Kotlety cordon bleu pochodzą ze Szwajcarii, gdzie były serwowane już w latach 40. ubiegłego wieku. Niewiele osób o tym wie, ale Cordon Bleu to także nazwa najbardziej elitarnej szkoły kulinarnej w Paryżu! Chociaż te dwie informacje nie mają ze sobą dużego związku, możecie wykorzystać je jako ciekawostki, którymi zaskoczycie i zaciekawicie swoich gości podczas niedzielnego obiadu.

Cordon bleu, czyli nieco bardziej finezyjna i kreatywna wersja polskiego schabowego, jest już nawet dostępna w supermarketach w formie gotowego produktu, jednak polecamy przygotować ją samodzielnie od początku do końca. Będziecie mieli gwarancję świeżych, najlepszych i pozbawionych konserwantów składników. To ważne, zwłaszcza jeśli serwujecie danie najmłodszym domownikom bądź osobom zmagającym się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Mimo że jest to dość tłuste danie, którego nie powinno się jeść codziennie, na pewno nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas wprowadzicie je do jadłospisu…

Cordon bleu – co to za danie?

Ta zachodnia wariacja na temat ukochanego, tradycyjnego schabowego, z pewnością posmakuje wszystkim w polskich domach. Danie to wzbogacone jest o żółty ser i szynkę, a jego przygotowanie zajmuje praktycznie tyle samo czasu, co w przypadku klasycznych kotletów. Ser roztapiający się pod wpływem gorąca sprawia, że danie to pokochają także dzieci!

Przepis na kotlety cordon bleu

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 6 plastrów żółtego sera,
  • 6 plastrów dowolnej szynki,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • słodka papryka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster układamy plasterek szynki i sera. 
  2. Składamy na pół i tłuczkiem rozbijamy brzegi (możemy spiąć wykałaczką ). 
  3. Obtaczamy w mące następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej wymieszanej ze słodką papryką.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Odsączamy na papierze.
  5. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: