Żurek
robert6666/Adobe Stock
Newsy

Dzięki tym sposobom zrobisz żurek idealny. Nigdy wcześniej nie smakował tak dobrze

Żurek to typowo polska potrawa. Takie zupy gotuje się niemal wyłącznie w Polsce. Z nami przygotujecie jego najlepszą wersję!
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

To właśnie żurek powinien widnieć na sztandarach polskiej sztuki kulinarnej. Nie gołąbki, nie pierogi, nie schabowe, ani nawet nie nasze ulubione placki ziemniaczane, tylko właśnie żurek. Dlaczego? Sekret i wyjątkowość tego dania tkwi w sposobie jego przygotowanie.

Podczas gdy pierogi lepi się na całym świecie, takiej zupy nie uświadczymy poza Polską niemalże nigdzie. Rosjanie mają swoje pielmieni, Włosi raczą się ravioli, a i Chińczycy od setek lat zajadają się swoimi pierożkami. Zupa na zakwasie żytnim to z kolei „arcypolski” wynalazek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z zakwasem czy bez?

Istnieją co prawda przekazy, że podobną zupę jadano w sąsiednich krajach (Słowacja, Niemcy), ale to raczej zamierzchłe czasy. Tradycja kiszenia żuru pozostała do dzisiaj tylko w Polsce. Powinniśmy być za to wdzięczni naszym mamom, babciom i jeszcze dawniejszym przodkom!

Jako się rzekło podstawą dobrego żurku jest przygotowanie własnego zakwasu żytniego. Dobrze wiemy, że nie wszyscy mają na to wystarczająco dużo czasu. W takim wypadku zamiast kupować „gotowce” w butelkach czy zakwaszać zupę octem, warto wybrać się na targowisko i poszukać domowego zakwasu wyrabianego przez lokalnych specjalistów.

Jeżeli jednak chcecie, by żurek był waszą autorską zupą od początku do końca, możecie skorzystać z przepisu na zakwas, który zamieściliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK!

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy żur uda nam się zakisić z pomocą maki pszennej. Nasza odpowiedź może być tylko jedna. W ten sposób przyrządzicie zakwas na barszcz biały! Według ekspertów właśnie taka jest bowiem różnica między tymi dwiema zupami.

Na koniec jeszcze jedna nasza rada. Tym razem będzie dotyczyła kiełbasy, którą dodajemy tradycyjnie do żurku. Jeżeli chcecie, by uwolniła jeszcze więcej aromatu do naszej zupy, a jednocześnie by nie pękła jej osłonka – warto nakłuć ją w kilku miejscach widelcem tuż przed dodaniem kiełbasy do zupy.

Przepis na żurek

Składniki

  • Litr bulionu z włoszczyzny
  • 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku
  • 20 dag kiełbasy białej surowej
  • 10 dag kiełbasy zwykłej (najlepiej podsuszanej)
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 3 łyżki śmietany (30% tłuszczu)
  • Sól i pieprz
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • Łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja ugotowane na twardo

Przygotowanie

  • Kiełbasę białą surową podgotowujemy ok. 5 min w wywarze, który wzbogacamy liściem laurowym i zielem angielskim.
  • W tym czasie kroimy na plasterki kiełbasę podsuszaną i boczek w kostkę.
  • Następnie „wyławiamy” z wywaru kiełbasę i ją także kroimy w plasterki.
  • Mięso podsmażamy na patelni, na oleju.
  • Po podsmażeniu, mięso przekładamy do garnka z bulionem.
  • Zakwas delikatnie mieszamy w butelce, następnie dolewamy do zupy.
  • Doprowadzamy zupę do wrzenia. Żurek wtedy delikatnie zgęstnieje.
  • Dodajemy do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na koniec dodajemy do zupy śmietanę, uważajmy by nie zwarzyć zupy – śmietanę dodawajmy stopniowo.
  • Zupę podajemy z połówkami ugotowanych i obranych jajek.

 

Żurek
bubu45/Adobe Stock
Triki kulinarne Nigdy nie zapominajcie o 2 trikach robiąc żurek. Oniemiejecie jak spróbujecie. Niebo w gębie
Sekret przepysznego żurku leży w odpowiednio przygotowanym zakwasie. Przygotowaliśmy wskazówki pomocne przy jego robieniu. Od tej pory będziecie gotowali żurek nie tylko od święta!
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Nie pomidorowa , nie rosół , nie krupnik czy barszcz. To właśnie żurek uważany jest za „najbardziej polską” z polskich zup. Mało tego. Spośród dań polskiej kuchni, żurek stanowi prawdziwy ewenement na skalę światową. Dlaczego? Co sprawia, że żurkiem zachwycają się cudzoziemcy? Jego wyjątkowość kryje się w sposobie przygotowywania. Podczas gdy różnego rodzaju pierogi  czy gołąbki przygotowuje się właściwie pod każdą szerokością geograficzną, tego typu pierwsze danie gotuje się głównie nad Wisłą. Skąd bierze się smak żurku? Cały sekret żurku kryje się w zakwasie. Bez niego ta potrawa nie istnieje. Podczas gdy większość narodów ogranicza wykorzystanie zakwasu z mąki pszennej lub żytniej do wypieku chleba, pomysłowi Polacy (albo raczej słowiańscy przodkowie Polaków) zaczęli na bazie takowego zakwasu gotować smaczne i pożywne zupy. Warto dodać słówko o pochodzeniu nazwy tej naszej narodowej potrawy. Otóż nazwa „najbardziej polskiej” z polskich zup ma… niemieckie pochodzenie! Tak, tak, nic na to nie poradzimy – słowo „żur” pochodzi od staroniemieckiego „sur” (obecnie „sauer”), które oznacza nie mniej, ni więcej jak „kwaśny”. Dość już tych ciekawostek, czas na przejście do meritum. Tak jak obiecaliśmy, przedstawimy wam dwa tricki, dzięki którym wasz żurek zawsze będzie perfekcyjny. Na początek mała uwaga porządkowa – kiedy robimy żurek, lepiej nie korzystajmy z gotowych zakwasów z butelki. Warto postawić na swój własny, naturalny zakwas, świeżo przygotowany tuż przed gotowaniem zupy. Jak poprawnie zrobić zakwas na żurek? Pierwszą radą, która sprawi, że wasz zakwas na żurek na pewno się uda jest przechowywanie naczynia z roztworem w ciepłym miejscu. W...

