Święta minęły, ale oponka na brzuchu została! Jeśli chcecie być w formie na wiosnę, trzeba już teraz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zamiast ciastek – jabłka, a na kolację lekka sałatka. Wypróbujcie sprawdzony przepis na sałatkę nicejską! Jest bardzo smaczna, zdrowa i wbrew pozorom dość sycąca. To doskonały pomysł na lunch albo kolację. Sprawdzi się także jako przekąska w pracy.
Przepis na sałatkę nicejską
Francuska kuchnia słynie z bardzo smacznych potraw. Nawet te przygotowywane z łatwo dostępnych i tanich składników potrafią smakować bardzo wykwintnie. Przenieście się do romantycznej Francji i przyrządźcie klasyczną sałatkę nicejską!
Aby ją przygotować, potrzebne wam będą poniższe składniki:
- Kilka łyżek białej fasoli konserwowej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jaja
- 1 nieduża cebula
- Kilkanaście pomidorków koktajlowych
- Kilka liści sałaty lodowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Jajka ugotujcie prawie na twardo – żółtko powinno być bardzo miękkie.
- Tuńczyka i fasolę odsączcie z wody.
- Cebulę pokrójcie w piórka i oderwijcie kilka dużych liści sałaty lodowej. Następnie pokrójcie je lub rękami porozrywajcie na kawałki.
- W małej miseczce wymieszajcie oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Możecie dodać kilka kropel soku z cytryny.
- W dużej misce wymieszajcie sałatę z tuńczykiem, fasolą, cebulą i pomidorkami, a całość polejcie przygotowanym wcześniej sosem.
- Ugotowane jajka pokrójcie w ćwiartki i ułóżcie na wierzchu sałatki. Posypcie świeżą pietruszką. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl