Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Pixabay
Newsy

Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne

Gołąbki to absolutny przebój na polskich stołach. Doczekały się już dziesiątek różnych wariantów ze zmodyfikowanymi farszami bądź owinięte w zupełnie inne odmiany kapusty. 

Gołąbki wykonuje się klasycznie w liściach podgotowanej kapusty, która delikatnie mięknie pod wpływem gorącej wody, a następnie pieczenia w sosie pomidorowym. W sieci jednak roi się od przepisów unowocześnionych i urozmaiconych gołąbków: serwowanych na liściach szpinaku, a nawet owijanych w kapustę kiszoną!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości kapusty kiszonej

Wszelkie kiszonki, włącznie z kapustą, są niezwykle bogate w korzystne dla zdrowia składniki. Dostarczają one wielu witamin, od tych z grupy B, aż po A, C, E i K. Są także źródłem magnezu, wapnia, potasu czy fosforu. Regulują pracę układu trawiennego, poprawiają odporność oraz przyspieszają metabolizm. Kiszonki pozytywnie wpływają też na spalanie tłuszczu.

Zobacz także
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma

Przepis na gołąbki w liściach kapusty kiszonej

Składniki:

  • 80 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 3-4 cebule
  • 3 woreczki ryżu
  • 3 woreczki kaszy jęczmiennej
  • ok. 1,5 opakowania liści kiszonej kapusty
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ,maggi, papryka słodka mielona
  • 2 łyżki smalcu

Do sosu:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml śmietany 30 %
  • sól, pieprz, maggi, papryka słodka mielona
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Ryż razem z kaszą ugotujcie w osolonej wodzie, odcedźcie i wyjmijcie z woreczków.
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie na łyżce smalcu, dodajcie do ryżu i kaszy,
  3. Mięso usmażcie na smalcu, doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką.
  4. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, smażcie jeszcze chwilkę i dodajcie do ryżu z kaszą i cebulą. Wymieszajcie i doprawcie jeszcze w razie potrzeby maggi pieprzem i solą.
  5. Liście z kapusty odsączcie z wody (zostawiając ok. szklankę płynu).
  6. Nałóżcie farsz na liść kapusty i zwińcie.
  7. Układajcie w naczyniu żaroodpornym lub w żeliwnej gęsiarce.
  8. Wlejcie do gołąbków szklankę pozostawionej wody z kapusty i pół szklanki świeżej wody. Kapusta jest już słona, więc nie trzeba niczym posypywać liści.
  9. Przykryjcie pokrywką i pieczcie w temperaturze 180 stopni przez godzinę – po upieczeniu można zostawić jeszcze na godzinę w wyłączonym piekarniku, aby „doszły”. 
  10. Przygotujcie sos: w garnku albo rondelku na maśle przesmażcie koncentrat pomidorowy z wyciśniętym czosnkiem przez kilka minut.
  11. Następnie wlejcie 2 kartoniki przecieru i dodajcie kostkę rosołową oraz doprawcie do smaku.
  12. Dolejcie śmietanę i gotujcie jeszcze przez kilka minut. Gotowe! 

Czytaj też:

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
jaga85/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
Wyjątkowe gołąbki z farszem z grzybów i kaszy gryczanej polecają się na obiad! Z dodatkiem okrasy z boczku smakują fenomenalnie.

Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty Pół kilograma pieczarek 200-250 g wędzonego boczku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 g sera żółtego 1 łyżka suszonych grzybów 1 kostka rosołowa Pieprz czarny świeżo mielony Sól Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich...

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość Polaków o tym zapomina!
Wasze gołąbki wychodzą twarde? Wszystkiemu winien może być ten często popełniany błąd.

Uwielbiacie gołąbki? Któż by nie przepadał za tym daniem! Pyszne, delikatne mięso z ryżem zawinięte w miękki liść kapusty, a to wszystko w smakowitym sosie pomidorowym. Po prostu palce lizać! Gołąbki sprawdzają się zawsze. Nadają się doskonale na wiele okazji i bez problemu można je zrobić też w wersji wegetariańskiej, jeśli macie w rodzinie jaroszy. Zamiast mięsa wystarczy po prostu dodać do środka grzyby oraz warzywa. Z sosem też można łatwo eksperymentować i zrobić na przykład sos pieczarkowy albo mięsny. Dla każdego coś dobrego! Podstępne gołąbki Zdarzyło się wam kiedyś, że gołąbki wyszły zbyt twarde przez kapustę, która nie chciała zmięknąć mimo długiego gotowania? Znamy ten ból! To dość częsty błąd, któremu można łatwo zapobiec. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie kapusty. Bardzo ważne jest, by już na początku wyciąć cały głąb, czyli twardy trzon. Ta część nawet po długim gotowaniu nie zmięknie. Jeżeli nie wytniecie dokładnie całego głąba i jego fragmenty zostaną na liściach kapusty, w które zawiniecie farsz, to niestety gołąbki wyjdą twarde. Prosty przepis na gołąbki Jak widać to danie wymaga sporo uwagi i cierpliwości, ale nie jest wcale bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Do tego jego smak całkowicie rekompensuje trud włożony w całą pracę! Do przygotowania klasycznych gołąbków będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu 2 cebule 1 kapusta biała 2 litry warzywnego bulionu 600 g przecieru pomidorowego Oregano Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie dwie torebki ryżu i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, wymieszajcie je w misce z mięsem. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa z ryżem....

Pyszne gołąbki z dodatkiem grochu i kaszy pęczak zamiast ryżu. Spróbujcie koniecznie
Gotujmy.pl/Ganusia19671
Newsy
Gołąbki z grochem i kaszą pęczak. Przepis na niebanalne gołąbki
Mamy świetny przepis na gołąbki bez mięsa. Te gołąbki wegetariańskie zadowolą każdego, nawet zatwardziałych mięsożerców.

Gołąbki to klasyczne danie kuchni polskiej, które można robić w naprawdę wielu odsłonach. Niektórzy podają gołąbki z sosem pieczarkowym , inni nie dodają do nich ryżu , a niektórzy zawijają gołąbki w liście czerwonej kapusty . Sposobów na przygotowanie gołąbków oraz kapusty do gołąbków jest naprawdę dużo. Słyszeliście jednak o wegetariańskich gołąbkach? Zamiast mięsa jest tu dodatek grochu, który świetnie smakuje i czyni gołąbki mniej kalorycznymi. Przepis na wegetariańskie gołąbki z grochem i kaszą pęczak Przygotujcie niebanalne gołąbki z tego przepisu. Domownicy będą zachwyceni. Składniki na niebanalne gołąbki bez mięsa 400 g grochu 200 g kaszy pęczak Biała kapusta 2 cebule Sól i pieprz Tłuszcz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Majeranek Mąka Bulion warzywny Przygotowanie wegetariańskich gołąbków Z kapusty usuńcie głąb. Włóżcie kapustę do garnka z osoloną woda i gotujcie do mementu, aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Zdejmijcie liście kapusty, które są miękkie, a jeśli nie wszystkie będą gotowe, włóżcie kapustę z powrotem do garnka i gotujcie dalej. Wykorzystajcie sposób na skuteczne parzenie kapusty . Usuńcie z ugotowanych liści nerwy. Ugotujcie groch i kaszę pęczak w oddzielnych garnkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawcie do ostygnięcia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przesmażcie lekko na tłuszczu. Cebula powinna być zeszklona, ale nie usmażona na skwarki. Połączcie cebulę z grochem i kaszą pęczak. Doprawcie powstały farsz do smaku solą i pieprzem. Wymieszajcie. Dodatkowo doprawcie gołąbki majerankiem. Farsz nakładajcie w liście. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodajcie do niego trochę bułki tartej. Zawijajcie gołąbki. Układajcie...

gołąbki
AdobeStock
Newsy
Połóżcie to na gołąbki a zakochacie się w ich smaku. Prosty trik a działa cuda
Wiemy, że ciężko w to uwierzyć, ale smak gołąbków może być jeszcze lepszy! Wykorzystajcie ten pomysł.

Gołąbki to tradycyjna potrawa, którą przygotowują też nasi sąsiedzi Czesi, Słowacy, Ukraińcy, Litwini i Niemcy. Danie to znane jest też w Szwecji, na Bałkanach, w Rumunii i Finlandii. Gołąbki uwielbia wiele narodów. Mięso wymieszane z ryżem lub kaszą, zawinięte w kapustę i duszone lub pieczone. Podawane najczęściej z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Wydaje się, że to danie to ideał, jednak wiemy, co jeszcze bardziej podkręci jego smak. Gołąbki pieczone z dodatkiem… Sekret polega na owinięciu gotowego do pieczenia gołąbka plasterkiem boczku. Niesamowicie podkręca on smak gołąbków i dodaje słonego, mięsnego aromatu. Od dawna wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Gołąbki z dodatkiem boczku, są więc jeszcze smaczniejsze niż tradycyjna wersja! Spróbujcie, a zakochacie się w nich od pierwszego kęsa. Składniki: Główka kapusty Kilogram łopatki wieprzowej 3 jajka 200 g ugotowanego ryżu Cebula 300 g parzonego, wędzonego boczku Sól Pieprz Szklanka bulionu Masło do wysmarowania formy Składniki na sos pomidorowy: Pół litra bulionu Liść laurowy Lubczyk lub maggi Łyżka mąki Sól i pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Mięso zmielcie w maszynce razem z cebulą. Do mięsa dodajcie ugotowany ryż, jajka. Doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie składniki.  Obgotujcie kapustę tak, by można było wyciąć z niej liście na gołąbki. Wytnijcie z liści zgrubienia i nałóżcie do wnętrza farsz. Zwijajcie gołąbki: najpierw boki, później przód. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem. Każdy gołąbek owińcie plastrem boczku i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Wlejcie do gołąbków szklankę bulionu. Pieczcie w 200 stopniach przez...