Jeśli lubicie schabowe wiecie, że ich przyrządzanie zależy od regionu. Innego schabowego zjecie na Podlasiu, a jeszcze inny kotlet dostaniecie na Lubelszczyźnie.
Historia panierowanego schabowego
Trop początków schabowego prowadzi do Włoch. Dokument pochodzący z XII wieku świadczy o tym, że w Mediolanie już wtedy podawano w bazylice kotlety cielęce. Kolejno z Mediolanu schabowy przeniósł się do Wiednia i doczekał się nazwy „Wiener Schnitzel”. Właśnie we Wiedniu cielęcinę zastąpiono wieprzowiną. Tak narodził się klasyczny schabowy, którego znacie współcześnie.
W polskich zapiskach, w tym w książkach kucharskich, schabowy pojawił się pod koniec XIX wieku. Już wtedy radzono, żeby schab kupować wyłącznie u rzeźnika, który zna się na mięsie. Może wam np. podpowiedzieć, że połowa schabu, ta od głowy - jest miękka i z niej wyjdzie najbardziej soczysty schabowy.
Ta od ogona - nadaje się na pieczeń. Jeśli jest taka możliwość, poproście o pocięcie schabu z kostką. Wasz schabowy będzie bardziej chrupiący! Mięso na schabowe należy rozbijać z wyczuciem. Finalnie powinno być cienkie, najlepiej cieńsze niż sama panierka. Z przyprawami można eksperymentować, jednak najczęściej stosowanym zestawem jest sól i grubo mielony pieprz.
Zobacz także:
Schabowy po podlasku
Jeżeli lubicie kulinarne eksperymenty, wybierzcie przepis rodem z Podlasia. Wykorzystuje jeden składnik, który być może nie przychodzi od razu do głowy. Gospodynie z Podlasia nie mają sobie równych - połączyły schabowy z popularną spożywczo przyprawą. Chodzi o imbir! Ten zdrowy korzeń to nie tylko nietypowy dodatek do dań i naparów, to także środek wspomagający leczenie bólu mięśni i stawów.
Imbir rozgrzewa, leczy i działa na infekcje wirusowe. A jak smakuje ze schabowym? Palce lizać!
Składniki:
-
1 kg schabu
-
10 dag kiełbasy
-
2 sztuki cebuli
-
sól
-
pieprz
-
imbir
-
2 jajka
-
1 szklanka bułki tartej
-
smalec do smażenia
Sposób przygotowania
-
Schab należy wytrybować z kości lub wziąć schab bez kości, posolić go i oprószyć pieprzem.
-
Następnie kroicie mięso na kawałki i rozbijacie kuchennym tłuczkiem na kotlety.
-
Na każdym z nich kładziecie kawałek kiełbasy bez skórki, plasterek cebuli i całość posypujecie lekko imbirem.
-
Ze schabu należy zawijać kotlety w ruloniki i spinacie je wykałaczką.
-
Panierujecie gotowe rulony w rozmąconym jajku, w tartej bułce i smażycie z każdej strony na rozgrzanym smalcu.
-
Po kilki minutach powinny być chrupiące i przepyszne!