Z kartoflami w Poznaniu i okoliach jada się niemal wszystko. To właśnie ziemniaki są podstawą gęstej zupy zwanej ślepymi rybami czy też rzadkimi pyrkami.
Głównie z pyr składa się tradycyjny rumpuć, czyli jednogarnkowe, pożywne danie dla całej wielkopolskiej rodziny.
Z jakich potraw słynie kuchnia wielkopolska?
Czymże byłaby kuchnia Wielkopolan bez prażuchów, kulochów, nagusów i szkaplarków – wszystkie te regionalne kluski poznańskie robi się z użyciem ziemniaków. Oprócz tego znane także i pozostałej części kraju szare kluchy, pyzy z mięsem, czy placki ziemniaczane zwane plendzami – uwaga – często podawane na słodko, z cukrem!
W Wielkopolsce pyry jada się jednak przede wszystkim ze świeżym gzikiem, a więc twarogiem rozdrobnionym ze śmietaną i cebulką lub szczypiorkiem. Jest to charakterystyczne, postne danie, w sam raz na trwający właśnie okres Wielkiego Postu.
Zobacz także:
Co zrobić, żeby pyry z gzikiem były smaczne?
Tradycyjnie ziemniaki gotuje się do tego dania w mundurkach i tak też się je podaje. To właśnie im pyry zawdzięczają swój typowy smak. Całość niektórzy doprawiają jeszcze roślinnym olejem, tradycyjnie lnianym. Tak przygotowany posiłek poza Wielkim Postem jadano zwykle w piątki.
Mimo swojej powierzchownej skromności, pyry z gzikiem do dzisiaj zajmują zaszczytne miejsce na kartach dań w regionalnych poznańskich knajpach.
Restauracje regionalne serwują swoim klientom przepyszne pyry jako przykład zdrowej, nietłustej i jakościowej chłopskiej kuchni. Spróbujcie przyrządzić je także w swoim własnym domu. To nic trudnego. Do dzieła!
Pyry z gzikiem - przepis
Składniki:
- Ok. 1 kg ziemniaków
- 30-40 dag twarogu półtłustego
- 15 dag śmietany
- 1 duża cebula
- Koperek
- Szczypiorek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotujcie w osolonej wodzie w mundurkach.
- Cebulę pokrójcie na drobniutką kostkę.
- Przystąpcie do przygotowania gziku.
- Twaróg rozdrobnijcie widelcem, dodajcie dodatki i pokrojoną cebulkę.
- Wymieszajcie wszystko dokładnie.
- Doprawcie solą i pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki przekrajajcie na pół i nakładajcie na nie gzik.
- Całość udekorujcie najlepiej świeżym koperkiem.