Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab, inny preferują pieczeń drobiową.

Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej.

Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz

Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram filetu z piersi indyka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Masło do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno.
  4. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie.
  5. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie.
  6. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny.
  7. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny.
  8. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie je za wcześnie, to z mięsa wypłyną soki i będzie suche!

I gotowe! Pieczeń polecamy podawać z przyrządzonym sosem na ciepło albo na zimno, jako wędlinę do kanapek. Smacznego!

Zobacz także: