Sezon na truskawki tuż, tuż! Gdzieniegdzie już można znaleźć stragany ze świeżymi truskawkami, chociaż ich cena jest jeszcze powalająca. Ale już niedługo truskawki będzie można kupić na każdym rogu w rozsądnej cenie. Warto je wówczas wykorzystać do robienia pysznych ciast, koktajli, deserów albo spałaszować je bez żadnych dodatków. Jedyną niedogodnością w przypadku truskawek (zwłaszcza gdy potrzebujecie ich dużo do zrobienia ciasta) są szypułki, których odrywanie jest bardzo czaso- i pracochlonne. Istnieje jednak prosty trik na szybkie i łatwe obranie tych owoców. Sprawdźcie sami!

Jak obrać truskawki?

Sposób na szybkie obranie truskawek może się wydawać zaskakujący, ale jest bardzo skuteczny. Będziecie potrzebowali jedynie słomki do napojów. Należy wbić ją u dołu truskawki i przebić owoc na wylot tak, by słomka wypchnęła szypułkę na zewnątrz.

A czy wiedzieliście, że szypułki truskawek są jadalne? W cieście się nie sprawdzą, ale zblendowane w koktajlu lub jako napar (wraz z kwiatkami i liśćmi) są prawdziwą bombą witaminową!

Przepis na puszyste ciasto z truskawkami

Do przygotowania smacznego ciasta z truskawkami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie masło w kostkę i ogrzejcie na tyle, by osiągnęło temperaturę pokojową. Podobnie zróbcie z jajkami – jeżeli wyciągnęliście je z lodówki, włóżcie je na kilka minut do miski z letnią wodą.
  2. Oddzielcie żółtka od białek.
  3. Ubijcie masło i powoli dodawajcie do niego żółtka oraz cukier puder nie przestając ubijać.
  4. Wsypcie przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i miksujcie do połączenia wszystkich składników.
  5. Białka jajek ubijcie na sztywno i dodajcie do masy. Wymieszajcie delikatnie łyżką lub szpatułką.
  6. Gotowe ciasto przełóżcie do tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównajcie z wierzchu i połóżcie truskawki poprzecinane na pół.
  7. Włóżcie tortownicę z ciastem do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczcie przez 35 minut. Sprawdźcie za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Na koniec posypcie z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!

Czytaj także: