Kanapki są świetną przekąską lub odrębnym posiłkiem. Ich ogromną zaletą jest to, że można je przygotować na bardzo wiele sposobów. Kanapki jadane z różnymi dodatkami się nie nudzą! Sprawdźcie przepis na pyszną metkę, która doskonale smakuje rozsmarowana na kawałku chleba.

Metka na kanapki

Surowe mięso i surowe kiełbasy mają swoich fanów, ale też wielu przeciwników. Metka należy właśnie do kiełbas półsurowych. To rodzaj mielonego mięsa z przyprawami uformowanego najczęściej w kiełbasy, które rozsmarowuje się na kanapkach.

To regionalna potrawa, najbardziej popularna na Górnym Śląsku i w Wielkopolsce. Ma ona swoich fanów jednak w całej Polsce. 

Można powiedzieć, że metka utraciła trochę swoją popularność. Niektórym osobom kanapka z metką kojarzy się nierozłącznie z dzieciństwem. 

Zobacz także:

Tę mięsną pastę na kanapki można oczywiście kupić już wymieszaną z przyprawami, najlepiej będzie jednak smakować przygotowana samodzielnie. 

Przepis na metkę wieprzowo-wołową

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 1,5 kg wieprzowiny – np. boczku wieprzowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki saletry
  • 3 łyżki soli
  • Prażona cebulka
  • Sól
  • Pieprz
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • Jelita wieprzowe

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrójcie na grubsze kostki.
  2. Kawałki mięsa wymieszajcie z solą, cukrem i saletrą.
  3. Odstawcie mięso w glinianym, plastikowym, kamiennym lub ceramicznym naczyniu na 24 godziny. 
  4. Mięso zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bardzo drobno. Możecie zrobić to podwójnie, jeśli mięso nie jest dostatecznie drobno zmielone. 
  5. Mięso przyprawcie pieprzem, słodką papryką i ewentualnie ostrą papryką. Dodajcie prażoną cebulkę.
  6. Metkę nałóżcie do jelita i wędźcie w zimnym dymie, jeśli macie taką możliwość. Etap ten można pominąć, metka nie będzie miała wtedy jednak wędzonego posmaku.
  7. Jeśli chcecie pominąć etap wędzenia, możecie po prostu przełożyć metkę do pojemniczka, odczekać dobę do połączenia się smaków, a następnie zjeść metkę na pieczywie. 
  8. Metkę możecie przechowywać w lodówce kolejne 2-3 dni.

Metka najlepiej smakuje na kanapce z dodatkiem świeżej cebuli lub szczypiorku. To dość tłusta pasta, przełamcie jej smak dodatkiem świeżych warzyw.

Smacznego!