Jak zrobić kotlet cordon bleu? Sprawdzony przepis na szybki domowy obiad
gosiapiotrek23/Gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić kotlet cordon bleu? Sprawdzony przepis na szybki domowy obiad

Cordon bleu to kotlet faszerowany serem i szynką, który świetnie sprawdzi się, kiedy macie już dosyć klasycznych schabowych.

Kotlety cordon bleu pochodzą ze Szwajcarii, gdzie były serwowane już w latach 40. ubiegłego wieku. Niewiele osób o tym wie, ale Cordon Bleu to także nazwa najbardziej elitarnej szkoły kulinarnej w Paryżu! Chociaż te dwie informacje nie mają ze sobą dużego związku, możecie wykorzystać je jako ciekawostki, którymi zaskoczycie i zaciekawicie swoich gości podczas niedzielnego obiadu.

Cordon bleu, czyli nieco bardziej finezyjna i kreatywna wersja polskiego schabowego, jest już nawet dostępna w supermarketach w formie gotowego produktu, jednak polecamy przygotować ją samodzielnie od początku do końca. Będziecie mieli gwarancję świeżych, najlepszych i pozbawionych konserwantów składników. To ważne, zwłaszcza jeśli serwujecie danie najmłodszym domownikom bądź osobom zmagającym się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Mimo że jest to dość tłuste danie, którego nie powinno się jeść codziennie, na pewno nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas wprowadzicie je do jadłospisu…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cordon bleu – co to za danie?

Ta zachodnia wariacja na temat ukochanego, tradycyjnego schabowego, z pewnością posmakuje wszystkim w polskich domach. Danie to wzbogacone jest o żółty ser i szynkę, a jego przygotowanie zajmuje praktycznie tyle samo czasu, co w przypadku klasycznych kotletów. Ser roztapiający się pod wpływem gorąca sprawia, że danie to pokochają także dzieci!

Zobacz także
Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku

Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku

Kotlety schabowe „z worka”. Upieczcie je razem z ziemniakami

Kotlety schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na schabowe „z worka”

Przepis na kotlety cordon bleu

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 6 plastrów żółtego sera,
  • 6 plastrów dowolnej szynki,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • słodka papryka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster układamy plasterek szynki i sera. 
  2. Składamy na pół i tłuczkiem rozbijamy brzegi (możemy spiąć wykałaczką ). 
  3. Obtaczamy w mące następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej wymieszanej ze słodką papryką.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Odsączamy na papierze.
  5. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

kotlety po mazursku
Gotujmy.pl
Newsy
Super przepis na rozpływające się w ustach kotlety po mazursku. Podajcie je z tym farszem a nikt im się nie oprze
Co powiecie na dania rodem z mazurskiej kuchni? Te smaczne i kolorowe roladki z farszem z jajek i szynki, świetnie się sprawdzą jako danie główne na rodzinny niedzielny obiad. Ich przygotowanie jest banalne a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Szukacie ciekawego przepisu na pyszny, niedzielny obiad? Przygotujcie te oto smakowite kotlety po mazursku. Kotlety po mazursku to nic innego jak schabowe roladki z obłędnie smacznym farszem z szynki, żółtego sera i ugotowanych na twardo jajek. Kotlety po mazursku Kotlety po mazursku to miła "odskocznia" od oklepanych już schabowych i mielonych. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to dobrej jakości schab, kilka plastrów szynki konserwowej, ugotowane na twardo jajka, odrobina żółtego sera oraz przyprawy – sól, pieprz oraz świeży koperek. Kotlety po mazursku to świetna propozycja na obiad dla rodziny oraz na uroczyste przyjęcie ze znajomymi. Zróbcie je a jesteśmy przekonani, że wasi domownicy zjedzą je w kilka chwil a goście na pewno zapytają o przepis. Jeżeli nie jedliście jeszcze schabowego mięsa z takim nadzieniem, to najwyższa pora je przygotować. Danie jest pyszne i tak piękne, że aż można je jeść oczami. Jak je zrobić? Czytajcie dalej! Składniki: Kilogram schabu wieprzowego Sól i pieprz do smaku Farsz: 30 dag szynki konserwowej 3 jajka Pęczek koperku 10 dag żółtego sera Sól i pieprz do smaku 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Przygotowanie: Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Mięso rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy, obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Siekamy drobno świeży koperek. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W środku schabu układamy farsz i zawijamy mięso w roladkę. Każdą z nich panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Roladki smażymy na rumiano...

Schabowe po kowalsku
WanilioweImprowizacj/gotujmy.pl
Newsy
Schabowe po kowalsku to pomysł na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Twoja rodzina je pokocha
Znudziły się wam kotlety schabowe? Wystarczy parę prostych kroków, a wasz obiad nabierze rumieńców!

