pyry z gzikiem
Gotujmy.pl
Newsy

Danie dla wielbicieli ziemniaków. Przepyszne pyry z gzikiem. Proste, tanie a jakie smaczne

Kuchnia wielkopolska ziemniakami stoi. A właściwie, pyrami, jak by na pewno powiedzieli Poznaniacy.

Z kartoflami w Poznaniu je się niemal wszystko. To właśnie ziemniaki są podstawą gęstej zupy zwanej ślepymi rybami czy też rzadkimi pyrkami.

Głównie z pyr składa się tradycyjny rumpuć, czyli jednogarnkowe, pożywne danie dla całej wielkopolskiej rodziny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie tylko pyry z gzikiem

Czymże byłaby kuchnia Wielkopolan bez prażuchów, kulochów, nagusów i szkaplarków – wszystkie te regionalne kluski poznańskie robi się z użyciem ziemniaków.

Oprócz tego znane także i pozostałej części kraju szare kluchy, pyzy z mięsem, czy placki ziemniaczane zwane plendzami – uwaga – często podawane na słodko, z cukrem!

W Wielkopolsce pyry jada się także ze świeżym gzikiem, a więc twarogiem rozdrobnionym ze śmietaną i cebulką lub szczypiorkiem.

Jest to charakterystyczne, postne danie, w sam raz na trwający właśnie okres Wielkiego Postu.

Prosty przepis na post

Tradycyjnie ziemniaki gotuje się do tego dania w mundurkach i tak też się je podaje. To właśnie im pyry zawdzięczają swój typowy smak.

Całość niektórzy doprawiają jeszcze roślinnym olejem, tradycyjnie lnianym. Tak przygotowany posiłek poza Wielkim Postem jadano zwykle w piątki.

Mimo swojej powierzchownej skromności, pyry z gzikiem do dzisiaj zajmują zaszczytne miejsce na kartach dań w poznańskich knajpach.

Restauracje regionalne serwują swoim klientom przepyszne pyry jako przykład zdrowej, nietłustej i jakościowej chłopskiej kuchni.

Spróbujcie przyrządzić je także w swoim własnym domu. To nic trudnego. Do dzieła!

Zobacz także
kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

Pyry z gzikiem - przepis

Składniki:

  • Ok. 60 dag ziemniaków
  • 30-40 dag twarogu półtłustego
  • 15 dag śmietany
  • 1 duża cebula
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotujcie w osolonej wodzie w mundurkach.
  2. Cebulę pokrójcie na drobniutką kostkę.
  3. Przystąpcie do przygotowania gziku.
  4. Twaróg rozdrobnijcie widelcem, dodajcie dodatki i pokrojoną cebulkę.
  5. Wymieszajcie wszystko dokładnie.
  6. Doprawcie solą i pieprzem.
  7. Ugotowane ziemniaki przekrajajcie na pół i nakładajcie na nie gzik.
  8. Całość udekorujcie najlepiej świeżym koperkiem.

Źródło: gotujmy.pl

 

Mega promocja na surową białą kiełbasę w Lidlu. 2 opakowania w cenie 1
Adobe Stock
Newsy
Regionalny tydzień z Karolem Okrasą w Lidlu. Paróweczki wieprzowe za 1,79 zł, a kiełbasa z kija za 1,99 zł
Lidl wprowadził tygodnie regionalnych potraw. Dzięki nim możecie spróbować klusek śląskich, czy wiejskiego twarogu we własnym domu. Tydzień regionalny w Lidl właśnie trwa.

Potrawy regionalne to takie, po które warto jeździć po naszym kraju. To także dania, na które do Polski przyjeżdżają cudzoziemcy. Kartacze z Podlasia i Suwalszczyzny, baba i kiszka ziemniaczana, chłodnik litewski, pyry z gzikiem z Wielkopolski czy moskole z Podhala to dania, możecie zjeźć w regionalnych karczmach lub kupić na straganach z regionalną żywnością, które coraz częściej pojawiają się w miastach. „Regionalne szlaki” z Karolem Okrasą tylko w Lidl Twarzą regionalnych tygodni w Lidl jest Karol Okrasa. To kucharz znany z niebanalnych odsłon tradycyjnych dań. W swoich programach jeździ po kraju i przygotowuje nowoczesne wydania regionalnych potraw, używając klasycznych, produkowanych lokalnie składników. W tym tygodniu w ofercie znajdują się produkty „Regionalne szlaki”. Są to: Jagnięcina z Karpat. Udziec jagnięcy z kością 1 kg za 59,90 zł Dziczyzna z Bieszczad. Stek z udźca jelenia 1 kg za 21,90 zł Karkówka z miodem pitnym 1 kg za 24,90 zł Gulasz z dzika 300 g za 12,90 Burger wołowy BIO 200 g za 12,99 zł Wiejskie wędliny i regionalne dania gotowe W sprzedaży, w supercenach znajdziecie także lokalne wyroby regionalne: Paróweczki wieprzowe z jagnięciną 100 g za 1,79 zł Kiełbasa z kija 100g za 1,99 zł Szynka wiejska 100g za 2,99 zł Kiełbasa myśliwska 250 g za 6,99 zł Kiełbasa śląska 450 g za 9,99 zł Kindziuk w kawałku 300 g za 11,99 zł Jeśli lubicie po przyjściu ze sklepu od razu wrzucić danie do garnka czy mikrofalówki, bez potrzeby długiego gotowania, w Lidl znajdziecie także dania gotowe: Babka ziemniaczana z mięsem 1 kg za 19,99 zł Kluski drożdżowe 500 g za 2,95 zł 2 rodzaje sałatek warzywnych: z groszkiem i jajkiem 500 g za 3,99 zł Gotowe kopytka 500 g za 3,75 zł 3 rodzaje zup: krupnik, grochowa...

Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne? SEO: Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne?

Robert Makłowicz to jeden z bardziej poważanych polskich kucharzy. Kochają go młodzi i starsi. Makłowicz niejednokrotnie zaskakuje swoim poczuciem humoru, śmiałością i niebanalnymi historiami ze świata, w które wplata też kulinaria. Kocha kuchnie świata, ale ma ogrom szacunku także do polskich tradycji. Tym razem przestawił swoją wersję tradycyjnego gzika. Zaskakuje jeden dodatek. Przepis na gzika z pyrami od Roberta Makłowicza Robert Makłowicz umieścił ostatnio na swojej stronie przepis na idealny letni obiad , albo zakąskę. Proponuje przygotowanie gzika z ziemniakami . Robert podpowiada jak przyprawić twarożek , żeby wydobyć z niego najlepszy smak. Składniki na gzika Kilogram ziemniaków Łyżeczka masła Sól 500 g twarogu Kilka rzodkiewek 3 łyżki oleju np. oleju rydzowego 4 łyżki słodkiej śmietanki Pęczek szczypiorku Przyprawy do gzika: Szałwia Tymianek Cząber Koper i koperek do gotowania ziemniaków Kwiaty rukoli Przygotowanie gzika z pyrami Roberta Makłowicza Umyjcie ziemniaki. Ziemniaki w mundurkach włóżcie do gorącej wody. Dodajcie do wody sól, masło i koper Szczypior posiekajcie, rzodkiewkę zetrzyjcie na tarce lub posikajcie bardzo drobno. Ser wymieszajcie ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Wlejcie do sera śmietankę, olej i wymieszajcie. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki twarożku i doprawcie go solą i pieprzem. Do twarożku dodajcie też świeże lub suszone zioła: szałwię, tymianek i cząber w dowolnych proporcjach. Ziemniaki odcedźcie. Przekrójcie ziemniaki na ćwiartki lub połówki. Zaserwujcie ziemniaki z przygotowanym twarożkiem (gzikiem). Udekorujcie potrawę kwiatami rukoli, jak radzi Robert Makłowicz. Jeśli ich nie macie, możecie wykorzystać kwiaty szczypiorku lub pominąć ten krok....

kugiel babka ziemniaczana z żeberkami z miese
Flickr
Newsy
Staropolski obiad jak marzenie. Kugiel ziemniaczany z mięsną wkładką. Próbowaliście?
Kugiel to nic innego jak babka ziemniaczana z dodatkiem mięsa. Będzie smakowała perfekcyjnie, gdy wypieczecie ją długo z żeberkami.

