Chociaż gołąbki to tradycyjne polskie danie, z łatwością można przekształcić je w wersję… meksykańską! Kuchnia ta słynie z mięsnych „zawijasów”, burrito, taco, a także dość pikantnych przypraw oraz częstego sięgania po mięso mielone, paprykę i czerwoną fasolę. Łączenie tradycyjnych potraw narodowych ze smakami pochodzącymi z zupełnie innych stron świata to tzw. „kuchnia fusion”. Skusicie się na taką mieszankę?
Przepis na gołąbki meksykańskie
Składniki:
Gołąbki:
- 0,5 główki kapusty
- 0,5 selera
- 1,5 cebuli
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu brązowego
- 3 jajka (piana z białek)
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 kg mięsa mielonego
- szczypta cząbru
- vegeta
- pieprz czarny mielony
Sos:
- 1 słoik przecieru pomidorowego
- 5 szklanek wody
- 4 łyżki cukru
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki mielonej suszonej papryczki chili
- kilka kropel maggi
- kilka kropel soku cytrynowego
- natka pietruszki
- koperek
Przygotowanie:
- Kapustę bardzo drobno posiekać i odstawić na 15 minut (po tym czasie kapusta puści sok, który należy odlać).
- Resztę warzyw zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć, a cebulę zmielić wraz z mięsem.
- Doprawiamy mięso do smaku, a następnie dodajemy żółtka i ryż. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą, zagęszczając masę bułką tartą i dodając na końcu pianę z białek.
- Przygotowujemy sos z powyższych składników: powinien mieć pikantny smak.
- Z masy formujemy kotleciki i lekko je obsmażamy z dwóch stron, po czym układamy w sosie do duszenia. Na spód można położyć mały talerz, aby gołąbki nie przywarły do dna.
- Duszenie trwa około 35 minut - lekko podgotowany ryż znacznie skraca proces duszenia (UWAGA: gołąbki są bardzo delikatne, należy więc je ostrożnie je nakładać, gdyż łatwo się rozpadają). Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj też: