pyry z gzikiem
Gotujmy.pl
Newsy

Tradycyjne pyry z gzikiem. Będą smakowały jak należy, jeżeli ugotujecie ziemniaki tylko w ten sposób

Kuchnia wielkopolska ziemniakami stoi. A właściwie, pyrami, jak by na pewno powiedzieli Poznaniacy. Co powiecie na pyry z gzikiem? Ugotujcie ziemniaki we właściwy sposób, a będą smakowały jak w Wielkopolsce.

Z kartoflami w Poznaniu i okoliach jada się niemal wszystko. To właśnie ziemniaki są podstawą gęstej zupy zwanej ślepymi rybami czy też rzadkimi pyrkami.

Głównie z pyr składa się tradycyjny rumpuć, czyli jednogarnkowe, pożywne danie dla całej wielkopolskiej rodziny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z jakich potraw słynie kuchnia wielkopolska?

Czymże byłaby kuchnia Wielkopolan bez prażuchów, kulochów, nagusów i szkaplarków – wszystkie te regionalne kluski poznańskie robi się z użyciem ziemniaków. Oprócz tego znane także i pozostałej części kraju szare kluchy, pyzy z mięsem, czy placki ziemniaczane zwane plendzami – uwaga – często podawane na słodko, z cukrem!

W Wielkopolsce pyry jada się jednak przede wszystkim ze świeżym gzikiem, a więc twarogiem rozdrobnionym ze śmietaną i cebulką lub szczypiorkiem. Jest to charakterystyczne, postne danie, w sam raz na trwający właśnie okres Wielkiego Postu.

Co zrobić, żeby pyry z gzikiem były smaczne?

Tradycyjnie ziemniaki gotuje się do tego dania w mundurkach i tak też się je podaje. To właśnie im pyry zawdzięczają swój typowy smak. Całość niektórzy doprawiają jeszcze roślinnym olejem, tradycyjnie lnianym. Tak przygotowany posiłek poza Wielkim Postem jadano zwykle w piątki.

Mimo swojej powierzchownej skromności, pyry z gzikiem do dzisiaj zajmują zaszczytne miejsce na kartach dań w regionalnych poznańskich knajpach.

Restauracje regionalne serwują swoim klientom przepyszne pyry jako przykład zdrowej, nietłustej i jakościowej chłopskiej kuchni. Spróbujcie przyrządzić je także w swoim własnym domu. To nic trudnego. Do dzieła!

Zobacz także
Zupa brzadowa, makiełki i zimne śledzie z gorącymi ziemniakami. Przedstawiamy wigilię z Wielkopolski

Zupa brzadowa, makiełki i zimne śledzie z gorącymi ziemniakami. Przedstawiamy wigilię z Wielkopolski

Co ma w środku rogal świętomarciński? Podpowiadamy jak to nadzienie zrobić samemu w domu

Co ma w środku rogal świętomarciński? Podpowiadamy jak to nadzienie zrobić samemu w domu

Pyry z gzikiem - przepis

Składniki:

  • Ok. 1 kg ziemniaków
  • 30-40 dag twarogu półtłustego
  • 15 dag śmietany
  • 1 duża cebula
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotujcie w osolonej wodzie w mundurkach.
  2. Cebulę pokrójcie na drobniutką kostkę.
  3. Przystąpcie do przygotowania gziku.
  4. Twaróg rozdrobnijcie widelcem, dodajcie dodatki i pokrojoną cebulkę.
  5. Wymieszajcie wszystko dokładnie.
  6. Doprawcie solą i pieprzem.
  7. Ugotowane ziemniaki przekrajajcie na pół i nakładajcie na nie gzik.
  8. Całość udekorujcie najlepiej świeżym koperkiem.
Mega promocja na surową białą kiełbasę w Lidlu. 2 opakowania w cenie 1
Adobe Stock
Newsy
Regionalny tydzień z Karolem Okrasą w Lidlu. Paróweczki wieprzowe za 1,79 zł, a kiełbasa z kija za 1,99 zł
Lidl wprowadził tygodnie regionalnych potraw. Dzięki nim możecie spróbować klusek śląskich, czy wiejskiego twarogu we własnym domu. Tydzień regionalny w Lidl właśnie trwa.

