Jak błyskawicznie obrać pomarańczę? Zapomnijcie o nożu. Potrzebna wam będzie łyżka
Adobe Stock
Newsy

Jak błyskawicznie obrać pomarańczę? Zapomnijcie o nożu. Potrzebna wam będzie łyżka

Wydawało wam się, że obieranie pomarańczy jest żmudne i pracochłonne? Dzięki naszemu trikowi obierzecie ten owoc szybciej niż się tego spodziewacie. Potrzebna wam będzie zwykła łyżka.

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Mają dużo witaminy C i są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko wielu chorób. 

Znajdziemy w nich także błonnik, wapń, potas i folian. 

Pomarańcze:

  • chronią nasz organizm przed zarazkami
  • spowalniają postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem
  • ułatwiają wchłanianie żelaza w walce z anemią
  • chronią komórki przed uszkodzeniem
  • pomagają organizmowi wytwarzać kolagen - białko, które leczy rany i zapewnia gładszą skórę
  • obniżają poziom hormonu stresu - kortyzolu
  • obniżają ciśnienie krwi
  • pomagają zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych 
  • poprawiają samopoczucie i działają antydepresyjnie
Zobacz także
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego

Włóżcie do lodówki skórkę pomarańczową posypaną solą. Niesamowity trik za grosze

Włóżcie do lodówki skórkę pomarańczową posypaną solą. Niesamowity trik za grosze

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko obrać pomarańczę? Oto prosty trik

Do jego wykonania potrzebna wam będzie zwykła łyżka. Najpierw natnijcie delikatnie owoc nożem lub nawet samą łyżką, a następnie energicznym ruchem oddzielcie skórkę od miąższu. Jak to zrobić krok po kroku?

  1. Zróbcie cięcie łyżką wzdłuż boku pomarańczy.
  2. Włóżcie łyżkę pod skórkę pomarańczy w miejscu, w którym zrobiliście otwór nożem.
  3. Obracajcie łyżkę wokół owocu, aby rozluźnić i oderwać skórkę.

 

Jak jeszcze można obrać pomarańczę?

Najpopularniejszym sposobem obierania pomarańczy jest użycie siły palców. Zacznijmy jednak od tego, by zawsze wybierać owoc, który jest dojrzały, ale nie przejrzały, czy niedojrzały. Dojrzałość owocu będzie miała duży wpływ na łatwość jego obierania.

Metoda przy użyciu palców

  1. Zrolujcie pomarańczę. Ten krok jest całkowicie opcjonalny, ale kulinarni eksperci twierdzą, że rolowanie dłonią pomarańczy przed obieraniem, pomaga poluzować skórkę oraz sprawia, że owoce będą bardziej soczyste.
  2. Trzymając pomarańczę w jednej ręce, nakłujcie jej skórę kciukiem. Postarajcie się zrobić nakłucie w pobliżu górnej lub dolnej części pomarańczy, a nie po bokach, ponieważ skórka wzdłuż boków pomarańczy jest cieńsza i mocniej przylega do owocu. Luźniejsza i grubsza skórka w górnej części pomarańczy, łatwiej zejdzie i jest mniej podatna na pękanie.
  3. Delikatnie oderwijcie część skóry. Im większy fragment oderwiecie, tym szybciej cała skóra zostanie usunięta.
  4. Kontynuujcie ten proces, aż cała skórka pomarańczy zostanie usunięta.

Metoda przy użyciu noża

  1. Chwyćcie ostry nóż i włóżcie jego spiczastą końcówkę w skórę w górnej części pomarańczy.
  2. Obracając pomarańczę w dłoni, jednocześnie odcinajcie skórkę nożem jednym ciągłym ruchem.
  3. Obierajcie pomarańczę okrężnymi ruchami.

Źródło: msn.com.pl

pomarańcza
AdobeStock
Newsy
Jak obrać świąteczne pomarańcze w kilka sekund? Genialny trik
Chcesz się popisać przed gośćmi w święta? Naucz się tej prostej sztuczki na obranie pomarańczy!