Przeczytaj
żurek
Gotujmy.pl
Newsy Smakowity staropolski żurek. To danie kosztuje mniej niż 10 zł i powstaje w mig
Pyszny, polski żurek to uwielbiana przez wiele osób bardzo sycąca zupa. Zrobiona z tego przepisu smakuje niesamowicie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Choć do świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, warto je sobie przypomnieć przygotowując pyszny, polski żurek! To danie o bardzo charakterystycznym smaku jest niezwykle aromatyczne i sycące – gwarantujemy, że żurek z tego przepisu smakuje każdemu i do tego jest bardzo tani! Polski żur Danie to bywa nazywane żurkiem staropolskim, ponieważ jest to jedna z bardzo tradycyjnych polskich potraw. Nie bez powodu przygotowuje się ją na Wielkanoc – dawniej przed świętami chłopi wyjadali kończące się zimowe zapasy i nierzadko cierpieli głód, a żurek był bardzo tanią zupą. Paradoksalnie w przeszłości nikt na Wielkanoc żurku jeść nie chciał i nic dziwnego – kto miałby ochotę kolejny dzień jeść zupę, którą gotował codziennie od kilku miesięcy? Dziś jednak na pamiątkę żurek jest nieodłączną częścią wiosennego świętowania. Przepis na staropolski żurek W tym przepisie wykorzystamy gotowy zakwas do żurku. Potrzebujecie poniższych składników: 1 butelka zakwasu na żurek 4 ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 kostka rosołowa Majeranek Ziele angielskie Liść laurowy Śmietana 30% Biała kiełbasa Sól Pieprz Przygotowanie Postępuj zgodnie z instrukcją podaną na butelce gotowego zakwasu. Przelej odpowiednią ilość do garnka z wodą. Kiełbasę potnij w plastry i podsmaż na patelni. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Całość dodaj do garnka z wodą i zakwasem, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój bardzo drobno i wymieszaj z solą. Dodaj do zupy. Jeżeli chcesz, możesz też wrzucić 1 kostkę rosołową. Dorzuć siekaną cebulę i dużo majeranku. Całość gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj śmietany wedle uznania i dopraw solą oraz pieprzem. Smacznego!  ...

Przeczytaj
żurek
Gotujmy.pl
Newsy 3 genialne wskazówki by ugotować najlepszy żurek. Gdy je poznasz, twoja zupa zawsze będzie zachwycać smakiem
Sekret dobrego żurku? Podpowiemy wam, że istnieje nie jeden, tylko trzy! Gdy zastosujecie te wskazówki, to wasz żurek będzie naprawdę zachwycający!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Choć żurek kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować go teraz! To niezwykle sycąca zupa o bardzo wyrazistym smaku, która często gości na polskich stołach. I nic dziwnego – żurek jest po prostu pyszny! Jeżeli chcecie się dowiedzieć co zrobić, by wasz żurek był jeszcze lepszy, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł! A może już stosujecie te wskazówki? Jeśli tak, to wasi domownicy są prawdziwymi szczęściarzami! Żurek bez zakwasu? Najlepszy żurek to oczywiście ten robiony na domowym zakwasie. Odpowiednio kwaśny i gęsty jest absolutnym przebojem każdych świąt. Co jednak, jeśli nie mamy domowego zakwasu? Zawsze można go kupić w sklepie. Prawdą jest, że trudno jest znaleźć dobry zakwas w supermarkecie i czasami trzeba to robić metodą prób i błędów. Warto sprawdzić ofertę sklepów ze zdrową żywnością – sprzedawany tam zakwas do żurku będzie droższy, ale za to będziemy mieć pewność, że został wyprodukowany bez dodatku chemii i innych szkodliwych składników. Możemy też poratować się… octem winnym! Jedyne co musicie zrobić, to dodać do zupy jedną lub dwie łyżki octu, by nadać jej kwaśnego smaku. Pamiętajcie, że dobry żurek musi być kwaśny! Sposób na pękające kiełbaski Co to za żurek bez białej kiełbasy domowej roboty? To właśnie jej zupa zawdzięcza wyjątkowy smak i zapach. Żurek gotujemy na bazie surowej, białej kiełbasy. Jednak zwykle podczas gotowania flak pod wpływem temperatury pęka i danie nie wygląda już tak spektakularnie. Jak temu zaradzić? To bardzo proste! Wystarczy przed gotowaniem za pomocą wykałaczki lub widelca ponakłuwać kiełbasy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie pękną w trakcie gotowania i zachowają swój kształt. Sekret tkwi w przyprawach Na czym polega tajemnica aromatycznej zupy? Naturalnie w...

Przeczytaj
barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...

Przeczytaj