Jajecznica
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy

Jaja na jajecznicę rozbijacie na rozpuszczone masło czy na zimną patelnię? 1 sposób popsuje jej smak

Dla wielu z nas jajecznica to niemal synonim śniadania. Jak przyrządzić ją bez najmniejszego błędu? Kluczowy będzie sam początek smażenia.

Oczywiście znamy popularne powiedzenie głoszące o tym, że o gustach się nie dyskutuje. Wiemy też dobrze o tym, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale…

No właśnie. Ale przecież człowiek uczy się przez całe życie! Tak samo może być w przypadku jajecznicy, którą codziennie przyrządzacie z rana sobie i swoim bliskim.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na jakim tłuszczu powinno się smażyć jajecznicę?

Nie będziemy rozstrzygać odwiecznego sporu, która jajecznica jest lepsza – ta ścięta prawie na wióry, czy ta jeszcze się lejąca…

Nie ulega za to wątpliwości, że  najsmaczniejszą jajecznicą będzie zawsze taka, która została przygotowana na maśle.

Wszyscy znamy na pewno osoby, które wolą co prawda jajka smażone w tradycyjny, wiejski sposób, czyli na smalcu. Ten jednak ma dość intensywny smak. Nie wszystkim przypadnie on do gustu.

Zobacz także
Gdy robicie jajecznicę pamiętajcie, aby dodać do niej ten prosty składnik. Znacząco ulepszy jej smak

Gdy robicie jajecznicę, dodajcie do niej ten prosty składnik. Znacząco ulepszy jej smak

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, psujecie cały smak

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, popsujecie cały smak

Kiedy wrzucać jajka na patelnię na jajecznicę?

I w jednym, i w drugim przypadku kluczowa będzie kwestia smażenia jajek. Zwolennicy kremowej, delikatnej jajecznicy mówią wprost – nie rozpuszczajcie masła przed wrzuceniem jajek na patelnię!

Podobno wystarczy wrzucić jajka na patelnię równocześnie z dawką masła. Oczywiście takie podejście do tematu będzie możliwe tylko wtedy, gdy dysponujecie dobrą patelnią, najlepiej z powłoką teflonową.

W przeciwnym wypadku spora część jajecznicy może zostać wam na patelni! Właśnie tutaj leży tajemnica „kradzieży” lub „zjadania” jednego jajka przez patelnie…

W smażeniu jajecznicy przyda się także dobra, silikonowa łyżka. Jeszcze lepsza będzie szpatułka wykonana z tego materiału. Takie narzędzia pomogą wam w odklejeniu przywartego do patelni jajka.

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....

jajecznica
Pixabay
Newsy
Smażycie jajecznicę na takiej patelni? Nic dziwnego, że ma taki kolor i jest niesmaczna
Smażenie jajecznicy to z jednej strony czynność prosta, z drugiej wymagająca zwrócenia uwagi na najmniejsze szczegóły.

Jak to zwykle bywa w sztuce kulinarnej – danie daniu nierówne. Nie inaczej jest w przypadku pospolitej jajecznicy. Jak to się dzieje, że jednym wychodzi ona perfekcyjnie, a inni z trudem potem przeżuwają i przełykają wysmażone przez siebie jajka? Co jest szczególnie ważne podczas smażenia jajecznicy? Wiemy o tym doskonale, że o gustach się nie dyskutuje. Są ludzie, którzy uwielbiają na przykład tłustą, smażoną na smalcu jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i cebuli. Osoby o bardziej delikatnych podniebieniach, wolą lekko ścięte jajka usmażone tylko i wyłącznie na prawdziwy maśle. Niezależnie od tego, jaki sposób smażenia jajecznicy wybieracie i wolicie, koniecznie zwróćcie uwagę na jeden mały szczegół. A jest nim oczywiście patelnia, na której przyjdzie wam smażyć jajecznicę. Wybór naczynia jest sprawą fundamentalną. Na jakiej patelni nie powinno się smażyć jajek? Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami solidnych, starych i mocnych patelni żeliwnych, to niestety musimy poradzić wam dokupienie innego sprzętu do smażenia jajecznicy. Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia naleśników i innych dań, ale akurat niekoniecznie do smażenia jajek. Dlaczego? Żeliwne patelnie niestety mają to do siebie, że z ich powierzchni przedostają się do potraw drobinki stopu żelaza i węgla. Jajka podczas smażenia mogą przybrać zielonkawy odcień. Nie jest to groźne dla zdrowia ludzi, ale wpływa znacząco na wygląd, a także czasami smak i zapach potraw. Zwłaszcza tych delikatnych. Taki stan rzeczy nie będzie przeszkadzał przy smażeniu naleśników, ale mocniej wpłynie właśnie na smażone jajka. Na jakiej patelni powinno się smażyć jajecznicę? Stanie się tak niestety niezależnie od tego, czy usmażycie je na oleju, smalcu, maśle czy jeszcze czymś innym. Jak...

Jajecznica
Flickr
Newsy
Oto sekret najlepszej na świecie jajecznicy. Zachwycicie się jej puszystą i lekką konsystencją
Jajecznica to jedno z ulubionych śniadaniowych dań Polaków. Można przyrządzić ją w treściwy sposób z dodatkami albo postawić na delikatność konsystencji.

To właśnie są dwie główne szkoły robienia jajecznicy. Jedni wychodzą z założenia, że piękno – a więc smak – tkwi w prostocie. Inni są zdania, że od przybytku głowa nie boli, a same jajka to po prostu nuda. Nie będziemy rozstrzygać tego sporu. Wybór oczywiście należy do was. My przedstawimy wam za to wersję podstawową jajecznicy. Będzie to idealna podstawa do dodania kilku dodatków. O tym, co dodacie do smażonych jajek przesądzi tylko i wyłącznie wasza wyobraźnia. Podsmażane pieczarki, cebulka, papryka, szynka, kiełbasa, a może pomidory? Na czym smażyć jajecznicę? Zanim przejdziecie do dodatków, warto skupić się na podstawach. A tymi są bez wątpienia dobre, świeże jajka. Najlepsze będą oczywiście te pochodzące z wiejskich zagród. Jeżeli jednak macie kłopot z dostępem do takich rarytasów, do jajecznicy warto wybrać jakiekolwiek jajka o rozmiarze L. Dlaczego akurat „L-ki”? Większe jaja charakteryzują się tym, że mają po prostu większych rozmiarów żółtko. A to właśnie ono jest kluczem do perfekcyjnego smaku jajecznicy. Smażenie jajek nie udałoby się rzecz jasna bez tłuszczu. Najodpowiedniejszym wydaje się masło. Niektórzy nie rozpuszczają go przed smażeniem, tylko wrzucają na patelnię razem z rozkłóconymi jajkami. Polecamy wypróbować ten sposób. Sekretem idealnie puszystej i rozpływającej się w ustach jajecznicy może być dla niektórych słodka śmietanka. Dodajcie nieco 30%-owej śmietany do waszych jajek, a nie zechcecie jeść już niczego innego na śniadanie! Smażenie jajek i zielony akcent Jak smażyć jajka? Jak najkrócej. Nawet jeżeli należycie do klubu zwolenników mocno ściętej jajecznicy, smażcie ją tylko do momentu ścięcia żółtek. Dalsze smażenie grozi jedynie odparowaniem...

Jajecznica z czarnuszką
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Dodajcie to do jajecznicy, a będzie was rozpierać energia. Wsypcie do niej odrobinę…
Gwarancją energii na resztę dnia może być jajecznica, którą zrobicie w inny niż dotychczas sposób. Jajka, masło, sól. Co jeszcze?

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków. Można ją urozmaicać niezliczonymi propozycjami dodatków. Choć tylko niektóre zrobią z niej pyszne i sycące danie. Podajemy przepis, który z pewnością przypadnie wam do gustu. Co jest jego tajemnicą? Jajecznica idealna Ilu kucharzy, tyle przepisów. Dotyczy to nie tylko jajecznicy. Urozmaicać warto szczególnie te, które wykonujecie przynajmniej raz w tygodniu. Jedni lubią przygotować ją z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Mowa o idealnej jajecznicy. Eksperymentując możecie się przekonać, że pomimo smażenia jajecznicy od lat, ciągle możecie zmienić kilka istotnych szczegółów, które sprawią, że wasza potrawa z jajek  będzie jeszcze lepsza.  Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem. Jedno jest pewne, do jej zrobienia musicie użyć świeżych jajek i dobrej jakości masła.  Jajecznica z dodatkiem czosnku Proponujemy wam jajecznicę z dodatkiem czarnuszki, czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów. Ten nietypowy pomysł jest nie tyle oryginalny, co zdrowy. Małe nasionka czarnuszki wykazują wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Roślina ta nada waszej jajecznicy unikalny aromat. Za jej właściwości zdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, które regulują pracę układu odpornościowego i łagodzą objawy niektórych chorób, takich jak astma i dolegliwości układu oddechowego. Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo, mobilizując organizm do walki z intruzem. Jajecznica z czarnuszką wyjdzie wam na zdrowie! Składniki: 5 jajek  ¼...