Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie
A.B./Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie 

Gołąbki meksykańskie z lekko pikantnym sosem to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Dodatki i przyprawy nadają im bardziej egzotycznego i nowoczesnego smaku.

Chociaż gołąbki to tradycyjne polskie danie, z łatwością można przekształcić je w wersję… meksykańską! Kuchnia ta słynie z mięsnych „zawijasów”, burrito, taco, a także dość pikantnych przypraw oraz częstego sięgania po mięso mielone, paprykę i czerwoną fasolę. Łączenie tradycyjnych potraw narodowych ze smakami pochodzącymi z zupełnie innych stron świata to tzw. „kuchnia fusion”. Skusicie się na taką mieszankę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki meksykańskie

Składniki:

Gołąbki:

  • 0,5 główki kapusty
  • 0,5 selera
  • 1,5 cebuli
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 3 jajka (piana z białek)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 kg mięsa mielonego
  • szczypta cząbru
  • vegeta
  • pieprz czarny mielony
Zobacz także
Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu

Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenie

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenia

Sos:

  • 1 słoik przecieru pomidorowego
  • 5 szklanek wody
  • 4 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki mielonej suszonej papryczki chili
  • kilka kropel maggi
  • kilka kropel soku cytrynowego
  • natka pietruszki
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Kapustę bardzo drobno posiekać i odstawić na 15 minut (po tym czasie kapusta puści sok, który należy odlać).
  2. Resztę warzyw zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć, a cebulę zmielić wraz z mięsem. 
  3. Doprawiamy mięso do smaku, a  następnie dodajemy żółtka i ryż. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą, zagęszczając masę bułką tartą i dodając na końcu pianę z białek. 
  4. Przygotowujemy sos z powyższych składników: powinien mieć pikantny smak. 
  5. Z masy formujemy kotleciki i lekko je obsmażamy z dwóch stron, po czym układamy w sosie do duszenia. Na spód można położyć mały talerz, aby gołąbki nie przywarły do dna. 
  6. Duszenie trwa około 35 minut - lekko podgotowany ryż znacznie skraca proces duszenia (UWAGA: gołąbki są bardzo delikatne, należy więc je ostrożnie je nakładać, gdyż łatwo się rozpadają). Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj też:

Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Gotujmy.pl/Eli_555
Newsy
Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Lubicie tradycyjne polskie gołąbki? A co powiecie na małą „rewolucję” w klasycznym przepisie na to danie? Zróbcie gołąbki w... liściach kalafiora a nie pożałujecie!

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest to potrawa półmięsna z farszu (najczęściej jest to mielone mięso wieprzowe z dodatkiem ugotowanego ryżu) zawiniętego w ugotowane liście białej kapusty głowiastej. Niektóre gospodynie przygotowują gołąbki z liści kapusty pekińskiej, kapusty czerwonej ,   płaskiej kapusty do gołąbków "coolwrap" a nawet używają kiszonych liści kapusty czy liści botwiny. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w... liściach kalafiora! Przepis na gołąbki w liściach kalafiora Jeśli uwielbiacie gołąbki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w liściach kalafiora. To eksperymentalne, ale naprawdę pyszne gołąbki. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale efekt smakowy z pewnością przypadnie wam do gustu. Gołąbki te wyróżnia 1 nietypowy szczegół – do ich przygotowania nie potrzebujecie mięsa mielonego. Zamiast niego farsz stanowi podsmażona na oliwie kiełbaska śląska, cebula i pieczarki. Składniki: 7 liści kalafiora 7 kiełbasek śląskich 60 dkg pieczarek 5 cebul 1 szklanka suchego ryżu sól pieprz 12 łyżek oleju 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Z liści kalafiora wyciąć grube nerwy. Umyć liście, włożyć do wrzątku i gotować przez 15 minut. Wyjąć liście i zalać zimną wodą. Ostudzone liście wyjąć na durszlak i odsączyć. Cebule obrać z łupin. 4 cebule pokroić w ćwierć krążki. Piątą drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić. Kiełbasy ponacinać z obu stron. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasy i obsmażyć z jednej strony, obrócić na drugą stronę i dodać ćwierć krążki cebuli. Kiełbasę smażyć, aż cebula się lekko zrumieni. Na drugiej patelni rozgrzać 4 łyżki...

gołąbki z szybkowaru przepis
Agiatis/gotujmy.pl
Newsy
Błyskawiczne w przygotowaniu gołąbki z szybkowaru. Zachwycają delikatnością i wspaniałym aromatem
Domowe gołąbki gotowe w kilkanaście minut? To możliwe! Potrzebny wam będzie tylko szybkowar. Sprawdźcie ten smaczny przepis.

