Jednym nasze pyzy ziemniaczane przypomną kluski śląskie, drugim być może bardziej podlaskie i litewskie cepeliny czy też kartacze.

Dlaczego? Chodzi oczywiście o surową masę ziemniaczaną dodawaną do ciasta. Właściwie trzeba sobie jasno powiedzieć, że surowe ziemniaki są nawet podstawą ciasta na pyzy.

Jak podawać pyzy ziemniaczane?

Dzięki surowym ziemniakom kluski, czyli nasze pyzy będą miały nieco inny kolor – będzie on bardziej szary niż ten charakterystyczny dla klusek śląskich.

Niewątpliwie wyczuwalna różnica będzie także w smaku. Czy na plus, czy na minus? To ocenicie sami po ich ugotowaniu. Pyzy bez nadzienia świetnie odnajdą się w roli dodatku do mięsnego dania, na przykład sosu lub gulaszu.

Zobacz także:

Doskonałym wyjściem jest także podanie tych ziemniaczanych klusek z omastą w postaci roztopionego smalcu ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Uważajcie tylko na ilość zjedzonych klusek! Są dość tuczące, a naprawdę niełatwo się im oprzeć. Zwłaszcza z opisanymi przez nas dodatkami!

Przepis na pyzy ziemniaczane

Składniki:

  • 1,2 kg obranych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Smalec
  • Cebula
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki. 1/3 ziemniaków ugotujcie z dodatkiem soli.
  2. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe ziemniaki przepuśćcie dwa razy przez praskę.
  3. Pozostałą część ziemniaków zetrzyjcie na tarce o małych oczkach lub za pomocą malaksera na masę.
  4. Odsączcie powstałą masę z nadmiaru wody.
  5. Połączcie w misce lub w garnku ziemniaki gotowane i surowe.
  6. Do masy ziemniaczanej dodajcie jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
  7. Dokładnie wymieszajcie razem całą masę.
  8. Z masy ziemniaczanej formujcie pyzy o wielkości sporego orzecha włoskiego.
  9. Zagotujcie wodę w garnku z dodatkiem soli.
  10. Gotujcie pyzy we wrzątku przez ok. 2 min po wypłynięciu.
  11. Obierzcie cebulkę i drobno ją pokrójcie.
  12. Na patelni rozpuśćcie nieco smalcu i podsmażcie na nim cebulkę.
  13. Podawajcie pyzy z omastą z cebuli i smalcu.

Źródło: gotujmy.pl