Zwykle go smażymy, gotujemy na parze lub pieczemy, ale co powiecie na łososia przygotowanego metodą confit?
Co to jest metoda confit?
Metoda confit (z fr. confire – konserwować) to tradycyjna francuska metoda gotowania (pochodzi z południowych rejonów Francji), która pierwotnie odnosiła się do wszystkiego, co konserwowano przez powolne gotowanie w dowolnym płynie, który nie sprzyja rozwojowi bakterii.
W przypadku owoców jest to na ogół bardzo skoncentrowany syrop cukrowy, zaś w przypadku mięs i warzyw, tłuszcz.
W dzisiejszych czasach metoda confit odnosi się do żywności, która jest wolno gotowana w tłuszczu. Najbardziej znanymi daniami typu confit są udka z kaczki i gęsi, które są peklowane w soli przed gotowaniem w wytopionym tłuszczu z kaczki lub gęsi.
Zobacz także:
Dużą popularnością cieszą się też konfitowane żółtka oraz ryby (zarówno tłuste, jak i białe), które również bardzo dobrze pasują do tego stylu gotowania. Co powiecie na łososia w stylu confit?
Jak ugotować łososia w zimnym oleju?
Myślicie, że łosoś gotowany metodą confit jest tłusty i niesmaczny? Nic bardziej mylnego. Mięso jest soczyste, delikatne i wcale nie pochlania dużo tłuszczu. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Składniki:
- filet z łososia (100 g na porcję)
- 500 ml oleju rzepakowego
- skórka otarta z cytryny
- sól
Przygotowanie:
- Filety z łososia oczyśćcie i podzielcie na kawałki po 100 g.
- Posólcie ze wszystkich stron i odłóżcie na 20 minut.
- Wypłuczcie sól z ryby i dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym.
- Do dużego rondla wlejcie olej rzepakowy, dodajcie skórkę z cytryny i podgrzewajcie go do 55-65 stopni Celsjusza (jeśli nie macie termometru spożywczego, możecie nalać olej do naczynia żaroodpornego i ustawić temperaturę 60 stopni w piekarniku, a następnie wstawić naczynie z olejem, żeby płyn osiągnął dokładnie tę temperaturę).
- Włóżcie filety do oleju, tak, aby się nie stykały (powinny być całkowicie zanurzone w oleju, jeśli jest go za mało - dolejcie olej i nakryjcie naczynie).
- Po 20 minutach wyciągnijcie rybę i odsączcie filety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Tak przygotowany łosoś ma piękny kolor i jest wyjątkowo soczysty i delikatny.
- Podajcie go domownikom np. na purée ze szparagów lub młodego kalafiora.
Źródło: mamadu.pl