Czy słyszeliście kiedyś o cieście o wymyślnej nawie „rurociąg”? To proste i bardzo smaczne ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujecie nawet piekarnika. Jak je zrobić? Przepis jest banalny i zajmie wam dosłownie chwilę.
Przepis na ciasto „rurociąg”
Ciasto „rurociąg” to proste w przygotowaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser do kawy czy herbaty. Jego nazwa wywodzi się od popularnych rurek, czyli podłużnych ciastek nadziewanych różnymi kremami.
Rurki takie bez problemu znajdziecie w sklepie w dziale z ciastkami. Kupcie je i przygotujcie z nich to przepyszne ciasto. Zaserwujcie je znajomym a zachwytom nie będzie końca. Co ważne – do zrobienia tego smakowitego ciasta nie potrzebujecie nawet piekarnika. Deser robi się błyskawicznie, trzeba tylko poczekać aż dobrze się schłodzi przed podaniem. Jak zrobić ciasto rurociąg? Podajemy wam przepis.
Zobacz także:
Składniki (na dużą blachę):
- 400 g rurek nadziewanych kremem czekoladowym, śmietankowym lub orzechowym
- 400 g kwadratowych herbatników
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- opakowanie śmietan-fixsu
- 200 g masy kajmakowej
- kakao (bez dodatku cukru) do posypania
Przygotowanie:
- Ubijcie na sztywno kremówkę z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru.
- Małymi porcjami, ciągle mieszając, dodajcie mascarpone i dokładnie wszystko połączcie.
- Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Ułóżcie na niej pierwszą warstwę herbatników i wyłóżcie połowę kremu śmietankowego.
- Na tym ułóżcie rurki z kremem, najlepiej w dwóch rządkach, obok siebie.
- Przykryjcie je drugą porcją kremu, a na to znów ułóżcie herbatniki.
- Wierzch posmarujcie masą kajmakową i posypcie kakao.
- Ciasto odstawcie do lodówki i trzymajcie je tam od czterech do pięciu godzin, aby się dobrze schłodziło.
Ciasto „rurociąg" będzie świetnie pasowało do kawy i herbaty. Jesteśmy pewni, że wszyscy poproszą was o przepis.
Źródło: msn.com.pl