Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane!

Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć. 

Tego będziecie potrzebować:

  • 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 liści białej kapusty
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • jedna szczypta pieprzu czarnego
  • trochę oliwy

Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli.

Zobacz także:

Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem.

Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie.

Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w zależności od osobistych preferencji, polane sosem. Efekt finalny zwieńczy natka szczypta natki pietruszki. Smacznego!

 

Źródło: Winiary.pl