Niedługo przyjdą goście, a ty nie wiesz jaki deser przygotować? Pomysłów na proste, szybkie i smaczne ciasta jest dużo, jednak co robić, gdy czekasz na najważniejszego ze wszystkich gości – swoją teściową?
Zachwyć swoją teściową!
Niewątpliwie nasze mamy i teściowe to niekwestionowane autorytety w kwestii kulinariów. Kto, jeśli nie one wie najlepiej jak przygotować przepyszne ciasta z rodzinnych przepisów? Lata ich doświadczeń sprawiają, że czasami drżymy w oczekiwaniu na ich wizytę i ocenę naszych wypieków. A już zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy przygotować ciasto, które jest absolutnym klasykiem wśród deserów! Jednak możecie się przekonać, że naprawdę nie ma się czego bać – wypróbujcie ten przepis, a wasze teściowe będą zachwycone.
Kopiec kreta – klasyczne ciasto
Kopiec kreta to kremowe, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Od dawna większość gospodyń przygotowuje znaną wszystkim wersję kopca „z paczki”. Nie ma co się dziwić – takie ciasto robi się szybko, a dokładna instrukcja załączona do opakowania ułatwia przygotowanie. Ale warto spróbować zrobić go samodzielnie – taki kopiec jest niepowtarzalny i przepyszny! Nie jest bardzo trudny w przygotowaniu i uwierzcie, że podjęty wysiłek naprawdę się wam opłaci.
Kopiec kreta – przepis
Do upieczenia klasycznego kopca kreta będziecie potrzebowały:
Zobacz także:
- Pół kilo mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 jaja
- Pół szklanki cukru
- 1 szklankę maślanki
- Łyżeczkę proszku do pieczenia
- 4 duże łyżki kakao
- Pół litra śmietany 36%
- Fix do śmietany (dwie sztuki)
- 100g czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 duże banany
- Łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Masło rozpuść w garnuszku lub w mikrofalówce. Jeżeli wybierzesz drugi sposób, to ustaw niższą moc urządzenia.
- Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj roztopione masło i wbij dwa jajka. Całość dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż ciastem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej gotowe ciasto.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy jest już upieczone.
- Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i ostrożnie odcinamy górną część tak, aby został nam spód i ścianki o wysokości 2 cm.
- Obrane i przecięte na pół banany rozkładamy na spodzie ciasta i smarujemy sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją.
- Czekoladę siekamy na drobno.
- W osobnej misce ubijamy śmietanę, fixy do śmietany oraz cukier puder. Gotową masę mieszamy z kawałeczkami czekolady.
- Masę kremową wykładamy na ułożone banany i formujemy z niej kopiec.
- Teraz wykorzystujemy kawałeczki odciętego wcześniej od spodu ciasta i posypujemy nimi masę ze śmietany.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Smacznego!