Gołąbki wykonuje się klasycznie w liściach podgotowanej kapusty, która delikatnie mięknie pod wpływem gorącej wody, a następnie pieczenia w sosie pomidorowym. W sieci jednak roi się od przepisów unowocześnionych i urozmaiconych gołąbków: serwowanych na liściach szpinaku, a nawet owijanych w kapustę kiszoną!

Właściwości kapusty kiszonej

Wszelkie kiszonki, włącznie z kapustą, są niezwykle bogate w korzystne dla zdrowia składniki. Dostarczają one wielu witamin, od tych z grupy B, aż po A, C, E i K. Są także źródłem magnezu, wapnia, potasu czy fosforu. Regulują pracę układu trawiennego, poprawiają odporność oraz przyspieszają metabolizm. Kiszonki pozytywnie wpływają też na spalanie tłuszczu.

Przepis na gołąbki w liściach kapusty kiszonej

Składniki:

  • 80 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 3-4 cebule
  • 3 woreczki ryżu
  • 3 woreczki kaszy jęczmiennej
  • ok. 1,5 opakowania liści kiszonej kapusty
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ,maggi, papryka słodka mielona
  • 2 łyżki smalcu

Do sosu:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml śmietany 30 %
  • sól, pieprz, maggi, papryka słodka mielona
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Ryż razem z kaszą ugotujcie w osolonej wodzie, odcedźcie i wyjmijcie z woreczków.
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie na łyżce smalcu, dodajcie do ryżu i kaszy,
  3. Mięso usmażcie na smalcu, doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką.
  4. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, smażcie jeszcze chwilkę i dodajcie do ryżu z kaszą i cebulą. Wymieszajcie i doprawcie jeszcze w razie potrzeby maggi pieprzem i solą.
  5. Liście z kapusty odsączcie z wody (zostawiając ok. szklankę płynu).
  6. Nałóżcie farsz na liść kapusty i zwińcie.
  7. Układajcie w naczyniu żaroodpornym lub w żeliwnej gęsiarce.
  8. Wlejcie do gołąbków szklankę pozostawionej wody z kapusty i pół szklanki świeżej wody. Kapusta jest już słona, więc nie trzeba niczym posypywać liści.
  9. Przykryjcie pokrywką i pieczcie w temperaturze 180 stopni przez godzinę – po upieczeniu można zostawić jeszcze na godzinę w wyłączonym piekarniku, aby „doszły”. 
  10. Przygotujcie sos: w garnku albo rondelku na maśle przesmażcie koncentrat pomidorowy z wyciśniętym czosnkiem przez kilka minut.
  11. Następnie wlejcie 2 kartoniki przecieru i dodajcie kostkę rosołową oraz doprawcie do smaku.
  12. Dolejcie śmietanę i gotujcie jeszcze przez kilka minut. Gotowe! 

Czytaj też:

Zobacz także: