Pyzy ziemniaczane
Gotujmy.pl
Newsy

Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci

Pyzy kochają mali i duzi. Zwykle przyrządza się je z mięsnym nadzieniem. Dzisiaj polecamy wam jednak pyzy przypominające nieco kluski śląskie.

Jednym nasze pyzy ziemniaczane przypomną kluski śląskie, drugim być może bardziej podlaskie i litewskie cepeliny czy też kartacze.

Dlaczego? Chodzi oczywiście o surową masę ziemniaczaną dodawaną do ciasta. Właściwie trzeba sobie jasno powiedzieć, że surowe ziemniaki są nawet podstawą ciasta na pyzy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak podawać pyzy ziemniaczane?

Dzięki surowym ziemniakom kluski, czyli nasze pyzy będą miały nieco inny kolor – będzie on bardziej szary niż ten charakterystyczny dla klusek śląskich.

Niewątpliwie wyczuwalna różnica będzie także w smaku. Czy na plus, czy na minus? To ocenicie sami po ich ugotowaniu. Pyzy bez nadzienia świetnie odnajdą się w roli dodatku do mięsnego dania, na przykład sosu lub gulaszu.

Doskonałym wyjściem jest także podanie tych ziemniaczanych klusek z omastą w postaci roztopionego smalcu ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Uważajcie tylko na ilość zjedzonych klusek! Są dość tuczące, a naprawdę niełatwo się im oprzeć. Zwłaszcza z opisanymi przez nas dodatkami!

Zobacz także
kluski

Najlepsze ziemniaki na pyzy i kopytka? Tylko te odmiany wydobędą ich prawdziwy smak. Wiedzieliście o tym?

Przepis na pyzy z mięsem i skwarkami. Dodajcie do farszu tej kaszy, a wyjdzie dobry jak nigdy

Przepis na pyzy z mięsem i skwarkami. Dodajcie do farszu tej kaszy, a wyjdą tak dobre jak nigdy

Przepis na pyzy ziemniaczane

Składniki:

  • 1,2 kg obranych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Smalec
  • Cebula
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki. 1/3 ziemniaków ugotujcie z dodatkiem soli.
  2. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe ziemniaki przepuśćcie dwa razy przez praskę.
  3. Pozostałą część ziemniaków zetrzyjcie na tarce o małych oczkach lub za pomocą malaksera na masę.
  4. Odsączcie powstałą masę z nadmiaru wody.
  5. Połączcie w misce lub w garnku ziemniaki gotowane i surowe.
  6. Do masy ziemniaczanej dodajcie jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
  7. Dokładnie wymieszajcie razem całą masę.
  8. Z masy ziemniaczanej formujcie pyzy o wielkości sporego orzecha włoskiego.
  9. Zagotujcie wodę w garnku z dodatkiem soli.
  10. Gotujcie pyzy we wrzątku przez ok. 2 min po wypłynięciu.
  11. Obierzcie cebulkę i drobno ją pokrójcie.
  12. Na patelni rozpuśćcie nieco smalcu i podsmażcie na nim cebulkę.
  13. Podawajcie pyzy z omastą z cebuli i smalcu.

Źródło: gotujmy.pl

Jak zrobić najlepsze ciasto na pyzy ziemniaczane? Wystarczą tylko 3 składniki
Wikipedia Commons
Newsy
Jak zrobić najlepsze ciasto na pyzy ziemniaczane? Wystarczą tylko 3 składniki
Przymierzacie się do przygotowania pyz? Koniecznie sprawdźcie proporcje składników. Jak wyczarować idealne ciasto na pyzy z ziemniaków gotowanych i surowych?

Nic nie przebije smaku tradycyjnych, domowych pyz ziemniaczanych. Przygotujcie je we własnym domu a w życiu nie sięgniecie po te sklepowe. Jak zrobić idealne ciasto na pyzy? W pyzach ziemniaczanych najważniejsze jest odpowiednio przygotowane ciasto oraz oczywiście mięsne nadzienie i okrasa, którą najczęściej stanowi podsmażona na rumiano cebulka i drobno pokrojony, podsmażony boczek albo skwarki. Zacznijmy jednak od tego, jakie ziemniaki powinno się wybrać do pyz. Żeby nasze kluski wyszły idealne w smaku, powinniśmy sięgnąć po ziemniaki typu C, które zawierają najwięcej skrobi. Ziemniaki te są mączyste i mają suchy, rozsypujący się miąższ, co jest akurat w tym przypadku wskazane. Możecie  wybrać takie odmiany jak: tajfun, bryza, ceza, gracja czy bzura. A w czym dokładnie tkwi sekret idealnego ciasta na pyzy z ziemniaków gotowanych i surowych? Chodzi tu przede wszystkim o odpowiednie proporcje składników. Składniki: 1,5 kg obranych, bardzo mączystych ziemniaków 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (ilość mąki ziemniaczanej należy odpowiednio zwiększyć, jeżeli dysponujecie mniej mączystą odmianą ziemniaków) Szczypta soli Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie i opłuczcie. Pół kilograma warzyw włóżcie do osolonej wody i gotujcie, aż do uzyskania miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i zmielcie w maszynce. Kilogram surowych ziemniaków zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach lub zmielcie w maszynce. Następnie odciśnijcie z nich sok (np. przez ściereczkę bawełnianą lub tetrową pieluchę) i pozostawcie go na 15 minut, aby na dole osiadła warstwa skrobi. Połączcie ze sobą ugotowane i surowe ziemniaki, dodajcie dwie łyżki skrobi ziemniaczanej i osad, który zebrał się po odciśnięciu startych...

szare kluski przepis
AdobeStock
Newsy
Czarne kluski to ukochane danie Ślązaków. Podobne do klusek śląskich, ale trzeba do nich dodać...
Czy do czarnych klusek dodaje się węgiel? Ich śląski rodowód może na to wskazywać! Dowiedzcie się, jak zrobić to danie.

Śląsk słynie ze swojej rolady i innych mięsnych dań, a jednak większość ludzi kojarzy ten region tylko z kluskami śląskimi. Trzeba przyznać, że Ślązacy mają talent zarówno do potraw z mięsa, jak i tych mącznych. Na pewno każdy z was choć raz spróbował charakterystycznych klusek, podanych z pysznym sosem. Innym, mniej znanym daniem są czarne kluski. Być może nigdy o nich nie słyszeliście, ale niewykluczone, że mieliście okazję je kiedyś zjeść! To danie jest bowiem przygotowywane w różnych regionach Polski, tylko po prostu inaczej się nazywa. Przyrządza się je z połączenia ugotowanych i surowych, startych ziemniaków. Brzmi znajomo? Tak właśnie robi się szare kluski, kluski żelazne albo śląskie „czarne kluski”. Poznajcie fantastyczny przepis na to danie! Przepis na czarne kluski Do czarnych klusek nie dodaje się ani grama węgla! Swój charakterystyczny kolor zawdzięczają sposobowi przygotowania. By przyrządzić ten regionalny specjał, potrzebne wam będą poniższe składniki: 25 dag surowych ziemniaków 25 dag ugotowanych ziemniaków 30 g mąki ziemniaczanej Sól Przygotowanie Obierzcie i ugotujcie 250 g ziemniaków. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do ostudzenia. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub maszynkę do dużej miski. Osobno zetrzyjcie na tarce na małych oczkach obrane, surowe ziemniaki. Następnie włóżcie starte ziemniaki do ściereczki i odciśnijcie je z soku. Nie wylewajcie go – przyda się za chwilę. Do miski z ugotowanymi ziemniakami dodajcie surowe oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę soli i skrobię, która się wytworzyła podczas ścierania surowych ziemniaków. Dokładnie wyróbcie ciasto. Zagotujcie w dużym garnku wodę. Formujcie ciasto w kluski i wrzucajcie je do wody, gdy...

Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
ONS.pl / Adobe Stock/ Instagram
Newsy
Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
Kluski można przygotowywać z samej mąki, samych ziemniaków, albo jak w tym przypadku, z ziemniaków z dodatkiem mąki. Przedstawiamy pyzy Jaśka Kuronia.

Kluski są tym lepsze, im łatwiejsze do przyrządzenia. Tylko wtedy będziemy je chętnie przygotowywać i często delektować się ich smakiem. Pyzy Jaśka Kuronia spełniają wszystkie wymagania dobrych klusek: są proste, zrobicie je z jedynie trzech składników, robi się je bardzo szybko, a do tego są niezwykle smaczne. Spróbujcie. Przepis na proste pyzy Jaśka Kuronia Składniki: 2 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Dodatkowo potrzebny będzie garnek osolonej wody i cebula lub boczek na skwarki. Przygotowanie: Obieramy ziemniaki, a następnie ścieramy je na drobnych oczkach tarki. Dodajemy sól i odstawiamy na parę minut, aż wycieknie  sok z ziemniaków. Przekładamy starte ziemniaki na sitko, na którym dodatkowo układamy czystą ściereczkę i wyciskami przez ściereczkę ziemniaki do sucha. Do masy dajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ją z ziemniakami i lepimy w dłoniach okrągłe kluski, wielkości piłeczki pingpongowej. Zagotowujemy wodę solą, do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze 3 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku, jak proponuje Jasiek Kuroń, lub z dowolnym aromatycznym, wytrawnym sosem. Może być mięsny lub grzybowy.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Skąd się wzięły pyzy? O to mieszkańcy różnych regionów Polski mogą się kłócić godzinami. Jedno jest pewne. Ponieważ pyzy to kluski ziemniaczane, zaczęły być przyrządzane przez...

pyzy
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne pyzy z mięsem. Zmieszajcie te dwie mąki i nie będą się rozpadać
Pyzy to danie kochane i przez dużych i przez małych. Są pożywne, smaczne i wcale nie tak trudne do zrobienia.

Często przed przystąpieniem do zrobienia na obiad pyz, wzbrania wielu z was obawa przed rozpadaniem się klusek. Taka wpadka rzeczywiście miewa nieraz miejsce podczas gotowania klusek z nadzieniem w gotującej się wodzie. Zwarte, ale mięciutkie pyzy Jest na to jednak rozwiązanie. Kluczem do zapewnienia pyzom „stabilności” jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z mąką pszenną. Ważne jednak, by nie przesadzić z dodatkiem zwłaszcza mąki pszennej. W przeciwnym wypadku wasze pyzy mogą stracić na miękkości! A to właśnie za miękkość wszyscy kochacie pyzy. Puszyste, rozpływające się w ustach kluski wymagają także smacznego nadzienia. To można śmiało przygotować z mięsa mielonego. Świetnie nada się także mięso ugotowane np. w rosole czy innej zupie. Wystarczy przemielić oddzielone mięso od kości i wrzucić je do maszynki. Dodajcie do farszu cebulę, bułkę tartą i nadzienie gotowe. Skoro mówimy o pyzach, konieczna jest także okrasa. Tę należy obowiązkowo przygotować z roztopionego ze skwarkami tłuszczu. Przepis na pyzy Składniki na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 15-20 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1-2 jaja Olej Sól  Składniki na farsz: 30 dag mięsa mielonego usmażonego lub ugotowanego Cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnijcie przez praskę i odstawcie do wystygnięcia. Przygotujcie farsz. Podsmażcie cebulkę i wymieszajcie ją z zmielonym w maszynce mięsem, jajkiem, solą i pieprzem. Wyrabiajcie zwarte ciasto z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej. Do ciasta można dodać jajko. Formujcie z ciasta placuszki i nadziewajcie je farszem. Zawińcie ciasto w kulki i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5-10...