Na pewno widzieliście kiedyś w ogrodzie czy na łące tę roślinę. Podagrycznik nie jest zbytnio lubiany przez ogrodników, którzy uważają go za trudny do zwalczenia chwast. Niewiele osób wie, że ta całkiem ładna roślina o zielonych liściach i drobnych białych kwiatach, ma wiele właściwości zdrowotnych.
Co więcej – podagrycznik ma też przyjemny smak i z powodzeniem może być dodawany do różnych dań, np. do sałatek. Co jeszcze należy o nim wiedzieć?
Co to jest podagrycznik?
Podagrycznik to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Roślina ta służyła dawniej do leczenia dny moczanowej, potocznie zwanej podagrą.
- Podagrycznik to roślina, którą stosuje się również w chorobach reumatycznych wpływających na stawy i tkanki miękkie.
- Jest również stosowany w hemoroidach, a także w chorobach nerek, pęcherza moczowego i jelit.
- Podagrycznik ma działanie przeciwzapalne i pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu.
- Napar z suszonych liści podagrycznika działa moczopędnie.
- Podagrycznik ma delikatne działanie uspokajające.
- Roślina ta wspomaga pracę wątroby i wspiera procesy trawienne.
- Herbatę z suszonych liści podagrycznika stosowano na poprawę przemiany materii.
- Świeże liście przyspieszają gojenie się ran.
- Zawiera wiele cennych składników, jakich jak: witamina C, beta-karoten, flawonoidy i minerały takie jak: żelazo, cynk, wapń, magnez czy potas.
Zobacz także:
Czy można jeść podagrycznik?
Czy wiecie, że podagrycznik można wykorzystać do gotowania? Surowe liście tej rośliny są jadalne i mają przyjemny, lekko korzenny smak oraz słodki, marchewkowy zapach.
Jak czerpać z niego najwięcej korzyści? Zróbcie z niego zdrowy ocet i popijajcie dziennie 1 jego łyżeczkę. Jak to zrobić? Do dużego słoja włóżcie zerwany świeżo i umyty podagrycznik i wypełnijcie nim całą powierzchnię naczynia.
Dodajcie do nich 2-3 łyżki miodu i zalejcie całość wodą. Obciążcie powierzchnię słoika i odstawcie na 4 tygodnie. Co jakiś czas przemieszajcie zawartość. I gotowe.
Oprócz tego możecie dodawać je do:
- sałatek
- omletów
- tart
- zup
- warzywnych koktajli
- kanapek
- zapiekanek
- zrobić z nich pesto
Starożytni Rzymianie traktowali tę roślinę jako pokarm. Zjadany był też w Szwecji, Szwajcarii oraz w dawnej Polsce. Jeśli zbieracie podagrycznik, nie zrywajcie go w miejscach leżących w pobliżu ruchliwych tras. Najlepiej, gdyby były to miejsca czyste i położone z dala od ulic.