Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina, która w Polsce jest pod ochroną. Dlatego warto go zasadzić we własnym ogródku, na balkonie, lub poszukać w marketach. Nie należy do popularnych przypraw, jednak jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dodajcie go do kotletów mielonych. Ten smak z pewnością wam się spodoba.
Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
- 1 bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 100 ml mleka
- Bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
- Zalejcie w misce bułkę ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
- Na płaski talerz wysypcie bułkę tartą. Z masy mięsnej formujcie kotleciki, każdy obtoczcie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, na gorący tłuszcz włóżcie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi i jakie ma właściwości?
Czosnek niedźwiedzi, zwany jest też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Był stosowany jako zioło lecznicze już w czasach starożytności, na terenach dzisiejszej Europy Zachodniej. Wyglądem przypomina czosnek ozdobny czy konwalię majową.
Posiada długie, ok 30-centymetrowe, lancetowate liście, podobne do liści konwalii i kuliste, białe kwiatostany, wyrastające na wysokich łodygach. Kwiaty wydzielają intensywny, czosnkowy zapach, jednak nie są jadalne. Do użycia nadają się wyłącznie liście.
To właśnie w nich znajdują się wartości zdrowotne rośliny:
Zobacz także:
- W postaci syropu na kaszel rozrzedza wydzielinę zalegająca w oskrzelach podczas przeziębienia Wspomaga wątrobę w procesie odtruwania organizmu
- Zmniejsza lepkość krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów
- Obniża ciśnienie tętnicze
- Zapobiega miażdżycy i chorobom serca
- Nie zaburza, ani nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej układu pokarmowego
- Zwalcza wirusy, bakterie i grzyby chorobotwórcze
- Jest stosowany jako naturalny środek przeciwko pasożytom układu pokarmowego, takim jak glisty ludzkie, owsiki, a nawet tasiemce.
- Stosowany w medycynie naturalnej do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych
Źródło: gotujmy.pl, wapteka.pl