Żurek
robert6666/Adobe Stock
Newsy

Na jakim zakwasie gotujecie żurek? Ten 1 szczegół odróżnia tę zupę od barszczu białego

Żurek to typowo polska potrawa. Takie zupy gotuje się niemal wyłącznie w Polsce. Wiecie jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym? Z nami przygotujecie jego najlepszą wersję!

To właśnie żurek powinien widnieć na sztandarach polskiej sztuki kulinarnej. Nie gołąbki, nie pierogi, nie schabowe, ani nawet nie nasze ulubione placki ziemniaczane, tylko właśnie żurek. Dlaczego? Sekret i wyjątkowość tego dania tkwi w sposobie jego przygotowanie.

Podczas gdy pierogi lepi się na całym świecie, takiej zupy nie uświadczymy poza Polską niemalże nigdzie. Rosjanie mają swoje pielmieni, Włosi raczą się ravioli, a i Chińczycy od setek lat zajadają się swoimi pierożkami. Zupa na zakwasie żytnim to z kolei „arcypolski” wynalazek.

Istnieją co prawda przekazy, że podobną zupę jadano w sąsiednich krajach (Słowacja, Niemcy), ale to raczej zamierzchłe czasy. Tradycja kiszenia żuru pozostała do dzisiaj tylko w Polsce. Powinniśmy być za to wdzięczni naszym mamom, babciom i jeszcze dawniejszym przodkom!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można zrobić żurek bez zakwasu?

Jako się rzekło podstawą dobrego żurku jest przygotowanie własnego zakwasu żytniego. Dobrze wiemy, że nie wszyscy mają na to wystarczająco dużo czasu. W takim wypadku zamiast kupować „gotowce” w butelkach czy zakwaszać zupę octem, warto wybrać się na targowisko i poszukać domowego zakwasu wyrabianego przez lokalnych specjalistów.

Jeżeli jednak chcecie, by żurek był waszą autorską zupą od początku do końca, możecie skorzystać z przepisu na zakwas, który zamieściliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK!

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy żur uda nam się zakisić z pomocą maki pszennej. Nasza odpowiedź może być tylko jedna. W ten sposób przyrządzicie zakwas na barszcz biały! Według ekspertów właśnie taka jest bowiem różnica między tymi dwiema zupami. Stosujcie więc klasyczny zakwas żytni.

Na koniec jeszcze jedna nasza rada. Tym razem będzie dotyczyła kiełbasy, którą dodajemy tradycyjnie do żurku. Jeżeli chcecie, by uwolniła jeszcze więcej aromatu do naszej zupy, a jednocześnie by nie pękła jej osłonka – warto nakłuć ją w kilku miejscach widelcem tuż przed dodaniem kiełbasy do zupy.

Zobacz także
żurek

3 proste wskazówki, by ugotować najlepszy żurek. Gdy je poznacie, wasza zupa będzie zachwycać smakiem

Żurek

Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie 1 rzecz i dobrze zamieszajcie. Będzie idealny

Przepis na żurek

Składniki

  • Litr bulionu z włoszczyzny
  • 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku
  • 20 dag kiełbasy białej surowej
  • 10 dag kiełbasy zwykłej (najlepiej podsuszanej)
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 3 łyżki śmietany (30% tłuszczu)
  • Sól i pieprz
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • Łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja ugotowane na twardo

Przygotowanie

  1. Kiełbasę białą surową podgotowujemy ok. 5 min w wywarze, który wzbogacamy liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. W tym czasie kroimy na plasterki kiełbasę podsuszaną i boczek w kostkę.
  3. Następnie „wyławiamy” z wywaru kiełbasę i ją także kroimy w plasterki.
  4. Mięso podsmażamy na patelni, na oleju.
  5. Po podsmażeniu, mięso przekładamy do garnka z bulionem.
  6. Zakwas delikatnie mieszamy w butelce, następnie dolewamy do zupy.
  7. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Żurek wtedy delikatnie zgęstnieje.
  8. Dodajemy do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Na koniec dodajemy do zupy śmietanę, uważajmy by nie zwarzyć zupy – śmietanę dodawajmy stopniowo.
  10. Zupę podajemy z połówkami ugotowanych i obranych jajek.
  11. Smacznego!
Żurek
Flickr
Newsy
Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  
Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej. Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem. Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu. Kolejność przede wszystkim W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują. Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde. Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników. A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek! Przepis na żurek Składniki na zakwas: 10 dag mąki żytniej 0,5 l przegotowanej wody 2 ząbki czosnku Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie zakwasu: Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni. Składniki na żurek: Litr bulionu z włoszczyzny 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku 20 dag kiełbasy białej 10 dag kiełbasy zwykłej 20 dag boczku wędzonego 3-4 ziemniaki 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie) Sól i pieprz Ziele angielskie i liść laurowy Łyżeczka majeranku...

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Trik, który znają tylko doświadczone gospodynie
Czy zbyt kwaśny żurek można jeszcze uratować? Poznajcie ten prosty sposób!

Nie ma nic gorszego niż kulinarna katastrofa przed samą Wielkanocą! Jeśli wasz żurek wyszedł zbyt kwaśny, to jeszcze możecie go poprawić. Z pomocą przyjdzie składnik, który każdy z was ma w swojej kuchni. Żur a żurek - czym się różnią? Dziś do określenia zupy przygotowywanej tradycyjnie na Wielkanoc używa się zamiennie słów „żur” i „żurek”, jednak nie znaczą one wcale tego samego! Żurek to klasyczna zupa z jajkiem na twardo i często z dodatkiem białej kiełbasy. Zabiela się go śmietaną, dzięki czemu jest znacznie delikatniejszy. W niektórych regionach żurek jest nazywany barszczem białym. Z kolei żur to bardzo kwaśna zupa, gotowana na zakwasie żytnim. Nie dodaje się do niej majeranku ani śmietany! Według niektórych to właśnie żur jest tradycyjną, postną zupą podawaną na Wielkanoc bez żadnych dodatków lub tylko z jajkiem na twardo. Można podawać żur także w Boże Narodzenie, choć wtedy bardziej pasują do niego suszone grzyby. Żurek wyszedł kwaśny? Niedługo będziecie przygotowywać wielkanocne potrawy. Może się zdarzyć, że nie wszystko pójdzie zgodnie z planem – na przykład żurek wyjdzie zbyt kwaśny! Jak sobie z tym poradzić? Bardzo łatwo można złagodzić jego smak, dodając nieco śmietany 30% . Jeżeli nie chcecie jej używać, to możecie wsypać łyżeczkę lub dwie cukru. Przepis na żurek Do przygotowania wielkanocnego żurku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 litr jarskiego bulionu Pół litra zakwasu na żurek 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag białej kiełbasy parzonej 10 dag kiełbasy podsuszanej 3 łyżki śmietany 30% 1 ziarno ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku Pół płaskiej łyżeczki soli Pół płaskiej łyżeczki czosnku...

Jak przyrządzić żurek na bazie zakwasu z butelki?
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować wielkanocny żurek z butelki? To proste, ale koniecznie pamiętajcie o 1 rzeczy
Choć żurek to zupa całoroczna, zdecydowanie najlepiej smakuje podczas Świąt Wielkanocnych. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste, o ile pamiętacie o jednej, bardzo ważnej kwestii.

