Wczesna pobudka, ciężka praca, potem późny powrót do domu. Do tego jeszcze sprzątanie, prasowanie, pranie – obowiązki każdej gospodyni domowej nie należą do najłatwiejszych.
Czasem przy tym nawale spraw nie ma już nawet chwili na gotowanie codziennych obiadów. By nie zostać w środku tygodnia z samymi kanapkami, warto pomyśleć strategicznie.
Jednym z pomysłów na szybki obiad w tygodniu jest przygotowanie potrawki gołąbkowej w słoikach. Nasze danie nie będzie zawierało w sobie ryżu – ten dogotujecie „na bieżąco”.
Oczywiście w naszych „gołąbkach” wszystko odbędzie się bez zawijania. Szybkość wykonania i nienaganny smak w jednym.
Zobacz także:
Tak przygotowane danie śmiało możemy poddać pasteryzacji. Zakonserwowane słoiczki będą naszą „deską ratunku” przez dłuższy czas.
Zawsze wtedy, gdy cierpimy na brak czasu i brak pomysłu na wykarmienie całej rodziny.
Do przygotowania naszego „długoterminowego” dania będziemy potrzebowali jednej kapusty, nieco mięsa i trochę pomidorów. Smak? Po prostu doskonały
Potrawka gołąbkowa do słoików – przepis
Składniki:
- 1 kapusta średniej wielkości
- Ok. 25 dag boczku
- Ok. 50 dag kiełbasy
- 2 cebule
- 10 dag koncentratu pomidorowego
- Pieprz i sól
- Liść laurowy i ziele angielskie
- Opcjonalnie: oregano, papryka w proszku, tymianek
Przygotowanie:
- Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy 1-2 szklankami wody i dusimy do miękkości.
- W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na patelni.
- Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię.
- Następnie dodajemy na patelnię pokrojoną w „talarki” kiełbasę.
- Kiedy kapusta będzie miękka, a mięso z cebulą odpowiednio zrumienione, dodajemy je do garnka.
- Doprawiamy kapustę z mięsem pieprzem i solą. Możemy doprawić danie naszymi ulubionymi przyprawami, takimi jak oregano, papryka w proszku czy tymianek.
- Na koniec dodajemy do garnka koncentrat pomidorowy, przegotowujemy danie.
- Gotową potrawkę wkładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy szczelnie i konserwujemy poprzez zagotowanie słoiczków w wodzie przez ok. 20 min.
- Podajemy z ryżem, ziemniakami lub nawet z chlebem.
- Smacznego!