Żurek
robert6666/Adobe Stock
Newsy

Na jakim zakwasie gotujecie żurek? Ten 1 szczegół odróżnia tę zupę od barszczu białego

Żurek to typowo polska potrawa. Takie zupy gotuje się niemal wyłącznie w Polsce. Wiecie jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym? Z nami przygotujecie jego najlepszą wersję!

To właśnie żurek powinien widnieć na sztandarach polskiej sztuki kulinarnej. Nie gołąbki, nie pierogi, nie schabowe, ani nawet nie nasze ulubione placki ziemniaczane, tylko właśnie żurek. Dlaczego? Sekret i wyjątkowość tego dania tkwi w sposobie jego przygotowanie.

Podczas gdy pierogi lepi się na całym świecie, takiej zupy nie uświadczymy poza Polską niemalże nigdzie. Rosjanie mają swoje pielmieni, Włosi raczą się ravioli, a i Chińczycy od setek lat zajadają się swoimi pierożkami. Zupa na zakwasie żytnim to z kolei „arcypolski” wynalazek.

Istnieją co prawda przekazy, że podobną zupę jadano w sąsiednich krajach (Słowacja, Niemcy), ale to raczej zamierzchłe czasy. Tradycja kiszenia żuru pozostała do dzisiaj tylko w Polsce. Powinniśmy być za to wdzięczni naszym mamom, babciom i jeszcze dawniejszym przodkom!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można zrobić żurek bez zakwasu?

Jako się rzekło podstawą dobrego żurku jest przygotowanie własnego zakwasu żytniego. Dobrze wiemy, że nie wszyscy mają na to wystarczająco dużo czasu. W takim wypadku zamiast kupować „gotowce” w butelkach czy zakwaszać zupę octem, warto wybrać się na targowisko i poszukać domowego zakwasu wyrabianego przez lokalnych specjalistów.

Jeżeli jednak chcecie, by żurek był waszą autorską zupą od początku do końca, możecie skorzystać z przepisu na zakwas, który zamieściliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK!

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy żur uda nam się zakisić z pomocą maki pszennej. Nasza odpowiedź może być tylko jedna. W ten sposób przyrządzicie zakwas na barszcz biały! Według ekspertów właśnie taka jest bowiem różnica między tymi dwiema zupami. Stosujcie więc klasyczny zakwas żytni.

Na koniec jeszcze jedna nasza rada. Tym razem będzie dotyczyła kiełbasy, którą dodajemy tradycyjnie do żurku. Jeżeli chcecie, by uwolniła jeszcze więcej aromatu do naszej zupy, a jednocześnie by nie pękła jej osłonka – warto nakłuć ją w kilku miejscach widelcem tuż przed dodaniem kiełbasy do zupy.

Zobacz także
żurek

3 proste wskazówki, by ugotować najlepszy żurek. Gdy je poznacie, wasza zupa będzie zachwycać smakiem

Żurek

Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie 1 rzecz i dobrze zamieszajcie. Będzie idealny

Przepis na żurek

Składniki

  • Litr bulionu z włoszczyzny
  • 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku
  • 20 dag kiełbasy białej surowej
  • 10 dag kiełbasy zwykłej (najlepiej podsuszanej)
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 3 łyżki śmietany (30% tłuszczu)
  • Sól i pieprz
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • Łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja ugotowane na twardo

