Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie
A.B./Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie 

Gołąbki meksykańskie z lekko pikantnym sosem to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Dodatki i przyprawy nadają im bardziej egzotycznego i nowoczesnego smaku.
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 27, 2021

Chociaż gołąbki to tradycyjne polskie danie, z łatwością można przekształcić je w wersję… meksykańską! Kuchnia ta słynie z mięsnych „zawijasów”, burrito, taco, a także dość pikantnych przypraw oraz częstego sięgania po mięso mielone, paprykę i czerwoną fasolę. Łączenie tradycyjnych potraw narodowych ze smakami pochodzącymi z zupełnie innych stron świata to tzw. „kuchnia fusion”. Skusicie się na taką mieszankę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki meksykańskie

Składniki:

Gołąbki:

  • 0,5 główki kapusty
  • 0,5 selera
  • 1,5 cebuli
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 3 jajka (piana z białek)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 kg mięsa mielonego
  • szczypta cząbru
  • vegeta
  • pieprz czarny mielony

Zobacz także

Sos:

  • 1 słoik przecieru pomidorowego
  • 5 szklanek wody
  • 4 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki mielonej suszonej papryczki chili
  • kilka kropel maggi
  • kilka kropel soku cytrynowego
  • natka pietruszki
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Kapustę bardzo drobno posiekać i odstawić na 15 minut (po tym czasie kapusta puści sok, który należy odlać).
  2. Resztę warzyw zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć, a cebulę zmielić wraz z mięsem. 
  3. Doprawiamy mięso do smaku, a  następnie dodajemy żółtka i ryż. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą, zagęszczając masę bułką tartą i dodając na końcu pianę z białek. 
  4. Przygotowujemy sos z powyższych składników: powinien mieć pikantny smak. 
  5. Z masy formujemy kotleciki i lekko je obsmażamy z dwóch stron, po czym układamy w sosie do duszenia. Na spód można położyć mały talerz, aby gołąbki nie przywarły do dna. 
  6. Duszenie trwa około 35 minut - lekko podgotowany ryż znacznie skraca proces duszenia (UWAGA: gołąbki są bardzo delikatne, należy więc je ostrożnie je nakładać, gdyż łatwo się rozpadają). Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze