Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab, inny preferują pieczeń drobiową.
Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej.
Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz
Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 kilogram filetu z piersi indyka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- Masło do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
- Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem.
- Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno.
- Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie.
- Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie.
- Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny.
- Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny.
- Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie je za wcześnie, to z mięsa wypłyną soki i będzie suche!
I gotowe! Pieczeń polecamy podawać z przyrządzonym sosem na ciepło albo na zimno, jako wędlinę do kanapek. Smacznego!