Przygotowanie

  1. Kiełbasę białą surową podgotowujemy ok. 5 min w wywarze, który wzbogacamy liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. W tym czasie kroimy na plasterki kiełbasę podsuszaną i boczek w kostkę.
  3. Następnie „wyławiamy” z wywaru kiełbasę i ją także kroimy w plasterki.
  4. Mięso podsmażamy na patelni, na oleju.
  5. Po podsmażeniu, mięso przekładamy do garnka z bulionem.
  6. Zakwas delikatnie mieszamy w butelce, następnie dolewamy do zupy.
  7. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Żurek wtedy delikatnie zgęstnieje.
  8. Dodajemy do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Na koniec dodajemy do zupy śmietanę, uważajmy by nie zwarzyć zupy – śmietanę dodawajmy stopniowo.
  10. Zupę podajemy z połówkami ugotowanych i obranych jajek.
  11. Smacznego!
Żurek
Flickr
Newsy
Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  
Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej. Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem. Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu. Kolejność przede wszystkim W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują. Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde. Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników. A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek! Przepis na żurek Składniki na zakwas: 10 dag mąki żytniej 0,5 l przegotowanej wody 2 ząbki czosnku Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie zakwasu: Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni. Składniki na żurek: Litr bulionu z włoszczyzny 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku 20 dag kiełbasy białej 10 dag kiełbasy zwykłej 20 dag boczku wędzonego 3-4 ziemniaki 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie) Sól i pieprz Ziele angielskie i liść laurowy Łyżeczka majeranku...

Smakowity staropolski żurek. To danie kosztuje mniej niż 10 zł i powstaje w mig
Adobe Stock
Newsy
Przepis na szybki i klasyczny żurek. Zróbcie koniecznie tę rzecz z czosnkiem, a wyjdzie jeszcze lepszy
Pyszny, polski żurek to uwielbiana przez wiele osób bardzo sycąca zupa. Zrobiona z tego przepisu smakuje niesamowicie!

Lubicie tradycyjny polski żurek? To danie o bardzo charakterystycznym smaku jest niezwykle aromatyczne i sycące – gwarantujemy, że żurek z tego przepisu smakuje każdemu i do tego jest bardzo tani! Historia żurku?  Danie to bywa nazywane żurkiem staropolskim, ponieważ jest to jedna z bardzo tradycyjnych polskich potraw. Nie bez powodu przygotowuje się ją na Wielkanoc – dawniej przed świętami chłopi wyjadali kończące się zimowe zapasy i nierzadko cierpieli głód, a żurek był bardzo tanią zupą. Paradoksalnie w przeszłości nikt na Wielkanoc żurku jeść nie chciał i nic dziwnego – kto miałby ochotę kolejny dzień jeść zupę, którą gotował codziennie od kilku miesięcy? Dziś jednak na pamiątkę żurek jest nieodłączną częścią wiosennego świętowania. Przepis na żurek W tym przepisie wykorzystamy gotowy zakwas do żurku. Potrzebujecie poniższych składników: 1 butelka zakwasu na żurek bądź ok. 300 ml gotowego zakwasu żytniego na żur 4 ziemniaki (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 1 kostka rosołowa Majeranek Ziele angielskie Liść laurowy Śmietana 30% Biała kiełbasa (ok. 60 dag) Sól Pieprz Przygotowanie Postępujcie zgodnie z instrukcją podaną na butelce gotowego zakwasu. Przelejcie odpowiednią ilość do garnka z wodą. Kiełbasę potnijcie w plastry i podsmażcie na patelni. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Całość dodajcie do garnka z wodą i zakwasem, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i zagotujcie. Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub pokrójcie bardzo drobno i wymieszajcie z solą. Dodajcie do zupy. Jeżeli chcecie, możecie też wrzucić 1 kostkę rosołową. Dorzuć siekaną cebulę i dużo majeranku. Całość gotujcie przez około 10 minut. Na koniec dodaj śmietany wedle uznania i dopraw solą oraz...

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Trik, który znają tylko doświadczone gospodynie
Czy zbyt kwaśny żurek można jeszcze uratować? Poznajcie ten prosty sposób!