Kotlety schabowe to absolutna podstawa menu większości Polaków. Podajemy je zwykle z surówką albo ze świeżymi warzywami w lecie i obowiązkowymi ziemniakami. Wielu jest wśród nas kulinarnych konserwatystów, czyli ludzi, którzy nie lubią zmieniać czegokolwiek w swoim jadłospisie. Część z nas ma nieco inne zapatrywania na ten temat i często spotyka się w kuchni z nudą. Na przykład podczas jedzenia zwykłych schabowych. Dla takich właśnie osób mamy ciekawe rozwiązanie. A są nim schabowe po kowalsku. Skąd ta nazwa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ale być może chodzi w niej o wilczy apetyt osób dawniej pracujących w kuźni. Kotlety po kowalsku to tłuste i treściwe danie dla prawdziwych głodomorów. Oprócz mięsa w panierce zawierają w sobie (a właściwie na sobie) smażoną cebulę, ser żółty i ketchup. Ich przygotowanie będzie nieco dłuższe od przygotowania zwykłych „schaboszczaków”, ale za to dostaniemy nieco ciekawszy smak, który zaskoczy spragnionych innowacji domowników! Przepis na kotlety po kowalsku Składniki: 4-5 plastrów schabu wieprzowego 2 jajka Bułka tarta Mąka 15 dag sera żółtego w kawałku Ketchup 1 duża cebula Majeranek Papryka w proszku (słodka) Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Przygotowujemy tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Rozbijamy cienko plastry mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy jajko i panierujemy kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju. Cebulę kroimy drobno i smażymy ją na oleju po kotletach. Doprawiamy cebulę majerankiem, solą i pieprzem, a także papryką do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce. Kotlety wykładamy na blasze. Nakładamy na kotlety cebulę, a następnie...

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem
gosia p./Gotujmy.pl
Newsy
Schabowe inaczej. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem 
Schabowe to absolutny klasyk kuchni polskiej. W jaki sposób można go urozmaicić, aby zyskał nowy smak i zachwycił zwłaszcza najmłodszych domowników?

Schabowy gości na polskich stołach praktycznie co niedzielę. Jeśli sięgacie po to danie regularnie, warto urozmaicić ten klasyczny przepis i dodać do niego odrobinę sera – zwłaszcza takiego, który łatwo się roztapia. Można także dodać plaster pomidora, który nada potrawie świeżości. Przepis na schabowe z serkiem topionym i pomidorem Ten szybki przepis nie zajmie więcej czasu niż tradycyjne schabowe, a sprawi, że niedzielny obiad zaskoczy waszych gości. Składniki: 6 plastrów schabu wieprzowego 6 plastrów serka topionego 1-2 pomidory szczypiorek sól pieprz przyprawa do wieprzowiny 1 jajko bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Plastry schabów rozbijcie tłuczkiem i z każdej strony posypcie solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Następnie każdy schab maczajcie w roztrzepanym jajku i panierujcie w bułce tartej. Po czym smażcie na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na usmażonych schabach ułóżcie po plastrze serka topionego, a na serze po plastrze pomidora. Takie schaby układajcie na blasze i zapieczcie w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut. Gotowe posypcie drobno posiekanym szczypiorkiem. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!
Gotujmy.pl/Bogusia82
Newsy
Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!
Szukacie ciekawego przepisu na kolację z przyjaciółmi? Przygotujcie te pyszne schabowe po hawajsku. To prawdziwa uczta dla zmysłów!

Wszyscy dobrze znamy smak tradycyjnych kotletów schabowych . Jeśli szukacie fajnej odmiany dla zwykłych schaboszczaków, świetnie trafiliście! Przygotujcie schabowe po hawajsku. Kotlety prezentują się niezwykle atrakcyjnie i smakują obłędnie. Z pewnością zrobią furorę na przyjęciu w waszym domu! Przepis na kotlety schabowe po hawajsku Przepis na kotlety schabowe po hawajsku jest bardzo prosty. Będziecie jednak potrzebować kilku dodatkowych składników, których nie potrzebowaliście podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych. Chodzi o ananas, żółty ser i konfiturę żurawinową. Kotlety te różnią się od typowych schabowych również tym, że najpierw je smażymy, a potem dodatkowo zapiekamy w piekarniku. Mimo iż danie wygląda na skomplikowane, wcale takie nie jest. Wystarczy usmażyć schabowe, położyć na nie po kawałku ananasa i żółtego sera, a następnie zapiec danie w piekarniku – wystarczy 10-15 minut, by kotlety były gotowe do podania. Pamiętajcie, by na koniec położyć na nie konfiturę żurawinową. Takie połączenie smaków jest wprost genialne! Składniki: 4 plastry schabu 4 plastry ananasa 4 plasterki sera żółtego sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia konfitura żurawinowa Przygotowanie: Schab rozbijamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy kotlety na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone kotlety układamy na blasze, na każdym układamy plasterek ananasa i sera żółtego. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 10-15 minut. Przed podaniem na kotlety nakładamy konfiturę żurawinową. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Schabowe inaczej - przepis na mocno czosnkowe...