Jak zrobić kotlet cordon bleu? Sprawdzony przepis na szybki domowy obiad
gosiapiotrek23/Gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić kotlet cordon bleu? Sprawdzony przepis na szybki domowy obiad

Cordon bleu to kotlet faszerowany serem i szynką, który świetnie sprawdzi się, kiedy macie już dosyć klasycznych schabowych.
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 19, 2021

Kotlety cordon bleu pochodzą ze Szwajcarii, gdzie były serwowane już w latach 40. ubiegłego wieku. Niewiele osób o tym wie, ale Cordon Bleu to także nazwa najbardziej elitarnej szkoły kulinarnej w Paryżu! Chociaż te dwie informacje nie mają ze sobą dużego związku, możecie wykorzystać je jako ciekawostki, którymi zaskoczycie i zaciekawicie swoich gości podczas niedzielnego obiadu.

Cordon bleu, czyli nieco bardziej finezyjna i kreatywna wersja polskiego schabowego, jest już nawet dostępna w supermarketach w formie gotowego produktu, jednak polecamy przygotować ją samodzielnie od początku do końca. Będziecie mieli gwarancję świeżych, najlepszych i pozbawionych konserwantów składników. To ważne, zwłaszcza jeśli serwujecie danie najmłodszym domownikom bądź osobom zmagającym się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Mimo że jest to dość tłuste danie, którego nie powinno się jeść codziennie, na pewno nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas wprowadzicie je do jadłospisu…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cordon bleu – co to za danie?

Ta zachodnia wariacja na temat ukochanego, tradycyjnego schabowego, z pewnością posmakuje wszystkim w polskich domach. Danie to wzbogacone jest o żółty ser i szynkę, a jego przygotowanie zajmuje praktycznie tyle samo czasu, co w przypadku klasycznych kotletów. Ser roztapiający się pod wpływem gorąca sprawia, że danie to pokochają także dzieci!

Zobacz także

Przepis na kotlety cordon bleu

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 6 plastrów żółtego sera,
  • 6 plastrów dowolnej szynki,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • słodka papryka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster układamy plasterek szynki i sera. 
  2. Składamy na pół i tłuczkiem rozbijamy brzegi (możemy spiąć wykałaczką ). 
  3. Obtaczamy w mące następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej wymieszanej ze słodką papryką.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Odsączamy na papierze.
  5. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze