Problemy ze stawami są dość częste i postępują wraz z wiekiem. Ciężko znaleźć osobę po 60-tce, która nie skarżyłaby się na ból stawów lub kości. Bardzo często w przypadku bólu stawów i chorób stawów poleca się jedzenie dużej ilości galaret, wyciąg z kurzych łapek, galaretek i ścięgien oraz chrząstek. Są one bogate w kolagen, który ma pomagać w leczeniu stawów. Czy to prawda? Nawet eksperci nie są zgodni.

Kolagen na stawy

Kolagen to rodzaj białka, które występuje w produktach zwierzęcych. Kolagen znajduje się głównie w chrząstkach, stawach, mazi stawowej, ale też w pewnym stopniu w skórze i w kościach. Wraz z wekiem osłabiają się struktury kolagenowe, a to właśnie pośrednio przyczyna wiotczenia skóry i zwiększających się problemów ze stawami. Czy jedzenie kolagenu może odwrócić ten proces?

Źródła kolagenu w diecie

Bogatym źródłem kolagenu są na przykład:

Czy jedzenie kolagenu poprawia stan stawów?

Niestety sprawa nie jest aż tak prosta, jak może się wydawać. Choć kolagen występujący w żywności i kolagen w stawach to ten sam rodzaj białka, nie przeniknie ono bezpośrednio do stawów. Po zjedzeniu produktu bogatego w kolagen, białko to rozkłada się w żołądku na aminokwasy, jak każde inne białko! Oczywiście organizm może użyć później te aminokwasy do odbudowy stawu, ale równie dobrze mógłby wykorzystać aminokwasy z każdego innego białka. Czy jedzenie kolagenu ma zatem sens?

Zobacz także:

Stanowisko ekspertów

Dietetycy i eksperci nie są w tej sprawie jednogłośni. Jedni w dalszym ciągu polecają dietę bogatą w kolagen u osób z problemami ze stawami, inni twierdzą, że nie ma ona sensu i wystarczy odpowiednia ilość białka w diecie. Przeprowadzane badania także jeszcze nie odpowiedziały jednoznacznie na to pytanie. Na pewno jedzenie produktów bogatych w kolagen wam nie zaszkodzi, choć nie spodziewajcie się spektakularnych efektów.

Czytaj także: