Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej
Flickr
Newsy

Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej

Nie ma to jak smaczne mielone. Uważajcie na czas smażenia tych kotletów na patelni – tutaj kryje się sekret ich smaku!

Łopatka wieprzowa, ale też karkówka mieszana z szynką, a nawet mięso drobiowe – kotlety mielone dopuszczają wiele kombinacji. Surowiec na kotlety wybierzcie po uwzględnieniu swoich własnych upodobań. Jeżeli wolicie chudsze dania, wybierzcie karkówkę, szynkę albo drób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone?

Przepis na świetne kotlety mielone z drobiowego mięsa znajdziecie tutaj: Pyszne drobiowe mielone o takim smaku, że zwalają z nóg. Wystarczy, że dodacie do mięsa 1 przyprawę Jeżeli jednak wolicie bardziej treściwe, tłuste i bardziej soczyste kotlety, powinniście postawić na najczęściej wybieraną przez gospodynie domowe łopatkę.

Sekret soczystości kotletów mielonych to nie tylko mięso. Ten tkwi także w odpowiednim smażeniu kotletów na patelni.

Na początek tłuszcz. Najlepsze, najbardziej tradycyjne kotlety wyjdą po wysmażeniu ich na zwykłym smalcu. Jeżeli wolicie bardziej delikatne smaki, perfekcyjne okaże się klarowane masło. Zwierzęcy tłuszcz pozbawiony białka jest jednak dość drogi.

Na jak dużej ilości tłuszczu smażyć kotlety mielone?

Opcją pośrednią jest więc olej rzepakowy. Nie oznacza to jednak, że kotlety na oleju będą mniej smaczne, niż te pozostałe.

Ważne, byście nie przeholowali z ilością tłuszczu na patelni. Wiadomo, że kotlety nie wysmażą się na „suchej” patelni, ale lepiej nie doprowadzić do sytuacji, że będą pływały w tłuszczu.

Zamiast tego warto wlać na patelnię racjonalną, niewielką ilość oleju, który przykryję całą powierzchnię patelni.

Zobacz także
Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie ten składnik do mielonych, a wyjdzie ich 2 razy więcej

Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie do nich ten składnik, a wyjdzie ich 2 razy więcej

Kotlety mielone

Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 

Jak powinno smażyć się kotlety mielone?

Podczas smażenia konieczne jest utrzymywanie wysokiego poziomu gazu na kuchence. Wszystko po to, by kotlety się smażyły, a nie dusiły w sosie własnym.

O tym, co stanie się, gdy na patelni wyląduje zbyt wiele sztuk mielonych, przeczytacie tutaj: Podczas smażenia mielonych na patelni pojawiła się woda? Popełniliście podstawowy błąd

Lepiej nie przesadzać także z ilością kotletów na patelni. Lepiej wysmażyć większą ilość na „dwie tury”, zamiast ściskać wszystkie za jednym zamachem. To prosta droga do tego, by kotlety nie wysmażyły się równomiernie i straciły na swoim niepowtarzalnym, smażonym smaku.

Jak długo smażyć kotlety mielone?

Jak długo powinno się smażyć kotlety mielone? By wyszły chrupiące z zewnątrz i soczyste, ale dosmażone w środku, czas powinien oscylować wokół 10 min.

W tych 10 minutach powinniście smażyć kotlet z obu stron po ok. 5 min. Jak sprawić, by kotlety miały jednak chrupiącą skórkę?

W tym celu warto odwrócić kotlety z jednej na drugą stronę już po kilku minutach smażenia i w trakcie powtarzać tę czynność.

Mielone na patelni
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Podczas smażenia mielonych na patelni pojawiła się woda? Popełniliście podstawowy błąd
Kotlety mielone to podstawa polskiej, tradycyjnej kuchni. Nadmiar wody na patelni podczas ich smażenia może świadczyć o popełnieniu błędu w sztuce ich przygotowania.

Z buraczkami, z marchewką i z groszkiem, z kapustą kiszoną – dodatków do obiadu z kotletami mielonymi jest całe mnóstwo. Mniejszy wybór z reguły jest kiedy przychodzi do decydowania o tym, co będzie stanowiło podstawę węglowodanową drugiego dania. Polacy najchętniej jadają mielone z ziemniakami. Niektórzy dodają do nich zmielony czosnek, inni wolą mniej intensywny smak. Wszyscy, bez wyjątku muszą za to swoje kotlety wysmażyć na patelni. Smażyć, a nie dusić I w tym właśnie miejscu może zostać popełniony błąd. Często do przygotowania kotletów mielonych używa się dość chudego mięsa. W niektórych przygotowanych przemysłowo mielonkach zawarte jest nawet do 70% wody. Ma to swoje przełożenie na późniejszy proces smażenia. Często zdarza się, że na patelni podczas smażenia mielonych może pojawić się sporo wody. Płyn, który wyciekł z mięsa, łączy się z tłuszczem. W ten sposób kończy się już smażenie, a rozpoczyna duszenie. To z kolei odmienia smak kotletów mielonych. Tego na pewno chcielibyście uniknąć. Jak smażyć mielone? Są na to sposoby. Patrząc na sprawę od strony teoretycznej, dobrze byłoby zostawić solenie kotletów na sam koniec, a najlepiej zrobić to dopiero na talerzu. W ten sposób udałoby się wam uratować kotlety od zupełnego odwodnienia, ale za to nieposolenie ich przed usmażeniem, sprawi że będą po prostu niesmaczne. W tym wypadku trzeba się uciec do innych metod. Tutaj kłaniają się podstawy smażenia produktów spożywczych na patelni. Po pierwsze patelnia do smażenia kotletów mielonych musi być dobrze rozgrzana. Niezależnie od tego, jaki rodzaj tłuszczu wybierzcie, wasze kotlety muszą skwierczeć na ogniu, a nie powoli się dusić. Aby uniknąć duszenia, regulujcie płomień na waszych kuchenkach. Po włożeniu mięsa na...

