Kanapki są świetną przekąską lub odrębnym posiłkiem. Ich ogromną zaletą jest to, że można je przygotować na bardzo wiele sposobów. Kanapki jadane z różnymi dodatkami się nie nudzą! Sprawdźcie przepis na pyszną metkę, która doskonale smakuje rozsmarowana na kawałku chleba.
Metka na kanapki
Surowe mięso i surowe kiełbasy mają swoich fanów, ale też wielu przeciwników. Metka należy właśnie do kiełbas półsurowych. To rodzaj mielonego mięsa z przyprawami uformowanego najczęściej w kiełbasy, które rozsmarowuje się na kanapkach.
To regionalna potrawa, najbardziej popularna na Górnym Śląsku i w Wielkopolsce. Ma ona swoich fanów jednak w całej Polsce.
Można powiedzieć, że metka utraciła trochę swoją popularność. Niektórym osobom kanapka z metką kojarzy się nierozłącznie z dzieciństwem.
Zobacz także:
Tę mięsną pastę na kanapki można oczywiście kupić już wymieszaną z przyprawami, najlepiej będzie jednak smakować przygotowana samodzielnie.
Przepis na metkę wieprzowo-wołową
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 1,5 kg wieprzowiny – np. boczku wieprzowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki saletry
- 3 łyżki soli
- Prażona cebulka
- Sól
- Pieprz
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- Jelita wieprzowe
Przygotowanie:
- Mięso pokrójcie na grubsze kostki.
- Kawałki mięsa wymieszajcie z solą, cukrem i saletrą.
- Odstawcie mięso w glinianym, plastikowym, kamiennym lub ceramicznym naczyniu na 24 godziny.
- Mięso zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bardzo drobno. Możecie zrobić to podwójnie, jeśli mięso nie jest dostatecznie drobno zmielone.
- Mięso przyprawcie pieprzem, słodką papryką i ewentualnie ostrą papryką. Dodajcie prażoną cebulkę.
- Metkę nałóżcie do jelita i wędźcie w zimnym dymie, jeśli macie taką możliwość. Etap ten można pominąć, metka nie będzie miała wtedy jednak wędzonego posmaku.
- Jeśli chcecie pominąć etap wędzenia, możecie po prostu przełożyć metkę do pojemniczka, odczekać dobę do połączenia się smaków, a następnie zjeść metkę na pieczywie.
- Metkę możecie przechowywać w lodówce kolejne 2-3 dni.
Metka najlepiej smakuje na kanapce z dodatkiem świeżej cebuli lub szczypiorku. To dość tłusta pasta, przełamcie jej smak dodatkiem świeżych warzyw.
Smacznego!