Tradycyjny polski bigos to danie, które gości na naszych stołach nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. W polskich domach równie chętnie jada się go także na co dzień - najczęściej z ziemniakami lub z pajdą świeżego chleba. Jak przygotować idealny w smaku bigos?
Sekret idealnego bigosu
Bigos to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Danie to przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni.
W tradycyjnym przepisie nie może też oczywiście zabraknąć przypraw. Jakie przyprawy dodać do bigosu? By nasz bigos wyszedł smaczny i aromatyczny, warto do niego dodać: ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Całość należy dusić możliwie długo na wolnym ogniu, najlepiej kilka dni.
Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, a po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. A czy słyszeliście kiedyś o przyspieszonej wersji bigosu a mianowicie o bigosie z piekarnika?
Zobacz także:
Bigos ten praktycznie robi się sam i co najważniejsze – nie musimy ciągle stać w kuchni, by go mieszać i doglądać, ponieważ nic się nie przypala. Jak przygotować taki bigos?
Przepis na bigos z piekarnika
Składniki:
- ok. 1 kg kiszonej kapusty
- ok. 400 g kapusty włoskiej
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 3 garście suszonych grzybów
- Przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do bigosu, czerwona czubryca, liść laurowy, ziele angielskie.
- 1/5 szklanek wywaru z żeberek
- 2 łyżki smalcu
Przygotowanie:
- Namoczcie grzyby w ciepłej wodzie, ugotujcie i odcedźcie.
- Kapustę zalejcie w garnku wodą i ugotujcie
- Kapustę włoską sparzcie, schłodźcie i pokrójcie.
- Mięso pokrójcie w grubą kostkę i podsmażcie na patelni z dodatkiem smalcu.
- Potem dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę i smażcie do zrumienienia.
- Wszystkie składniki przełóżcie do miski, dodajcie do smaku przyprawy i wymieszajcie.
- Całość przełóżcie do naczynia żaroodpornego, zalejcie wywarem, przykryjcie pokrywką i wstawcie do piekarnika.
- Nastawcie temperaturę na 180 stopni z czasem 90 minut.
- Gotowy bigos podawajcie z pieczywem lub ziemniakami.
Źródło: gotujmy.pl