Jajecznica
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy

Jaja na jajecznicę rozbijacie na rozpuszczone masło czy na zimną patelnię? 1 sposób popsuje jej smak

Dla wielu z nas jajecznica to niemal synonim śniadania. Jak przyrządzić ją bez najmniejszego błędu? Kluczowy będzie sam początek smażenia.

Oczywiście znamy popularne powiedzenie głoszące o tym, że o gustach się nie dyskutuje. Wiemy też dobrze o tym, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale…

No właśnie. Ale przecież człowiek uczy się przez całe życie! Tak samo może być w przypadku jajecznicy, którą codziennie przyrządzacie z rana sobie i swoim bliskim.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na jakim tłuszczu powinno się smażyć jajecznicę?

Nie będziemy rozstrzygać odwiecznego sporu, która jajecznica jest lepsza – ta ścięta prawie na wióry, czy ta jeszcze się lejąca…

Nie ulega za to wątpliwości, że  najsmaczniejszą jajecznicą będzie zawsze taka, która została przygotowana na maśle.

Wszyscy znamy na pewno osoby, które wolą co prawda jajka smażone w tradycyjny, wiejski sposób, czyli na smalcu. Ten jednak ma dość intensywny smak. Nie wszystkim przypadnie on do gustu.

Zobacz także
Gdy robicie jajecznicę pamiętajcie, aby dodać do niej ten prosty składnik. Znacząco ulepszy jej smak

Gdy robicie jajecznicę, dodajcie do niej ten prosty składnik. Znacząco ulepszy jej smak

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, psujecie cały smak

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, popsujecie cały smak

Kiedy wrzucać jajka na patelnię na jajecznicę?

I w jednym, i w drugim przypadku kluczowa będzie kwestia smażenia jajek. Zwolennicy kremowej, delikatnej jajecznicy mówią wprost – nie rozpuszczajcie masła przed wrzuceniem jajek na patelnię!

Podobno wystarczy wrzucić jajka na patelnię równocześnie z dawką masła. Oczywiście takie podejście do tematu będzie możliwe tylko wtedy, gdy dysponujecie dobrą patelnią, najlepiej z powłoką teflonową.

W przeciwnym wypadku spora część jajecznicy może zostać wam na patelni! Właśnie tutaj leży tajemnica „kradzieży” lub „zjadania” jednego jajka przez patelnie…

W smażeniu jajecznicy przyda się także dobra, silikonowa łyżka. Jeszcze lepsza będzie szpatułka wykonana z tego materiału. Takie narzędzia pomogą wam w odklejeniu przywartego do patelni jajka.

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....

jajecznica
Pixabay
Newsy
Smażycie jajecznicę na takiej patelni? Nic dziwnego, że ma taki kolor i jest niesmaczna
Smażenie jajecznicy to z jednej strony czynność prosta, z drugiej wymagająca zwrócenia uwagi na najmniejsze szczegóły.

