Sława regionu śląskiego płynie z pysznych dań mięsnych oraz tych przygotowywanych na bazie ziemniaków. Największą popularnością są kluski śląskie polane gulaszem. Ta potrawa gości na stole zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepadają za nią wszyscy.
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi
Tradycyjny gulasz jest przygotowywany na bazie mięsa wołowego, a niekiedy wieprzowego. Jednak zamiana tego składnika na drób sprawi, że danie będzie niezwykle delikatne. Taka wersja zdecydowanie przypadnie do gustu mniejszym i większym smakoszom. Polane nim kluski śląskie z dodatkiem natki pietruszki to istne niebo w gębie. Zdecydowanie ten przepis na dłużej zagości w waszych domach.
Przepis na gulasz drobiowy z kluskami śląskimi
Składniki:
Gulasz:
- 400 g filetów z kurczaka
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- sos uniwersalny ciemny
- olej do smażenia
- szczypta mielonej papryki ostrej
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Kluski śląskie:
Zobacz także:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- sól
Przygotowanie:
- Przyrządzenie dania rozpocznijcie od zrobienia gulaszu drobiowego.
- Filety z kurczaka umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Z mięsa usuńcie zbędne błony, a później pokrójcie je wraz z wędzonym boczkiem w większą kostkę.
- Na patelni dobrze rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę to dodajcie do niego pokrojonego kurczaka oraz boczek. Mięso posypcie mieloną papryką ostrą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie i podsmażcie.
- Cebulę obierzcie z łupinek, pokrójcie ją w drobną kostkę, a później dodajcie ją do podsmażonego mięsa.
- Sos uniwersalny ciemny wlejcie na patelnię i wymieszajcie razem z pozostałymi składnikami.
- Natkę pietruszki opłuczcie pod wodą oraz drobno posiekajcie.
- Ugotowane i dobrze ostudzone ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę.
- Do ziemniaków dodajcie mąkę ziemniaczaną oraz sól. Z podanych składników zagniećcie gładkie, elastyczne ciasto.
- Z masy ziemniaczanej formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego, na jej środku zróbcie charakterystyczną dziurkę.
- W większym garnku zagotujcie osoloną wodę, gdy będzie wrzeć to wrzućcie do niej ulepione kluski.
- Kluski gotujcie około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Tak przygotowane kluski śląskie podawajcie polane gulaszem drobiowym i posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: