Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Mają dużo witaminy C i są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko wielu chorób. 

Znajdziemy w nich także błonnik, wapń, potas i folian. 

Pomarańcze:

  • chronią nasz organizm przed zarazkami
  • spowalniają postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem
  • ułatwiają wchłanianie żelaza w walce z anemią
  • chronią komórki przed uszkodzeniem
  • pomagają organizmowi wytwarzać kolagen - białko, które leczy rany i zapewnia gładszą skórę
  • obniżają poziom hormonu stresu - kortyzolu
  • obniżają ciśnienie krwi
  • pomagają zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych 
  • poprawiają samopoczucie i działają antydepresyjnie

Jak szybko obrać pomarańczę? Oto prosty trik

Do jego wykonania potrzebna wam będzie zwykła łyżka. Najpierw natnijcie delikatnie owoc nożem lub nawet samą łyżką, a następnie energicznym ruchem oddzielcie skórkę od miąższu. Jak to zrobić krok po kroku?

Zobacz także:

  1. Zróbcie cięcie łyżką wzdłuż boku pomarańczy.
  2. Włóżcie łyżkę pod skórkę pomarańczy w miejscu, w którym zrobiliście otwór nożem.
  3. Obracajcie łyżkę wokół owocu, aby rozluźnić i oderwać skórkę.

 

Jak jeszcze można obrać pomarańczę?

Najpopularniejszym sposobem obierania pomarańczy jest użycie siły palców. Zacznijmy jednak od tego, by zawsze wybierać owoc, który jest dojrzały, ale nie przejrzały, czy niedojrzały. Dojrzałość owocu będzie miała duży wpływ na łatwość jego obierania.

Metoda przy użyciu palców

  1. Zrolujcie pomarańczę. Ten krok jest całkowicie opcjonalny, ale kulinarni eksperci twierdzą, że rolowanie dłonią pomarańczy przed obieraniem, pomaga poluzować skórkę oraz sprawia, że owoce będą bardziej soczyste.
  2. Trzymając pomarańczę w jednej ręce, nakłujcie jej skórę kciukiem. Postarajcie się zrobić nakłucie w pobliżu górnej lub dolnej części pomarańczy, a nie po bokach, ponieważ skórka wzdłuż boków pomarańczy jest cieńsza i mocniej przylega do owocu. Luźniejsza i grubsza skórka w górnej części pomarańczy, łatwiej zejdzie i jest mniej podatna na pękanie.
  3. Delikatnie oderwijcie część skóry. Im większy fragment oderwiecie, tym szybciej cała skóra zostanie usunięta.
  4. Kontynuujcie ten proces, aż cała skórka pomarańczy zostanie usunięta.

Metoda przy użyciu noża

  1. Chwyćcie ostry nóż i włóżcie jego spiczastą końcówkę w skórę w górnej części pomarańczy.
  2. Obracając pomarańczę w dłoni, jednocześnie odcinajcie skórkę nożem jednym ciągłym ruchem.
  3. Obierajcie pomarańczę okrężnymi ruchami.

Źródło: msn.com.pl