Choć kotlet de volaille brzmi bardzo elegancko i kojarzy się z Francją, tak naprawdę pochodzi ze wschodu. Znany jest również pod nazwą kotlet po kijowsku.

To wykwintne danie często podawane jest podczas większych uroczystości takich jak wesela, chrzciny czy podczas różnorodnych rocznic.

Chrupiący z wierzchu, a w środku wypełniony płynnym masełkiem. Jak mówi sama Magda Gessler, kotlet dewolaj powinien „sikać” podczas krojenia. To właśnie nadzienie zapewnia mięsu wyjątkową soczystość.

Jak przyrządzić kotlet de volaille?

W najbardziej klasycznej wersji do środka wkłada się jedynie masło, ale nadzienie można wzbogacić również natką pietruszki, odrobiną czosnku lub kawałkiem żółtego sera. Pamiętajcie, aby dobrze schłodzić masło – dzięki temu trikowi nie wypłynie zbyt szybko, a będzie się powoli roztapiać, wnikając w mięso.

Zobacz także:

Kotlety najczęściej obtacza się w jajku, mące i bułce tartej, ale zamiast tradycyjnej panierki możecie użyć płatków kukurydzianych. Zyskacie wyjątkowo chrupiącą warstwę wierzchnią.

Dewolaje najczęściej smaży się w głębokim tłuszczu, ale jeśli upieczecie je w piekarniku, uzyskacie dużo mniej tłustą i kaloryczną wersję dania, choć równie smakowitą.

Kotlet de volaille z piekarnika – przepis

Składniki

  • 0,5kg piersi z kurczaka
  • 4-5 łyżek masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Mąka
  • Opcjonalnie: płatki kukurydziane

Przygotowanie

  1. Masło utrzyjcie z solą, uformujcie w wałeczki i owińcie dokładnie folią spożywczą. Włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło.
  2. Mięso pokrójcie na kotlety i każdy dokładnie cienko rozbijcie, uważając, aby nie podziurawić mięsa.
  3. Kotlety doprawcie przyprawami – solą i pieprzem.
  4. Na środek każdego kotlecika połóżcie po dużym kawałku masła i dokładnie zawińcie w roladkę.
  5. Zapanierujcie w rozkłóconym jajku, mące i bułce tartej albo jajku i płatkach kukurydzianych.
  6. Kotlety przełóżcie na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczcie w 180 stopniach przez około 35 minut, aż kotlety będą złociste z wierzchu.

Smacznego!