Tradycyjnie kugiel był potrawą świąteczną polskich żydów. Przyrządzano ją między innymi  na tzw. Święto Trąbek, czyli żydowski nowy rok. Siłą rzeczy żydzi po dziś dzień nie przygotowują kugla z mięsną wkładką. Wieprzowinę mogą za to bez wyrzutów sumienia jeść chrześcijanie. Dlatego też w dawnej, staropolskiej wersji tego dania, do masy ziemniaczanej dodawano żeberka. To naprawdę fantastyczne połączenie, które powali was swoim smakiem na kolana. Cały pomysł na danie opierał się na swojego rodzaju przekładańcu. Na warstwie ziemniaków układano żeberka, po czym powtarzano czynność. Ile potrwa przygotowanie kugla? Jedyny kłopot polega na dużej pracochłonności tego dania. Najpierw musicie zetrzeć całą górę ziemniaków w pocie czoła, a potem godzinami piec kugiel w piekarniku. Nie ma innego wyjścia. Żydzi mieli dawniej sprytne patenty na wypiekanie takich dań. Inny popisowy numer kuchni żydowskiej,  a więc czulent noszono do pobliskich piekarni, by dopiekał się w piecu chlebowym. Dzisiaj trudno już o takie kombinacje związane z przygotowaniem potraw. Raz na jakiś czas warto jednak trochę się natrudzić przez bitych kilka godzin, by uzyskać wspaniały smak dania. Przepis na kugiel ziemniaczany z żeberkami Składniki: 4 kg ziemniaków 15 dag mąki pszennej 2 duże cebule 1 kg żeberek wieprzowych 2 jajka Pieprz Kilka łyżeczek soli Smalec Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Podobnie uczyńcie z cebulami. Dodajcie do masy ziemniaczanej mąkę, jajka, sól i sporo pieprzu. Całość starannie wymieszajcie. Przygotujcie głębokie naczynie żaroodporne. Wysmarujcie je obficie smalcem – w przeciwnym razie, kugiel może przyklejać się do dna. Powstałą masę przelejcie naczynia na...

puree ziemniaczane Gordona Ramsaya przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Sekretem jedwabistego puree jest sposób wykonania, a nie użyte składniki. Tak robi je jeden z najsłynniejszych kucharzy
Najbardziej znany i najlepiej zarabiający szef kuchni na świecie, Gordon Ramsay, w jednej ze swoich książek zdradził jak zrobić najlepsze puree ziemniaczane. Składniki to żadna nowość, sekret tkwi w sposobie wykonania.

Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach, tak jest również w przypadku puree ziemniaczanego. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia zna chyba każdy, jednak to nie one stanowią sekret idealnie jedwabistej i przepysznej masy.  Według znanego szefa kuchni, Gordona Ramsaya, kluczem do sukcesu jest sposób, w jaki traktuje się warzywo. W końcu większość osób przeciska je tylko przez praskę lub rozgniata tłuczkiem, podczas gdy ziemniaki należy jeszcze przetrzeć przez sitko. Na tym jednak nie koniec. Więcej tajników znajdziecie w przepisie uwzględniającym jego zalecenia. Przepis na jedwabiste puree Gordona Ramsaya Będziecie potrzebować 1 kilograma ziemniaków 100 ml mleka 5 łyżek masła Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki umyjcie, umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie (nie obierajcie, muszą być w tak zwanych mundurkach). Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i trzymajcie na nim garnek jeszcze przez ok. 20 minut, aż staną się idealnie miękkie. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki i od razu zacznijcie obierać. Żeby się nie poparzyć, załóżcie na dłonie silikonowe rękawiczki. Tak przygotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę (również gorące, na nic nie czekajcie), a następnie przetrzyjcie przez sitko ze stosunkowo gęstą siatką. W ten sposób pozbędziecie się grudek, w końcu praska nie jest w stanie idealnie rozgnieść ziemniaków. Tak przygotowaną masę umieśćcie ponownie w garnku i odparujcie. Uważajcie jednak, by ich nie przypalić, wtedy cała wasza dotychczasowa praca pójdzie na marne. Do odparowanych ziemniaków dodajcie masło, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie (dobrze, jeśli masło jest w temperaturze pokojowej, a nawet lekko miękkie, wtedy wszystko trwa...