
Oczywiście znamy popularne powiedzenie głoszące o tym, że o gustach się nie dyskutuje. Wiemy też dobrze o tym, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale…
No właśnie. Ale przecież człowiek uczy się przez całe życie! Tak samo może być w przypadku jajecznicy, którą codziennie przyrządzacie z rana sobie i swoim bliskim.
Na jakim tłuszczu powinno się smażyć jajecznicę?
Nie będziemy rozstrzygać odwiecznego sporu, która jajecznica jest lepsza – ta ścięta prawie na wióry, czy ta jeszcze się lejąca…
Nie ulega za to wątpliwości, że najsmaczniejszą jajecznicą będzie zawsze taka, która została przygotowana na maśle.
Wszyscy znamy na pewno osoby, które wolą co prawda jajka smażone w tradycyjny, wiejski sposób, czyli na smalcu. Ten jednak ma dość intensywny smak. Nie wszystkim przypadnie on do gustu.
Kiedy wrzucać jajka na patelnię na jajecznicę?
I w jednym, i w drugim przypadku kluczowa będzie kwestia smażenia jajek. Zwolennicy kremowej, delikatnej jajecznicy mówią wprost – nie rozpuszczajcie masła przed wrzuceniem jajek na patelnię!
Podobno wystarczy wrzucić jajka na patelnię równocześnie z dawką masła. Oczywiście takie podejście do tematu będzie możliwe tylko wtedy, gdy dysponujecie dobrą patelnią, najlepiej z powłoką teflonową.
W przeciwnym wypadku spora część jajecznicy może zostać wam na patelni! Właśnie tutaj leży tajemnica „kradzieży” lub „zjadania” jednego jajka przez patelnie…
W smażeniu jajecznicy przyda się także dobra, silikonowa łyżka. Jeszcze lepsza będzie szpatułka wykonana z tego materiału. Takie narzędzia pomogą wam w odklejeniu przywartego do patelni jajka.