Potrawy regionalne to takie, po które warto jeździć po naszym kraju. To także dania, na które do Polski przyjeżdżają cudzoziemcy. Kartacze z Podlasia i Suwalszczyzny, baba i kiszka ziemniaczana, chłodnik litewski, pyry z gzikiem z Wielkopolski czy moskole z Podhala to dania, możecie zjeźć w regionalnych karczmach lub kupić na straganach z regionalną żywnością, które coraz częściej pojawiają się w miastach. „Regionalne szlaki” z Karolem Okrasą tylko w Lidl Twarzą regionalnych tygodni w Lidl jest Karol Okrasa. To kucharz znany z niebanalnych odsłon tradycyjnych dań. W swoich programach jeździ po kraju i przygotowuje nowoczesne wydania regionalnych potraw, używając klasycznych, produkowanych lokalnie składników. W tym tygodniu w ofercie znajdują się produkty „Regionalne szlaki”. Są to: Jagnięcina z Karpat. Udziec jagnięcy z kością 1 kg za 59,90 zł Dziczyzna z Bieszczad. Stek z udźca jelenia 1 kg za 21,90 zł Karkówka z miodem pitnym 1 kg za 24,90 zł Gulasz z dzika 300 g za 12,90 Burger wołowy BIO 200 g za 12,99 zł Wiejskie wędliny i regionalne dania gotowe W sprzedaży, w supercenach znajdziecie także lokalne wyroby regionalne: Paróweczki wieprzowe z jagnięciną 100 g za 1,79 zł Kiełbasa z kija 100g za 1,99 zł Szynka wiejska 100g za 2,99 zł Kiełbasa myśliwska 250 g za 6,99 zł Kiełbasa śląska 450 g za 9,99 zł Kindziuk w kawałku 300 g za 11,99 zł Jeśli lubicie po przyjściu ze sklepu od razu wrzucić danie do garnka czy mikrofalówki, bez potrzeby długiego gotowania, w Lidl znajdziecie także dania gotowe: Babka ziemniaczana z mięsem 1 kg za 19,99 zł Kluski drożdżowe 500 g za 2,95 zł 2 rodzaje sałatek warzywnych: z groszkiem i jajkiem 500 g za 3,99 zł Gotowe kopytka 500 g za 3,75 zł 3 rodzaje zup: krupnik, grochowa...

Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Adobe Stock
Newsy
Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Słowaków i Polaków łączą nie tylko bardzo podobne do siebie języki. Razem z naszymi południowymi sąsiadami dzielimy także kulinarne upodobania. Np. do klusków na bazie ziemniaków, takich choćby jak słowackie haluszki.

Klasyka, fundament, podstawa słowackiej, a właściwie całej karpackiej kuchni – tak nazwać można haluszki. Kluski z tartych ziemniaków i mąki robi się właściwie w całym pasie Karpat – od Słowacji, przez polskie Tatry, aż po Węgry i ukraińskie Zakarpacie. Trzeba uczciwie przyznać, że przepis na kluski z tartych ziemniaków nie jest udziałem wyłącznie karpackich górali. Podobne szare kluski jada się przecież także w innych stronach Polski. Pewne podobieństwo wykazuje do haluszków także ciasto na podlaskie i litewskie cepeliny oraz kartacze . Słowacy haluszki okrzyknęli swoim narodowym specjałem. I słusznie. Wraz z dodatkiem w postaci najprawdziwszej górskiej bryndzy i skwarków smakują one po słowackiej stronie Tatr doprawdy obłędnie. Przepis na haluszki z bryndzą Składniki: 1 kg ziemniaków z dużą zawartości skrobi Jajko 2-3 mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól Ok. 15 dag słoniny 15 dag bryndzy Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki odsączcie z nadmiaru wody. Do masy ziemniaczanej wrzućcie z powrotem zebraną na dnie wody skrobię. Wbijcie do ziemniaków 1 jajko. Wsypcie do ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawcie ciasto na haluszki solą. Wymieszajcie całość na gładką masę. Zagotujcie wodę i dopilnujcie, by przed gotowaniem zaczęła porządnie wrzeć. Ciasto na haluszki wlewajcie do wrzącej się wody przez tarkę, rozcierając ciasto przez jej powierzchnię – w ten sposób otrzymacie małe i eleganckie kluseczki. Gotujcie kluski przez ok. 5 min. Na patelni wysmażcie skwarki. Wymieszajcie ugotowane haluszki z serem typu bryndza i podawajcie całość okraszoną porcją skwarków. Smacznego!

Ile czasu gotować ziemniaki, żeby ich nie rozgotować? Czas to jedno, ale ważne są też 4 inne zasady
Adobe Stock
Newsy
Ile czasu gotować ziemniaki, żeby ich nie rozgotować? Czas to jedno, ale ważne są też inne zasady
Lubicie ziemniaki? Podpowiadamy, jak je ugotować, żeby były idealne i jaki czas jest odpowiedni do tego, by były ugotowane w sam raz.

Ziemniaki, pyry, grule to warzywa, które w Polsce jada się codziennie. Są smaczne, tanie i mogą być składnikiem bardzo wielu potraw. Gotujemy je, smażymy, pieczemy, grillujemy i w każdej postaci uwielbiamy. Czy spotkaliście kiedyś kogoś, kto nie lubiłby ziemniaków? Lubią je w każdym rejonie naszego kraju, a w wielu nawet nazywają je po swojemu. Ile czasu gotować ziemniaki? Czas gotowania ziemniaków zależy od kilku zmiennych czynników. między innymi gatunku, czy tego czy roślina jest młoda, czy nie. Nie da się więc określić czasu gotowania ziemniaków tak precyzyjnie, jak podaje się na opakowaniu czas gotowania makaronu. Można jednak kierować się pewnymi, sprawdzonymi wytycznymi i od nich uzależnić, kiedy w gotującego się ziemniaka wbić widelec i sprawdzić czy łatwo wchodzą w bulwę i czy kartofel pokruszy się po nakłuciu. Bo „test widelca” zawsze jest najlepszym sprawdzianem stanu ugotowania ziemniaka. Kiedy zacząć sprawdzać, czy ziemniaki są dobrze ugotowane? Ziemniaki mączyste – po 10 minutach od zagotowania wody. To gatunki, które najszybciej stają się miękkie Ziemniaki młode – po 15 minutach od zagotowania wody. Jeśli młode ziemniaki są do tego bardzo małe, czas gotowania będzie najkrótszy Twarde ziemniaki sałatkowe i ogólnoużytkowe – po 15-20 minutach Ważne zasady gotowania ziemniaków Wiele osób gotując ziemniaki popełnia błędy, których łatwo można uniknąć. Prawidłowo ugotowane kartofle będą miały nie tylko najwięcej wartości odżywczych, ale też najwięcej smaku. Nie popełniajcie tych 4 błędów gotując ziemniaki: Nie zaczynajcie gotować w gorącej wodzie, to psuje smak. Ziemniaki należy zalać zimna wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Nie gotujcie ziemniaków w całości,...

Przepis na kugiel ziemniaczany. Wybierzcie ten gatunek mięsa i dodajcie go do kartofli w tej proporcji
Wikipedia commons
Newsy
Przepis na kugiel ziemniaczany. Wybierzcie ten gatunek mięsa i dodajcie go do kartofli w tej proporcji
Kugiel to nic innego jak babka ziemniaczana z dodatkiem mięsa. Będzie smakowała perfekcyjnie, gdy wypieczecie ją długo z żeberkami. Pytanie tylko, ile ich dodać, żeby nie przedobrzyć?

Tradycyjnie kugiel był potrawą świąteczną polskich żydów. Przyrządzano ją między innymi  na tzw. Święto Trąbek, czyli żydowski nowy rok. Siłą rzeczy żydzi po dziś dzień nie przygotowują kugla z wieprzową wkładką. Wieprzowinę mogą za to bez wyrzutów sumienia jeść chrześcijanie. Dlatego też w dawnej, staropolskiej wersji tego dania, do masy ziemniaczanej dodawano żeberka. To naprawdę fantastyczne połączenie, które powali was swoim smakiem na kolana. Cały pomysł na danie opierał się na swojego rodzaju przekładańcu. Na warstwie ziemniaków układano żeberka, po czym powtarzano czynność. Ile potrwa przygotowanie kugla? Jedyny kłopot polega na dużej pracochłonności tego dania. Najpierw musicie zetrzeć całą górę ziemniaków w pocie czoła, a potem godzinami piec kugiel w piekarniku. Nie ma innego wyjścia. Żydzi mieli dawniej sprytne patenty na wypiekanie takich dań. Inny popisowy numer kuchni żydowskiej,  czyli czulent noszono do piekarni, by dopiekał się powoli w piecu chlebowym. Dzisiaj trudno już o takie kombinacje związane z przygotowaniem potraw. Raz na jakiś czas warto jednak trochę się natrudzić przez bitych kilka godzin, by uzyskać wspaniały smak dania. Przepis na kugiel ziemniaczany z żeberkami Składniki (duża porcja) 4 kg ziemniaków 15 dag mąki pszennej 2 duże cebule 1 kg żeberek wieprzowych 2 jajka Pieprz Kilka łyżeczek soli Smalec Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Podobnie uczyńcie z cebulami. Dodajcie do masy ziemniaczanej mąkę, jajka, sól i sporo pieprzu. Całość starannie wymieszajcie. Przygotujcie głębokie naczynie żaroodporne. Wysmarujcie je obficie smalcem – w przeciwnym razie, kugiel może przyklejać się do dna. Powstałą masę przelejcie naczynia na przemian z surowymi żeberkami...