wolicie tradycyjną pieczeń z karkówki, koniecznie sprawdźcie nasze triki na miękką i soczystą pieczoną karkówkę.

Jeśli z kolei planujecie majowe grillowanie, w tym artykule dowiecie się, jak zrobić perfekcyjną marynatę do karkówki z grilla.

Czytaj także:

Komentarze