Wczesna pobudka, ciężka praca, potem późny powrót do domu. Do tego jeszcze sprzątanie, prasowanie, pranie – obowiązki każdej gospodyni domowej nie należą do najłatwiejszych.

Czasem przy tym nawale spraw nie ma już nawet chwili na gotowanie codziennych obiadów. By nie zostać w środku tygodnia z samymi kanapkami, warto pomyśleć strategicznie.

Jednym z pomysłów na szybki obiad w tygodniu jest przygotowanie potrawki gołąbkowej w słoikach. Nasze danie nie będzie zawierało w sobie ryżu – ten dogotujecie „na bieżąco”.

Oczywiście w naszych „gołąbkach” wszystko odbędzie się bez zawijania. Szybkość wykonania i nienaganny smak w jednym.

Zobacz także:

Tak przygotowane danie śmiało możemy poddać pasteryzacji. Zakonserwowane słoiczki będą naszą „deską ratunku” przez dłuższy czas.
Zawsze wtedy, gdy cierpimy na brak czasu i brak pomysłu na wykarmienie całej rodziny.

Do przygotowania naszego „długoterminowego” dania będziemy potrzebowali jednej kapusty, nieco mięsa i trochę pomidorów. Smak? Po prostu doskonały

Potrawka gołąbkowa do słoików – przepis

Składniki:

  • 1 kapusta średniej wielkości
  • Ok. 25 dag boczku
  • Ok. 50 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • Pieprz i sól
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Opcjonalnie: oregano, papryka w proszku, tymianek

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy 1-2 szklankami wody i dusimy do miękkości.
  2. W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na patelni.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię.
  4. Następnie dodajemy na patelnię pokrojoną w „talarki” kiełbasę.
  5. Kiedy kapusta będzie miękka, a mięso z cebulą odpowiednio zrumienione, dodajemy je do garnka.
  6. Doprawiamy kapustę z mięsem pieprzem i solą. Możemy doprawić danie naszymi ulubionymi przyprawami, takimi jak oregano, papryka w proszku czy tymianek.
  7. Na koniec dodajemy do garnka koncentrat pomidorowy, przegotowujemy danie.
  8. Gotową potrawkę wkładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy szczelnie i konserwujemy poprzez zagotowanie słoiczków w wodzie przez ok. 20 min.
  9. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub nawet z chlebem.
  10. Smacznego!