Smaczne, tradycyjne gołąbki w pomidorowym sosie, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go jeszcze szybciej i łatwiej, jeśli wykorzystacie w tym celu szybkowar – gołąbki będą gotowe w mgnieniu oka! Przepis na gołąbki z szybkowaru Do przygotowania gołąbków potrzebny wam będzie szybkowar i poniższe składniki: Składniki do gołąbków: 1 główka białej kapusty 2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 kg ryżu 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli Składniki na sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego Pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Przygotowanie: Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wodą. Ugotujcie do miękkości. Do drugiego garnka wlejcie wodę, posólcie i wsypcie kilogram ryżu. Gotujcie „al dente” czyli tak, by ryż był lekko twardy. Odstawcie do ostudzenia. Włóżcie do dużej miski mięso mielone i dodajcie do niego ryż i jajko. Wsypcie po łyżeczce soli i pieprzu i wymieszajcie do połączenia składników. Z ugotowanej kapusty oddzielcie liście i zostawcie na chwilę, by ostygły. Gdy będą już zimne, wytnijcie zgrubienia i nakładajcie farsz. Zawijajcie ciasno! Następnie rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i podsmażcie gołąbki ze wszystkich stron, przez około dwie minuty. Gotowe gołąbki przełóżcie do szybkowaru i wypełnijcie go do ¾ jego wysokości. Wsypcie ziarna ziela angielskiego, dodajcie liście laurowe, pieprz, sól i zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła gołąbki. Zamknijcie szybkowar. Gdy woda się zagotuje, gotujcie gołąbki przez około 13 minut. Po tym czasie zdejmijcie go z palnika i odstawcie na kwadrans. Wyjmijcie gołąbki z szybkowaru i...

Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Pixabay
Newsy
Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Gołąbki to absolutny przebój na polskich stołach. Doczekały się już dziesiątek różnych wariantów ze zmodyfikowanymi farszami bądź owinięte w zupełnie inne odmiany kapusty. 

Gołąbki wykonuje się klasycznie w liściach podgotowanej kapusty, która delikatnie mięknie pod wpływem gorącej wody, a następnie pieczenia w sosie pomidorowym. W sieci jednak roi się od przepisów unowocześnionych i urozmaiconych gołąbków: serwowanych na liściach szpinaku, a nawet owijanych w kapustę kiszoną! Właściwości kapusty kiszonej Wszelkie kiszonki, włącznie z kapustą, są niezwykle bogate w korzystne dla zdrowia składniki. Dostarczają one wielu witamin, od tych z grupy B, aż po A, C, E i K. Są także źródłem magnezu, wapnia, potasu czy fosforu. Regulują pracę układu trawiennego, poprawiają odporność oraz przyspieszają metabolizm. Kiszonki pozytywnie wpływają też na spalanie tłuszczu. Przepis na gołąbki w liściach kapusty kiszonej Składniki: 80 dag mielonej łopatki wieprzowej 3-4 cebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok. 1,5 opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz ,maggi, papryka słodka mielona 2 łyżki smalcu Do sosu: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól, pieprz, maggi, papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą ugotujcie w osolonej wodzie, odcedźcie i wyjmijcie z woreczków. Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie na łyżce smalcu, dodajcie do ryżu i kaszy, Mięso usmażcie na smalcu, doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, smażcie jeszcze chwilkę i dodajcie do ryżu z kaszą i cebulą. Wymieszajcie i doprawcie jeszcze w razie potrzeby maggi pieprzem i solą. Liście z kapusty odsączcie z wody (zostawiając ok. szklankę płynu)....

Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Szukacie efektownego sposobu na tradycyjne gołąbki? Zróbcie je z fasolkowym wsadem. To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Furora na rodzinnym stole gwarantowana.

Czego to nasi czytelnicy nie wymyślą…  Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjne gołąbki z nietypowym wsadem w postaci fasolki szparagowej. Przyznamy szczerze, że sami byśmy na coś takiego nie wpadli! Przepis na gołąbki z fasolką szparagową Składniki: 1 główka kapusty 1 kg łopatki wieprzowej Papryka ostra w proszku 2 cebule 2 jajka 10 dag ryżu 30 dag fasolki szparagowej 2 czubate łyki bułki tartej Sól Pieprz Świeży koperek Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki wody Koncentrat pomidorowy 1 czubata łyżka mąki Przygotowanie: Fasolkę szparagową umyjcie, obetnijcie końce i obgotujcie w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut. Łopatkę wieprzową zmielcie z cebulą w maszynce do mięsa. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Dodajcie do mięsa sól, pieprz, paprykę ostrą w proszku, bułkę tartą, ostudzony ryż, wodę, po czym wyrabiajcie ręcznie gładką mięsną masę. Wytnijcie z kapusty głąb, oderwijcie twardsze zewnętrzne liście i obgotujcie ją we wrzątku, zdejmując po kolei liście. Wytnijcie z liści grubsze nerwy. Układajcie na liściu gołąbka odrobinę farszu i po kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej. Zawijajcie gołąbki i układajcie jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Liście kapusty ułóżcie także na ułożonych gołąbkach. Zalejcie gołąbki wodą, i gotujcie na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut do miękkości. Przygotujcie sos. Zaczerpnijcie odrobinę wody z gołąbków, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie, posólcie, popieprzcie i dodajcie koncentrat pomidorowy. Przegotujcie sos i dodajcie do niego odrobinę rozrobionej mąki pszennej, zagęszczając sos. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...