Bigos to pyszne, rozgrzewające i bardzo syte danie. Większość Polaków uwielbia, gdy bigos ma kawałki wędzonego boczku lub kiełbasy. Bigos z naszego przepisu jest wegeteriański i nie ma w nim nawet kawałka mięsa. Znajdziecie w nim za to podsmażane na maśle aromatyczne pieczarki, marchewkę, cebulę i kompozycję oryginalnych przypraw, m.in. ostrej papryczki chili.

Jeśli jednak należycie do grona mięsożerców, nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić bogaty już bigos wegetariański na pieczarkach w dodatek w postaci mięsa. Kiełbasa podwawelska, dowolnie wybrane kawałki smażonej wieprzowiny - wybierajcie to, co lubicie najbardziej.

Tak przygotowany bigos będzie najlepiej smakował na drugi a nawet na trzeci dzień. Potrawa jest jednak tak pyszna, że prawdopodobnie zjecie ją ze smakiem już pierwszego dnia.

Jak ją przygotować? Przepis znajdziecie poniżej.

Zobacz także:

Przepis na bigos bez mięsa

Składniki:

  • 1 duża kapusta
  • Kilogram pieczarek
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz i ostra papryka do smaku
  • liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Kminek
  • Majeranek

Przygotowanie:

  1. Szatkujemy kapustę, przekładamy ją do dużego garnka i zalewamy 2 szklankami wody.
  2. Kapustę obgotowujemy i odcedzamy. 
  3. Ponownie zalewamy kapustę wodą tak, by sięgała ona na nie więcej niż 3/4 ilości kapusty i gotujemy.
  4. Dodajemy kostkę rosołową,  startą na tarce marchewkę (grube oczka) i solimy.
  5. Do bigosu dodajemy podsmażone na maśle pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w paski.
  6. Przyprawiamy przyprawą do bigosu, dodajemy szczyptę ostrej papryki i koperek.
  7. Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka minut.

Smacznego!