Doświadczone gospodynie samodzielnie przyrządzają zakwas na żurek, z kolei te początkujące lub cierpiące na wieczny brak czasu, sięgają po jego sklepowe odpowiedniki. To żaden wstyd – ich skład w większości przypadków jest naprawdę bardzo dobry. Okazuje się jednak, że nawet używając zakwasu z butelki, można popełnić błąd. Jak ugotować wielkanocny żurek z butelki? Przede wszystkim musicie pilnować proporcji. Na 2 litry zupy użyjcie tylko 500 ml zakwasu. Jeśli wlejecie więcej, żurek stanie się bardzo gęsty, a smak zbyt wyrazisty. Pamiętajcie również, by przed umieszczeniem zakwasu w zupie, bardzo dokładnie wymieszać zawartość butelki. Dodany bez porządnego wstrząśnięcia zepsuje potrawę. Przepis na wielkanocny żurek z butelki Będziecie potrzebować: 500 ml zakwasu żytniego z butelki  2 litrów domowego bulionu 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów wędzonego boczku 4 łyżek śmietany 18 proc. 4 ząbków czosnku 6 jajek Przypraw: soli, pieprzu, majeranku Przygotowanie: Domowy bulion (pozbawiony już kości i warzyw) umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie. Boczek pokrójcie w kosteczkę, z kolei białą kiełbasę podzielcie na plasterki. Tak przygotowane składniki dodajcie do gorącego bulionu. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodajcie do zupy zakwas z butelki. Pamiętajcie jednak, by uprzednio bardzo dokładnie go wymieszać, możecie to zrobić poprzez energiczne potrząsanie. Konieczne jest, by mąka żytnia znajdująca się na jego dnie zmieszała się z płynem. Czosnek obierzcie z łupin, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do zupy. Potrawę doprawcie również solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wymieszajcie. Po kilku minutach zdejmijcie garnek z ognia i zahartujcie zupę – do...

Żurek
bubu45/Adobe Stock
Newsy
Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie 1 rzecz i dobrze zamieszajcie. Będzie idealny
Zdarza się, że żurek wychodzi zbyt kwaśny, szczególnie jeśli przyrządzacie go na bazie niskiej jakości sklepowego zakwasu. Na szczęście, taką zupę da się jeszcze uratować.

Przyrządzanie żurku na bazie zakwasu z butelki, ma swoje plusy, ale jak to mówią, każdy kij ma dwa końce. Toteż największym mankamentem takiego rozwiązania jest fakt, że zupa może wyjść zdecydowanie zbyt kwaśna. Na szczęście, nie trzeba jej wtedy wylewać, wystarczy dodać 1 składnik. Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Jeśli wasz żurek okazał się zbyt kwaśny wystarczy, że dodacie do niego odrobinę sody oczyszczonej i całość bardzo dokładnie wymieszacie. Okazuje się bowiem, że soda oczyszczona wspaniale neutralizuje kwas w zakwasie.  Należy jednak uważać, by z nią nie przesadzić – nawet niewielka ilość znacznie zmienia smak zupy czyniąc ją zdecydowanie bardziej słoną. Dodawajcie jej więc po szczypcie i dopiero później sólcie. Na tym jednak nie koniec. Smak żurku możecie uratować również przy pomocy odrobiny cukru i większej ilości śmietany. Ten proces może wam jednak zająć zdecydowanie więcej czasu niż dodanie sody oczyszczonej. Przepis na żurek  Będziecie potrzebować: 500 ml zakwasu żytniego  2 litrów domowego bulionu 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów wędzonego boczku 4 łyżek śmietany 18 proc. 4 ząbków czosnku 6 jajek Przypraw: soli, pieprzu, majeranku Przygotowanie: Domowy bulion (pozbawiony już kości i warzyw) umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie. Boczek pokrójcie w kosteczkę, z kolei białą kiełbasę podzielcie na plasterki. Tak przygotowane składniki dodajcie do gorącego bulionu. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodajcie do zupy zakwas. Pamiętajcie jednak, by uprzednio bardzo dokładnie go wymieszać, możecie to zrobić poprzez energiczne potrząsanie. Konieczne jest, by mąka żytnia znajdująca się na jego dnie zmieszała się z płynem. Czosnek...