zimne nóżki
Adobe Stock
Newsy

Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą

Macie problemy ze stawami? Być może słyszeliście, ze trzeba jeść dużo galaretki i żelatyny. Sprawdzamy to!
Anna Urbańska
maj 12, 2021

Problemy ze stawami są dość częste i postępują wraz z wiekiem. Ciężko znaleźć osobę po 60-tce, która nie skarżyłaby się na ból stawów lub kości. Bardzo często w przypadku bólu stawów i chorób stawów poleca się jedzenie dużej ilości galaret, wyciąg z kurzych łapek, galaretek i ścięgien oraz chrząstek. Są one bogate w kolagen, który ma pomagać w leczeniu stawów. Czy to prawda? Nawet eksperci nie są zgodni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kolagen na stawy

Kolagen to rodzaj białka, które występuje w produktach zwierzęcych. Kolagen znajduje się głównie w chrząstkach, stawach, mazi stawowej, ale też w pewnym stopniu w skórze i w kościach. Wraz z wekiem osłabiają się struktury kolagenowe, a to właśnie pośrednio przyczyna wiotczenia skóry i zwiększających się problemów ze stawami. Czy jedzenie kolagenu może odwrócić ten proces?

Źródła kolagenu w diecie

Bogatym źródłem kolagenu są na przykład:

Zobacz także

Czy jedzenie kolagenu poprawia stan stawów?

Niestety sprawa nie jest aż tak prosta, jak może się wydawać. Choć kolagen występujący w żywności i kolagen w stawach to ten sam rodzaj białka, nie przeniknie ono bezpośrednio do stawów. Po zjedzeniu produktu bogatego w kolagen, białko to rozkłada się w żołądku na aminokwasy, jak każde inne białko! Oczywiście organizm może użyć później te aminokwasy do odbudowy stawu, ale równie dobrze mógłby wykorzystać aminokwasy z każdego innego białka. Czy jedzenie kolagenu ma zatem sens?

Stanowisko ekspertów

Dietetycy i eksperci nie są w tej sprawie jednogłośni. Jedni w dalszym ciągu polecają dietę bogatą w kolagen u osób z problemami ze stawami, inni twierdzą, że nie ma ona sensu i wystarczy odpowiednia ilość białka w diecie. Przeprowadzane badania także jeszcze nie odpowiedziały jednoznacznie na to pytanie. Na pewno jedzenie produktów bogatych w kolagen wam nie zaszkodzi, choć nie spodziewajcie się spektakularnych efektów.

Czytaj także:

Komentarze
dna moczanowa jak leczyć
Adobe Stock
Newsy Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...
Artretyzm, podagra, dna moczanowa – wszystkie te nazwy opisują jedną chorobę charakteryzującą się ostrym zapaleniem stawów. W Polsce cierpi na nią ponad milion osób, wielu nawet nie ma o tym pojęcia.
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Czym jest dna moczanowa? Dna moczanowa to przewlekła choroba związana z zaburzeniami przemiany materii. Objawia się bardzo dotkliwymi bólami stawów, które następnie przeradzają się w obrzęki i zaczerwienienia, a finalnie w ich zniekształcenia. W zaawansowanej postaci choroba może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu i niesprawności, ale także do uszkodzenia nerek, a nawet kamicy moczowej. Choć artretyzm to choroba stara jak świat, lekarze wciąż nie znaleźli na nią skutecznego lekarstwa. Na przestrzeni lat eksperci udowodnili jednak, że niemały wpływ na przebieg dny moczanowej ma spożywane na co dzień jedzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta może bowiem uchronić nas przed rozwojem choroby, bądź złagodzić jej objawy. Bezpośredni wpływ na rozwój choroby ma jedzenie Przyczyną dny jest nadmiar kwasu moczowego w organizmie. Za taki stan rzeczy odpowiada związek nazywany puryną , pochłaniany przez nas wraz z pożywieniem, między innymi tłustymi i wędzonymi rybami, przetworzonym mięsem , ale również smalcem oraz słoniną. Tłuste posiłki dominują w diecie każdego z nas szczególnie w weekendy. To właśnie wtedy przywiązujemy najmniejszą wagę do tego, co pojawia się na naszym talerzu. Często w grę wchodzi dodatkowo alkohol. Nic więc dziwnego, że bóle stawów związane z dną dają o sobie znać właśnie w poniedziałek. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby oraz ograniczyć ilość kolejnych nawrotów, powinnaś wdrożyć do swojego życia kilka ważnych zasad. Jedz produkty roślinne Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Ich spożywanie z pewnością ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bardzo pozytywnie wpłynie na twój organizm. Produkty te nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również zminimalizują ryzyko zachorowania na dnę lub też...

Przeczytaj
sok pomaranczowy
unsplash.com/@greg_rosenke
Newsy Niesamowite właściwości zdrowotne tego świeżo wyciśniętego owocu zaskakują
Nie ma to jak szklanka świeżego, wyciśniętego na śniadanie soku. Pewne owoce zaskakują szczególnie! Sięgaj po nie tak często ja tylko możesz.
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Codzienna dawka witamin płynących z soku to nie tylko modne zalecenie dietetyczne, to także dbałość o swoje zdrowie i dostarczanie organizmowi pożywnych składników odżywczych. W owocach znajdziemy ich najwięcej. Szklanka soku z rana Dobre nawyki warto wprowadzać w życie każdego dnia. Jednym z nich jest szklanka soku pomarańczowego podawana do pierwszego posiłku. Ma słoneczny kolor, odświeża, budzi i nadaje rytm dalszej części codziennych działań. Ten z kartonu nie zastąpi świeżo wyciśniętego.  Oprócz efektów wizualnych szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy zaskakuje licznymi korzyściami dla zdrowia i urody, które zostają utracone w procesie pasteryzacji. Wystarczy kilogram owoców i poręczna wyciskarka, a twoje śniadanie znacząco zyska na wartości.  Wyciśnięty sok pomarańczowy jest bogaty w dobroczynne enzymy oraz substancje odżywcze. Zawiera polifenole o działaniu przeciwutleniającym, które są doskonałym wsparciem dla naszego zdrowia. Ludzie pijący komercyjnie produkowany sok są ich pozbawieni. Wybierając świeżo wyciśnięty sok masz pewność, że w twoim organizmie znajdą się tez dobre enzymy. Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy pobudza produkcję przeciwstarzeniowego kolagenu.  To naturalna walka z pierwszymi objawami starzenia. Witamina C jest bardzo ważna, jeśli chodzi o produkcję kolagenu. Bez odpowiedniej ilości witaminy C wyglądalibyśmy jak nasze starsze, poprzednie wcielenie. Sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy jest bogaty w tę witaminę, która pomaga przyswajać i produkować kolagen.  W soku z pomarańczy jest mnóstwo potasu . Powinieneś uwielbiać potas z całego serca, bo właśnie serce czerpie z jego bogactwa najszerzej. Ta substancja odżywcza niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Pomaga w...

Przeczytaj
Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 31, 2020

Opinia na temat jajek zmienia się z biegiem czasu. Na początku słynęły z tego, że są bardzo zdrowe i odżywcze. Następnie, głównie z powodu cholesterolu, straciły na popularności. Czy wiecie jak rozpoznać świeże jajko? Czy jajko jest zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i zaburzeń w układzie krwionośnym. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie pod dostatkiem. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznemu polepszeniu. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można jeść z pewną dozą rozsądku, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek to białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdziecie też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, w żółtku jajka znajdują się beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka ma około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny skład tłuszczu. Wiele w nich niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jajko pod tym względem jest produktem wyjątkowym! Białko jajka...

Przeczytaj
jak złagodzić pieczenie w buzi
Adobe Stock
Newsy Zjedliście zbyt pikantne danie i pali was w gardle? Wystarczy jedna rzecz i będzie po kłopocie
Choć pikantne potrawy powszechnie uważa się za bardzo zdrowe, ich spożywanie może wywoływać nieprzyjemne uczucie palenia w gardle. Jeśli go doświadczacie koniecznie pamiętajcie, by do ostrego jedzenia przygotować sobie szklankę pewnego napoju. Ten z prędkością światła złagodzi pikantność w ustach.
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Dwie strony kapsaicyny Eksperci uważają, że spożywanie ostrych potraw z dodatkiem papryczek chili, może bardzo pozytywnie wpływać na ludzki organizm . Zawarta w nich kapsaicyna działa między innymi odchudzająco , ale również rozgrzewająco, odpornościowo, a nawet przeciwbólowo.  Niestety, ten sam czynnik wywołuje także uczucie pieczenia w gardle. Naukowcy wyjaśniają, że gdy kapsaicyna połączy się z receptorami w jamie ustnej, do mózgu wysyłany jest taki sam sygnał, jak po dotknięciu gorącego garnka. W takiej sytuacji należy szybko załagodzić uczucie palenia. Jak złagodzić uczucie palenia w gardle? Niektórzy twierdzą, że ostrą potrawę wystarczy popić wodą, gazowanym napojem lub dowolnym alkoholem. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości każdy z tych trzech napojów tylko wzmacnia nieprzyjemne uczucie i rozprowadza smak po całej jamie ustnej. Niezawodne okazuje się jedynie… mleko! Eksperci twierdzą, że zawarte w mleku białko doskonale wypiera kapsaicynę z receptorów znajdujących się na języku. Dlatego też jego wypicie to najlepszy sposób na wyeliminowanie pieczenia. Bez względu na to czy sięgniesz po takie zawierające 1 proc. czy 3 proc. tłuszczu – zadziała. Okazuje się jednak, że mleko mleku nierówne. Bowiem osoby nie spożywające produktów odzwierzęcych mogą mieć spory problem. Wypicie szklanki napoju orzechowego lub sojowego,  nie zadziała tak samo jak mleko krowie. W końcu nie zawierają one białka. Inne negatywne aspekty spożywania pikantnych dań Należy jednak pamiętać, że pieczenie w buzi to nie jedyny problem, z którym możecie się spotkać spożywając pikantne potrawy. Eksperci twierdzą, że tego typu produkty mogą negatywnie wpływać między innymi na cykl waszego snu. Badania wykazują, że osoby jedzące dużo pikantnych dań...

Przeczytaj