Nie ma nic gorszego niż kulinarna katastrofa przed samą Wielkanocą! Jeśli wasz żurek wyszedł zbyt kwaśny, to jeszcze możecie go poprawić. Z pomocą przyjdzie składnik, który każdy z was ma w swojej kuchni. Żur a żurek - czym się różnią? Dziś do określenia zupy przygotowywanej tradycyjnie na Wielkanoc używa się zamiennie słów „żur” i „żurek”, jednak nie znaczą one wcale tego samego! Żurek to klasyczna zupa z jajkiem na twardo i często z dodatkiem białej kiełbasy. Zabiela się go śmietaną, dzięki czemu jest znacznie delikatniejszy. W niektórych regionach żurek jest nazywany barszczem białym. Z kolei żur to bardzo kwaśna zupa, gotowana na zakwasie żytnim. Nie dodaje się do niej majeranku ani śmietany! Według niektórych to właśnie żur jest tradycyjną, postną zupą podawaną na Wielkanoc bez żadnych dodatków lub tylko z jajkiem na twardo. Można podawać żur także w Boże Narodzenie, choć wtedy bardziej pasują do niego suszone grzyby. Żurek wyszedł kwaśny? Niedługo będziecie przygotowywać wielkanocne potrawy. Może się zdarzyć, że nie wszystko pójdzie zgodnie z planem – na przykład żurek wyjdzie zbyt kwaśny! Jak sobie z tym poradzić? Bardzo łatwo można złagodzić jego smak, dodając nieco śmietany 30% . Jeżeli nie chcecie jej używać, to możecie wsypać łyżeczkę lub dwie cukru. Przepis na żurek Do przygotowania wielkanocnego żurku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 litr jarskiego bulionu Pół litra zakwasu na żurek 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag białej kiełbasy parzonej 10 dag kiełbasy podsuszanej 3 łyżki śmietany 30% 1 ziarno ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku Pół płaskiej łyżeczki soli Pół płaskiej łyżeczki czosnku...

żurek najlepszy przepis
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Żurek zyska cudowny smak, gdy zastosujecie triki Magdy Gessler. Wytknęła często popełniany błąd 
Żurek to jedna z najlepszych polskich zup. Jak przyrządzić to nasze sztandarowe danie bez popełnienia błędu? Radą służy Magda Gessler.

Magda Gessler przez lata radziła restauratorom, podpowiadała jak przyrządzać przeróżne dania, przypominała podstawy i zdradzała triki. Sporo wiedzy o kulinariach dzięki swoim programom posiadaczka bujnych loków przekazała także i nam, telewidzom, fanom jej telewizyjnych programów. Magda nie unika dzielenia się swoją znajomością kulinarnych tajników. Podobnie było w przypadku żurku. Po pierwsze zakwas – Magda radzi, by nasz zakwas do żurku koniecznie był zrobiony z żytniej mąki. Po drugie sporo majeranku i czosnku. Po trzecie kiełbasa – obowiązkowo biała. Gessler podkreśla, że najlepsze żurki to te bez dodatku kwaśnej śmietany. Kwaśność należy uzyskać właśnie za pomocą zakwasu. Oprócz tego zupa będzie znacznie smaczniejsza i bardziej szlachetna. Przepis na żurek według Magdy Gessler Składniki: 6 łyżek mąki żytniej razowej 3-4 ząbki czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Garść suszonych borowików 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 4 jajka ugotowane na półtwardo 30 dag białej kiełbasy Natka pietruszki Sól i pieprz Majeranek Przygotowanie: Zacznijmy od zakwasu. Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy ją ok. 0,5 l wrzącej wody. Do zakwasu dodajemy 3 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy gazą i odstawiamy na przynajmniej 3 dni w ciepłe miejsce. Warto od czasu do czasu mieszać zakwas, przynajmniej raz dziennie. Po kilku dniach przystępujemy do przygotowania żurku. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie podsmażamy je na maśle. Do garnka wlewamy bulion, grzyby i zakwas, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i zagotowujemy. Kiełbasę parzymy ok. 20 min i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotową zupę podajemy z jajkiem przekrojonym na pół i białym...