Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina, która w Polsce jest pod ochroną. Dlatego warto go zasadzić we własnym ogródku, na balkonie, lub poszukać w marketach. Nie należy do popularnych przypraw, jednak jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dodajcie go do kotletów mielonych. Ten smak z pewnością wam się spodoba.

Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 100 ml mleka
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

  1. Zalejcie w misce bułkę ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia.
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  3. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
  4. Na płaski talerz wysypcie bułkę tartą. Z masy mięsnej formujcie kotleciki, każdy obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, na gorący tłuszcz włóżcie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.

Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi i jakie ma właściwości?

Czosnek niedźwiedzi, zwany jest też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Był stosowany jako zioło lecznicze już w czasach starożytności, na terenach dzisiejszej Europy Zachodniej. Wyglądem przypomina czosnek ozdobny czy konwalię majową.

Posiada długie, ok 30-centymetrowe, lancetowate liście, podobne do liści konwalii i kuliste, białe kwiatostany, wyrastające na wysokich łodygach. Kwiaty wydzielają intensywny, czosnkowy zapach, jednak nie są jadalne. Do użycia nadają się wyłącznie liście.

To właśnie w nich znajdują się wartości zdrowotne rośliny:

Zobacz także:

  • W postaci syropu na kaszel rozrzedza wydzielinę zalegająca w oskrzelach podczas przeziębienia Wspomaga wątrobę w procesie odtruwania organizmu
  • Zmniejsza lepkość krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów
  • Obniża ciśnienie tętnicze
  • Zapobiega miażdżycy i chorobom serca
  • Nie zaburza, ani nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej układu pokarmowego
  • Zwalcza wirusy, bakterie i grzyby chorobotwórcze
  • Jest stosowany jako naturalny środek przeciwko pasożytom układu pokarmowego, takim jak glisty ludzkie, owsiki, a nawet tasiemce.
  • Stosowany w medycynie naturalnej do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych

Źródło: gotujmy.pl, wapteka.pl