schabowe
olkaaa/gotujmy.pl
Newsy
Panierujecie schabowego i odkładacie go na bok? To poważny błąd. Kotlet będzie...
Czy przy panierowaniu schabowych można popełnić błąd? Owszem – i to jaki! Sprawdźcie, czy dobrze przygotowujecie kotlety.

Co robicie dziś na obiad? Jeżeli jeszcze nie zaczęliście przygotowań, może się skusicie na tradycyjne, pyszne kotlety schabowe! Robi się je szybko i zawsze są doskonałym pomysłem na niedzielny obiad. Z dodatkiem ziemniaczków i kapusty, smakują po prostu doskonale. Skusicie się? Jak panierować schabowe? Wydawać by się mogło, że w robieniu panierki nie ma żadnej większej filozofii. Zanurza się kotlet w jajku, obtacza w bułce i smaży na patelni. Co można tutaj zepsuć? A jednak! Należy trzymać się jednej ważnej zasady – nigdy, przenigdy nie odstawiajcie opanierowanych kotletów na bok przed smażeniem. Należy od razu po obtoczeniu w bułce, wrzucić je na rozgrzany tłuszcz! W przeciwnym razie kotlety wyjdą twarde i suche. Dlaczego tak się dzieje? Bułka wchłania całą wilgoć z mięsa, dlatego jeśli zostawicie ją zbyt długo na kotletach, to będą niesmaczne. Przepis na soczyste schabowe Jeśli nabraliście ochoty na kotlety schabowe, to zróbcie je z tego przepisu! Wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kilograma schabu 1 jajo 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki masła klarowanego Majeranek Bułka tarta Woda Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie na kotlety. Każdy rozbijcie tłuczkiem. Doprawcie majerankiem, solą i pieprzem i odstawcie na 15 minut. W miseczce wymieszajcie łyżeczkę musztardy z jajkiem, odrobiną soli, majeranku i pieprzu. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki masła klarowanego. Kotlety obtoczcie dokładnie w bułce tartej i od razu zacznijcie smażyć, gdy tłuszcz będzie już gorący. Smażcie jedynie do zrumienienia. Na koniec wlejcie na patelnię około 50 ml wody i co jakiś czas obracajcie kotlety. Gdy woda już odparuje i wsiąknie w kotlety, zdejmijcie je z patelni. I gotowe!...

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...

suche mielone
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika
Mielone wychodzą zbyt suche? Wykorzystajcie ten trik, a będą idealnie soczyste!

Od czasu do czasu kotlety mielone muszą się znaleźć na obiadowym stole! Wszyscy je lubią i chętnie zajadają z dodatkiem ziemniaków i surówki albo kiszonych ogórków. Kotlety te łatwo się przygotowuje i można ciekawie eksperymentować – dodać innej przyprawy, dać do środka pieczarki, ser, paprykę lub cokolwiek innego, na co macie ochotę! Można robić je z mięsa wieprzowego, z indyka, wołowiny albo kurczaka. Jakie są wasze ulubione? Sposób na soczyste mielone Zdarza się, że kotlety wyjdą zbyt suche. Jaki jest tego powód? Najczęściej to wina złego smażenia. Trzymane zbyt długo na patelni kotlety, po prostu wyschną i będą suche i twarde. Dzieje się tak również wtedy, gdy użyjecie za dużo bułki tartej, która wchłonie całą wilgoć z kotletów. Zwłaszcza bary serwujące tanie i niezbyt wymyślne jedzenie, podają często mielone, które składają się głównie z bułki – tak jest po prostu taniej. Przepis na smaczne kotlety mielone By kotlety wyszły soczyste, nie można oszczędzać na składnikach! Najlepsze są te robione z dobrej jakości mięsa i odpowiednią ilością tłuszczyku. Tłuszcz spełnia dwie ważne funkcje. Po pierwsze, nadaje mięsu wilgoci, dzięki czemu nie jest ono suche. A po drugie niesie smak, więc kotlety są znacznie smaczniejsze! By przygotować pyszne mielone, wypróbujcie poniższy przepis. Będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: Pół kilograma mięsa wieprzowego, w tym co najmniej 150 g boczku wędzonego lub podgardla) Pół kilograma mięsa wołowego Ok. 4 łyżki bułki tartej Ćwierć szklanki mleka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki oleju Pół łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Za pomocą maszynki zmielcie mięso wieprzowe i wołowe wraz z 4 łyżkami bułki tartej i około ¼ szklanki mleka....