Znacie kogoś, komu pomarańcze nie kojarzyłyby się ze świętami Bożego Narodzenia? My też nie! Dawniej te owoce dostępne były tylko przed Wigilią i każde dziecko dostawało w prezencie pomarańczę, na którą czekało cały rok. Dziś możemy je kupić bez problemu w sklepie, jednak musicie przyznać, że sentyment pozostał. Dlatego w większości domów wciąż na wigilijny deser podawane są pomarańcze. Znaliście trik, który pozwala obrać je dosłownie w mgnieniu oka? Gorączka świąteczna W PRL-u pomarańcze były luksusem, na który wszyscy czekali. Miały być symbolem tego, że jest u nas tak, jak „na Zachodzie” oraz wprowadzić świąteczną, magiczną atmosferę. Niewątpliwie wyjątkowe wówczas w Polsce pomarańcze świetnie spełniały się w tej roli! W latach 70. te owoce były dość łatwo dostępne – można było nawet kupić grecki sok pomarańczowy. Jednak dekadę później, gdy zaczęły się problemy ekonomiczne PRL-u, pomarańcze stały się deficytowym i bardzo wyczekiwanym towarem. W telewizji ogłaszano, że statki wyruszyły już z Kuby lub, że zawijają właśnie do któregoś z polskich portów. Sztuczka na szybkie obranie pomarańczy Wciąż uwielbiamy te owoce i kojarzymy je ze świętami, dlatego w Wigilię większość z nas po wieczornej wieczerzy sięga po pomarańczę na deser. Jeżeli chcecie popisać się przed rodziną, to koniecznie nauczcie się prostego triku na obranie pomarańczy w kilka sekund – gwarantujemy, że szczególnie dzieci będą wniebowzięte! Oto, co wystarczy zrobić: Weź niewielki, dobrze zaostrzony nóż i pomarańczę. Natnij wierzchołek owocu i zacznij ciąć wokół, kierując się ku dołowi. Teraz podważ nacięty wierzchołek kciukiem i zdejmij całą skórkę pomarańczy. I gotowe!

Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy
Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Newsy
Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Do szybkiego obrania awokado potrzebujecie tylko 1 przedmiotu, który z pewnością macie w domu. Dzięki temu prostemu trikowi z łatwością oddzielicie miąższ od skórki.

Wiele osób ma problem z wyborem i prawidłowym pokrojeniem awokado. Pamiętajcie, żeby owoc przed obraniem był dojrzały – wtedy poradzicie sobie z nim bez większych problemów. Awokado jest bardzo zdrowe, nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto doprawić je przed podaniem pieprzem, solą i np. czosnkiem. Jak obrać awokado – sposób z łyżką Ta metoda sprawdza się w przypadku idealnie dojrzałego, miękkiego awokado. Przetnijcie awokado na pół ostrym nożem. Każdą z połówek przekręćcie w przeciwną stronę. W jednej połówce pozostanie pestka – z łatwością wyjmiecie ją w ten sposób: wbijcie nóż i lekko przekręćcie. Od razu oddzieli się od awokado. Ostrym nożem pokrójcie miąższ awokado pionowo i poziomo w kostkę, a następnie wyjmijcie wszystko łyżką stołowa. Możecie nie kroić miąższu i wyjąć go łyżką w całości. Proste, prawda? Jak wybrać dojrzałe awokado? Wybranie miękkiego owocu nie jest zadaniem łatwym. W sklepach awokado najczęściej jest twarde albo przejrzałe i zbyt miękkie. Idealny owoc poznacie w łatwy sposób, Wystarczy usunąć szypułkę – jeśli miejsce, w którym była jest zielone, śmiało wrzućcie go do koszyka. Ciemny, brązowy kolor oznacza, że awokado nie jest najświeższe. Zwróćcie również uwagę na skórkę, powinna mieć ładny, jednolity kolor oraz delikatnie je naciśnijcie – najlepsze jest miękkie ze skórką wracającą szybko do pierwotnego kształtu. Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Awokado możecie przechowywać w lodówce, jeśli nie chcecie, by dojrzało zbyt szybko. Twarde awokado szybciej dojrzeje pozostawione w ciepłym miejscu. Jeśli nie macie czasu to znamy genialny trik, dzięki któremu będzie miękkie w 10 minut!...