Jak to zwykle bywa w sztuce kulinarnej – danie daniu nierówne. Nie inaczej jest w przypadku pospolitej jajecznicy. Jak to się dzieje, że jednym wychodzi ona perfekcyjnie, a inni z trudem potem przeżuwają i przełykają wysmażone przez siebie jajka? Co jest szczególnie ważne podczas smażenia jajecznicy? Wiemy o tym doskonale, że o gustach się nie dyskutuje. Są ludzie, którzy uwielbiają na przykład tłustą, smażoną na smalcu jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i cebuli. Osoby o bardziej delikatnych podniebieniach, wolą lekko ścięte jajka usmażone tylko i wyłącznie na prawdziwy maśle. Niezależnie od tego, jaki sposób smażenia jajecznicy wybieracie i wolicie, koniecznie zwróćcie uwagę na jeden mały szczegół. A jest nim oczywiście patelnia, na której przyjdzie wam smażyć jajecznicę. Wybór naczynia jest sprawą fundamentalną. Na jakiej patelni nie powinno się smażyć jajek? Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami solidnych, starych i mocnych patelni żeliwnych, to niestety musimy poradzić wam dokupienie innego sprzętu do smażenia jajecznicy. Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia naleśników i innych dań, ale akurat niekoniecznie do smażenia jajek. Dlaczego? Żeliwne patelnie niestety mają to do siebie, że z ich powierzchni przedostają się do potraw drobinki stopu żelaza i węgla. Jajka podczas smażenia mogą przybrać zielonkawy odcień. Nie jest to groźne dla zdrowia ludzi, ale wpływa znacząco na wygląd, a także czasami smak i zapach potraw. Zwłaszcza tych delikatnych. Taki stan rzeczy nie będzie przeszkadzał przy smażeniu naleśników, ale mocniej wpłynie właśnie na smażone jajka. Na jakiej patelni powinno się smażyć jajecznicę? Stanie się tak niestety niezależnie od tego, czy usmażycie je na oleju, smalcu, maśle czy jeszcze czymś innym. Jak...

Jajecznica
Flickr
Newsy
Oto sekret najlepszej na świecie jajecznicy. Zachwycicie się jej puszystą i lekką konsystencją
Jajecznica to jedno z ulubionych śniadaniowych dań Polaków. Można przyrządzić ją w treściwy sposób z dodatkami albo postawić na delikatność konsystencji.

To właśnie są dwie główne szkoły robienia jajecznicy. Jedni wychodzą z założenia, że piękno – a więc smak – tkwi w prostocie. Inni są zdania, że od przybytku głowa nie boli, a same jajka to po prostu nuda. Nie będziemy rozstrzygać tego sporu. Wybór oczywiście należy do was. My przedstawimy wam za to wersję podstawową jajecznicy. Będzie to idealna podstawa do dodania kilku dodatków. O tym, co dodacie do smażonych jajek przesądzi tylko i wyłącznie wasza wyobraźnia. Podsmażane pieczarki, cebulka, papryka, szynka, kiełbasa, a może pomidory? Na czym smażyć jajecznicę? Zanim przejdziecie do dodatków, warto skupić się na podstawach. A tymi są bez wątpienia dobre, świeże jajka. Najlepsze będą oczywiście te pochodzące z wiejskich zagród. Jeżeli jednak macie kłopot z dostępem do takich rarytasów, do jajecznicy warto wybrać jakiekolwiek jajka o rozmiarze L. Dlaczego akurat „L-ki”? Większe jaja charakteryzują się tym, że mają po prostu większych rozmiarów żółtko. A to właśnie ono jest kluczem do perfekcyjnego smaku jajecznicy. Smażenie jajek nie udałoby się rzecz jasna bez tłuszczu. Najodpowiedniejszym wydaje się masło. Niektórzy nie rozpuszczają go przed smażeniem, tylko wrzucają na patelnię razem z rozkłóconymi jajkami. Polecamy wypróbować ten sposób. Sekretem idealnie puszystej i rozpływającej się w ustach jajecznicy może być dla niektórych słodka śmietanka. Dodajcie nieco 30%-owej śmietany do waszych jajek, a nie zechcecie jeść już niczego innego na śniadanie! Smażenie jajek i zielony akcent Jak smażyć jajka? Jak najkrócej. Nawet jeżeli należycie do klubu zwolenników mocno ściętej jajecznicy, smażcie ją tylko do momentu ścięcia żółtek. Dalsze smażenie grozi jedynie odparowaniem...

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
AdobeStock
Newsy
Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
Wiecie, co trzeba dodać do jajecznicy, żeby wyszła wyjątkowo aksamitna? Poznajcie ten prosty sposób!

Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie). A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica! Jak zrobić smaczną jajecznicę? Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną. Jajka Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute. Sposób smażenia Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Tłuszcz Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny. Śmietanka Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej...